lördag 18 augusti 2018

Bröllopsfrukost

I dag ska vi fira hela da'n 💕

För i dag är det 10 år sedan vi gifte oss. Vi gjorde det borgligt och hemligt, det var bara vi två och barnen som var med. Eftersom vi hade varit ett par i över 10 år redan kände vi inte för ett stort bröllop. Det viktiga var att vi ville gifta oss, inte festa med släkt och vänner.

I dag började vi med det bästa jag vet - en go'frukost som vi satt länge o åt av. Alla barnen var på vift på olika håll så det blev Frukost för två.


I dag ska jag inte städa, plocka och hålla på som annars hör till vanligheterna på helgerna. I dag ska jag slöa och äta o dricka gott hela da'n. Snart dags för lunch ute på altanen - Toast Skagen och bubbel, och ikväll ska vi på restaurang. Restaurangbesök hör inte heller till vanligheterna eftersom vi tycker det är så mysigt att laga mat ihop på helgerna då man har tid.

Dagen till ära skiner solen igen. Efter några många dagar med regn och blåst har vi nu åter en sommardag. Så himla härligt. Kan det vara årets sista sommardag?


Hoppas ni också får en bra lördag!

torsdag 16 augusti 2018

Grönsaksgryta med chili och ingefära

Igår hade vi ingen middag bestämd o planerad så då var det hemma-snabbmat som gällde. De övriga åt Chicken Nuggets o Pommes medan jag slängde ihop en vegetarisk gryta som blev så himla god. Långt över förväntan! Så himla kul att det blir lyckat även när man är stressad och omotiverad.


Grönsaksgryta med chili och ingefära

champinjoner
1 zucchini
1 paprika
1,5 dl crème fraiche ingefära och chili
0,5-1 dl grädde
salt, peppar

Dela champinjoner, zucchini och paprika i mindre bitar.
Stek dem mjuka i omgångar, salta o peppra.
Sätt tillbaka alla stekta grönsaker i stekpannan.
Rör ner crème fraiche och grädde.
Låt koka ihop och smaka av.

Som vanligt när det gäller stekta grönsaker så tycker jag att det är viktigt att man inte översteker utan behåller lite tuggmotstånd.

********************

Nu ska jag lägga bort datorn för jag och Ida ska ha myskväll bara vi två, medan de andra är på Luleå hockeys premiärmatch för säsongen. Vi har det väldigt lugnt o skönt här hemma, nästan så jag somnar i soffan. Kanske läge att slå på en film så att jag kan småslumra lite i smyg.

Egentligen borde vi dammsuga och göra fint inför helgen, men känns dumt att slösa en sån här lugn o skön kväll på det 😀

Hoppas att ni också har en bra torsdagskväll!

Bilfunderingar

Nu sitter jag nervöst o väntar på att bilverksta'n ska ringa och berätta om "domen", varningslampor lyser i bilen och jag är rädd att det blir dyrt. Så tråkig utgift! Jag vill ha en ny bil, i alla fall ny för oss. Det lär bli en begagnad bil vi köper.... Varken jag eller Leif är intresserade av bilar eller bilaffärer så det lär dröja innan vi har bytt bil. Men plötsligt händer det...

Leif tycker om att köpa bil på de auktionssajter som finns medan jag känner mig tryggare att handla av en bilhandlare. Inte kanske för att bilhandlare har bästa ryktet 😀 Var köper ni bil?


Innan vi köper bil måste vi bestämma om vi ska ha automat eller manuell växellåda, vi har lite olika åsikter där. Hur stor bil vill vi ha? Det är inte ofta vi åker alla fem i bilen nå mer så den behöver ju inte vara jätterymlig, eller? Vilket märke ska vi satsa på? Isak tycker att vi ska köpa en Tesla 👍

Vår förra bil köpte vi från Kungsbacka, vi fick den hemtransporterad för det var billigare än att flyga ner och köra upp. Kanske dags att köpa bil i Kungsbacka igen, fast i så fall är jag sugen på att åka ner och hämta den själv. Jag har ju ändå brorsan med familj där och det var alltför länge sedan vi var där på besök. 

