onsdag 21 december 2016

Varm brietårta med hjortronsylt

Hur går det med alla julförberedelser för er? Jag känner att jag har läget under kontroll men längtar tills jag får lite ledigt för nu är fokus mer på jul än på jobb. Men snart snart, nu är det bara morgondagen kvar innan jag går på julledighet.

Den här goda brietårtan passar perfekt på julbordet eller kanske är det något att mumsa på till uppesittarkvällen på fredag.


Varm brietårta med hjortronsylt

1 rund brietårta 500 g
1,5 dl hjortronsylt

Skär av ”locket" på brietårtan med en lång vass kniv. 
Några millimeter upp till en halv centimeter. Det är enklast om osten är kylskåskall.
Bred på hjortronsylten i ett jämnt lager och lägg tillbaka locket.
Lägg på ett serveringsfat.
Värm i 200 grader i 10 minuter. 
Servera, antingen genom att ta bort locket och gröpa ur smält ost och hjortron eller genom att skära upp tårtbitar.


Det här var helt i min smak! Otroligt gott, superenkelt att göra och känns lite smålyxigt. Jag kommer absolut att göra den snart igen.

Bassallad med extra godsaker

Har ni några fräscha sallader på julbordet? Det har vi! 
Sallad och grönsaker är det jag saknar mest när jag äter julbord på restaurang för det glöms ofta bort. Och till det mastiga julbordet behövs det fräscha sallader, tycker jag.

Ni vet ju att jag älskar att förbereda saker och saker som dessutom blir godare när de får stå till sig någon dag är ju nästan för perfekt för att vara sant. Den här bas-salladen gör man dagen innan man ska äta så får den gotta till sig i kylskåpet och sen tillsätter man lite extra godsaker innan servering.


Bassallad med extra godsaker

Bas-sallad

1 vitkålsbit
2 morötter

Dressing

1 dl olja
2 msk vitvinsvinäger
salt
peppar
torkad basilika

Tillsätt t.ex.

salladsblad
gurka
tomat
paprika
purjolök
äpple

Strimla vitkålen.
Skala och skiva morötterna tunt.
Lägg vitkålen och morötterna i en påse.
Blanda ihop dressingen och häll i påsen.
Blanda runt ordentligt och låt ligga i kylen till nästa dag.
Lägg salladsblad på ett fat.
Häll över vitkål, morötter och dressingen.
Tillsätt övriga grönsaker efter dina önskemål.
Blanda runt ordentligt och smaka av med mer kryddor.

Det här blir så himla gott. Vitkålen hinner mjukna lite i dressingen under natten och blir då perfekt i en sallad. På ett enkelt sätt har man då en smakrik sallad som man har kunnat förbereda och bara behöver tillsätta lite grönsaker och salladsblad innan servering.

Till julsallader passar det med röda fina granatäppelkärnor eller fräscha goda apelsiner. Så en julsallad behöver inte vara krångligare än att man gör en "vanlig" sallad och garnerar med granatäppelkärnor eller tillsätter apelsinbitar i salladen.


Vilken trött familj vi är, men efter i dag är det bara en dag till som vi måste stiga upp tidigt. Se'n har vi Jullov! Så efterlängtat! Men vi börjar fira redan i kväll då hela familjen ska på restaurang. Sen fortsätter festligheterna och godsakerna för i morgon ska jag tillsammans med två kompisar äta ute, fredag är det uppesittarkväll med provsmakning av lax och skinka och sen är det JULAFTON. 

tisdag 20 december 2016

Polkamousse

På lördagens glöggmingel hade jag två efterrätter, dels julpavlovan jag tipsade om igår och dels denna rosa-vita polkamousse. En snabbfixad efterrätt som går utmärkt att förbereda någon dag i förväg, precis som jag vill ha det.


