torsdag 1 februari 2018

Rödvinsgräddsås

Får man kalla rödvinssås med grädde för rödvinsås? Jag tror inte det, för i en rödvinssås ska det inte vara grädde. Men rödvinsgräddsås måste väl gå bra? För rödvin och grädde är ju huvudingredienserna i den här såsen.

Det var den här såsen vi åt till det goda köttet som hela familjen hyllade och som du hittar här.


Rödvinsgräddsås

3 dl grädde
1 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rosmarin 
1 msk timjan
salt o svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt småputtra i 30 minuter. 
Späd eventuellt med mer vatten om såsen reduceras till en för tjock sås.
Jag var lite skeptisk till den här såsen först när jag fick tips om den, men den blev riktigt riktigt god så den kan jag tipsa vidare till er.

Servera till kött, ugnsrostade rotsaker och sallad så får ni en kanonmåltid.


Förstår ni att det är fredag i morgon? Så efterlängtat och den här helgen ska jag sova mycket o länge och däremellan ska jag vila för fullt 😀 Tidiga morgnar, sena kvällar och full fart hela tiden sätter sina spår och ger minus på sömnkontot. Men jag är bra på att ta det lugnt på helgerna så det här blir nog bra.

onsdag 31 januari 2018

Marinerad fläskytterfilé helstekt på låg värme

Ni har kanske märkt att jag har haft mycket att göra de senaste dagarna? Jag har inte hunnit vara in på bloggen en enda minut, men nu vänder det och det börjar lugna ner sig en aning.

Den här goda midda'n åt vi i söndags och hela familjen älskade maten så det här lär vi göra snart igen. Olivia som aldrig brukar tycka om fläskkött öste beröm över maten. Så himla kul!


Marinerad fläskytterfilé helstekt på låg värme

1 kg fläskytterfilé
Marinad
0,5 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm peppar

Putsa köttet. Blanda alla ingredienser till marinaden i en påse.
Lägg ner köttet i påsen och låt marinera i kylskåpet några timmar, gärna över natten.
Bryn filén runt om i het panna, så att den får färg.
Lägg köttet i en ugnsform. Stick in en ugnstermometer och ställ in i ugnen i ca 100 grader.
Tillaga köttet till en innertemperatur på ca 70 grader.
Ta ut köttet och låt vila i ca 5 minuter innan det skivas upp och serveras till goda tillbehör.

Jag har ju redan tidigare hyllat att tillaga hela köttbitar på låg temperatur i ugnen och den här gången blev det lika gott som vanligt.

Det är inte så himla viktigt vilken temperatur man har ugnen på, det viktiga är att använda en stektermometer så att du får korrekt innertemperatur. Jag började på 90 grader men se'n blev det lite bråttom att få maten klar innan Isaks träning så då höjde jag till 125 grader. Anpassa efter hur mycket tid du har.

Vi åt ugnsrostad potatis o sötpotatis, sallad och en god lchf-rödvinssås (recept kommer).

Jag funderar på att marinera en fläskytterfilé och se'n frysa ner den med marinaden. Det vore ju så himla smidigt att bara ta upp den på morgonen och se'n slänga in den i ugnen inför middagen. Då är halva jobbet gjort redan innan. Smart, va?


Nu sitter jag äntligen i min älskade soffa med en kopp te och slötittar på tv:n. För första gången den här veckan. Jag behöver verkligen den här stunden av lugn o ro på kvällen för att varva ner, må bra och tanka energi. Tur att inte alla veckor ser ut så här och tur att det är roliga saker jag har haft fullt upp med, både på jobbet och privat.

Det har varit så mycket den här veckan så jag är helt dagvill och har flera gånger kommit på mig själv med att tro att det är torsdag idag, men det är det ju inte.....men snart. Imorgon är det torsdag på riktigt och se'n är det inte långt kvar till fredagkvällen. Lovely! Jag ska även försöka sluta lite tidigare på fredag, eftersom det har varit så himla mycket den här veckan så behöver jag några timmar längre helg.

