fredag 2 november 2018

Bra känsla men för tidigt

God morgon! 
Som vanligt blev det inte så mycket av min planerade sovmorgon. Att det ska vara så svårt att sova på morgonen. Fast det kanske beror på att jag längtar till frukostbordet där jag älskar att sitta länge i lugn o ro. I dag är det extra mysigt att sitta här vi köksbordet där gårdagens dukning med vit duk, blommor och ljus är kvar (men alla tallrikar och glas är bortplockade).


Jag vaknade upp med en sån härlig känsla i kroppen i morse efter gårdagskvällens mysiga och trevliga middag. Ni vet när man har planerat och fixat med något ett tag och se'n blir det så bra som man hade hoppats på. Jag hade bjudit hem alla mina kolleger till mig för att fira av en som går i pension om ett tag.

Vi åt o drack gott hela kvällen och hade dessutom en ostprovning med Alessandro från Emporio Barattini. Ostprovningen blev en succé. Men mer om allt det kommer senare när jag har gått igenom alla bilder.

I dag har jag semester från jobbet och kommer vara hemma o diska, bland annat alla 40 glas i olika modeller 😀 Kanske lyckas jag även slumra i nån timme mitt på da'n. Senare väntar jag även hem Leif och Ida som har varit i Jämtland en hel vecka. Längtar! Har jag riktig tur kommer även Isak hem i dag och hela familjen kommer vara samlad i någon dag.

tisdag 30 oktober 2018

Lyxmiddag

Som jag planerade redan i morse, då jag stämplade in strax efter sex, så såg jag till att sluta tidigt i dag. Så himla skönt att få nån extra timme hemma på eftermidda'n, speciellt eftersom jag ska till Skellefteå på utbildning i morgon och det innebär att det kommer bli 12-timmarsdag med resa tur o retur.

Det bästa med en tvåtimmars bussresa enkel väg är att jag kommer kunna slumra lite extra både på morgonen och kvällen (på arbetstid). Känns helt ok.

Då det bara är jag och Olivia hemma passade vi på att äta nå riktigt gott till middag som övriga familjen inte är lika förtjusta i - parmesangratinerad blomkål, stekt kyckling och sallad med fetaost. Det var så himla gott så jag föreslog att vi skulle äta samma sak i morgon 😀

Vacker morgon

God morgon!

Det blir en tidig start i dag. Vaknade strax efter fyra och kunde inte somna om så då är det ju lika bra att stiga upp, duscha, läsa lite nyheter och promenera i väg till jobbet. För tidig start på jobbet innebär tidig hemgång. Känns skönt med en eftermiddag hemma för jag kommer vara borta en massa dagar framöver.

Jag ska alldeles strax promenera i väg till jobbet i mörkret, ganska mysigt faktiskt med en tidig morgonpromenad innan rusningstrafiken har kommit igång.


Jag älskar min promenadväg till jobbet och få gå längs vattnet, som nu har frusit till is efter två kyliga dagar. Bilden här ovanför är tagen för något år sedan men det verkar vara en magisk himmel med rosa inslag även i dag.

Det gäller att passa på att promenera medan vädret är så här pass bra, det är kyligt (-8) men varken snö, regn eller blåst. De har varnat om värre väder i kväll och i morgon, få se om det tar sig hit eller om det stannar längre söderut.

Ha en bra tisdag!

söndag 28 oktober 2018

Matsedel v.44 höstlovet 2018

Vilken underbar morgon!

Jag känner mig riktigt utvilad, har hunnit sätta igång en tvättmaskin, plockat ur en diskmaskin, duschat, ätit frukost och skrivit ihop en matsedel till er och klockan är ändå bara strax efter åtta. Jag älskar att ställa om klockan till normaltid! Det är perfekt för mig som vill ha lugna och långa morgnar.


Matsedel v.44 höstlovet 2018

Köttfri måndag

Tisdag
Ugnsstekt lax med citronsås

Onsdag

Torsdag
Lövbiffsgryta med currysmak

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 27 oktober 2018

Kanelbullekladdkaka

Är ni sugen på nå gott? Då tycker jag att ni ska testa den här goda kakan med stark och god smak av både kardemumma och kanel. En kaka helt i min smak. Efter choklad så är nog kardemumma bland det godaste att baka med. Och vem tycker inte om kanelbullar?


Kanelbullekladdkaka

Kardemummakladdkaka

130 gr smör
2,5 dl strösocker
4 ägg
3,3 dl vetemjöl
2,75 tsk vaniljsocker
3 tsk kardemumma 

Smält smöret i en kastrull stor nog att rymma smeten.
Rör ner sockret.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör allt till en jämn smet.
Häll smeten i en smord pajform eller springform.

