tisdag 11 april 2017

Pizzalåda med salami lchf

Nu är det snart påskhelg med flera dagar ledigt och för oss brukar helg betyda att vi äter lite extra gott och festligt. Men vi har en vardag kvar innan påsken är här och då ska vi passa på att äta rester för att tömma kylen innan vi ska fylla den med påskmaten. Den här pizzalådan är en perfekt vardagsrätt och en perfekt rätt att tillaga av rester.


Pizzalåda med salami lchf

5 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl riven ost
50 g philadelphiaost
100 g salami, finhackad
1,5 tsk oregano
0,5 tsk basilika
salt o svartpeppar

Blanda allt och häll i en smord ugnsform.
Tillaga i 200 grader ca 25 minuter, beroende på formens storlek.
Servera till sallad.

Det här har blivit en vardagsfavorit för mig. Den blir så krämig och är lika god nygjord som i matlådan dagen efter.

måndag 10 april 2017

Paprikasnittar med gravad lax o pepparrotskräm

I fredags hade jag tänkt ge er detta enkla men ack så goda lchf-tilltugget. Perfekt till fredagsdrinken! Men nu kom annat i vägen och bloggen var det sista jag tänkte på. Men jag tycker att ni ska passa på att göra några till påskbuffén. Färgglada, vackra och goda.


Paprikasnittar med gravad lax o pepparrotskräm

Paprika, ev i olika färger
100 g gravad lax i skivor

pepparrotskräm

100 g cream cheese
1,5 msk pepparrotsvisp
1,5 msk vispgrädde
1 tsk rosépeppar
citronskal

Skölj och dela paprikan i portionsbitar.
Vispa ihop cream cheese, pepparrotsvisp och grädde med elvisp i en bunke.
Klicka ut ostkräm på paprikabitarna.
Toppa med laxskivor.
Garnera med krossad rosépeppar och citronskal.

Istället för att använda kavring eller annat bröd fungerar det utmärkt med en bit paprika. Knaprigt o gott med en smak som inte tar över från pålägget som ofta är det smarriga som man vill lyfta fram.


Påskveckan är igång och det innebär endast 3,5 arbetsdagar innan påskhelgen är här. Känns väldigt välkommet! Efter påskhelgen har barnen påsklov och då kommer jag inte jobba hela dagar utan flexa hem tidigare de flesta dagarna. Vecken därpå har jag bara tre arbetsdagar och se'n är det maj. Hur sjukt är inte det! Speciellt när man tittar ut och gården är helt täckt med snö och det kommer mer....

Stockholm

Den här bilden är så underbar. 
Så många människor som vill manifestera mot våld o hat och för fred o kärlek.


I torsdag berättade Leif om en som hade tatuerat in ACAB i ansiktet och vi fick lära oss vad den förkortningen betyder. Vet ni vad ACAB betyder? All Cops Are Bastards. Efter fredagens attack i Stockholm verkar det som att vi är många som inte håller med. Så fint med alla bilder på polisbilar som är täckta av blommor som människor har lagt dit för att visa sin uppskattning.

söndag 9 april 2017

Kalkonmiddag

Hur börjar man detta blogginlägg som är mitt första efter det hemska attentatet på Drottninggatan i Stockholm där flera personer dog och ännu fler blev skadade både fysiskt och psykiskt efter att ha sett och hört så mycket hemskt.

Men livet måste gå vidare, förhoppningsvis med mer empati och medmänsklighet mellan olika människor. Vi hade planerat en kalkonmiddag med vänner och självklart genomförde vi den som planerat och självklart handlade många samtal om det som hänt i Stockholm. Men att prata, spekulera och försöka förstå är ett sätt att bearbeta det hemska.


Kalkonmiddag 

rabarbervaniljdrink

kalkon
kycklinglår
gräddsås
gelé
potatis
vitkålsgratäng
broccoli
sallad
vitlöksbröd 

bellinifloat

ostbricka
chokladpavlova
grädde
bär
glass


Våra frysar är proppfulla och när jag kom på att vi hade kvar en kalkon i frysen sedan i höstas var jag snabb att bjuda in till middag för att bli av med denna klump som tog upp en stor del av frysen. Kalkonen var i ugnen ca 4 timmar och jag öste den 2-3 gånger per timme men krångligare än så är det inte att göra kalkon och sen har man mat som räcker till många.

