torsdag 26 april 2018

Vi fortsätter fira - Bubbeltorsdag

Alltså Luleås basketdamer är ju bara bäst! Fem raka SM-guld talar sitt tydliga språk.

Igår var det dags igen för att fira ett SM-guld i basket och firandet ska fortsätta i flera da'r 😀 Tyvärr vann de guldet på bortaplan så vi kunde inte vara på plats och fira direkt efter slutsignalen som vi gjorde i fjol. Kommer ni ihåg? Här kan ni läsa mer om det. På söndag ska de firas på sta'n och då räknar jag med att vi är där.

Härligt rött bubbel med smak av jordgubbar gör att jag längtar extra mycket till sommaren.

Jag var sugen att gå på italiensk after work i morgon men kompisen jag frågade kunde inte följa - för hon ska till Italien. Så för henne blir det inte bara en italiensk AW utan en italiensk vecka. Härligt för henne. Hoppas hon får äta riktigt mycket gott.

Jag får fixa en egen After Work hemma med en massa småplock med goda italienska smaker. Jag är så sugen på lite mozzarella, pesto, omelett, parmaskinka, oliver och prosecco. Låter det inte gott? Så enkelt att fixa också. Men vi får se vad det blir. Imorgon är jag kanske sugen på nå helt annat.

En fördel med snö är att man kan använda den som kyl 😀

Äntligen Vårtecken

Efter lite strul både här och där fick jag dock till slut månadens Smakbox med tema Vårtecken. Den som väntar på nå gott...

Som vanligt innehåller boxen några gamla favoriter och några spännande nyheter. Den här boxen innehöll mycket dryck - perfekt att svalka sig med när solen börjar värma. Mitt nya favorit-te från Lipton som är berikat med antingen c- eller b-vitamin fanns också med i boxen. Ni måste prova! Ida siktade in sig på Hello-Kitty-godis, medan jag väljer choklad från nötfria Malmö Chokladfabrik när jag äter godis.

Mycket gott i en box!
Ser ni nå gott och/eller spännande?

Bacon Bits tycker jag låter gott att strö över en sallad och perfekt för mig med färdigstekt bacon så man slipper stekoset som jag inte alls gillar. Portionsförpackning färdigkokt ris som man bara behöver värma i micron låter himla smidigt, framför allt nu när några i familjen vill ha kolhydratfattiga tillbehör medan andra gärna vill ha potatis, pasta eller ris till maten. Färdigkokt ris innebär en kastrull mindre på spisen.

Santa Marias nya kryddtuber är en storfavorit och jag använder dem nästan dagligen. Har ni inte provat så är det dags. Framför allt vitlök och ingefära använder jag ofta, så smidigt att alltid kunna använda färsk utan större ansträngning.

Jag har den vanliga boxen men det finns även en Smakbox Balans med mindre sötsaker och mer gluten- o laktosfritt och vegetariskt. Vilken skulle ni vilja ha?

Fina Ida 💕 Kortet har hon tagit själv dessutom. Visst blev det bra?

Om du startar en prenumeration (utan köptvång) får du 15% rabatt på första boxen 
och dessutom en flaska exklusiv ekologisk rapsolja från Gunnarhögs Gård (värde 60 kr). 
Det enda du behöver göra för att ta del av detta erbjudande är att använda 
rabattkoden MATRO 
när du startar din prenumeration här.

Erbjudandet räcker så länge det finns kvar av Vårtecken-boxarna. Tyvärr är Smakbox Balans redan slutsåld men det finns fortfarande kvar av den "vanliga", dvs den som jag prenumererar på.

tisdag 24 april 2018

Enkel fläskfilégryta

Glömde ge er detta recept i går, så då får ni det tidigt i dag istället. En enkel men god fläskfilégryta med vanliga ingredienser som man oftast har hemma. Man kan använda detta som ett grundrecept se'n kan man tillsätta lite vad man vill och tycker om till grytan t.ex. broccoli, svamp, minimorötter, soltorkade tomater, oliver och/eller bacon.


