torsdag 29 november 2018

Matros julkalender 2018

I år tänker jag ha en julkalender här på bloggen. Jag bjuder er på ett gammalt favoritrecept varje dag fram till jul och vi börjar på lördag med lucka nummer 1 och sedan fortsätter vi fram till julafton. 
Vad tror ni om det? Hänger ni med?


Det bästa med julen är alla traditioner så jag vill ju dela med mig av alla våra traditioner och godsaker. Jag vill inte ha en massa nya godsaker varje jul utan jag vill ha gamla godingar spetsade med några få nyheter. 

Precis så blir även bloggen fram till jul, gamla favoriter varvade med årets nyheter och det blir en blandning av mat, godis och bakning.

Perfekt juluppladdning enligt mig 

onsdag 28 november 2018

Chans till helgfest

Ni missar väl inte min tävling i samarbete med Smakbox som jag har just nu på Instagram (se bild nedan). 
Leta upp inlägget och var med o tävla om en proppfull smakbox med tema helgfest
Tävlingen pågår till fredag 30 november och vinnaren presenterar jag på lördag. 
Ta chansen!


måndag 26 november 2018

Lussekatter - godare än snygga

Igår när jag inte hade några större planer passade jag på att baka lussekatter. Så himla gott och mysigt och vilken härlig doft. Jag använde ett nytt recept i år - igen. Det finns ju så många recept som jag känner att jag vill prova och därför blir det ett nytt recept nästan varje år.

Egentligen tycker jag inte att det är så himla stor skillnad från gång till gång. Det viktigaste är att inte ta för mycket mjöl för lussekatter har en tendens att bli torra fort. Eftersom jag inte vill ha så mycket mjöl blir inte degen helt lättarbetad och därför blir inte lussekatterna så himla snygga. Men hellre goda än snygga, eller hur?


Lussekatter - godare än snygga

2 pkt saffran
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk 
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl)
1 dl russin

mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. 
Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. 
Smula jästen och blanda med rumstempererad mjölk, smör och saffran med vattnet/rommen i en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. 
Arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Knåda lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken. 
Tryck i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. 
Grädda mitt i ugnen i 225°C 8–10 minuter. 
Låt svalna på galler under bakduk.


Det finns inte många dofter som är mer underbara än när man bakar lussekatter. Då vet man dessutom att det snart är jul och den känslan älskar jag. Har ni något favoritrecept som ni alltid följer eller är ni lika nyfikna som jag är och provar nya recept nästan varje år.

söndag 25 november 2018

Veckomatsedel v.48 sista novemberveckan 2018

God morgon, hoppas ni har en lugn och skön söndag framför er. Det har jag! Än så länge har vi inga stora planer för dagen. Men det kan ändras. Lite julbak och inköp av julgran står på dagens to-do-list, riktigt roliga och mysiga saker.

Nu har årets mysmånad börjat på riktigt för i går satte jag upp julgardinerna och i dag sätter vi nog upp lite adventsstjärnor och ljusstakar. Varför vänta när man längtar och dessutom har tid att njuta av julförberedelserna. Nästa helg är det risk att det bara blir ett stressmoment.

Men först en veckomatsedel som bland annat innehåller en efterrätt som passar perfekt i jul- och adventstider.


Veckomatsedel v.48 sista novemberveckan 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 24 november 2018

Ugnsstekt broccoli

Det känns som jag har hunnit riktigt mycket i dag, men det är kanske inte så konstigt eftersom vi steg upp strax efter halv sju - trots att det är lördag. Vi har tillbringat några timmar i baskethallen och fick se Ida och hennes lag spela tre jämna och bra matcher. Så kul att se! Men i morgon blir det sovmorgon, vinterstudion och super-chill förmiddag.

Jag älskar broccoli och blomkål i alla dess former. Enklaste sättet att göra ett supergott tillbehör är att tillaga broccoli i ugnen. Har ni inte provat så är det verkligen dags nu!


