torsdag 8 juni 2017

Minttryffel

Mint och choklad kan vara bästa kombinationen - ever. Jag verkligen älskar choklad smaksatt med mint och dessa lena minttryfflar med krispigt yttre är sååå goda och jag skulle mer än gärna äta minst en varje dag till mitt efter-middag-te.


Minttryffel

200 g mörk choklad med mintsmak
1 dl grädde
ev. pepparmyntsolja
garnering: råsocker

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält.
Smaksätt ev. med någon extra droppe pepparmyntsolja.
Låt svalna, men lämna inte så att det hinner stelna helt.
Forma till kulor och rulla i råsocker. 

Jag använder ofta råsocker att rulla tryfflar och chokladbollar i, det blir så guldglittrigt och fint. Till dessa tryfflar som har så len konsistens blir det bra med lite knaster också. Som proffsen brukar säga "Bra med olika textur".


Nu har vi Bieber-fever igen. Kan ni tänka er att Justin Bieber är i lilla Norrbotten på semester inför sin spelning i helgen på Summerburst. Ganska otroligt, va? Han landade i Luleå igårkväll och i dag är han i skogarna utanför Boden och "campar". Hade inte Olivia jobbat hade hon nog velat åka dit o spana.

Själv har jag efter jobbet suttit inne på Leos lekland i över tre timmar trots kanonväder ute. Men som klassmamma för Idas klass var jag tvungen vara med i dag då det var dags att göra av med en massa pengar som de har sparat ihop under deras 4 år på Munkebergsskolan. Lek, bus, middag och glass hann de med under dessa timmar och alla verkade så himla nöjda, glada och trötta när det var dags att åka hem. Glada barn är så underbart!

onsdag 7 juni 2017

Västerbottenskrustader med räkor

Är ni redo för ett till krustad-recept? Dessa krustader med västerbottensostfyllning och toppad med räkor är det lite mer pyssel med än många andra krustad-recept, men så värt det för de blir supergoda.


Västerbottenskrustader med räkor

krustader
Västerbottensost
1 ägg
1 dl crème fraiche
salt o svartpeppar
handskalade räkor

Fyll krustaderna till en tredjedel med riven ost.
Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.
Häll äggblandningen på osten i krustaderna.
Gratinera i 200 grader i ca 10-13 minuter, till äggstanningen har stannat.
Låt svalna något innan du garnerar med handskalade räkor.

Jag säger än en gång - Krustader är ett sånt perfekt drinktilltugg! Dessa smålyxiga och goda krustader passar perfekt till välkomstdrinken. Även löjrom passar perfekt som garnering till dessa västerbottenskrustader.

Använder man den större varianten av krustader kan man servera två stycken som en förrätt vid bordet.


Nu har allergin slagit till med full kraft, nu när vi äntligen har sommarvärme och strålande sol från klarblå himmel. Jag nyser, det kliar i näsan o halsen, har problem med astman och känner mig allmänt hängig. Men efter en dusch känner jag mig något bättre. En dusch för att få bort all pollen är bästa medicinen vid pollenallergi. Lite nässpray, astmamedicin och antihistamin-tabletter gjorde nog sitt också. Längtar tills jag får gå och sova och slipper detta snörvlande. Hoppas att medicinen har gett lite effekt till imorgon.

Hallon och ingefära

Gissa paniken i fredags när det kändes som att en sommarförkylning var på gång och jag som skulle ha drinkkväll på lördag. Ingefära, ingefära, ingefära är vad som gäller då! Jag gjorde ingefära-te och ingefärashot, men framför allt drack jag Brämhults supergoda Hallonad med hallon och ingefära. Den var otroligt god och läskande så den kommer jag se till att ha hemma i förkylningstider....och annars också.

Lika stor panik som jag hade i fredags, lika lycklig var jag på lördag när jag vaknade helt frisk och inte hade minsta lilla förkylningssymptom. Älskar ingefära!


