onsdag 13 februari 2019

I väntan på....

Tänk att jag helt plötsligt blev frisk. Det vände på en natt.
Så nu är det full fart mot helgen och en frisk o ledig sån. Känns som att jag har förtjänat det 😃

Har ni några tankar om Alla hjärtans dag som är i morgon?
Firar ni på något sätt? Äter ni lite godare? Ger ni presenter? 💖


Jag håller på att planera en trerättersmiddag med hjärt-tema, men jag vet inte om vi hinner äta den imorgon eller om vi får avvakta till helgen. 
I morgon är det både träningar och hemma-hockey och eftersom jag även jobbar hinner jag nog inte få i ordning nån go'middag innan alla ska i väg på olika håll. 
Fast jag har inte gett upp hoppet än om en god o trevlig alla-hjärtans-dag-middag.

tisdag 12 februari 2019

Matfestival med Smakbox

Så här ser det ut hemma hos oss när det är dags att öppna en Smakbox 🤩 
Alla vill vara med 🙌 


Snart är det dags för leverans av nästa Smakbox❤️ Äntligen!
Och den har temat Matfestival⭐️

Nu har du chansen att få en härlig box full med roliga, goda och spännande saker. 
För att vara med och tävla om en smakbox ska du leta upp samma bild som här ovanför på min Instagram @matro_sara och sedan följa instruktionerna där.
Tävlingen pågår till fredag 15 februari.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Vill ni vara riktigt säker på att få Sveriges bästa matbox så har jag ett kanonerbjudande just nu. 
Med min rabattkod MATRO får du 50% på Matfestival-smakboxen.
Gå in på smakbox.se för att beställa.

Perfekt Alla-hjärtans-dag-present ❤️
För vem vill inte ha en box full med överraskningar?

måndag 11 februari 2019

Havrekakor med sylt

Nu äntligen känns det som att förkylningen har lämnat mig. Så himla skönt! Det enda jobbiga nu är att jag fortfarande är så extremt trött trots att jag har sovit ovanligt mycket, jag har lagt mig kring 21 flera kvällar på raken. Men snart borde även tröttheten ge med sig, tycker jag. Fast jag tror det blir en extremtidig kväll i kväll också. Älskar att sova 😀

Ni som orkar vara vaken på kvällarna kan ju slänga ihop några goda kakor. Jag älskar havresmakande kakor. Dessa med sylt är inget undantag. I originalreceptet (ett tidningsurklipp) var det 1 ägg men jag ersatte ägget med vatten för att få degen att gå ihop. Ett annat alternativ är att minska ner mjöl- och havregrynsmängden för att det ska bli rätt proportioner.


Havrekakor med sylt

100 g mjukt smör
1,5 dl socker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,75 dl havregryn
2  msk vatten
Fyllning
sylt

Rör ihop smör och socker. 
Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med vatten.
Klicka smeten i små pappersformar.
Klicka lite sylt i mitten på varje kaka.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12 min.

söndag 10 februari 2019

Matsedel v.7 februari 2019

Lite senare än vanligt, men här är veckans matsedel.

Ida har haft basket-sammandrag i dag och vi har varit i en baskethall nästan hela dan och eftersom jag har varit krasslig i helgen har jag inte orkat förbereda matsedeln i förväg. Men nu är Ida klar med både dagens basket o dans och middagen är tillagad, uppäten och bortdiskad, så nu har jag äntligen satt mig vid bloggdatorn.


Matsedel v.7 februari 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 9 februari 2019

Hasselbackspotatis

Jag som aldrig brukar kunna vila och ännu mindre somna mitt på da'n har nu två dagar på raken sovit en timme på eftermiddan. Men som jag alltid tjatar om "Sömn är bästa medicinen" och tänk jag känner mig faktisk lite bättre nu ikväll. Jag orkade även följa o se Isak fotbollsmatch, men nog var det skönt att få komma hem sen. I morgon är det Ida och basket som gäller mest hela dan.

Gårdagens middag fick Leif fixa medan jag vilade och han gjorde sin paradrätt som hela familjen älskar - köttfärsbiffar. Ida som är sås-stjärnan i vår familj fixade som vanligt en supergod sås. Hon är verkligen superduktig på att smaka av och få den perfekt. Till biffarna och såsen serverades det hasselbackspotatis. Kommer ni ihåg den gamla klassikern?


Hasselbackspotatis

potatisar
smör
salt och malen vitpeppar
ströbröd

Skala potatisarna och skär i 3 mm tunna skivor men så att de håller ihop i bottnen. 
Tips! lägg potatisen i en träslev när du skär i skivor så skär du inte igenom.
Lägg potatisarna i en smord ugnsform.
Smält smöret och pensla potatisarna. 
Strö över salt o peppar och avsluta med ströbröd. 
Baka potatisarna i ugnen i 200° i 45 minuter. 
Känn med en sticka att den är mjuk rakt igenom.


Det här är ett enkelt och kul sätt att variera potatisen på. Ida som älskar potatis älskade den även gjord på det här sättet. Vilken tur 😀

Tips för att inte skära skivorna rakt igenom.

Nu ska jag krypa ner under en filt i soffan och se Melodifestivalen, det blir första deltävlingen jag ser för förra veckan missade jag den eftersom det först var hockey och se'n agerade jag lite taxichaufför. Men nu är det äntligen dags för lite Mello 🎶🎶

Trevlig lördagkväll på er!

fredag 8 februari 2019

Kan det bli bättre

Fredag och varmare ute - kan det bli bättre?!

Ja det skulle vara om jag dessutom var frisk. Men nu är det helg och jag får vila och hoppas att denna förkylning lämnar min kropp. Jag nyser, nyser o nyser, tror aldrig jag har nyst så mycket under en förkylning, känns nästan som att det är värsta pollensäsongen.

Men man måste ju älska fredagar
oavsett om man är frisk eller sjuk. Fredagskänslan är ju bara så underbar. Tänkte försöka smita hem tidigare i dag och dessutom är middagen redan förberedd. Lovely!

torsdag 7 februari 2019

Bacon- och pastagratäng

Dagens middag blev en god pastagratäng med saker som behövde ätas upp. Jag älskar när jag lyckas göra goda spontanmiddagar av mat som annars riskerar att slängas. En burk crème fraîche, en skvätt grädde, kokt pasta från tidigare middag och två paket bacon var alla i stort behov av att ätas upp och vilken bra kombination det blev.

Jag glömde ta kort så det blev en snabbtagen bild innan allt var slut. Kan nog vara den sämsta bilden jag har tagit o visat och då har jag ändå extremt många dåliga kort. Men jag lovar att gratängen var mycket godare än den ser ut på bilden 😂


Bacon- och pastagratäng

pasta, gärna färdigkokt
2 pkt bacon
1 förp crème fraiche tomat & basilika
1,5 dl grädde
riven ost

Koka pastan om du inte har pasta kvar från någon tidigare middag.
Stek bacon (tips! stek i ugnen), dela i bitar.
Koka ihop smaksatt crème fraiche och grädde. Salta o peppra lite.
Blanda ihop pasta, bacon, sås och lite ost i en smord gratängform.
Strö mer riven ost över.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter.

**************

Just gratänger är ju perfekt för att använda upp matrester, soppa är också bra. Jag är hyfsat duktig på att ta tillvara all mat, men jag kan definitivt bli bättre på det. Jag mår så dåligt när vi "glömmer" bort mat och det hinner bli dåligt så vi måste slänga det.

Vad har ni för tips för att minska matsvinnet?