lördag 8 juli 2017

Ida 10 år - Fest hela da'n

I går fyllde vår minsting Ida 10 år och hon hade önskat sig buffé och buffé det fick hon, inte bara en utan tre stycken. På eftermiddagen började vi med fikabuffé med bullar, kakor och tårta och när sen en av gästerna dök upp så det var lite sent med fika och lite tidigt för middag dukade jag upp lite ost o kex och bjöd på ett glas rosévin i solen i väntan på maten. Sedan var det dags att duka upp tredje buffén för dagen och då blev det middag med lite smått o gott.


Ida 10 år - Fest hela da'n



Fikabuffé

kanellängder
chokladsnittar med polkaströssel
sega mjölkchokladsnitt med jordgubbssmak
choklad- och hallongrottor
biscotti med mörk choklad
chokaldbollspuckar

pinocchiotårta
himmelsk jordgubbstårta
glutenfri rabarberpaj

kaffe
te
saftbål



I-väntan-på-maten-buffé

hälla-ut-bröd
fröknäcke
kex
brieost
skinka
chips

rosévin
vatten
saftbål


Middagsbuffé

dubbelmarinerad fläskfilé
grillade kycklingklubbor
grillad lax
kokt färskpotatis
pestopasta
bas-sallad med godsaker
tomat- och nektarinsallad med gräslök
fetaostkräm
turkisk yoghurt med thaichilisås

kex
hälla-ut-bröd
brieost

rosévin
öl
vatten
sommarsaft
saftbål



En supernöjd 10-åring somnade på kvällen. Hon var nöjd med presenterna, med gästerna, med bufféerna och framför allt med gästerna engagemang och ork att spela bl.a. kubb. Dessutom avslutades födelsedagen med att få åka karuseller på Luleå hamnfestival tillsammans med kusinerna. En svårslagen födelsedag! Själv var jag mest nöjd över vädret.

torsdag 6 juli 2017

Duka enkelt och snyggt

Jag tittar in en snabbsväng mitt i alla kalasförberedelser för Ida som fyller 10 år i morgon. Funderar på dukningen och hoppas vi kan sitta ute, men om vädret inte är med oss så blir det att vi sitter inne och då använder jag som vanligt Dunis fina dukar för att skydda bordet. Så skönt att slippa stryka dukar inför kalas och istället få koncentrera mig på det roliga - maten och fikat!


Ni har väl inte glömt rabattkoden jag har till er från Duni?

Ange MATRO17, så får ni 15% rabatt i Dunis webbshop www.shop.duni.se
Koden gäller tom 31 juli 2017.

Fyll upp skåp och lådor med servetter, glas, tallrikar, uppläggningsfat och annat fint och praktiskt inför kommande kalas och fester. 


En av mina storfavoriter och som jag alltid får frågor om var jag köpt är dessa fina glas/formar som passar perfekt till pannacotta eller andra saker man vill portionsservera. De är i sådant kraftigt material så de tål maskindisk och jag brukar faktiskt diska upp dem ibland för att återanvända. De ingår i serien Amuse Bouche och finns här.


Duni har en massa glas i olika former och utförande, in och titta. När man är många så är det så skönt att slippa ha köket fullt av disk dagen efter. Jag blandar ofta Dunis produkter med äkta glas eller tallrik, det tycker jag blir perfekt.

Det är sällan jag använder tyg-dukar numera, så skönt att slippa stryka stora dukar och de finare engångsdukarna känns som linne så det är ingen som saknar äkta vara. Den vita duken kompletterar jag sen med färgade/mönstrade vepor eller tabletter - allt i engångsmaterial för att underlätta för mig. 


Nu ska jag cykla till affären och köpa jordgubbar. Hoppas jag hittar några fina, igår var de verkligen inte fina och jag betalar inte en halv förmögenhet för övermogna jordgubbar. I så fall blir det nog blåbärstårtor istället för jordgubbstårtor i morgon.

onsdag 5 juli 2017

Kanellängder

Idag var det bullbakarväder och det var ju perfekt för då kunde jag baka bullar för ovanlighetens skull. Det känns som det var evigheter sedan jag bakade kanelbullar. För att snabba på bakandet gjorde jag längder av en del deg. Det går så snabbt och på kalas tycker jag om att ha längder så man kan ta en smal skiva och på så sätt orka smaka av alla sorter på fikabordet.


Kanellängder

Deg
50 g jäst
125 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
0,75 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering
ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, häll lite över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, rumsvarmt smör, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, (spara lite till utbakningen om det behövs)
Arbeta degen smidig i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Rör ihop fyllningen under tiden.
Ta upp degen på arbetsbänk och dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop, dela i två längder.
Klipp med sax jämna blad och vik varannan flik/blad åt vänster och varannan åt höger.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk.