Jag tänkte fortsätta mitt frysrensar-projekt med att göra en veckomatsedel där vi bara använder mat från frysen. Få se om jag lyckas. Det borde jag göra för jag vet att vi har massa olika kött, kyckling, räkor och fisk och även olika sorters grönsaker och bär.

fredag 7 april 2017

Laddar

Nu har jag börjat ladda för lite helgledigt men först är det en arbetsdag kvar innan det är fredag på riktigt. För det bästa med fredag är kvällen hemma efter jobbet, eller hur? Min kväll kommer jag nog spendera i köket med att förbereda morgondagens middag med gäster. Förbereda är det bästa jag vet 😁


Tack o lov börjar mitt ryggonda ge med sig. Jag är mycket bättre i dag än i går så fortsätter det i samma tempo så är jag helt bra om någon dag och kan då njuta av helgen till max. Jag är så ovan att ha ont i ryggen så jag sköter nog inte om den på bästa sätt. Nacken däremot har jag ofta ont i och tänker hela tiden på att sitta, ligga o stå rätt och jag känner på en gång när jag gör nå fel. Har i alla fall planerat in en promenad i dag, hoppas den blir av för nu är det tredje dagen på raken jag har de planerna och jag har fortfarande inte tagit mig ut på en dagspromenad.


Vinnaren i Smakbox-tävling är utsedd och presenteras på Instagram (leta efter @matro_sara).

torsdag 6 april 2017

Italiensk omelett - lchf-paj - med godsaker

Jag äter ofta ugnsomelett numera, eller lchf-paj som jag också kallar det när jag struntar i pajdegen och bara har den goda äggstanningen som jag smaksätter på olika sätt. Den här har jag dessutom garnerat med en massa goda saker. Inte lätt att se men där under finns det en omelett.


Italiensk omelett - lchf-paj - med godsaker

paj/omelett

5 ägg
4 dl vispgrädde
2-3 msk pesto
1 purjolök
1 liten påse ruccola
salt, peppar
3 dl riven parmesan

garnering

mini-mozzarella
svarta oliver
små röda tomater
parmaskinka
salami

Vispa ihop ägg, grädde och pesto, smaka av med salt och peppar.
Strimla purjolöken och stek den mjuk i smör på medelstark värme, det ska inte få färg.
Lägg i den grovhackade ruccolan i slutet. 
Lägg i botten på en smord pajform.
Lägg den rivna parmesanen över och häll sedan äggblandningen över. 
Grädda i 225 grader 25-30 minuter.
Låt pajen vila och svalna några minuter innan garnering.
Ät och njut tillsammans med en sallad.

Det här och ett glas bubbel på altanen en varm sommardag - Så underbart! Men det funkar inomhus nu under vårvintern också. Dessa smaker och ingredienser alltså det blir knappt bättre - pesto, oliver, parmaskinka, tomater och mozzarella. Nästa gång sticker jag ner lite basilikablad också både för den underbara smaken men även för den gröna färgen.

onsdag 5 april 2017

Thaichili-stekt kyckling

När jag ska göra kycklingsallad steker jag ofta kycklingfilé i bitar och kryddar med thaichilisås och soja. Det blir en jättegod smak och lite knäckig yta tack vare sojan när den får steka ett tag.


Thaichili-stekt kyckling

kycklingfilé
thaichilisås
soja
vatten
salt o peppar

Dela kycklingen i mindre bitar och stek den, salta o peppra.
Häll på thaichilisås, soja och lite vatten. 
Låt steka/koka ihop.
Använd till sallad, baguettefyllning eller bakad potatis

Mmm vad sugen på kycklingsallad jag blir nu när jag ser dessa bilder och skriver ner detta favoritrecept.

Prova använda denna kyckling nästa gång du gör kycklingsallad. Lägg salladsblad i botten på ett stort fat, fortsätt med favoritgrönsaker, fetaost, krispig bacon och avsluta med att hälla kycklingen och den lite trögflytande såsen över allting. Mums!


Onsdag, solen skiner och det är nedförsbacke till helgen. Känns som det kan bli en bra dag det här. I kväll mellan skjutsning och hämtning till Idas dans tror jag att jag ska passa på att handla lite påskblommor så vi kan börja påskpynta så smått och hinner njuta av påsken lite innan den är över 😁