Kanelfyllning

40 gr smör
2 msk strösocker
1,5 msk kanel

Smält smöret.
Rör ner socker och kanel.

Häll ner kanelfyllningen som en spiral i kladdkakesmeten. Börja inifrån och snurra dig ut så att det blir en kanelbullemönster.
Strö över pärlsocker.
Grädda nederst i ugnen, 175 grader i ca 20 minuter.


Superenkel att göra och supergod att äta, så den här måste ni prova. Om inte ikväll så passar det kanske med en söndagskaka imorgon.

Kanelfyllning redo i en liten kanna för att hällas i ett snurrmönster på kardemummakladdkakan.
Ta da, så enkelt att få en kaka att se ut som en kanelbulle
....och lite pärlsocker så klart.
Tyvärr sjönk kanelfyllningen ner något så det blev inte lika tydlig kanelsnurra när den var färdiggräddad.
Så gott som den är eller med en klick grädde.

Ida i fokus

Vilken vecka!
Fullt upp från morgon till kväll och inte många minuter hemma i lugn o ro, därför har det blivit väldigt knapert med blogginlägg också. Inte en endaste kväll har jag kommit hem före åtta, och oftast har klockan hunnit passera nio också.

Den här veckan har handlat mycket om underbara Ida. Det började i tisdags då vi äntligen fick det glädjande beskedet att hon får byta klass. Ett års kamp med magont, möten och tårar gav resultat. Men varför behövde det ta sån tid?

💖

I torsdags öppnade Lager157 i Luleå och Ida ville så klart hinna till en av sina favoritaffärer innan hon åkte på semester. Så den snälla mamman köade i timmar för att få handla lite nya kläder inför Idas höstlovssemester.

Igår morse skjutsade Ida och Leif mig till jobbet sedan fortsatte de till Jämtland för älgjakt och kusinmys. Själv stannar jag hemma för att vila, jobba och storstäda. Jag ser faktiskt fram emot att storstäda hela huset - det händer inte ofta. Men att få pyssla på i min egen takt med städningen låter helt underbart. En helg utan tider att passa och dessutom får vi en timme extra tack vare att vi ställer om klockan imorgon. Kan ju knappt bli bättre....

När jag inte hade någon som saknade mig hemma (tonåringar är lika glada om jag håller mig borta) passade jag på att boka en sen tid hos frissan igår för att få fräscha till håret med lite färg. Så skönt och välbehövligt. När jag väl var klar där hade klockan hunnit passera sju och jag hade ingen lust att laga mat, så istället lurade jag in Olivia till stan för ett restaurangbesök. Isak hade redan hunnit åka på halloweenfest, men jag och Olivia fick en mysig stund med god mat och ett glas vin innan hon skjutsade hem mig och själv fortsatte vidare till kompisar.

Kvällen avslutades i tv-soffan med att se Pojkarna där barnens kusin (min brorsas son) spelar en av huvudrollerna. Så duktig han var, en roll så långt från honom själv som möjligt men spelade så trovärdigt.

Det var delar av min vecka det, den har även innehållit styrelsemöte,  andra möten både privat och i jobbet, sjukhusbesök och taxiverksamhet. Nu ska jag sätta igång med städningen innan det är dags för  dagens andra kopp te. Senare tänkte jag titta in med ett recept också. Missa inte det!

Ha en lugn och underbar lördag!

tisdag 23 oktober 2018

Vardagsgryta med bacon

Här kommer ett riktigt vardagsrecept. Vi testade det här tack vare Icas matkasse men som vanligt ändrade jag receptet lite för att passa oss bättre.


Vardagsgryta med bacon

1 rödlök
2-3 förp (kalkon)bacon (à 100 g)
1 dl ajvar relish (stark eller mild)
2-3 dl grädde
salt, peppar

Skala och hacka löken. Skär/klipp baconet i bitar.
Stek lök och bacon i en stor stekpanna.
Rör ner ajvar och grädde i stekpannan med baconet. 
Låt koka några minuter och smaka av med salt och peppar.


Vi använde kalkonbacon men alla var eniga om att det skulle funka lika bra med vanligt bacon. Jag åt grytan tillsammans med vitkålspasta medan övriga i familjen åt vanlig pasta. Jag tycker att Ajvar är jättegott men barnen är inte lika förtjusta i det. Har ni provat?