tisdag 6 december 2016

Chokladhus

Brukar ni göra pepparkakshus? Inte vi! Men i fjol gjorde vi ett chokladhus och jag är lite sugen på att göra det igen. Det känns nästan som att jag som älskar, verkligen älskar, choklad måste ha ett hus gjort av choklad, eller hur? 

Men vårt chokladhus får absolut inte stå framme för länge o samla damm för självklart vill vi äta upp den goda chokladen se'n också.

Bilderna är från i fjol när vi byggde ihop ett chokladhus under mellandagarna. Men jag glömde visst ta kort på det färdigpyntade huset. Så kan det gå! Snart har jag kanske ett nytt hus att fota....och då ska jag försöka komma ihåg att fota det färdiga resultatet.

Redo att pyntas. 
Älskar choklad!
En tjej redo att pynta!
Chokladpyssel
Smält choklad är klister och sen pyntas det med non stop och mini-marshmallows
Delar av pyntet

måndag 5 december 2016

Julklappstips: BookBeat

Hur går det med julklappsinköpen för er? 
Handlar ni mycket i fysiska affärer eller blir det mest nätshopping för er?

I år blir det nog mer nätshopping för mig. Jag har inte riktigt tiden att springa i affärer i år, istället sitter jag och surfar runt på nätet på kvällarna när jag har lite tid över. Nu när det är ljust endast ett fåtal timmar per dag är det såå viktigt för mig att gå på lunchpromenader, istället för att springa i affärer. Inte bara för motionens skull utan framför allt för ljusets skull. Så skönt att plugga in hörlurarna och sen ut o njuta av ljuset tillsammans med en bra bok.


Jag har ju tidigare skrivit om BookBeat och alla bra böcker jag hittar där både till barnen och mig själv. Snart är det dags att börja lyssna på Sofie Sarenbrants Tiggaren. Längtar! Sofie är en favoritförfattare som aldrig har gjort mig besviken, hennes böcker brukar vara spännande, och svåra att lägga i från sig, redan från första sidan.

Nu lagom till jul lanserar BookBeat prenumerationspresentkort. Så du kan ge bort 1, 3 eller 6 månaders prenumeration på BookBeat. Perfekt julklapp till någon som läser mycket eller till någon som du tycker borde läsa mer 😀

Presentkorten hittar du på www.bookbeat.se/presentkort
Klicka dig in där för att läsa mer om hur du ska göra.

Mycket bättre att ge bort en prenumeration på en massa böcker istället för att försöka välja en passande bok. Perfekt för mig som alltid har beslutsångest. Varför välja när man kan få många :)

Dessutom gäller fortfarande erbjudandet om en fri månad hos BookBeat om du registrerar dig via www.bookbeat.se/blogteam.


I samarbete med BookBeat

Redan

Oj vad trött jag var i morse när alarmet ringde. 
Men så fort som dagarna går så är det snart kväll och jag får sova igen. 

Det har varit en bra helg då vi har hunnit med mycket roligt men med lite för lite sömn o vila och det får jag lida för nu. Men det är det värt! Men visst skulle det vara skönt med fyra vardagar och tre dagar helg?


I dag är det bara utvecklingssamtal för Olivia som står på efter-jobbet-agendan i övrigt är det en ledig måndagkväll som gäller. Så jag tror det blir en sitta-i-soffan-kväll, för det har inte blivit många minuters soffhäng i helgen. Soffan, tända ljus och flera koppar te låter som en perfekt plan för kvällen, eller hur?

Men först är det några timmars jobb som gäller!

söndag 4 december 2016

Mini-julbord

Nu kunde jag verkligen inte vänta längre på att få äta lite julbordsgodsaker. På dagens julagenda stod att julköttbullarna skulle fixas och då passade det perfekt att äta julbord till middag då köttbullarna var varma och nygjorda. Många av mina favoriter fanns med i dag men det absolut godaste, gravad lax, saknade jag men snart är det dags att grava o njuta av olika sorters gravlax.


Mini-julbord

vitkålsjanssons
julköttbullar
julskinka
ugnsomelett
ägglåda med räkor
svampsås
äppelmos
ädelost
rödbetssallad
potatishalvor
gurkstavar
romanticatomater
vattenmelonbitar
Leksandshjärtan
Polarbröds julhjärtan
Finn Crisp


Det här var årets andra och hittills godaste julbord, det första åt jag på jobbets julfest (fast där fanns det dock gravad lax 😀). Få se om det blir något mer julbord innan julafton eller om det bara blir enstaka godsaker då och då, t.ex köttbullar och rödbetssallad.

Hoppas ni har haft en bra andra advent. Jag har haft en bra och mysig dag som det nu är dags att runda av med lite soffhäng och te.

lördag 3 december 2016

Firar familjen

Vilken härlig kväll vi hade i går, en sån man lever länge på.

