fredag 21 april 2017

God glass tack vare Kökets box

Senaste Kökets box innehöll mycket mumsigt och gott. Dessa boxar blir bara bättre o bättre, spännande att se vad nästa box innehåller. Första boxen var jag inte så imponerad över men den här var det mer wow-känsla över. Vill ni också börja prenumerera kan ni läsa mer här.

Många bra-att-ha-saker i senaste Kökets box

Ida har längtat efter den hemmagjorda supergoda glassen jag gjorde till nyårsafton. Vilken tur då att boxen innehöll både kondenserad mjölk och oreo. För den här gången hade vi planerat att smaksätta glassen med Oreo istället för After Eight. Boxen innehöll också karamelliserad mjölk, funderar vad jag ska göra för gott med den. Visst vet ni skillnaden på kondenserad och karamelliserad mjölk? Annars kan ni läsa mer om det här.

Produkter från Kökets box och grädde från Norrmejerier bli en supergod glass. Recept kommer!
Mums!
Tycker om deras text i lådorna "Det ska vara gott att leva!" är en av dem.

Rågsiktsbröd med havregryn och linfrön

Oj som vi mumsade på nybakat bröd i går, det är ju så himla gott och varje gång jag bakar tänker jag "Det här måste jag börja göra oftare". Men nu när jag försöker undvika bröd är det ju inte så smart att ha en massa gott bröd i frysen. Min karaktär klarar inte riktigt det.


Rågsiktsbröd med havregryn och linfrön

4 dl havregryn
5 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
1 dl linfrön
5 dl rågsikt
Ca 7 dl vetemjöl

Koka upp mjölk och havregryn i en kastrull och ta sedan av den från plattan.
Häll sedan i vattnet och låt det svalna till ca 37 grader.
Smula jästen i en degbunke.
Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
Tillsätt smör, honung/sriap, salt, linfrön och rågsikt. Rör om.
Tillsätt mjölet lite i taget. 
Låt sedan maskinen jobba några minuter, degen ska vara lite kladdig men ändå smidig. 
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Lägg i degen i en långpanna med bakplåtspapper och platta ut så den ligger jämnt i plåten. 
Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter. 
Grädda i 225 grader i ca 20-25 minuter. 

Mycket bröd för lite ansträngning är en bra sammanfattning av detta och många andra långpannebröd. Den här varianten blev väldigt luftigt och gott. Man kan tillsätta lite vad man vill i degen, jag hade lite lite solrosfrön som jag också tillsatte för att tömma påsen. Chiafrön eller sesamfrön fungerar också att tillsätta och vill du inte alls ha frön i ditt bröd så skippar du även linfröna.


Nu är det helg - woho! 
Eftersom barnen har påsklov har jag slutat tidigt även i dag men i dag var det nog mest för min egen skull för jag har sjukt ont i huvudet. Så nu ska jag ta tabletter o lägga mig i ett mörkt rum och hoppas att huvudvärken försvinner tills i kväll så jag kan njuta av fredagkvällen ordentligt.

Vad har ni för fredagsplaner?

torsdag 20 april 2017

Trippelbak

Efter en halvdags jobb och se'n lite vila satte jag igång att baka och av bara farten blev det tre olika sorter. Som på den gamla goda tiden 😀 Känns som det var jättelänge sedan jag bakade flera sorter på en o samma dag. Men i dag var det dags igen och nu är jag så sugen att fortsätta bakandet i morgon. Eftersom jag bakar så sällan numera har jag sååå många recept jag vill prova nu när jag väl bakar.

Lättbakat långpannebröd.

Dagens bakande började med ett långpannebröd med havregryn, rågsikt och linfrön. Gissa om jag var populär här hemma när det fanns nybakat bröd att äta med smör (som smälter) och ost. Såå gott!

På måndag ska Ida provoceras mot mandel, dvs hon ska äta mandel för att se om och hur hon reagerar. Jag kan inte äta rå mandel men när den är tillagad är det inga problem så därför vill jag att Ida ska testas mot mandel i bakverk istället för bara ren mandel. För OM det börjar klia för henne när hon äter mandel. Vad betyder det då? Måste hon helt undvika mandel, eller? Egentligen är det intressanta om hon kan äta mandel i bakverk, mat osv. Så därför bakade jag muffins med mandelmassa i dag och tänker även baka bondkakor med hackad mandel för att ta med till sjukhuset. Se'n får vi se hur provokationen går till, om Ida får äta kakor eller ren mandel.

Mazarinmuffins med mandelmassa.
Biscotti-längder på väg in i ugn.
När jag ändå var i gång med bakandet så bakade jag en omgång chokladbiscotti. En bra gå-bort-present istället för blommor tänkte jag. Få se om de blev tillräckligt goda för att våga ge bort. Just nu står de o torkar i ugnen och får så göra till i morgon. Så provsmakning blir först i morgon.

Korvstroganoff

Isak önskade korvstroganoff för ett tag sedan och jag var inte se'n att uppfylla hans önskan. Korv stroganoff är faktiskt en av mina vardagsfavoriter men som vi äter alldeles för sällan för tjejerna är inte speciellt förtjusta i det. Hur kan man inte tycka om korvstroganoff?

