tisdag 31 juli 2018

Mjölkchokladkladdkaka

Nån dag före min födelsedag bakade jag en kladdkaka med choklad och inte bara kakao i som jag hade tänkt ha på mitt kalas, men när jag skulle lossa den från formen och frysa in den så satt halva kakan kvar i formen. En trasig ful kaka vill jag absolut inte bjuda på när det är fest o kalas, hur god den än är. 

Men familjen blev inte speciellt ledsna då de var "tvungna" att äta upp en ful kladdkaka, för egentligen är ju smaken viktigare än utseendet. Och god det var den!


Mjölkchokladkladdkaka

100 g smör
100 g mjölkchoklad
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen. Häll i smeten. 
Grädda i 200 grader i ca 12-15 min.

Att använda choklad och inte bara kakao i kladdkakan gör den så himla god och den brukar bli perfekt kladdig och inte minsta torr. Den känns enklare att lyckas med. 

********************

På dagens agenda står lite småfix inför morgondagens grillknytis hos oss, handla lite, förbereda lite, städa lite. Se'n ikväll blir det Pinchos med två gamla kompisar nu när vi alla är i Luleå och vi lär som vanligt avsluta på något ställe med godare te än på restauranger. 

Vi är alla tedrickare och ingen av oss vill ha gula Lipton som verkar vara den enda tesort som restauranger känner till. Hur svårt kan det va? (Jag vet inte vad just Pinchos har för te men av erfarenhet så vet jag att många restauranger har dåligt och dyrt te)

måndag 30 juli 2018

Grillade grönsaker med mozzarella

Gårdagens middag blev grillade kycklinglårfiléer...igen. Hur gott är inte det? Så mycket saftigare än kycklingbröstfiléer. Till kycklingen grillade vi grönsaker som vi la upp på ett fat tillsammans med tomater och mozzarella. Så gott och somrigt!


Grillade grönsaker med mozzarella

1 zucchini
2 paprikor, gärna i olika färger
4 färska små lökar
olivolja
örtsalt
2 förp mozzarella
körsbärstomater

Skär grönsakerna i mindre bitar.
Blanda runt med olivolja och örtsalt.
Grilla några minuter i en grillwok så de mjuknar något men har lite tuggmotstånd kvar.
Om du inte har en grillwok kan du grilla i större bitar/skivor och 
sedan skära i mindre bitar när de är färdiggrillade.
Lägg upp på ett fat och toppa med mozzarellabitar och halverade tomater 
och ev. basilika eller någon annan god örtkrydda.

Vi grillade löken hel och den tog lite längre tid på sig så grönsaksfatet i övrigt hann bli färdigt så då lät vi löken vara kvar hel och serverade den på sidan om. Men det hade nog varit riktigt gott att ha den tillsammans med de övriga grillade grönsakerna.

Grillade kycklinglårfiléer och grönsaker.
Grillade grönsaker, tomater och mozzarella. Mums!

Så himla varmt det är i dag trots att det är alldeles mulet. Varmt o fuktigt! Jag väcktes tidigt i morse/natt av regn o åska, det vräkte ner ett tag men sedan har det inte regnat något mer och prognosen säger att det ska vara rgnfritt i dag. Vi får väl se.

Måste cykla in till stan för att fylla på mitt teförråd men jag vill vara säker på att det inte börjar regna innan jag ger mig av. Kanske tar o vilar ett tag först för det blev inte många timmars sömn i natt pga nattgäster, ungdomar på vift och regn o åska. Tur att jag har semester så jag kan vila när jag vill 😀

söndag 29 juli 2018

Lördagshäng

Efter min arbetsvecka rivstartade jag den nya semestern med en utekväll på fredag och middag hos vänner i går. Mysig början på semestern men i dag blir det middag hemma igen, mysigt även det.

Igår bjöds vi på grillspett, potatissallad, cole slaw och majskolvar och till det bjöds vi på ett gott rosévin med otroligt vacker färg. Vinet Leva är från Bulgarien, kanske inte känt som något stort vinland men jag blev imponerad. Och färgen! Så vacker!