Jag hade planerat en trerättersmiddag, med goda viner och god mat, för att fira att hela familjen var hemma tillsammans en helg. Det hör inte till vanligheterna numera känns det som. Vi bjöd även in goda grannar som det var alldeles för länge sedan vi träffade.

Vi började med lite snittar och prosecco medan maten blev klar i ugnen. Dels hade jag gjort de goda kantarellkrustaderna igen, men i miniformat den här gången, och dels en snabbvariant på skagensnittar.


Till varmrätt blev det älgrostbiff, potatishalvor, italiensk zucchini- och mozzarellagratäng, sallad, chili-crème fraîche och ostsås. Som vanligt tillagade vi rostbiffen på låg temperatur och den blev så mör och god som den alltid blir. Ett kanonrecept. Ni måste prova!


Efterrätten blev lite julinspirerad då vi bjöd på mjukpepparkaka i minimuffinsformat med lingonfrosting och toppad med en pepparkaksstjärna. Smaker helt i min smak.


Det var lite kul när jag upptäckte att Proseccon till snittarna och rödvinet till maten kom från samma producent (vingård). Det var inte så välgenomtänkt som man kan tro, det är två prisvärda viner som dyker upp lite då och då här hemma.


Nu är köket städat och diskmaskin fylld o diskar för fullt så jag ska lägga mig i soffan och vila lite till innan jag sätter igång med dagens roliga agenda. I dag ska vi nämligen klä julgranen har jag tänkt. Hög mysfaktor på det!

torsdag 1 december 2016

Pestokyckling

Vill ni ha ett snabbfixat kycklingrecept så här i advents- och jultider då man gör så mycket annat och kanske inte vill lägga ner så mycket tid på vardagsmiddagar. Istället fixar man med julklappar, julbakar, gör julgodis, planerar julfester och julbord och i bästa fall även myser med nära och kära.

Röd pesto, utan nötter, är en favorit hemma hos oss. Jag tror faktiskt att hela familjen älskar när maten smakar pesto och alla älskar även kyckling så det här blev populärt här hemma.


Pestokyckling

1 kg kyckling
3 msk röd pesto (Icas nötfria)
1 dl crème fraiche
2 dl grädde

Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra.
Blanda ner pesto, crème fraîche och grädde.
Låt koka ihop några minuter.
Servera till broccoli och/eller pasta.

Jag serverade broccoli på sidan om eftersom det inte är en favorit för alla i familjen. Annars funkar det lika bra att sätta ner den i kastrullen tillsammans med kycklingen. Du kan även tillsätta andra grönsaker t.ex. paprika eller soltorkade tomater för att förstärka den smaken lite. Variera efter eget tycke o smak.

tisdag 29 november 2016

Chili-pulled-pork-sallad

Vi äter pulled pork rätt ofta så jag trodde att barnen började bli less det, men det blev höga glädjetjut när jag berättade vad vi skulle äta. Det är ju så himla gott och så himla enkelt att göra! Jag gör alltid min pulled pork i en crock pot där den får ligga och tillagas på låg temperatur hela da'n medan jag är på jobbet. Har man ingen crock pot går det att tillaga pulled pork i ugnen.

Absolut godaste sättet att äta pulled pork är till sallad, enligt mig, men jag serverar oftast även pitabröd och tacochips tillsammans med alla grönsaker och köttet.


Chili-pulled-pork-sallad

1 kg fläskkarré eller fläskytterfilé
0,5 dl vatten
marinad/sås
1 dl chilisås
0,5 dl olja
1-2 tsk mald spiskummin
0,5-1 tsk chilipeppar
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar
servera med
grönsaker, crème fraîche, chilisås

Rör ihop alla ingredienser till marinaden/såsen och gnid in köttet med detta.
Lägg i köttet i Crock Poten och häll i vattnet. 
Sätt köttet på 9 timmar på Låg effekt i ”pottan”.
När köttet är färdigt ska det vara så mört att det ramlar isär nästan av sig själv. Finfördela köttet i trådiga delar med hjälp av två gafflar.
Blanda det finfördelade köttet med skyn från stekgrytan och blanda runt så får det lite mera smak och blir saftigare. Smaka av med lite salt och peppar.
Servera med grönsaker, crème fraîche och chilisås i småskålar tacostyle.

Chili-pulled-pork är ett perfekt alternativ till tacos. Lite annorlunda smak men serveras på samma sätt med grönsaker, sallad, lök, dressingar, crème fraîche och något bröd och/eller tacochips, där var och en väljer det den vill ha. Kanske dags att variera fredagstacon för er?

Oftast använder man fläskkarré till pulled pork men det går lika bra med fläskytterfilé tycker jag, som jag gjorde den här gången. Pulled pork tillagas ofta i nån rökig barbecue-sås, men eftersom jag inte tycker om rökiga smaker göra jag alltid denna chili-variant. Tidigare hade jag även farinsocker i marinaden men nu när jag vill dra ner på socker så skippar jag farinsockret helt och hållet och känner absolut ingen skillnad.