Polkamousse

70 g vit choklad
2,5 dl vispgrädde
0,75 dl florsocker
140 g färskost
1-2 krm pepparmintolja
Dekoration
röd karamellfärg
choklad eller chokladkex

Smält chokladen. Låt svalna, men låt den inte stelna till.
Vispa grädden lätt i en skål. Sikta ner florsockret och vispa lite till.
Rör ner pepparmintoljan i färskosten.
Tillsätt den smälta chokladen och vispgrädden. Rör om.
Tillsätt lite karamellfärg och rör om lite slarvigt så att vissa delar är vita och vissa rosa.
Fördela moussen i portionsformar.
Låt stelna i kylen några timmar, gärna över natten.
Garnera med choklad eller kex.

Eftersom mint och choklad är en sån perfekt kombination kändes det självklart för mig att tillsätta lite choklad och den här gången blev det i form av oreo-kex som vi hade hemma. Men det fungerar med vilken choklad som helst, riven choklad, chokladpinnar, chokladknappar, eller kanske blanda en polkamousse med en mörkchokladmousse

Tillsätt lite pepparmintsolja i taget så att det inte blir för kraftig mint smak. Jag gjorde misstaget att ta för mycket på en gång. Mint är ju gott, tänkte jag och tillsatte lite väl mycket.

Innan jag satte ner kexen så var det en glutenfri efterrätt. Tips till er som vill göra glutenfritt!


I dag har vi haft planeringsdag och blivit serverad frukost, lunch och fika i mysig miljö på Vineyard Event och konferens som ligger strax utanför Luleå. Så lyxigt och skönt att komma bort från kontoret nån gång emellanåt.

Nu ska jag skriva handlingslista och beställa mat på nätet. Orkar inte åka och storhandla tillsammans med alla andra i slutet av veckan så jag lyxar till det med hemkörning. Vi lär ändå behöva kompletteringshandla en del för det är ju alltid något man glömmer eller köper för lite av, men skönt att göra bort det mesta av handlingen hemma i soffan.

måndag 19 december 2016

Julpavlova med lingon och kolagrädde

Tänkte tipsa om en god efterrätt som har en perfekt blandning av söt kola o maräng och sura lingon. Lingonen och den fina kransformen gör att den passar riktig bra nu i jultider och den går alldeles utmärkt att förbereda. Den är även naturligt glutenfri, som passar i dessa tider då fler o fler vill undvika gluten. Receptet hittade jag i Buffé och det enda jag ändrade var att jag drog ner på sockermängderna.


Julpavlova med lingon och kolagrädde

Maräng

4 äggvitor 
2 dl strösocker 
2 tsk majsstärkelse 
0,5 tsk salt 
1 tsk färskpressad citronjuice 
1,5 dl frysta lingon 

Kolagrädde

3 dl vispgrädde 
1 dl karamelliserad mjölk (dulce de leche)

Lingontopping

1 dl frysta tinade lingon 
1 msk rörsocker 

Maräng

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa äggvitan med elvisp tills den börjar bilda mjuka toppar.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast maräng. 
Vispa ner majsstärkelse, salt och citronjuice.
Rör ner lingon i marängen.
Klicka ut marängen till en kransform på en bakpappersklädd plåt, ca 25 cm i diameter.
Ställ in i mitten av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 100°C. 
Grädda i 1,5 timme, ta ut och låt svalna.

Kolagrädde

Vispa grädden. 
Rör ihop den karamelliserade mjölken/dulce de leche i en bunke. 
Tillsätt sedan den vispade grädden och blanda runt.

Topping

Rör ihop lingonen med sockret tills det löses upp.

Vid servering

Toppa marängen med kolagrädden. 
Ringla över lingonen.

Jag älskar pavlova och den här var inget undantag, det krispiga höljet med den krämiga mitten är såå himla gott. Karamelliserad mjölk (kolasås) i grädde har jag använt mig av förr och jag blev inte besviken den här gången heller. Lingon och kolasås är en perfekt kombination som ofta används i efterrätter, framför allt till jul.

Marängen bakade jag några dagar i förväg och sen fick den stå under tårtfatslock i rumstemperatur. Kolagrädden och lingontoppingen gjorde jag i ordning dagen innan festen, men jag väntade med att montera ihop allt tills precis innan servering för att inte marängen skulle smälta.