Enkel fläskfilégryta

1 kg fläsk(ytter)filé
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
200 gram philadelphiaost
2 msk tomatpuré
1 msk oxfond
1 msk balsamvinäger
0,5 msk soja
salt o peppar

Putsa filéen och skär i skivor. Stek, salta o peppra. Lägg åt sidan.
Koka ihop crème fraiche, grädde, philadelphiaost, tomatpuré, fond, balsamvinäger och soja.
Smaka av med lite salt och peppar.
Lägg ner det stekta köttet och låt allt koka ihop, och bli varmt, i några minuter

Jag serverade stekta champinjoner bredvid eftersom vissa i familjen inte tycker om det. Annars hade jag tillsatt det direkt i grytan. Dessutom serverade jag stekt vitkål, sallad och klyftpotatis till.


Tisdagar innebär oftast att både jag och Ida är tidiga på jobb o skola. Det brukar vara skönt att komma igång tidigt men i dag var det lite småsegt att stiga upp för jag kunde inte somna igår utan låg istället o tänkte på möten jag hade igår. Jag lyckades ha två olika möten med tjuriga människor som vägrade lyssna på andras åsikter. Det var två helt olika ämnen det handlade om men lika inskränkta människor. Svårt att komma framåt när det är så...

Ja, ja nu är det (nästan) glömt och jag ska försöka släppa det. Knäppa oförstående människor kommer man alltid stöta på lite då o då, tyvärr. Maximal otur att jag lyckades pricka in två på samma dag.

Hoppas ni får en bra tisdag med trevliga möten!

söndag 22 april 2018

Söndag

Då var det söndagkväll igen och det är dags att börja med alla förberedelserna inför en ny arbetsvecka. Ska bara skriva till er och dricka upp mitt efter-maten-te först....

Igår bakade jag mina favorit-äppelmuffins utan socker och gluten som jag njöt av till efterrätt igår och till eftermiddagsfika idag. Eftersom det är så sällan jag äter godsaker njuter jag extra mycket när det väl blir av. Och det var väldigt lyckat med nybakat go'fika i dag för vi fick gäster som vi bjöd på mackor o pålägg och muffins med grädde.


Det är supersällan jag bakar numera så det är så himla kul när jag väl gör det. Men det känns väldigt ovant och jag känner mig inte alls lika säker som jag brukar vara när det gäller bakning. Jag tror jag ska baka lite matbröd nu nån dag för att glädja Ida som älskar mitt hembakade bröd.

Till middag gjorde jag det enkelt för mig genom att ta fram laxfiléer som jag bara kryddade med salt och citronpeppar och sen ugnsstekte. Till det åt vi broccoli, blomkål, potatis, sallad och fetaostkräm. Så gott och så otroligt enkelt!


Nu är teet uppdrucket och jag ska göra matlåda, packa väskor, ta fram kläder, fundera på middag till imorgon och se'n ska jag tillbringa resten av kvällen i soffan och se Mästarnas mästare och Robinson. Söndag är nog enda tv-kvällen för mig, på vardagskvällar hinner jag sällan se nånting. Tv:n kan stå på men oftast håller jag på med annat samtidigt.

Matsedel v.17 sista veckan i april 2018

I dag blev det en alldeles för tidig morgon för mig. Förstår inte varför jag vaknade före sju och inte kunde somna om. Ja, ja, inget att fundera o deppa över, jag får ju fler timmar på mig att njuta av denna lediga söndag nu.

Tack vare att jag steg upp så tidigt så får ni veckans matsedel extra tidigt. Hoppas ni hittar nå gott som gör er nyfikna att prova eller att jag ger er lite inspiration till nya rätter.


Matsedel v.17 sista veckan i april 2018

Köttfri måndag
Som vanligt börjar vi veckan med en meatfree monday och väljer något annat än kött. Broccolisoppa av alla de slag är Idas favorit sedan förskoletiden då hon bjöds på en variant som var så god så hon frågade efter receptet. Sedan dess är broccolisoppa hennes "grej".



Tisdag
Den här smarriga laxen är min nya laxfavorit. Har ni provat att krydda lax med curry? Om inte, så är det dags att prova nu.



Onsdag
Mitt i veckan passar det att äta, och framför allt att laga, en enkel gratäng. Har ni kvar både pasta och kyckling i kylen så går det supersnabbt att slänga ihop den här gratängen.



