fredag 16 december 2016

Bättre fredagsförmiddag

Gårdagen var inte så rolig med den trasiga spisen och sen en natt med dålig sömn på det, så då förstår ni kanske att jag inte var på toppenhumör när klockan ringde i morse. Tack o lov att det var fredag! Och det blev en riktigt bra fredag trots allt.

På jobbet blev det go'fika på förmidda'n eftersom en kollega fyller år i dag, vi bjöds på en god bullkrans (wienerkrans?) från stans bästa konditori och även på Ballerina Strössel. En nyhet jag aldrig har provat men eftersom den var nötfri, god och smårolig har jag planerat att köpa hem den till Ida som inte får äta vanliga Ballerina. Lite fika är alltid ett säkert kort för att få mig på bra humör 😀

Go'fika. Har ni smakat Ballerina Strössel?

Ett annat säkert kort att få mig på bra humör är presenter. Jag älskar presenter och innan lunch hann dagen bli ytterligare lite bättre då jag fick en fin julklapp med camembert, kex, marmelad, salami, chips och choklad. En riktigt Sara-julklapp. Vilken lyx!

När jag ändå hade en kanonförmiddag lyxade jag till det med en god Ceasarsallad med kyckling till lunch - för andra gången den här veckan. Hör inte till vanligheterna.

Julklapp och Ceasarsallad med kyckling.

Oj vad tiden gick fort i kväll. Nu måste jag skynda mig i säng för det är mycket som ska hinnas med i morgon innan gästerna dyker upp och det blir ingen sovmorgon för Ida har basketsammandrag och samling redan kvart i nio. Hur ska det gå, jag som älskar mina sovmorgnar på lördagarna.

Det går inte så bra nu!

Spishällen har gått sönder efter blott tre och ett halvt år. Jag hade gärna köpt en ny på en gång för vem vill vara utan spis? Ja inte en som älskar stå i köket och laga mat o baka, speciellt inte när det är dags för fest dessutom. Serviceteknikern vill dock prova laga den och måste då beställa reservdel som vi måste vänta på. Suck!

Så typiskt att det händer just nu! I morgon har vi glöggmingel med middag för 19 personer och om en vecka är det julafton och då ska vi också vara hemma. Tack o lov har vi bra vänner med prylar så vi har fått låna en liten extra spis med två plattor. Det är långsamma plattor och bara två, men det är i alla fall en spis. Bättre än inget!

Det blir lite högt. Tur att vi har en pall i köket 😀

torsdag 15 december 2016

Saffransminimuffins med apelsinfrosting

På lördag är det dags för vårt årliga glöggmingel och jag har redan i dag börjat förbereda en del saker. Men efter att ha vispat, rivit, skurit, kokat, blandat och hållt på i några timmar blev jag lite småtrött och tog en välbehövlig och mysig fikapaus. Men först blandade jag ihop en apelsinfrosting för att använda till de saffransminimuffins jag bakade i helgen. Jag hade inte tid att vänta tills frostingen hade stelnat utan spritsade på den trots att den fortfarande var lite för lös, men smaken var underbar.


Saffransminimuffins med apelsinfrosting

Minimuffins

0,5 g saffran
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt 
120 g osaltat smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 ägg

Värm upp mjölken tillsammans med saffran och ställ åt sidan.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa smör och strösocker och blanda sedan i ett ägg i taget.
Blanda i dom torra ingredienserna och lite i taget av saffransmjölken. 
Blanda till en slät och fin smet.
Fyll muffinsformar i en muffinsplåt till knappt tre fjärdedelar med smet. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter. 
Känn efter med sticka att muffinsen är genomgräddade. Låt svalna helt.

Apelsinfrosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g vit choklad
1-2 apelsiner, skalet

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten. 
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den. 
Riv apelsinskal och blanda ner.
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa på kalla muffins.

Så gott det här blev med de goda smakerna saffran och apelsin. Jag använde två apelsiner för att få en riktigt kraftig och god apelsinsmak. Om man låter frostingen stelna lite i kylskåpet blir den lättare att spritsa och blir då även snyggare, men har man inte tid att vänta så blir det som det blir. 

Fin vacker gul färg
Apelsinfrostingen fick en lite ljusare gul nyans.
De blev lite toppiga men jag skar bara bort toppen innan jag spritsade på frostingen.
Nu är det slut på pausen. Undra vad jag ska hitta på att göra nu? Det första jag måste göra är att röja lite i köket efter allt jag har gjort hittills. Det är bunkar, skärbrädor, slickepottar, vispar och knivar över hela bänken. Så först blir det lite tråkjobb innan jag får börja med det roliga igen.

onsdag 14 december 2016

Enkla goda skagensnittar

Är det verkligen bara onsdag? 
Det kommer bli en låååång vecka det här, redan igår kändes det som att jag hade hunnit allt man gör på en hel vecka både på jobbet och hemma. Fast i och för sig är det bra om det inte går alltför fort nu på slutet för på lördag är det dags för årets glöggmingel och jag är inte riktigt klar med planering och förberedelser.

Glöggminglet ska börja med glögg, juldrink och snittar, men jag kommer inte bjuda på dessa superenkla och goda skagensnittarna. Dessa tar jag till vid spontanfester som inte är planerade, eller en helt vanlig fredag då vi vill fira kommande ledighet lite extra.


