tisdag 28 maj 2019

What a feeling

Älskar dagar som den här!
Det är tisdag men känns som fredag. Bättre kan det knappt bli💕


Vi planerar och förbereder oss för fullt inför vår Spanien-resa. Nu är det inte länge kvar 😍 Men det är en del att fixa både hemma och inför resan innan vi åker så det blir perfekt med några lediga dagar så vi hinner bli klara i tid.

Vi ska tvätta (äntligen lite sommarkläder), packa (note to myself - ta inte med för mycket), städa (vill inte lämna ifrån oss ett stökigt hus), hyra bil (många val som ska göras), växla pengar (hur mycket?), handla solskyddskrämer (Isak tål bara en sort och den är nu beställd så check på den).

måndag 27 maj 2019

Skagencheesecake

Igår firade vi mamma med en supergod skagencheesecake som passar på vilken fest som helst. Den gör alltid succé. Kanske nånting för er som ska ordna studentfest i år. På midsommarbuffén är den lika självklar som sillen.

Receptet finns sedan tidigare här på bloggen, men värd att lyfta fram igen.


Skagencheesecake

Kavringsbotten

6-8 skivor kavring
75 g smält smör

Cheesecakesmet

500 g räkor med skal
3+1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk (125 g) färskost med pepparrotsmak 
0,5 dl finhackad dill
0,5 finhackad rödlök
2 msk röd stenbitsrom
4 st gelatinblad

Garnering

500 g räkor med skal
röd stenbitsrom eller löjrom
machésallad
cocktailtomater
gul paprika
gurkskivor
ev. 1 citron i tunna skivor

Kavringsbotten
Smula kavringen i en bunke. Smält smöret, häll i bunken och rör om.
Tryck ut kavringsdegen i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. 
Ställ kallt. 
Cheesecakesmet
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. 
Skala och hacka räkorna grovt. 
Blanda dem med ca 3 dl crème fraiche, majonnäs och färskost, finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.
Krama ur gelatinbladen ordentligt. 
Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. 
Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. 
Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. 
Häll smeten i formen och täck med plastfolie. 
Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.
Garnering
Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, grönsaker och ev. citron


Man garnerar så klart cheesecaken som man vill och jag varierar mig varje gång. Just garneringen är ju halva nöjet och den här gången blev det så här, nästa gång lär det bli på annat sätt. Jag vill gärna fräscha upp med mycket grönsaker men det är ju en smaksak.

Kort men effektiv

Oj så trött jag var när klockan ringde. 
Denna pollenallergi och tillhörande medicin tar knäcken på mig. Tur att den värsta tiden snart är över. Det som gjorde att det ändå var hyfsat lätt att ta sig upp var vetskapen om att det snart är helg igen💕


Underbart med en kortvecka, men det är nästan lika mycket att hinna med ändå så det gäller att vara sjukt effektiv. Det börjar redan i dag då jag har enormt mycket att hinna med på några få timmar innan systemet stänger för versionsuppdatering. Men att vara effektiv, det är nå jag är bra på 😁

Dessutom är det så skönt att även Ida nu är så stor och är nästan helt självgående på morgon så jag kan smita i väg före henne. Jag måste dock se till att hon tar sig upp och inte somnar om, vår lilla tweenie som älskar att vara uppe sent och sova länge på morgonen.

Tänkte egentligen bara in och önska er en bra måndag. 
Känns det jobbigt med måndag så kom ihåg att det snart är helg....igen 💖

söndag 26 maj 2019

Fest i dagarna tre

Vilken härlig helg - fest i dagarna tre 💖

Det började i fredags med en Cava-kväll där vi fick tips inför vår Spanien-resa så nu längtar vi ännu mer till poolen, stranden, shoppingen, sevärdheterna och maten. Tur att det inte är så länge kvar, extra skönt att vi har en massa lediga dagar före vi åker så vi kan tvätta, packa och handla o fixa allt som behövs.

Festkänslan fortsatte sedan i går med en fikaträff på stan med två barndomsvänner innan jag åkte hem och fixade kvällens festmiddag.

Toast Skagen till förrätt
Stekt röding, blomkålsmos/potatis och gräslökssås till varmrätt
Efterrättsfat med frukt, bär och choklad

Festhelgen avslutades i dag med Mors dag - denna viktiga dag 😂 med bubbel, skagen-cheesecake och tårta hos min mamma.

Efter alla festligheter är jag nu redo för en 2-dagarsvecka. Tänk om det alltid vore så 😀 Hoppas att ni också är nöjda mer er helg och känner er redo för en ny arbetsvecka.