Ska jag vara helt ärligt så har jag inte speciellt mycket koll på bilar. Det enda jag vill är att ha en billig miljövänlig bil som alltid fungerar 😀 Men det finns en sorts bilar som jag har stenkoll på och älskar 👇

onsdag 15 augusti 2018

Broccoli- och zucchinipaj Lchf

I fredags åt vi sån himla god paj till middag. 
Det blev lika gott som jag hade hoppats på, en riktigt bra fredagsmiddag helt enkelt. Olivia förberedde genom att göra pajdegen, så det gick sedan fort att göra klart pajen. Precis som man vill ha det en fredag.

All mat blir inte lika god att värma i micron, men det här pajen blev det så jag fick njuta av en god måndagslunch på jobbet också. Perfekt! Måste kanske göra paj nu på fredag också. Har ni nån favoritpaj?

Vi åt en lchf-variant men det går lika bra med vilken pajdeg som helt. Här hittar du en massa olika varianter.


Broccoli- och zucchinipaj Lchf


Lchf-pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 8-10 min i 175 grader.

Fyllning
1 broccoli
10 cm Purjolök
1 zucchini
1 dl riven ost

Skär purjon i skivor, broccolin i små buketter och zucchinin i halvmånar. 
Stek i olja, salta och peppra.
Häll grönsakerna i pajskalet.
Strö över osten.

Äggstanning
4 ägg
2,5 dl grädde
75 g philadelphiaost

Blanda ägg, grädde och ost. 
Häll äggblandningen över grönsakerna.
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i ca 30 min.
Låt svalna något innan servering så äggstanningen får stanna till.

Grönsaker och lite riven ost i ett förgräddat pajskal
Färdiggräddad
Så gott!

Gårdagens restaurangbesök med vänner blev ingen höjdare. Jag åt thai-mat på en kinarestaurang och det kommer jag nog inte göra om. Jag var inte sugen på söt kinamat och valde därför thaimat, dessutom var jag så himla sugen på röd curry och kokosmjölk. Tyvärr var det en maträtt utan kokosmjölk och tyckte knappt det smakade röd curry heller. Jag åt upp drygt hälften men sedan fick det vara. Jag tror jag ska göra en chicken thai i helgen så jag får min röda curry med kokosmjölk 😀

I dag kommer jag åka hem tidigare från jobbet för jag ska baka allergivänligt till Astma- och Allergiföreningen som ska sälja "Fika för Alla" på helgen musikfestival Musikens Makt i Luleå. Jag ska baka de supersmarriga chokladhavrerutorna som är mjölk-, ägg-, gluten- och nötfria. Bor ni i Luleå så är det till Udden ni ska bege er i helgen för att fika billigt och supergott fika.

tisdag 14 augusti 2018

Sötpotatissallad med jordgubbar

Än är inte sommaren slut, eller är den det? Det var bara 10 grader ute i morse när jag vaknade, det lär nog bli en kylig cykeltur till jobbet. Även fast värsta sommarvärmen verkar ha gett sig så passar det att äta grillat och denna goda sötpotatissallad.

Vilken tur att jag gick igenom kameran och märkte att jag har ju glömt att ge er receptet på den här supergoda salladen, ett perfekt tillbehör. Jag kommer nog fortsätta göra den i vinter för den går att variera hur mycket som helst och passar inte bara på sommaren.


Sötpotatissallad med jordgubbar

2 sötpotatisar
rapsolja
salt, peppar

Skala och skär sötpotatisen i stavar.
Lägg på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar.
Tillaga i 225 grader ca 20 minuter.

ca 200 g blandade salladsblad
ca 2 msk olja
1 msk vit balsamvinäger
salt, svartpeppar

Lägg salladen i en skål eller på ett fat. 
Blanda ihop olja, vinäger, salt och peppar.
Häll över salladen.

0,5-1 liter jordgubbar
2 avokado
150 g fetaost

Halvera jordgubbarna, gröp ur o tärna avokadon och tärna fetaosten.
Lägg sötpotatis, avokado, jordgubbar och fetaost på salladen.

