söndag 4 december 2016

Mini-julbord

Nu kunde jag verkligen inte vänta längre på att få äta lite julbordsgodsaker. På dagens julagenda stod att julköttbullarna skulle fixas och då passade det perfekt att äta julbord till middag då köttbullarna var varma och nygjorda. Många av mina favoriter fanns med i dag men det absolut godaste, gravad lax, saknade jag men snart är det dags att grava o njuta av olika sorters gravlax.


Mini-julbord

vitkålsjanssons
julköttbullar
julskinka
ugnsomelett
ägglåda med räkor
svampsås
äppelmos
ädelost
rödbetssallad
potatishalvor
gurkstavar
romanticatomater
vattenmelonbitar
Leksandshjärtan
Polarbröds julhjärtan
Finn Crisp


Det här var årets andra och hittills godaste julbord, det första åt jag på jobbets julfest (fast där fanns det dock gravad lax 😀). Få se om det blir något mer julbord innan julafton eller om det bara blir enstaka godsaker då och då, t.ex köttbullar och rödbetssallad.

Hoppas ni har haft en bra andra advent. Jag har haft en bra och mysig dag som det nu är dags att runda av med lite soffhäng och te.

lördag 3 december 2016

Firar familjen

Vilken härlig kväll vi hade i går, en sån man lever länge på.

Jag hade planerat en trerättersmiddag, med goda viner och god mat, för att fira att hela familjen var hemma tillsammans en helg. Det hör inte till vanligheterna numera känns det som. Vi bjöd även in goda grannar som det var alldeles för länge sedan vi träffade.

Vi började med lite snittar och prosecco medan maten blev klar i ugnen. Dels hade jag gjort de goda kantarellkrustaderna igen, men i miniformat den här gången, och dels en snabbvariant på skagensnittar.


Till varmrätt blev det älgrostbiff, potatishalvor, italiensk zucchini- och mozzarellagratäng, sallad, chili-crème fraîche och ostsås. Som vanligt tillagade vi rostbiffen på låg temperatur och den blev så mör och god som den alltid blir. Ett kanonrecept. Ni måste prova!


Efterrätten blev lite julinspirerad då vi bjöd på mjukpepparkaka i minimuffinsformat med lingonfrosting och toppad med en pepparkaksstjärna. Smaker helt i min smak.


Det var lite kul när jag upptäckte att Proseccon till snittarna och rödvinet till maten kom från samma producent (vingård). Det var inte så välgenomtänkt som man kan tro, det är två prisvärda viner som dyker upp lite då och då här hemma.


Nu är köket städat och diskmaskin fylld o diskar för fullt så jag ska lägga mig i soffan och vila lite till innan jag sätter igång med dagens roliga agenda. I dag ska vi nämligen klä julgranen har jag tänkt. Hög mysfaktor på det!

torsdag 1 december 2016

Pestokyckling

Vill ni ha ett snabbfixat kycklingrecept så här i advents- och jultider då man gör så mycket annat och kanske inte vill lägga ner så mycket tid på vardagsmiddagar. Istället fixar man med julklappar, julbakar, gör julgodis, planerar julfester och julbord och i bästa fall även myser med nära och kära.

Röd pesto, utan nötter, är en favorit hemma hos oss. Jag tror faktiskt att hela familjen älskar när maten smakar pesto och alla älskar även kyckling så det här blev populärt här hemma.


Pestokyckling

1 kg kyckling
3 msk röd pesto (Icas nötfria)
1 dl crème fraiche
2 dl grädde

Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra.
Blanda ner pesto, crème fraîche och grädde.
Låt koka ihop några minuter.
Servera till broccoli och/eller pasta.

Jag serverade broccoli på sidan om eftersom det inte är en favorit för alla i familjen. Annars funkar det lika bra att sätta ner den i kastrullen tillsammans med kycklingen. Du kan även tillsätta andra grönsaker t.ex. paprika eller soltorkade tomater för att förstärka den smaken lite. Variera efter eget tycke o smak.

tisdag 29 november 2016

Chili-pulled-pork-sallad

Vi äter pulled pork rätt ofta så jag trodde att barnen började bli less det, men det blev höga glädjetjut när jag berättade vad vi skulle äta. Det är ju så himla gott och så himla enkelt att göra! Jag gör alltid min pulled pork i en crock pot där den får ligga och tillagas på låg temperatur hela da'n medan jag är på jobbet. Har man ingen crock pot går det att tillaga pulled pork i ugnen.

