söndag 12 maj 2019

Ida dansar med Katter på vift

I går hade Ida dansuppvisning med föreställningen Katter på vift och i år var hon med i två olika dansnummer eftersom hon numera dansar både jazz och street. Hennes streetnummer är det bästa jag sett. Sån fart, energi och glädje. Älskar det!

Egentligen var street dans nummer två för Ida men eftersom den var så himla bra, bäst, får ni se den först. Hon står längst bak (dvs här närmast kameran), trea från vänster med vita skor.


Här nedanför är hennes jazznummer. Ida har vit klänning och går in i rad två längt till vänster i bild. På slutet ser man hur hon springer ut från scenen för då måste hon i väg och byta om eftersom hennes street-dans börjar direkt efter jazzen.

Matsedel v.20 maj 2019

Min planerade sovmorgon uteblev då jag vaknade när regnet öste ner och slog mot fönster o tak. Tror till o med att jag hörde lite åska en bit bort. Men eftersom vi inte har några speciella planer idag kan jag faktiskt njuta av detta regnade som gör det legalt att mysa på inne.

Som vanligt när jag pusslar ihop en veckomatsedel till er så blir jag så extremt sugen på vissa av tipsen. Kakorna med mintchoklad är en favorit och det var jättelänge sedan jag bakade dem. Kanske dags nu? Kycklingtacopajen hade jag glömt bort, men nu står den på vår egna veckomatsedel också. Hoppas ni också hittar något ni blir sugna på.


Matsedel v.20 maj 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 11 maj 2019

Gör din egna sallad

I dag har vi varit och sett Idas dansföreställning där hon dansade både jazz och street. Så kul. Hennes ena dans - street - var hela föreställningens bästa. Vilken koreografi, vilken fart och vilken glädje. Så tråkigt att det nu är uppehåll, men vilken tur att Ida ska gå Dance Camp första veckan på sommarlovet.

Det blev en tidig middag i dag där jag plockade fram lite smått o gott och se'n fick var o en plocka ihop sin egna sallad.


Gör din egna sallad

cosmopolitansallad
gurka
tomat
rödlök
melon

serrano-skinka
tryffelsalami
räkor
köttbullar
pasta

Rhode Island-dressing

fetaost
brieost
ädelost
baguetter
smör


Nu blir det en lugn kväll hemma i soffan. Har ni nå serie- eller kanske filmtips? Känner för en riktig slöarkväll med lite seriemaraton. Eller så hamnar jag vid datorn.... Det är ju lördag kom jag precis på och blev då akut godissugen - kanske läge att baka nå gott till i kväll 😀

Så himla skönt med en helt ledig kväll och en helt ledig söndag kvar innan arbetsveckan drar igång igen. En lite småstressig vecka på arbetstid med många möten inbokade, men kvällarna är än så länge rätt fria.

Njut av lördagskvällen!

torsdag 9 maj 2019

Smile

Ungefär som bilden känner jag 😀 
Solen skiner och imorgon är det fredag. Kan man vara annat än glad. 

Igår fyllde vi på kyl o frys och ikväll ska vi städa se'n är vi helt redo för helgen.


Efter att ha åkt bil några dagar pga dåligt väder och förkylning ska jag nu komma igång med cyklingen igen. Innan jag blev förkyld cyklade jag varenda dag och hade kommit igång så himla bra för trots att jag är ganska slö o bekväm på morgonen funderade jag inte en enda dag på att ta bilen. Tills förkylningen däckade mig. Nu gäller det att komma tillbaka till den vanan.

Ha en leende och bra torsdag!

onsdag 8 maj 2019

Enkla fläskfilégrytan

Jag har redan gett er receptet på den supergoda fläskfilégrytan med basilika och citron. Men jag gjorde ju även en till gryta i söndags eftersom jag misstänkte att barnen inte skulle vara lika överförtjusta i basilikasåsen som jag var.

Den här fläskfilégrytan är en enkel gammal klassiker som jag gör lite då o då, med ingredienser man oftast har hemma. Så smidigt. Passar bra till vardagsmiddagen men med lite roligare tillbehör blir det även en perfekt festmiddag.