Ugnsstekt broccoli

färsk broccoli
olivolja
salt 
svartpeppar

Dela broccolin i mindre buketter, skiva stammen.
Lägg allt i en ugnsform.
Ringla över olivolja, salta o peppra.
Tillaga i 200 grader i ca 10 minuter.

Godast är broccolin om den har kvar lite tuggmotstånd så ha den inte för länge i ugnen. Det blir så gott så man behöver knappt äta något annat till. Riktigt godis!

Man kan även ugnssteka fryst broccoli som man först tinar och tar bort så mycket vätska som möjligt från. Det blir också gott men inte alls lika gott som med färsk.

Ugnsstekt färsk broccoli, stekta färska champinjoner och flankstek.

fredag 23 november 2018

Mysfredag med go'middag

Efter några dagars bloggtystnad är jag nu tillbaka. Det var så fina bilder på Ida i förra inlägget så jag ville inte publicera ett nytt inlägg. Jag blev så glad varje gång jag jag in på bloggen och fick se Ida, men nu är det dags att uppdatera ändå känner jag.

Jag sa precis "Så härligt med fredag" och jag menar det verkligen. Efter en stressig vecka fick jag en favoritfredag och veckans stress är som bortblåst. Har även lyckats förtränga allt jag inte har hunnit med i veckan.

Ett glas rödvin, gemensam matlagning och se'n en god middag med nästan hela familjen. Då trivs jag som bäst. Nu har jag satt mig i soffan framför Idol och med en god kropp te. Som jag njuter av denna fredag!


Vi hittade en bit flankstek i frysen som vi stekte och åt tillsammans med ugnsstekt broccoli, stekta färska champinjoner, chili-bea, lite sallad och pommes för de som ville (jag struntade i det).

Flankstek är en favoritbit att grilla på sommaren men den är lika god att steka. Vi saltar o pepprar, steker, låter vila ett tag, skär upp i skivor och se'n vi har en kanonmiddag. Flansktek ser inte speciellt rolig ut innan man har tillagat den, stor, platt och tråkig bit. Men låt er inte luras, med rätt tillagning är den jättegod.


Det lär bli en hyfsat tidig kväll ikväll för det blir ingen sovmorgon i morgon trots att det är lördag. Ida har basketsammandrag med tre matcher och samling redan klockan 8. Inte min favorit att stiga upp och stressa iväg på lediga dagar, men det är så himla roligt att se Ida spela basket så det väger upp den tidiga morgonen.

Njut helgen!

tisdag 20 november 2018

Muffinsbak

I fredags när jag var hemma från jobbet hade jag och Ida en mysig eftermiddag när hon kom hem från skolan. Varken jag eller Ida är så mycket för pyssel med papper, penna o dyl, bästa pysslet enligt oss är att baka. Så självklart tog vi en bakeftermiddag eller rättare sagt så bakade Ida och jag tittade på.

Vi gjorde det riktigt enkelt för oss genom att använda Mildas nya färdiga muffinssmet. Bara att trycka ut direkt i muffinsformarna. Inga smutsiga skålar eller redskap. Kan det bli bättre 😀

Det gäller att få ut all smet.

Det var himla enkelt och riktigt roligt, hälsar Ida. När väl all smet var uttryckt tillsatte hon lite olika saker till muffinsformarna, strössel, hjortron och dumlekola hamnade i de olika muffinsarna.

Sen var det dags att grädda dem och vänta på resultatet. Skulle det bli gott? De blev oväntat goda och så kul för barn att kunna göra allt själv. Ida är ju så stor så hon kan även baka på riktigt men för yngre barn måste det här vara kanonkul.

Vill man så kan man fortsätta pysslet genom att pynta med nån god och fin frosting, men vi var så fikasugna så vi skippade extrapyntet den här gången.

Strö på fyllningen
11 muffinsar blev det av ett paket muffinssmet
Hjortron i några, strössel i några och dumle i de sista. 
Favoriten blev den med dumle