Ha ett underbart slut på denna onsdag!

söndag 28 januari 2018

Ändrade planer

Så typiskt oss!
I går förberedde jag middagen genom att lägga en fläskytterfilé i marinad som jag se'n inför middagen tänkte ugnssteka på låg temperatur i ugn. God lördagsmiddag med minimal ansträngning. Men när vi var på Ica Maxi och såg en fin bit entrecôte blev det ändrade planer och istället för lågtempererad fläskytterfilé blev det stekt entrecôte i skivor med rödvinssås och sallad.

Det är så typiskt oss - när vi väl har förberett mat så ändrar vi oss i sista stund. Ibland kommer man inte på en enda maträtt och ibland har man hur många som helst som man vill laga. Men nu blir det en enkel middag i dag istället, eftersom köttet redan ligger i marinad så behöver vi bara slänga in den i ugnen nån timme innan middagen. Och vi fick en kanongod lördagsmiddag då vi dessutom öppnade en flaska gott rödvin.


Nu ska jag gå och hitta på nå roligt med Ida som precis blev nobbad av kompisarna. Kanske spelar vi Five Crowns - roligaste spelet på länge. Jag brukar inte tycka om att spela spel, men detta kortspel där det gäller att både ha tur och vara lite smart är riktigt roligt. Tips! 

Eller så bakar vi nå gott, har haft lite planer på äppelpaj i helgen men det har inte blivit nå bakat....än. Kanske dags nu. Men vet inte vilken typ av äppelpaj, kaka eller muffins jag är sugen på. Måste googla lite efter inspiration tror jag.

Njut söndagkvällen!

Matsedel v.5 jan/feb 2018

Även denna söndag har jag knåpat ihop en veckomatsedel med inspiration till er. Hoppas ni hittar nå gott! Själv tycker jag att jag har hittat en hel del smaskigt. Det är så roligt när jag gör dessa matsedlar för jag blir själv så himla sugen på många av maträtterna.


Matsedel v.5 jan/feb 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag 

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

***************

Nu har jag pratat om underbara fredag och härliga lördag, vad är det för dag i dag då? Är det sköna söndag? Nja, får väl försöka men jag tror att det är lite för mycket som måste göras i dag för att den ska bli riktigt skön. Eftersom jag har njutit av ledigheten och inte gjort speciellt mycket se'n jag stämplade ut i fredags är det nu en del som måste fixas innan vardagen drar igång igen.

Vad har ni för söndagsplaner?

lördag 27 januari 2018

Krämig örtkyckling

Den underbara fredagkvällen har gått över till en härlig lördag. Huset är nystädat, kyl o frys påfyllda och inga måsten på agendan. Så nu ska jag bänka mig framför tv:n i ett par timmar för att se Lule möta Linköping. Men först ska jag ge er receptet på denna superogda kyckling eller rättare sagt supergoda såsen, jag hade velat ha en sked för att få upp all sås.


Krämig örtkyckling

1 kg kycklingfiléer
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

1 rödlök
1 paprika

Örtsås
2,5 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
0,5 msk soja
3 msk kycklingfond
salt, peppar

Skär kycklingen i mindre bitar.
Sprid ut kycklingbitarna på ett fat, strö kryddorna över.
Stek kycklingen i omgångar tills den fått fin färg. Lägg på fat åt sidan.
Klyfta löken, stek den mjuk. Lägg åt sidan.
Skär paprikan i ganska stora bitar, fräs den lite snabbt. Lägg åt sidan.
Koka upp alla ingredienser till såsen.
Lägg ner kyckling, lök och paprika i såsen och låt allt puttra i ca 5 minuter.

Jag har ätit den här kycklingen i tre dagar men jag är ändå inte less den eftersom den var så otroligt got. Fast nu är den slut så det blir ingen mer lunchlåda. Men  jag lär snart göra en ny omgång för hela familjen älskade den. Ida tyckte att den påminde om julmustkycklingen och det var inte så konstigt eftersom det är rosmarin i båda.


Yes Lule gjorde 1-0, perfekt start! Nu ska jag stänga ner datorn och koncentrera mig på matchen ett tag. Fast vem vet, jag kanske slumrar lite för jag blev helt plötsligt riktigt trött.

Ha en härlig lördag!

fredag 26 januari 2018

Fredagssnacks

Underbara härliga fredag!
Alltså fredagkvällar är så underbara då man har hela helgen framför sig, finns ingen bättre känsla. 