Det vanliga är väl att äta ris som tillbehör men ugnsstekt blomkål var minst lika gott, jag tror faktiskt att det var snäppet godare till och med.


Korvstroganoff

falukorv
gul lök
tomatpuré
vatten
grädde
salt o peppar

Skär korven i strimlor, finhacka löken.
Stek löken och korven.
Tillsätt en rejäl klick tomatpuré.
Tillsätt lite vatten och låt koka ett tag.
Tillsätt grädde och koka till lagom konsistens.
Smaka av med salt o peppar.

Mums! Så gott det var. Hur gör ni er korvstroganoff? Det finns en hel massa recept och alla gör på sitt sätt, så här gjorde jag den här gången och oftast gör jag ungefär så här.

***********************

Nu ska jag dra fram bakgrejer och baka lite matbröd på begäran från Ida. Innan jag bestämmer vad jag ska baka måste jag kolla mjöl-, kross- och fröförrådet och se vad vi har för sorter som måste användas upp.

Hörs senare!

onsdag 19 april 2017

Vårkänsla med Smakbox

Oj så mycket gott det var i senaste Smakboxen så vi har inte mycket kvar. 

Olivia tog Cola Zeron och Isak tog Cidern från Herrljunga på en gång, lantchipsen är uppätna liksom godiset från Bubs och chokladen från Côte d'Or. Favoritchokladen från Malmö Chokladfabrik liksom chokladen från Nick's har jag gömt för att få ha för mig själv när jag vill njuta i lugn och ro. Grillsåsen från Johnny's och marinaden och glazen från Caj P har Leif använt till våra goda grillmiddagar på senaste tiden. Mjukosten från Kavli användes upp under påsk som pålägg, både på mackor och på ägg. Mjukost är mycket godare än kaviar på ägg. Har ni provat?

Vattnet från Aqua Nobel har jag ställt i kylskåpet tillsammans med ölen från Störtebeker, så det är riktigt kallt o gott till midda'n. Street Food-kitet från Santa Maria ska vi strax prova, har hört att det ska vara gott. Santa Marias nya tuber med kryddor verkar spännande, liksom Risentas Frösotto. Citron- och Ingefära-drycken från Kiviks musteri funderar jag på att använda i en läskande drink - Vad tror ni om det?

Fullproppad box!
Så mycket gott!

Än är det det några dagar kvar på mitt kanonerbjudande som ger dig 20% rabatt på din första box när du börjar en prenumeration (utan vidare köptvång). April ut ger rabattkoden MATRO dig 20% när du börjar prenumerera här.

Smakbox är perfekt för mig 
som älskar nya produkter lika mycket som jag älskar paket och överraskningar.

Citron- och dillsås

Den här goda såsen/krämen har jag gjort flera omgångar av i påsk. Den var så god så första omgången tog slut till första måltiden. Vilken tur då att den var så enkel att göra och att jag hade alla ingredienser hemma till fler omgångar sås. Den kom till för jag hade mycket philadelphiaost och mycket citron i kylskåpet - och dill är alltid gott till lax o räkor.


Citron- och dillsås

100 g philadelphiaost
0,75 dl crème fraiche
0,5 citron
0,5 dl dill
salt o peppar

Rör ihop ost och crème fraîche.
Blanda ner dill och rivet skal o saft från citronen.
Smaka av med salt och peppar.

Det här var verkligen fräscht o gott och passar till så mycket. Vi använde såsen till gravad lax, räkor, löjrom och ägg och den passade lika bra till allt. Men allra bäst med en blandning av allt - lyx!


Barnen har påsklov och då passar jag på att sluta tidigt på dagarna. Himla skönt faktiskt! Men det innebär också att jag börjar lite extra tidigt på morgonen så jag känner mig rejält trött nu och ska faktiskt passa på att slumra lite innan jag tar tag i blogg-mejlen och middagen.

Hoppas ni har en bra onsdag. Snart är det helg! 😀

tisdag 18 april 2017

Ostkräm med soltorkade tomater och oliver

Efter en underbar påskhelg är det nu dags för jobb och vardag igen....för mig, barnen har påsklov och kan fortsätta njuta av sovmorgnar och lata dagar. Men jag räknar med att denna 4-dagarsvecka kommer gå i ett rasande tempo och snart är det helg igen.

Skärtorsdagsmiddagen innehöll inte bara ägg, lax och räkor utan vi hade även lite parmaskinka med en tillhörande ostkräm.


Ostkräm med soltorkade tomater och oliver

6 urkärnade svarta oliver
4 soltorkade tomater
100 g färskost t.ex. philadelphiaost

Finhacka oliver och soltorkade tomater. 
Blanda med osten. 
Servera till lufttorkad skinka.

Många favoritsmaker samlade i en liten burk. Detta är så gott och här har jag förenklat det också genom att servera skinkan och ostkrämen var för sig. Vill man ha en mer arbetad förrätt/tilltugg så rullar man in lite ostkräm i skinkan innan servering.

Färskost med godsaker
Parmaskinka och jordgubbar passar perfekt ihop.
Kalamataoliver är perfekt smaksättning till ostkrämen.
Gott till parmaskinka men även som pålägg på kex.