Ingefära och citron är den vanligaste kombinationen men hallon var minst lika gott till ingefära, kanske snäppet godare till och med. Citron och ingefära är för mig så förknippat med förkylningar så därför kändes det här godare och festligare. Brämhults juicer är ju dessutom ren lyx och känns nästan hemgjord.


Men faran var inte över och jag borde inte ha slutat dricka ingefära, för i natt vaknade jag med hosta. Är det förkylning eller allergi? Är då frågan som alltid den här årstiden. Vi har äntligen fått värme så det har verkligen exploderat i björkarna och pollenmängden lär vara därefter. Men å andra sidan är många runt omkring oss förkylda. Hoppas dock att jag slipper feber och att hostan är snabbt övergående, har inte riktigt tid att vara sjuk just nu med två hektiska och roliga veckor framför mig.

tisdag 6 juni 2017

Chili cheese - krustader

Krustader är det perfekta drinktilltugget - supergott och går att variera hur mycket som helst. 

Dessa varma krustader med stark chili-mjukost var en ny variant för mig, men den kommer vi absolut att göra fler gånger. Olivia tyckte att de smakade som de Chili Cheese som finns på Max.


Chili cheese - krustader

krustader
hot jalapañoost (Kavli)

Fyll krustaderna med osten. 
Tillaga i 200 grader i ca 7 minuter.
Servera!

De var riktigt starka och det småbrände lite i munnen på mig men ändå är de så begärliga så jag kunde inte sluta äta av dem. Det kanske inte var bästa tilltugget till vin pga chilistyrkan, men...

Jag fyller krustaderna till drygt hälften och det blir nog starkt för mig. Vill man ha ännu lite starkare så fyller man krustaderna helt med den starka osten.


Vad har ni för nationaldagsplaner?

Vi ska ta det lugnt i solen i några timmar nu först, se'n ska vi till Kulturens hus här i Luleå och lyssna när Ida och hennes klass sjunger och efter det åker vi på restaurang o firar. Låter som en perfekt dag!

Jag måste nog sätta mig och göra lite listor för det börjar bli lite väl mycket planer nu fram till skolavslutningen om 10 dagar. Ida går ut trean och Isak nian så båda bryter upp med nuvarande klasskompisar och får nya klasser nästa år och då är det lite extra aktiviteter dessa sista veckor. I Idas klass är jag dessutom klassförälder och då är det lite extra att fixa. Men, men det går nog bra bara jag får mina listor så jag inte glömmer något och kan pricka av allt eftersom saker är gjorda.

Nej, nu ska jag ut i solen och njuta!
Vi hörs senare!

måndag 5 juni 2017

Picklade morötter med dip

På lördagens drinkkväll började vi med lite drinktilltugg bl.a dessa picklade morötter som blir lite syrliga i smaken och otroligt goda. Morötterna serverade jag med vår vanliga favorit-dip i portionsformar så slipper alla hålla på att dippa i samma skål.


Picklade morötter

1 kg morötter

Lag
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten

Skala och skär morötterna i stavar. 
Koka upp ättika, vatten och socker i en stor kastrull. 
Ta kastrullen från värmen och lägg i morötterna. 
Låt stå och dra i ca 7 minuter beroende på stavarnas tjocklek.
Häll av lagen och förvara morötterna kallt. 
Serveras med dipp.

Dip

gräddfil
chilisås
grillkrydda
svartpeppar
salt

Blanda gräddfil, chilisås, grillkrydda och lite salt o peppar i en skål.
Rör om försiktigt, annars blir dippen för rinnig.
Smaka av.

Jag älskar picklade saker och dessa morötter är inget undantag. Har man någon annan favoritdip så fungerar det lika bra, även de vanliga pulver-dipparna som man använder till chips fungerar.

Morötterna kan man förbereda nån dag i förväg för de klarar sig bra i kylskåpet några dagar. Dippen klarar sig också bra i kylskåp ett par da'r.