Jag har ätit alldeles för många bullar i dag, men nybakade kanelbullar är ju sååå gott. Det är inte mycket som är godare än det, eller hur?

Klipp jämna flikar i degrullen.
Vik varannan flik åt höger och varannan åt vänster som på den högra längden. 
Klippta och vikta bullängder redo att jäsa.
Nyuttagna från ugnen redo att ätas.

Nu har jag bakat bullar så det räcker ett tag så nu kan sommarvärmen och solen komma tillbaka, för det här höstvädret mitt i sommaren gör ingen glad. I dag började Luleå hamnfestival som ska pågå hela helgen och det är så mycket roligare och mysigare om det är kanonväder då. Och på fredag ska vi ha kalas för Ida hela dan och då vill vi kunna sitta ute för ett riktig sommarkalas.

tisdag 4 juli 2017

Ajvarkyckling i ugn

Eftersom regnet öser ner blev det inte grillat till middag i dag, istället gjorde vi en kycklinggratäng med Ajvar Relish. Och det bästa av allt - vi stekte inte kycklingen först utan la den rå i ugnsformen och lät den bli klar i ugnen tillsammans med en god och smakrik sås. Enklaste sättet att tillaga kyckling!


Ajvarkyckling i ugn

1 kg kycklingfilé
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl crème fraiche
1,5 dl ajvar relish
2 msk tomatpuré
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
Topping
2 tomater, skivade
riven ost
1-2 paket bacon, knaperstekt i bitar
0,5 gul paprika, småbitar
Salt och peppar

Börja med att steka bacon i ugn i ca 10 minuter i 225 grader. 
Dela sedan i mindre bitar.
Dela kycklingfileérna i mindre delar (ca 6 delar/filé) och lägg dem i en ugnsform. 
Blanda grädde, crème fraiche, ajvar relish, tomatpuré, vitlök, salt och peppar i en bunke och rör om. Smaka av. 
Häll såsen över kycklingen.
Tillaga i 225 grader i ca 25 minuter.
När kycklingen är nästan klar, lägger du på skivad tomat och riven ost.
Fortsätt tillaga i ca 15 minuter tills kycklingen är helt klar och osten har fått fin färg.
Toppa den färdiga gratängen med paprika- och baconbitar.

Kyckling går alltid hem här hemma och även i dag. Faktiskt lite gott att äta något annat en grillat för ovanlighetens skull, men nu får gärna solen komma tillbaka så vi kan/vill grilla igen.

Tillaga kycklingen i såsen ett tag först.
Lägg på skivade tomater och riven ost.
Efter ytterligare ett tag i ugnen är kycklingen klar och osten gyllenbrun. 
Toppa med knaperstekt bacon och paprikabitar.
Servera till valfritt tillbehör, jag valde sallad.

Det är tisdag och det är sommar (trots vädret) det innebär att jag kommer tillbringa resten av kvällen i tv-soffan, först är det Allsång på Skansen och sen är det Morden i Midsomer. Sommarkänsla deluxe, och det behövs!

Jag kanske t.o.m tar nå gott till teet för jag har ju faktiskt S.E.M.E.S.T.E.R nu, fast bara i en vecka för sen ska jag jobba i tre dagar innan jag börjar min riktiga semester. Men det ska bli såå skönt med dessa lediga dagar, då jag ska vila och kalasa.

Skattjakt på 10årskalas

Regnet vräker ner utanför fönstret och jag är så nöjd att vi bokade om Idas kompiskalas med kort varsel. Första planen var att vi skulle ha det i kväll men på lördageftermiddag bokade vi om till söndagkväll istället och trots kort framförhållning så kunde alla utom en kompis komma. Så lyckat både med vädret och att så många kunde komma.

I strålande solsken bjöd vi på grillade hamburgare, tårta och glass ute på altanen. Vi började med maten och när den var klar blev det skattjakt i mobilerna innan vi fortsatte med sötsakerna.

Ida (och jag) älskar stjärnor så gissa om vi älskar dessa tallrikar.
Paketöppning! Hon fick otroligt många fina saker och var en riktigt nöjd tjej.


Mobilskattjakten hade jag köpt på grapevine.nu, jag sökte efter roliga saker att göra på ett 10årskalas och hittade den sidan som hade en massa roligt. Mobilskattjakten som vi bestämde oss för gick ut på att jag som arrangör placerar ut 10 kartnålar i närområdet på kartan i mobilen och sen ska de olika lagen hitta de olika platserna där de ska svara på frågor. När de har svarat rätt får de veta nästa plats osv.

Till skattjakten, med kartor och frågor, användes en mobilapp som de hade förberett genom att ladda ner innan kalaset. Men de var alltså tvungen att gå fysiskt till de olika platserna som pekades ut i mobilen. Här kan ni läsa mer om mobilskattjakten.

De flesta tyckte att det var en jätterolig idé, ett lag hade lite problem med kartan från början och en tappade sugen innan de var klara. Men övriga sprang på som bara den mellan de olika platserna och svarade på frågor.