Garnerad och redo att avnjutas! 
Marängkrans innan garnering.
Vågade inte föröka lossa kransen från pappret för jag var så rädd att jag skulle ta sönder den ömtåliga marängen.

Ida klagade över huvudvärk när vi kom hem i dag så hon fick en tablett och gick o la sig för att vila innan maten. Strax därefter sov hon. Så nu är den stora frågan: Är hon sjuk eller bara trött efter helgen? Jag lär få svar på det inom 12 timmar. Jag håller alla tummarna att det bara är helgens sena kvällar och tidiga morgnar orsakat av basketmatcher, glöggmingel och badhusbesök som har satt sina spår.

Fredag nyss

Varför går helgerna så otrolig fort? Jag hinner inte alls så mycket som jag vill hinna på de lediga dagarna. Men nu är det bara fyra dagar kvar tills jag är ledig igen och då blir det några fler dagar ledigt än bara en helg. Lovely!

Nu börjar det även bli hög tid att slutföra allt inför julafton som är redan på lördag - de sista paketen ska inhandlas och slå in, laxen ska gravas, sillen ska läggas in, kylen ska fyllas, skinkan ska griljeras och de sista tomtarna ska plockas fram.

Men först ska jag göra mig i ordning för dagens arbetsdag. Ha en bra måndag och ikväll kommer ni få något smarrigt recept från lördagens glöggmingel. Är det något speciellt ni är nyfikna på? Här hittar ni allt vi bjöd på.

söndag 18 december 2016

Glöggmarinerad ost med dadlar

Då var denna härliga helg över och i morgon är det dags för en ny arbetsvecka, den sista innan julledigheten. En otroligt efterlängtad och välbehövlig julledighet. Jag ska vila, ta det lugnt och sova i flera da'r 😀 Har ni någon dag extra ledigt denna jul med minimalt med "gratis-ledighet"?

På gårdagens glöggmingel började vi med lite glögg och tilltugg, bland annat dessa ost- och dadelpinnar.


Glöggmarinerad ost med dadlar

200 gram herrgårdsost, eller annan mild hårdost
torkade dadlar
0,5 dl olivolja
1 dl glögg
0,5 msk rosépeppar, korn

Skär osten i tärningar och lägg i en påse.
Dela dadlarna 3-4 bitar och lägg i påsen tillsammans med olivolja och glögg. 
Krossa rosépepparkornen lätt i handen och strö över.
Vänd runt allt så att osten och dadlarna täcks av marinaden.
Låt stå i några timmar i kylskåp och ta sedan upp osten och dadlarna. 
Trä upp en dadelbit och en ostbit på varje tandpetare.

Ett gott litet tilltugg som passar i jultider eftersom både dadlar och glögg hör till julen. Osten och dadlarna fick marinera över natten och strax före gästerna kom trädde jag på ost och dadlar på tandpetare. Jag gjorde några stycken, resten serverade jag i en skål med tandpetare på sidan om.


Glöggmingel 2016

Nu är vårt årliga glöggmingel avklarat och vi är en lite småtrött familj. Men all energi jag får av goda vänner, trevliga kvällar och festmatlagning gör att jag ändå känner mig rätt pigg trots få sovtimmar. Tredje omgången disk körs i diskmaskinen och jag är än en gång glad att vi har en diskmaskin och vilken tur att det är spishällen och inte diskmaskinen som gått sönder. Det hade inte varit kul att handdiska allt.

Vi fick många fina (och goda) presenter men det som var lite extra fint var den handstöpta ljuskronan som Idas kompis Albin gjort. Visst är den vacker? (den syns på bilden nedan)


Glöggmingel 2016



Glögg och tilltugg

glögg
juldrink
ädelost
glöggmarinerad ost och dadlar på pinne
stjärnor med västerbottenskräm, räkor och rödlök
kantarellkrustader
varm brietårta med hjortronsylt
kex


Varmrätt

potatis
broccoli
sallad

barnmenyn: grillkorv, köttbullar, pommes


Efterrätt

julpavlova med kolagrädde och lingon
grädde
hallon
polkamousse med oreo