Matsedel v.22 maj 2019

Grattis alla mammor, framför allt min egen, på er dag!

Jag ska börja denna mors dag på det bästa sättet jag vet och som jag ofta startar mina helger - med en långfrukost i lugn och ro innan jag sätter igång med dagen på allvar. Sedan ska jag tvätta, shoppa och fira mamma innan jag avslutar kvällen med Robinsonfinalen. I år har vi följt Robinson slaviskt och det är sååå spännande hur det ska sluta. 

Jag blev sjukt sugen på min favoritsmulpaj med rabarber, kardemumma och kokos. Den måste jag göra till veckan, nu när landet är fullt med rabarber.


Matsedel v.22 maj 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 24 maj 2019

Mästerkocken

Alltså jag måste få skryta om vår lilla mästerkock 💖

Ida älskar att laga mat och hjälpa till i köket och i går briljerade hon igen. När jag kom hem från jobbet så frågade hon om hon fick laga mat helt själv och ingen fick vara i närheten av köket. Ja, vad svarar man på det när man precis har kommit hem och är lite småtrött? Självklart!

Men jag varnade henne att det var ganska tomt i kylskåpet så det kunde vara svårt att hitta något att laga. Det bekymrade henne inte.


Det som imponerade störst på mig igår var att hon kunde tänka om - flera gånger. Först ville hon göra Carbonara men vi hade varken bacon eller grädde, då ville hon göra kycklingwok men hittade för lite grönsaker. Då skulle nog jag ha gett upp, men inte Ida.

Till slut hittade hon kyckling, smaksatt ost och crème fraiche så då gjorde hon pasta med en krämig ostsås till den stekta kycklingen. Men inte nog med det! Eftersom hon vet att jag gärna skippar pasta så stekte hon strimlad vitkål till mig. Det är kärlek det 💕

Dessutom gjorde hon ett supergott tillbehör som tog slut alldeles för fort. Hon stekte pressad vitlök i olja tillsammans med tunna morotsskivor. Det var såååå gott så det ska jag absolut härma.

Min supergoda o smakrika middag

Alla fick sin mat serverad på tallrik, så det var inga fula kastruller framme. Me like!

Ikväll vill hon laga Carbonara åt oss. Hon var med på affären igår för att försöka få tag i pancetta till carbonaran, men tyvärr hade de ingen pancetta så vi köpte bacon istället. Det går nog bra det också.

Älskade Ida

torsdag 23 maj 2019

Teriyaki-wok med nudlar och grönsaker

I vår familj är det inte lätt att göra alla nöjda och glada till middag. Jag undviker gärna kolhydrater men äter gärna mycket grönsaker och tycker om det mesta i grönsaksväg. Medan andra gärna undviker grönsaker eller i alla fall vissa grönsaker och de som äter grönsaker äter gärna olika grönsaker.

Så för att alla skulle bli hyfsat nöjda gjorde jag två varianter på en teriyaki-wok med fläskkött. En med nudlar och utan grönsaker och en med endast grönsaker. Vissa tog från båda varianterna och andra tog bara från den ena.

Den enklaste och förmodligen även det godaste är att göra endast en variant som innehåller både nudlar och en massa grönsaker.


Teriyaki-wok med grönsaker

ca 600 g strimlat fläskkött (t.ex skinkstek eller fläskytterfilé)
1 rödlök
1 bit vitkål
2-3 morötter
1 paprika
broccoli
olja
ca 1,5 dl teriyakisås

Bryn/woka fläskköttet snabbt i olja och krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan.
Woka grönsakerna i omgångar.
Blanda ihop köttet och alla grönsaker, värm på och tillsätt teriyakisås.
Servera med lite extra teriyakisås och sesamfrön.


Teriyaki-wok med nudlar

ca 600 g strimlat fläskkött (t.ex skinkstek eller fläskytterfilé)
olja
ca 1,5 dl teriyakisås
nudlar

Bryn/woka fläskköttet snabbt i olja och krydda med salt och peppar. 
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda ner teriyakisås och nudlar till det wokade köttet.


Servera med lite extra teriyakisås och sesamfrön.


Vilken ser godast ut? En ganska enkel fråga enligt mig. Den färgglada med alla goda grönsaker ser ju så mycket godare ut och den jag skulle välja alla dar i veckan.

Att använda den färdiga teriyakisåsen är ett enkelt sätt att snabbt få god smak på woken. Men tyvärr innehåller den nog en hel del socker. Har faktiskt inte "vågat" titta efter hur mycket 😀