Ett glas rosécava och några tända ljus, så mycket mer behövs inte för en underbar kväll.

Äter ni chips på fredagar? Barnen vill gärna att vi gör det. Själv är jag inte så mycket för chips o liknande så jag kan gärna skippa det och "glömmer" ofta att köpa hem det.

Vi har fått prova en nyhet från snackshyllan. Quinoa-snacks! Nyttigare än chips och barnen tyckte att det var minst lika gott. Me like! Tycker det är bra att de försöker hitta bättre snacks än potatischips, det finns lins-, quinoa- och hummussnacks och säkert andra varianter också som jag har missat. Har ni sett något annat snacks?


Dessa goda nyheter kommer från Gårdschips och får barnen bestämma kommer vi definitivt ha dem till fredagsmyset fler gånger. När jag googlade på Gårdschips såg jag att de har rabatt på dessa snacksnyheter just nu. Så passa just nu om ni är nyfikna. Här hittar ni smakrabatten.

torsdag 25 januari 2018

Kladdkakemuffins med fyllning

Ida är inne i en riktig laga-mat-och-baka-period just nu. Vi har så mysigt i köket och hon är så duktig och duktigare blir hon. Hon har lagat flera middagar och även bakat smarrigheter. Dessa urgoda kladdkakemuffins gjorde hon i helgen som var. Kanske något för er nu till helgen? För nu är det nära till helg....

Kladdkakerecept kan man aldrig få för många av eller göra för ofta. Det är ju så gott och dessa är inget undantag.


Kladdkakemuffins med fyllning

Kladdkakemuffins

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl

Smält smöret, låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner det i äggblandningen tillsammans med det smälta smöret.
Rör till en slät smet.
Klicka smeten i mazarinformar, antingen av aluminium eller allra helst papper.
Fyll formarna till ungefär hälften.
Grädda i 10-12 min i 200 grader.

Fyllning

50 g smör
1 tsk vetemjöl
2 msk socker
2 tsk kakao
0,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull. 
Tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet.
Häll i mjölk och grädde och koka ihop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något.
Häll det sedan i formarna över de kalla(svala) kakorna (inte så det täcker hela kakan utan lämna en liten kant runt om).

Det var lite svårt att fylla formarna så det hjälpte jag Ida med, men jag var inte speciellt duktig för jag fyllde dem en aning för mycket. Dessutom tycker jag att de blir godare med pappersformar istället för aluminiumformar, men vi hade inga hemma. Vet inte varför det är så men det måste ju vara något med hur värmen leds och fördelas i de olika materialen. Eller har ni nån bättre teori?

Kom ihåg att inte ha inne dem för länge i ugnen för de ska ju vara lite kladdiga. Torra kladdkakor vill man inte ha och ofta stelnar de till lite extra när de svalnat.


Direkt efter jobbet åkte jag och helghandlade på Kvantum och det tog lite längre tid än planerat så det blev stressigt att hinna hämta upp Ida efter hennes träning. Mycket snö, dåligt plogade vägar och många bilar på väg till hockeyn gjorde inte att det gick snabbare för mig. Fem minuter sen var jag dock på plats, Ida hade hunnit bli lite orolig var vi höll hus eftersom vi alltid är i god tid.

Se'n åkte vi hem och möttes av en stooor plogkarm, som så ofta förr, så det var bara att bära alla matpåsar över snökarmen och in. Se'n skjutsade jag Olivia till hockeyn och försökte förtränga all snö på gården och att Leif jobbar sent. Eftersom det inte gick att köra in bilen på uppfarten parkerade jag den en bit bort på en parkering och gick sen hem och fixade middag. Bättre sent än aldrig.....

När jag sitter i soffan o tycker lite synd om mig själv och försöker fundera på hur jag ska få bort all tung snö ser jag att grannen kommer med sin snöslunga och tar bort vår plogkarm. Vilken hjälte! Han tycker nog synd om oss, för vi får mest snö av alla på hela gatan på grund av plogbilens kör-rutt 😡

Nu har jag fått skriva av mig lite så nu känns det bättre och jag ska ta en kopp te och tänka på roliga saker istället, som att det är fredag i morgon. Lovely!