Oj vad gott det här var och extra somrigt och gott med jordgubbar, men det blir lika gott även utan. Den här salladen kan man variera en massa. Förutom sallad i botten på fatet blir det gott med lite grönsaker också t.ex. gurka, körsbärstomater, sparris, sockerärter och/eller rödlök.

Det blir även gott att strö över lite solrosfrön på toppen innan servering.

Den vackra skålen fick jag i födelsedagspresent av Olivia. Det är perfekt storlek och form på den. Så användbar!
Go'middag en sommardag för en månad sedan, mitt i semestern och härligaste sommarvärmen.

Ikväll är det restaurangbesök som gäller, bara vi kommer på vad o var vi vill äta. Tänk att det ska vara så svårt att komma på en bra restaurang. Det är samma problem varje gång känns det som och då kryllar det ändå av restauranger inne i stan.

Det är tredje tisdagen på raken som jag träffar dessa två kompisar. Det gäller att passa på när vi alla är samlade i Luleå, se'n blev det lite roligt att det blev just på tisdagar som vi träffas hela tiden. Men efter i dag lär det dröja ett tag innan vi träffas alla tre igen. Till jul, kanske.

Klockan tickar i väg, så nu ska jag cykla i väg till jobbet. 
Tidig start = tidig hemgång!

lördag 11 augusti 2018

Kräftlördag

Har ni haft en bra lördag? 

Jag är så nöjd med min för jag har hunnit med lite av varje utan stress. Precis vad jag behövde! Dessutom har det varit så mysigt att vara inne en hel dag, det känns som det var väldigt länge se'n som jag inte satt ute på min älskade altan en endaste minut. 

Vid middagstid dukade vi upp till kräftskiva och det verkar vi inte ha varit ensamma om. Hela Instagram är full med kräftbilder i dag. Det är ju så gott och så mysigt att sitta länge vid bordet, man får kämpa ordentligt för maten. Men så värt det! Har du ätit kräftor ikväll?

Mums!
Det är inte bara gott utan även vackert med kräftor
Ett fat fullt med kräftor
Västerbottensostpaj är ett måste till kräftor....
...liksom ostar

Till kräftorna dukade vi även fram
västerbottensostpaj à la lchf
ostar
kex o bröd
sallad o grönsaker
melon

Rabarberpaj med corn flakes

Den här sommaren har mest handlat om sjukhusbesök och kalasfixande, det senaste kalaset var i onsdags och då bjöd jag på denna rabarberpaj med corn flakes i smuldegen. Crunchigt och gott. Nästa kalas blir nog Idas kompiskalas som jag inte orkade ordna i somras när hon fyllde år. Börjar bli dags nu....


Rabarberpaj med corn flakes

7,5 dl rabarber
0,75 dl socker
0,75 msk potatismjöl
1 msk kardemumma

Smulpaj med corn flakes

150 g smör
2,5 dl cornflakes smulas
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
0,75-1 dl socker

Lägg rabarbern i botten av en ugnsform.
Blanda socker, potatismjöl och kardemumma, strö det över rabarbern.
Smält smöret.
Smula cornflakes med handen ner i en bunke.
Blanda ner vetemjöl, havregryn och socker i bunken.
Häll det smälta smöret i blandningen och rör om.
Lägg smulpajen ovanpå rabarbern i formen.
Grädda i 225 grader i ca 20 min. 

Smulpaj är så himla smidigt och gott, man kan tillsätta nästan vad som helst av vad man har hemma till smuldegen och det blir supergott. Dessutom blir det riktigt gott om man kryddar med kardemumma - en av mina favoritkryddor. Har ni inte provat det än så är det dags nu.


Det verkar vara en blåsig lördag i dag, perfekt för att vara inne o pyssla på. Känns som jag knappt har städat på hela sommaren då man har varit ute nästan dygnet runt. Kanske dags för en storstädning? Nej, inte i dag. Det blir bara lite småfix i dag, storstäda hinner jag nån annan dag 😀

Ikväll blir det kräftskiva och till den måste jag åka o handla lite fler godsaker förutom kräftor (som vi redan har hemma). Lite goda ostar, en västerbottensostpaj, aioli och bröd är saker som jag vill ha i kväll. Har ni tips på något annat gott som passar till kräftor?