Det här inlägget började jag med redan före lunch men sen kom det en massa andra grejer emellan. Kom bl.a. ihåg att jag hade lovat Ida att vi skulle på stan och leta skolavslutningsskor. När vi ändå var på stan så överraskade jag henne med att hon skulle få ta hål i öronen. Så nu är det gjort! Hon har fått vänta länge. Nu gäller det att tvätta, tvätta och tvätta. Hon får inte bada de 10 första dagarna, men med tanke på vädret är det nog ingen risk att hon blir badsugen.

Lycklig tjej

söndag 4 juni 2017

Duka med Duni

Jag är fortfarande lycklig efter gårdagens drinkkväll, älskar att planera och fixa fester. Jag letar recept och inspiration flera veckor i förväg och förbereder så mycket som möjligt för att kunna njuta och vara med på festen hela kvällen. Vill inte stå och laga mat när jag väl har gäster, lite småfix blir det alltid så klart men det mesta är redan klart när gästerna börjar droppa in.

Drinkkväll innebar många olika glas till de olika drinkarna o vinet och eftersom det inte är lika kul att diska som att laga mat så använder jag gärna Dunis engångsprodukter. Ofta när vi har många gäster så blandar jag engångsprodukter med riktiga glas och/eller porslin i en perfekt kombination.

Tyckte att rosa var en perfekt färg att duka med när det vankades tjejfest. De fina underläggen är engångstabletter i en lite tjockare kvalitet. Och den vita duken, wow vilken kvalitet, känns nästan som linne. 



****************

För att även ni ska kunna duka vackert och enkelt har jag en rabattkod till er.
Ange MATRO17, så får ni 15% rabatt i Dunis webbshop www.shop.duni.se
Koden gäller tom 31 juli 2017.

****************

Passa på att handla inför sommarens alla fester - student, midsommar, kalas eller vad ni kan ha för fester att se fram emot. Jag har även beställt massa fint till Isaks examensfest om två veckor, då kommer dukningen gå i blått istället för rosa som igår.

Glasen var användbara och i en bra storlek, de passade till drinkarna, som vattenglas och som vas till mina små blommor som matchade dukningen. 

Drinkkväll

Känns som det kommer bli en dag i lugnets tecken. Vila och äta goda rester från i går är det som gäller i dag. Vi hade en supermysig kväll i går med en massa drinkar, vin och mat och självklart en massa surr runt bordet.

Solen sken precis som jag hade önskat men inte var det speciellt varmt för det, så när vi började med en iskall men god Aperol Spritz-isglass var jag tvungen att gå in o hämta filtar så att vi kunde värma oss lite. Sedan hann vi även med min special-cosmopolitan innan vi gick in och värmde oss. Cosmopolitan serverade jag med en twist, dvs sockervadd som ger en rolig effekt vid servering.

Lite drinktilltugg i form av krustader med olika fyllning åt vi till de första drinkarna, sen gick vi in och åt caesarsallad och drack rosévin. Sallad och rosé kan det bli mer sommarkänsla?! Ja det vore väl lite värme i luften också.

Efterrätten blev en gör-din-egen-tårta-variant, då jag dukade fram minipavlovor, smörkräm, grädde och bär. Sedan fick var o en bygga ihop sin egen tårta med de ingredienser de ville. Ingen middag är komplett utan lite choklad så en skål med minitryfflar dukade jag också fram.


Drinkkväll


Drinkar

Aperol Spritz-isglass
Cosmopolitan med sockervadd
Applepie Martini
Matros Pink Heaven



Drinktilltugg

Västerbottensostkrustader med räkor
Chili cheese-krustader
Ädelostkrutader med hjortronsylt
Limemarinerade räkor på chili-tacochips
Picklade morötter med dip



Huvudrätt

Caesarsallad med kyckling och bacon
Hälla-ut-bröd
Fröknäcke
Bregott
Brieost
Chill Out rosévin



Efterrätt

Minipavlova med smörkräm, grädde och bär
Minttryfflar
Kaffe o Te