Potatissalladen var riktigt god och fräsch tack vare citron. Jag älskar citron i matlagning, det kan fräscha upp det mesta. Jag är dock inte lika förtjust i citron i efterrätter, det är gott men inte lika gott som i mat.


Vi började med en frisk och fräsch välkomstdrink med limoncello (citronlikör), väldigt god och läskande en varm sommardag. Nästan farligt läskande när man är varm efter en kort cykeltur 😀


Titta på bilden här nedanför. Kan det vara sötaste hunden? Jag är inte mycket för djur, har aldrig haft något husdjur (förutom en undulat en kort tid) och är mer eller mindre allergisk mot de flesta djuren. Men lilla mjuka fina busiga Smilla är så söt med världens mjukaste päls och jag kände inte av allergin minsta lilla.

fredag 27 juli 2018

Italiensk pastagratäng

Bland det bästa jag vet är när jag kan göra nya goda maträtter av gamla rester.

När jag fick över ganska mycket av den italienska pastasalladen så använde jag den smakrika pastan med pesto, tomater, mozzarella och oliver till en gratäng. Och den blev så himla god!

Italiensk pastagratäng 

grädde 
riven ost

Lägg pastan i en gratängform.
Häll över grädde och strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader ca 20 minuter. Håll koll så inte pastan blir bränd och tråkig.

Om du inte har någon pastasallad så kan du koka pasta och blanda med pesto och sen blanda ner godsaker t.ex. mozzarella och tomater i gratängen.


Nu har jag jobbat klart för den här gången och 1,5 veckas semester väntar. Ska bli så himla härligt. Semester är alltid värt att fira så ikväll ska vi åka med några kompisar och sätta oss på en uteservering där vi kan äta och dricka gott. Bra början på helgen.

Vad gör ni en löningsfredag i juli?

torsdag 26 juli 2018

Dubbelmarinerad fläskfilé med ingefära, soja och balsamvinäger

I denna hetta råder visst och totalt förbud mot grillning i Sverige, lite beroende på var man bor så är det olika regler just nu. Men man kan äta så mycket god sommarmat även om man låter grillen stå orörd. Vi har ätit mycket sallader, så gott i värmen, men även olika typer av kött eller kyckling som man marinerar före eller efter tillagning och sedan äter kallt.

Det här receptet med fläskfilé eller fläskytterfilé marinerar man både före och efter tillagning och blir supergott med många favoritingredienser t.ex. ingefära och balsamvinäger


Dubbelmarinerad fläskfilé 

med ingefära, soja och balsamvinäger

1 kg fläskfilé 
1 msk rapsolja 
0,5 tsk salt 
1 krm svartpeppar 

Marinad/dag 1 

2 msk japansk sojasås 
1 msk hoisinsås 
1 msk färskriven ingefära 
1 krm salt 
2 msk rapsolja 

Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse. 
Putsa köttet och lägg det i marinaden i påsen. 
Låt stå kallt över natten. Vänd köttet 2-3 gånger under tiden. 

Marinad/dag 2 

0,75 dl balsamvinäger 
1,5 dl rapsolja 
1 tsk salt 
1 krm nymalen svartpeppar 
Till garnering 
färska örtblad och små kvistar av t.ex. oregano eller timjan

Torka av köttet. Bryn det hastigt i oljan, så att det blir vackert guldbrunt runtom. 
Lägg över köttet på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. 
Stick in köttermometer, så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet. 
Stek färdigt i nedre delen av ugnen i 175 grader tills köttet har en innertemperatur på 72 grader. Pensla gärna köttet 1-2 gånger med marinaden under stektiden. 
Låt köttet vila övertäckt cirka 15 minuter. 
Skär sedan i fina skivor och lägg i en plastpåse.
Blanda ingredienserna till marinad 2 och slå den över köttet i plastpåsen. 
Låt marinera minst 1 timme, men det går bra att låta den ligga i marinaden över natten. 
Garnera och servera.

Ofta när jag marinerar fläskfilé gör jag flera på en gång. Det är inte så mycket krångligare att göra 2-3 filéer istället för 1 och så skönt att bara ta upp färdigtillagat kött från frysen nån dag då man inte känner för eller har tid att laga mat.