Torsdag
Lamm äter vi inte speciellt ofta, men ibland händer det. Här serveras lammsteken med en fräsch potatis.



Mysfredag
På fredagar vill jag sitta länge vid middagsbordet och då passar det med "plock-mat". Fixa i ordning alla tillbehör till club sandwich, men sedan får var o en plocka ihop sin egen favoritmacka.



Veckans godsak
Glass är ingen storfavorit hos mig. Men den här glassen är bland det godaste jag vet och man kan inte tro att den är så himla enkel att göra.

lördag 21 april 2018

Bästa tjejen

Ida älskar basket och i dag var det dags för hennes klubbs stora avslutning med prisutdelning, fika och stafetter. För Ida var det absolut roligaste att hon fick årets träningspris. Stolt tjej! Ida spelar i Vråken och extra roligt var det att priset delades ut av två gamla Vråkare som numera är ligaspelare, Jonatan Arvidsson i BC Luleå och Felicia Camara-Ponturo i Visby Ladies.


När man tycker något är riktigt roligt då är det lätt att vara flitig!

Luleå är en riktig basketstad med många basketspelande ungdomar och två elitlag, Damerna spelar final o vi hoppas på det femte raka guldet och herrarna är i semifinal o vi hoppas de går vidare till final och kan försvara sitt guld.


Dagens planer för mig var att städa, röja och rensa i ett av våra sovrum som vi använt som förråd men som nu ska storrenoveras innan det ska användas som sovrum igen. Och jag lyckades riktigt bra! Jag var lite seg att komma igång men se'n flöt det på bra och jag är så nöjd med allt jag har hunnit i dag men det blir till att fortsätta imorgon.

Efter gårdagens tråkmiddag då jag bara åt te och ägg fick jag idag njuta av en god fläskfilégryta med smarriga tillbehör och se'n lyxade jag till det med efterrätt också. Den som väntar på nå gott...

Nu ska jag fortsätta njuta av denna lugna härliga lördag!

fredag 20 april 2018

Lchf-tagliatelle

Till söndagens smarriga räkgryta gjorde jag lchf-tagliatelle utan mjöl, som blev mycket godare än vad jag trodde det skulle bli. Kul att bli positivt överraskad. Har ni provat göra pasta utan mjöl nångång?


Lchf-tagliatelle

4 ägg
1,25 dl (125 g) färskost t.ex philadelphiaost
2,5 msk fiberhusk

Vispa äggen poröst.
Vispa ner färskost och fiberhusk.
Låt smeten svälla någon minut.  
Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakpapper över och börja kavla ut till papperskanterna. 
Låt papprena vara kvar under gräddningen. 
Grädda i 150 grader i ca 10 minuter. 
Låt svalna och ta sedan bort översta pappret och skär tunna strimlor av degen.
Den är sedan klar att användas.

Jag tyckte att tagliatellen blev snäppet för tjock så jag funderar på att prova göra om receptet efter 3 ägg nästa gång. Eller så kan man fördela smeten på två plåtar. Den färdiga tagliatellen kan förvaras i kylskåp i några dagar eller frysas ned och sedan bara värma nästa gång man ska äta den.

Det här kommer jag verkligen att göra fler gånger. Ser inte så speciellt ut, men det var bättre och godare än vad det ser ut. Provar kanske att göra ett av mina favoritrecept med tagliatelle, det här.

Pasta-smet redo att kavlas ut.
Kavlad och färdiggräddad mellan två bakplåtspapper.
Skuren och redo att serveras. Ser inte så kul ut så här....
...men tillsammans med en gryta blir det riktigt smarrigt.

Fredag brukar innebära mysig matlagning med ett glas vin i handen. Men i dag då det bara är jag, Isak och Ida hemma ändrade vi rutinen och skippade matlagningen och vinet. Det blev Subway-macka och sushi till barnen medan jag som inte var så hungrig nöjde mig med en kopp te, ett ägg och en chokladbit. Helt ok det också för fredagskänslan och vetskapen om två dagar ledigt med sovmorgon är ju oförändrad.

Nu ska jag städa köket innan jag slänger mig i soffan för när jag väl har hamnat där lär jag bli kvar.

Ha en härlig fredagkväll!