Perfekt att de fick röra sig lite innan de skulle äta ännu mer. Det blev en halvtimmes promenad ungefär för de olika lagen innan de hade hittat alla platser och svarat på alla frågor.

Skatten, målet, var chokladguldpengar.
Smarrig tårta som gick åt i ett nafs igen.

Efter skattjakten blev det tårta o glass och än en gång gjorde jag den enkla och goda marängtårtan med chokladkräm och jordgubbar. Och än en gång gick den åt. Det är tredje gången inom två veckor som jag gör den tårtan. Undra om det räcker nu eller om jag ska göra den till Idas släktkalas på fredag också.

Ida var supernöjd med sitt kalas, med vädret, med kompisarna, med presenterna, med skattjakten och hade så roligt i drygt två timmar. Men vi glömde en sak. Så typiskt mig! Jag hade gjort i ordning godispåsar till kompisarna som de skulle få med sig när de gick hem. Men alla påsar ligger kvar hemma hos oss. Så himla irriterande!

måndag 3 juli 2017

Chokladsnittar med polkaströssel

Chokladsnittar med pärlsocker är en gammal klassisk kaka, här har jag dock struntat i pärlsockret och använt polkaströssel istället. Ni kommer väl ihåg att jag älskar kombinationen choklad och mint (polka) och den här kakan blev precis så god som jag hade hoppats. Dessutom tycker jag att den blev snygg med det vit-rosa strösslet.


Chokladsnittar med polkaströssel

150 smör
1,5 dl strösocker
3 msk ljus sirap
1.5 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
3 msk kakao
1.5 tsk bakpulver
Pensling och garnering
ägg
polkaströssel

Vispa smör, socker, sirap och vaniljsocker mjukt.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver och vispa snabbt ihop till en deg. Det sista brukar jag ta hjälp med händerna för att få ihop till en deg.
Rulla degen till tre längder och lägg på bakpappersklädd plåt.
Platta till längderna något.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö över strössel.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.
Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.


Vilken tur att jag hade en bakdag för ett tag sedan så jag har några recept att ge er. Den här helgen har vi hunnit sååå mycket, fast inte så mycket matlagning och bakning. Gårdagen började vi med att åka till Piteå och se Isaks sista fotbollsmatch i PSG, sen skyndade vi oss hem för att förbereda Idas kompiskalas som vi spontanbokade dagen innan. Ursprungstanken var att kalaset skulle vara på tisdag men eftersom prognosen visade regn på tisdag men kanonväder på söndagkväll så bokade vi om. Och vilken tur för vi fick en kanonkväll med grillade hamburgare, mobil-skattjakt, bollspel, tårta och glass.

söndag 2 juli 2017

Kvällar i sol

Vilken härlig dag o kväll vi har haft. 
Älskar sommar o sol och älskar vår altan där jag har suttit nästan hela da'n. Vi har alldeles nyss gått in, på slutet var vi dock tvungna att ta på oss filtar för det blev lite småkyligt.

Till middag grillade vi min nya favorit - Flankstek, som vi åt tillsammans med grillade ostfyllda champinjoner och zucchini, sallad, bea och friterade sötpotatispommes. En riktigt god och mysig middag i solen.



Igår struntade vi i vår egna altan och cyklade in till stan för en dejt på Luleås nya uteservering med kanonläge med kvällssol och i lä. Så himla mysig kväll med min man. Helt spontant, fast det är ju ofta då det blir som bäst. Det är inte ofta vi tar oss i väg på tu man hand, men plötsligt händer det.... Solen sken och det var en så härlig kväll och Ida skulle sova bort så då passade vi på att cykla in till stan för datenight.

Vi delade på en god bruschetta med tomatsås och pesto, till det drack jag ett glas rödvin och bara njöt av lugnet efter en dag då jag både hade hunnit jobba full dag och vara till Piteå för att se Isaks fotbollsmatch. Vissa dagar hinner man lite mer än andra.


Glass är ingen favorit-efterrätt för mig men den här egengjorda Gelato på Taverna Gusto har blivit en storfavorit för mig. Oftast tar jag bara en kula men i går hade jag lite svårt att bestämma mig för vilken smak jag skulle välja 😀 Så varför välja när man kan ta flera...



I Piteå pågår Piteå Summer Games, en stor fotbollsturnering med lag från hela världen och som Isak är med i och igår mötte de ett kinesiskt lag. Lite småhäftigt tyckte vi och det verkar som att kineserna tyckte detsamma för de ville ta lagfoto ihop efter matchen. Isak som hatar att förlora hade en rolig kommentar efter förlusten "Jag vill vara arg på dem för att de vann, men jag kan inte. För de var så trevliga och bra vinnare."

En mobilbild från långt håll - bättre än inget alls.