Enkla goda skagensnittar

Finn Crisp
skagenröra
körsbärstomater

Bryt varje Finn Crisp i fyra delar.
Skär tomaterna i klyftor.
Klicka på lite skagenröra på vare brödbit, garnera med tomat.

Skagenröra och Finn crisp (råg) är en perfekt smakkombination, så det här är så mycket godare än det kan verka i dess enkelhet. Om man vill ha det lite festligare så kan man använda rågkrustaderna som nu finns på de flesta mataffärer. Klicka här så ser de vilka jag menar.

Vill man ha det extra enkelt så använder man färdig skagenröra, men har du lite mer tid så blir det lite godare med hemmagjord. Jag har många varianter här på bloggen och de två jag varierar mest mellan är den lite starkare med chili eller den med Västerbottensost.

måndag 12 december 2016

Ört- och balsamvinägerkyckling

Tänkte slänga in lite vardagsmat mitt i allt julstök. Kyckling är alltid populärt hemma hos oss och det finns många enkla grytor att ta till när tiden är knapp. Om du dessutom har stekt kycklingen i bitar nån dag i förväg då har du middagen på bordet på en kvart.

Den här gången kryddade jag med två favoriter - basilika och balsamvinäger.


Ört- och balsamvinägerkyckling

1 kg kycklingfiléer
salt
svartpeppar
5 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar
1 msk oregano
1 msk basilika
2-3 msk balsamvinäger

Dela kycklingfiléer i mindre bitar.
Stek den, salta och peppra.
Koka upp grädde, buljongtärning, oregano, basilika och balsamvinäger i en gryta. 
Lägg i kycklingen och låt koka i ca 5 minuter.

Jag älskar balsamvinäger och tyckte det blev gott med 3 msk, men om man inte är så förtjust i vinäger så kan det nog uppfattas som lite surt. Jag åt broccoli och tomater till kycklingen men jag serverade även pasta för den som ville ha det.


Nu tror jag det är dags att chokladdoppa lakritskolan som jag kokade igår och sen måste den nog provsmakas. Låter som en perfekt måndagskväll. Eller så kanske jag bara lägger mig i soffan och blir kvar där resten av kvällen....

söndag 11 december 2016

Härlig tredje advent

I dag har det varit en dag helt i min smak!

Jag har pysslat i köket mest hela dan och hunnit med både julgodistillverkning och lite julbak samtidigt som vinterstudion stod på i bakgrunden. Love it! Jag började med godaste julgodiset - mina underbara nötfria Rocky Road som har en perfekt blandning av sött, salt och choklad. De blir minst lika goda som varianten med jordnötter, men så mycket bättre för så många. Se'n hann jag även med två andra favoriter - minttryffel och lakritskola.

När jag stängde godisverkstaden började jag baka istället och började med små skurna pepparkakor och pepparkakskex med sesamfrön som passar perfekt till ädelost. När jag var nöjd med pepparkakbakandet var det dags att baka med en annan julkrydda - saffran och i dag hamnade den i minimuffins.


Nu avslutar jag den här härliga söndagen, tredje advent, i soffan med datorn i famnen för att hitta inspiration till nästa helgs glöggmingel. Saknar några varianter på drink-/glöggtilltugg och en efterrätt men det mesta börjar falla på plats.

Trevlig avslutning på helgen!

Vitkålsgratäng lchf

På gårdagens Nobelmiddag hemma hos oss åt vi mört renkött, ostsås och en god vitkålsgratäng. Tänk att det nu är så naturligt för oss att undvika potatis så vi saknar det inte det minsta lilla. Den här vitkålsgratängen smakar precis som en potatisgratäng. Lycka!


Vitkålsgratäng lchf

0,5 (litet) vitkålshuvud
1 gul lök
1 dl vispgrädde
200 g färskost med vitlökssmak
salt, peppar
riven ost

Strimla vitkålen och löken. 
Stek löken mjuk i smör och blanda sedan ner vitkålen. Låt fräsa i några minuter. 
Stäng av plattan och blanda ner grädde och färskost. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll upp i en ugnsform och strö över riven ost.
Tillaga i 200 grader ca 50-60 minuter. Täck formen efter ca 30 minuter.

Det är svårt att veta hur mycket vitkål man ska ha till grädden och osten, men det ska vara en ganska torr gratäng. I alla fall om man jämför med potatisgratäng där man behöver mycket grädde eftersom potatisen suger åt sig en hel del. Vitkålsgratäng blir ju inte på samma sätt, har man för mycket grädde så blir det en "vattnig" gratäng eftersom vitkålen inte suger åt sig grädden.

Vi gjorde en ostsås som vi serverade till gratängen och köttet och då använde vi samma ost som till gratängen. Det var ganska smart för min gratäng blev lite lite för torr men tack vare såsen vi åt till så blev det ändå perfekt.

Festmiddag deluxe
Vitkål, grädde och färskost. Nu saknas bara lite riven ost och ca en timme i ugn.

Tänk att tredje ljuset nu är tänt! 
I dag ska vi ha lite godisverkstad här hemma, planen är att göra de gamla goda favoriterna men även några nyheter hoppas jag hinna med. Kanske inte i dag men i veckan i alla fall. Jag tänkte börja med min storfavorit - Nötfri Rocky Road, sött, salt och choklad i en perfekt blandning.