Har ni grillförbud hos er? Vi får fortfarande grilla på egna gårdar men trots det så grillar vi inte alls lika ofta som vi brukar. Men i dag grillade vi faktiskt kycklinglårfilé på gasolgrillen. Det blev så saftigt och gott, kycklinglårfilé är verkligen perfekt att grilla. Mycket bättre än kycklingbröstfiléerna (som vi också tycker om så klart).

I morgon får jag äntligen uppleva fredagskänsla igen och dessutom kommer det vara extra härligt eftersom jag går på ytterligare några dagars semester. Den som spar hen har.....

Äggfri kladdkaka

Det var många olika "allergier" att ta hänsyn till på mitt kalas, de som undviker gluten fick en tårta medan äggallergikern Isak fick en kladdkaka. Det är enklare än man kan tro att anpassa fikat så att det finns något gott till alla.


Äggfri kladdkaka

2 dl socker
50 gram smält smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 krm salt
1 dl mjölk

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Vispa socker och smält smör poröst med 1 msk mjölk.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken. 
Rör ihop ordentligt.
Häll i smord och bröad form. 
Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 20-30 min. 
Låt svalna.

Vill du att kladdkakan även ska vara mjölkfri använder du mjölkfritt margarin och havremjölk.

Den här kladdkakan blir riktigt god och man känner ingen större skillnad mot "vanliga" kladdkakor, framför allt eftersom man kan göra kladdkakor på så många olika sätt. Det här är ett!


I dag blir det en tidig start på jobb-dagen. Strax efter fem började regnet ösa ner och det mullrade ordentligt så när jag ändå var vaken kändes det onödigt att somna om för mindre än en timme. Bättre att stiga upp och börja tidigt för att se'n kunna gå hem tidigt i eftermiddag då solen sägs ska skina igen.

Nu är det bara en dag till jag måste ställa alarmet, se'n blir det sovmorgon igen. Så härligt. Fast till veckan börjar Leif att jobba och då lär jag bli väckt av hans alarm på morgonen. Men jag slipper i alla fall stiga upp så tidigt och det är mycket värt.

Dags att åka - Ha en bra torsdag!

tisdag 24 juli 2018

Glutenfri tårtbotten

Jag hinner ju inte dela med mig av alla recept som jag har testat i sommar, risken är stor att jag hinner glömma något också. Den glutenfria tårtan som jag gjorde till min födelsedag har blivit efterfrågad - och här är den.

Glutenfri tårtbotten är väldigt enkelt att göra utan att köpa glutenfria mjölmixer, som se'n kanske bara blir stående i skafferiet. Det blir perfekt att göra en rulltårtsbotten med potatismjöl som man sedan delar och använder som bottnar.


Glutenfri tårtbotten

3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. 
Blanda ihop potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. 
Bred ut smeten i en långpanna täckt med bakplåtspapper. 
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 5 minuter. 
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. 
Dra bort papperet som kakan gräddats på.

Dela botten och lägg nån god tårtfyllning mellan bottnarna t.ex. grädde och jordgubbar.
Garnera sedan efter eget önskemål, jag hade grädde och jordgubbar.

Det blev tunna bottnar, jag hade kanske för stor form, men det gjorde inget för då satte jag bara ihop två bitar av botten innan jag fyllde tårtan och sedan toppade jag med ytterligare två bitar bottnar innan jag garnerade.

Kolla bubblan som var på tårtbotten när jag tog ut den ur ugnen.
Då trodde jag att jag hade misslyckats ordentligt, men det gick till sig och blev en perfekt botten.

Dag 2 på jobbet gick också bra. Det var inga problem att stiga upp och cykla i väg men det har varit lite segare på jobbet men det beror nog på att jag har gjort tråkigare arbetsuppgifter i dag. Men nu är det gjort - så skönt!

När jag satt och hade det som tråkigast dök en middagsinbjudan till helgen upp på Messenger. Precis vad jag behövde då. Då fick jag nå roligt att se fram emot.