Absolut godaste sättet att äta pulled pork är till sallad, enligt mig, men jag serverar oftast även pitabröd och tacochips tillsammans med alla grönsaker och köttet.


Chili-pulled-pork-sallad

1 kg fläskkarré eller fläskytterfilé
0,5 dl vatten
marinad/sås
1 dl chilisås
0,5 dl olja
1-2 tsk mald spiskummin
0,5-1 tsk chilipeppar
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar
servera med
grönsaker, crème fraîche, chilisås

Rör ihop alla ingredienser till marinaden/såsen och gnid in köttet med detta.
Lägg i köttet i Crock Poten och häll i vattnet. 
Sätt köttet på 9 timmar på Låg effekt i ”pottan”.
När köttet är färdigt ska det vara så mört att det ramlar isär nästan av sig själv. Finfördela köttet i trådiga delar med hjälp av två gafflar.
Blanda det finfördelade köttet med skyn från stekgrytan och blanda runt så får det lite mera smak och blir saftigare. Smaka av med lite salt och peppar.
Servera med grönsaker, crème fraîche och chilisås i småskålar tacostyle.

Chili-pulled-pork är ett perfekt alternativ till tacos. Lite annorlunda smak men serveras på samma sätt med grönsaker, sallad, lök, dressingar, crème fraîche och något bröd och/eller tacochips, där var och en väljer det den vill ha. Kanske dags att variera fredagstacon för er?

Oftast använder man fläskkarré till pulled pork men det går lika bra med fläskytterfilé tycker jag, som jag gjorde den här gången. Pulled pork tillagas ofta i nån rökig barbecue-sås, men eftersom jag inte tycker om rökiga smaker göra jag alltid denna chili-variant. Tidigare hade jag även farinsocker i marinaden men nu när jag vill dra ner på socker så skippar jag farinsockret helt och hållet och känner absolut ingen skillnad.

måndag 28 november 2016

Måndagsmys

Lite kvällsmys med tända ljus, paprika, pepparkakor och ädelost förvandlar en vab-måndag till en mys-måndag. Jag har varit så sugen på ädelost och pepparkakor ett bra tag och nu äntligen fick jag njuta av denna goda jul-kombo. Egentligen var det ädelost som jag var riktigt sugen på så för att göra det lite mer lchf-vänligt serverade jag även paprika till ädelosten. Även det är en perfekt kombination, den lite starka, salta ädelosten och den fräscha, friska paprikan.


Nu ska jag stänga ner datorn och gå ner o lägga mig och hoppas att jag får sova en hel natt. I natt vaknade jag mitt i natten och låg vaken i nån timme. Inte roligt! Det är rätt ovanligt att jag är vaken på nätterna, tack o lov, för det är inte kul att ligga vaken och tänka "jag måste sova, jag måste sova". Se'n när man väl somnar då ringer väckarklockan och det är dags att stiga upp, hur trött man än är.

God natt!

söndag 27 november 2016

Middag när tiden är knapp

Tänkte slänga in ett middagstips så här mitt i adventsmyset. 

Om ni har ont om tid när det är dags för middag så kan ni göra som jag gjorde i går - laga tomatcurrykyckling. En supergod maträtt där man inte behöver steka kycklingen först, utan allt slängs ihop i en form och tillagas i ugnen. Det här är en perfekt maträtt för mig som hatar stekos och älskar mat som tillagas i ugnen så man under tiden kan duka, fixa sallad och annat småfix som behövs till middagen. Här hittar ni receptet.


Nu ska jag gå och stryka lite juldukar och fundera på vad vi ska äta till middag denna första advent. Dessutom ska jag försöka få ihop logistiken till i morgon för det lutar åt att Ida måste vara hemma från skolan så som hon hostar. Det blir nog Olivia som får ta morgonpasset eftersom hon har sovmorgon. Himla tur att de har så få lektioner på gymnasiet nu för tiden så att Olivia ofta är hemma och kan hjälpa till.

Första ljuset

Första advent är här och vi har tänt första ljuset!


Jag och Ida har myst ner oss i soffan och tittar på Mysteriet på Greveholm, julkalendern från 1996, och får lite extra julkänsla. Älskar dessa gamla julkalendrar, ja de flesta i alla fall för det finns några sämre årgångar också.

Dagens adventsplaner är att vara inne och ta det lugnt med mycket vila. Ida har blivit förkyld med hemsk hosta och har sovit oroligt hela natten så både hon och jag är sega o trötta i dag. Vad har ni för planer?


Trevlig advent!