Enkla fläskfilégrytan

ca 700 g fläskfilé
1 vitlöksklyfta
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 msk kalvfond
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
salt peppar

Putsa och skär fläskfilén i skivor eller strimlor. Stek, salta o peppra. Lägg över i en gryta.
Tillsätt pressad vitlök, senap, tomatpuré, kalvfond, grädde och crème fraîche.
Koka upp och låt koka ihop några minuter.
Servera till tagliatelle, stekta färska champinjoner, cocktailtomater och riven ost.


Vi åt pasta till fläskfilégrytan den här gången, men tidigare har vi ätit både ris och klyftpotatis till. Så välj det du är sugen på, allt blir gott 😀


Nu har vi några intensiva dansdagar framför oss, eller rättare sagt så är det Ida som har flera intensiva dansdagar framför sig. I morgon är det genrep, på fredag är det föreställning för skolor och på lördag är det dags för den stora föreställningen för släkt och vänner. Mysiga dagar, som är en tradition för mig sedan länge. Innan Ida började dansa hade Olivia dansat i flera år och också haft dessa dansdagar i mitten av maj med genrep, skolföreställning och vanliga föreställningen.

Det är kanske tack vare att vi har dessa mysiga dagar framför oss som det känns som fredag i morgon. Härligt med lite fredagsfeeling redan på onsdag 😂

tisdag 7 maj 2019

Kardemummakaka med röda vinbär socker- och glutenfri

I helgen blev jag så sötsugen så jag var tvungen att baka en kaka. Jag älskar kombinationen av kardemumma och bär, så det fick bli en kardemummakaka med röda vinbär (från frysen). Och självklart gjorde jag den socker- och glutenfri eftersom jag just nu är i en period då jag undviker kolhydrater.


Kardemummakaka med röda vinbär 

socker- och glutenfri

4 ägg
1 dl Icas sötströ
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk nymald kardemumma
3 dl röda vinbär

Vispa ägg och sötströ luftigt och vitt.
Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Häll upp i en smord form.
Klicka över röda vinbär.
Grädda nederst i ugnen i 200 grader ca 35 minuter.
Servera gärna med vispad grädde


Jag använde vinbär från frysen som jag först tinade i micron och sedan försökte jag att inte få med så mycket vätska. Jag ville få plats med många formar i ugnen så jag använde en avlång form, men det blir även perfekt med en rund pajform.



Vädret är grått o tråkigt och jag känner mig lika grå o tråkig i dag. Jag har varit så otroligt trött utan att förstå varför. Men det är kanske efterdyningar från förkylningen och jag hostar fortfarande en hel del, så nattsömnen blir lite förstörd.

Eller är jag så himla trött för att det är en hel arbetsvecka, det är man ju inte van med 😀

måndag 6 maj 2019

Fläskfilé i basilikasås

Nu ska ni få receptet på gårdagens goda middag, som jag även fick njuta av till lunch i dag och det var minst lika gott som lunchlåda.

Alltså ni måste prova det här om ni älskar italienska smaker lika mycket som jag gör.


Fläskfilé i basilikasås

700 g fläskfilé
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 kruka färsk basilika
rivet skal av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Skär fläskfilén i strimlor. 
Bryn köttet i smör i en stekpanna, salta o peppra.
Mixa crème fraiche och basilikablad. 
Rör ner blandningen i pannan tillsammans med grädde och koka upp. 
Smaksätt med citronskal, vitlök, salt och peppar.
Servera med tagliatelle (vanlig pasta eller gjord av vitkål), stekta färska champinjoner, ruccola, cocktailtomater och riven parmesan/pecorino.


Jag som försöker undvika kolhydrater åt vitkåls-tagliatelle och det var supergott, så jag vågar knappt tänka på hur gott det är med riktig tagliatelle. Jag är verkligen en riktig pasta-älskare och just pasta är det jag kan bli sjukt sugen på när jag har haft ett längre uppehåll med kolhydrater.

Jag tycker att parmesan är godare men eftersom vi hade pecorino hemma använde vi det och det passade riktigt bra till det här. Oväntat gott faktiskt.