onsdag 19 oktober 2016

Smakbox matresa

Dags för ännu en smakbox full med godsaker. Ida kastade sig över lådan för att få vara den första att öppna och kolla in alla grejer, alla andra stod samlade runt smakboxen för att se vad det fanns för roligt och gott i den. Lika spännande som julafton!


Den här Smakboxen med tema Matresa innehöll:

Lindt choklad - jag älskar ju choklad så blir lika glad varje gång jag får choklad.

Oatly - ett favoritföretag med mjölkfria produkter och nu får vi möjlighet att prova en proteindryck som passar när kroppen behöver återhämta sig t.ex. efter ett träningspass.

Kantarellchips från Svenska lantchips låter spännande, eller hur?

Kallpressad rapsolja sägs vara lika god och exklusiv som olivolja, nu ska jag äntligen prova, tack vare Gunnarshögs gård.

Urkraft Glutenfri Granola med physalis, svarta vinbär och linfrö från Finax.

Friya har en Superfood drink Chia & Basil som har tagit Österrike med storm och nu ska den lanseras i Sverige. Den ska jag läsa på mer om och testa i helgen.

Fin spagetti no 12 från De Cecco - nu vill nog Isak att jag gör köttfärssås så han får prova spagettin så fort som möjligt.

Or tea? har exklusivt te från Hong Kong och nu ska jag få prova 3 av sorterna - spännande, jag som dricker mååååånga koppar te per dag.

Snart är det jul och jag längtar. Redan nu kan jag provsmaka Nyåkers ekologiska pepparkakor. Pepparkakor och te, hur gott är inte det?

Till jul brukar det bli mycket godis. Skumma grisar från Konfekta kanske är något? De ska visst vara Svingoda :)

Kryddmixer och kokosmjölk från Santa Maria - en bra genväg att få smakrik mat när tiden är knapp.

Knorrs middagskit är ännu en genväg stressiga dagar. En nyhet (i alla fall för mig) som verkar lite småspännande. Olivia fastnade direkt för dessa förpackningar.

Havredryck har vi alltid hemma, nu ska vi även prova den mjölkfria dinkeldrycken från Spelt Dream. Dinkel sägs ju vara så nyttigt och nu finns det även som "mjölk".

Vitamin Well är ännu en favorit för oss och nu ska vi få testa en ny variant.


Alla dessa 18 produkter har ett värde av 459 kr i butik. Att prenumerera kostar 199 kr inkl frakt, men med min rabattkod MATRO får du 15% rabatt på din första smakbox. Klicka här så kommer du direkt till prenumerationssidan.

Förutom att det är spännande och roligt att öppna paketet och att man får produkterna till ett billigare pris så är det absolut bästa att man får möjlighet att testa saker man annars aldrig hade testat utan bara gått förbi i affären. Tack vare smakbox har jag hittat många nya favoriter som jag nog aldrig ens hade sett annars.

måndag 17 oktober 2016

Vinmarinerad långkokt älgköttgryta

Även i dag fick min Crock Pot fixa middagen medan vi var jobbet. Den är så smidig men jag glömmer ofta bort den, men nu har jag använt den tre gånger på kort tid. Jag har kanske fått in en vana! Köttet blir så himla mört och gott när det har tillagats på låg temperatur länge.


Vinmarinerad långkokt älgköttgryta

ca 1 kg grytbitar av älg
marinad
3 dl rödvin
0,5 tsk krossad vitpeppar
1-2 tsk krossad enbär
1 st krossat lagerblad
1 lök i klyftor
1-2 tsk salt
till kokning
1,5 dl fond
3-4 dl vatten
sås
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche 
salt o peppar

Blanda marinaden och lägg ner köttet och låt stå i kylen en halv dag.
Sila bort marinaden och bryn köttet.
Lägg köttet i crock pot-grytan.
Tillsätt fond och vatten.
Tillaga på låg värme i ca 7 timmar.
Tillsätt grädde och crème fraîche till grytan.
Koka ihop på hög värme i 5-10 minuter. 
Smaka av.

Så skönt det är att komma hem till nästan färdiglagad och otroligt god mat. Tala om vardagslyx! Det jag mår mest illa av stressiga dagar är att maten inte alltid är så hemlagad och god som jag vill, utan att vi måste ta till halv- och även helfabrikat ibland. Men med en crock pot slipper man de genvägarna och lyckas ändå ha maten på bordet några minuter efter man kommit hem.

Köttet låg i marinad nästan hela dagen igår och på kvällen stekte vi köttbitarna som se'n fick ligga i kylskåpet i natt. I morse la jag köttet i crock pot-grytan tillsammans med fond och vatten. Se'n har det tillagats hela dagen här hemma medan jag varit på jobbet. Visst låter det lyxigt?

Grytbitar, fond och vatten har kokat på låg värme hela da'n. När jag kom hem tillsatte jag grädde och crème fraîche och
10 minuter senare stod middagen på bordet.
En av flera modeller som Crock Pot finns i.

Kaos

Dags för en ny vecka!
En vecka som kommer innebära ett hus i kaos. Vi planerar en del renoveringar och rumsbyten och redan i morgon ska Idas nya rum (Isaks gamla rum) tapetseras så Isaks alla saker måste ut därifrån. Men han har inget nytt rum än utan kommer få ha sina kläd-byråer i hallen och sängen o skrivbordet får trängas i Idas rum. Ida kommer ha kvar sina grejer i sitt gamla rum men kommer sova nere i vårt sovrum. Hon är väldigt nöjd över just den lösningen.


När Idas nya rum är klart då ska alla saker flyttas till sina nya ställen, men först ska det rensas. Ida får ett mycket mindre rum och ännu mindre och färre förvaringsmöjligheter. Det är nog bäst att jag sköter utrensningen för Ida har så svårt för att skiljas från sina saker så är hon med är risken stor att allt blir kvar.

Ska försöka göra i ordning en Blocket-annons med saker för det borde ju finnas många som vill fynda inför jul. Är det nån som vill ha docksängar, dockvagnar, hockeyspel, gunghäst, käpphäst (med ljud), gå/lunka-band, byrå i ek, Trofast-hylla med förvaringslådor, svart skrivbordsstol, vita tygstolar/fåtöljer, dvd-filmer och/eller böcker?

söndag 16 oktober 2016

Limemarinerade bönor med koriander

Bönor med smak av lime passar perfekt till en stark chili eller till min chili-pulled pork, som jag serverade på vår höstfest.


Limemarinerade bönor med koriander

2 små förpackningar favorit-bönor, jag valde två blandförpackningar
1 dl hackad färsk koriander
1 lime (rivet skal och saft)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar

Häll bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av väl. 
Lägg över dem i en skål tillsammans med hackad koriander. 
Blanda ihop skal o saft av lime, olivolja, flingsalt och svartpeppar.
Häll marinaden över bönorna, blanda runt försiktigt och låt stå minst 20 minuter.

Jag älskar limesmak och till just bönor passar lime lite extra bra. Jag hade en förpackning hackad koriander i frysen som jag använde istället för att köpa en färsk och det gick jättebra. Onödigt att köpa något när man ändå har liknande hemma. Jag gjorde en stor sats av detta och nästan allt gick åt så det ser jag som ett gott betyg.

*******************

Dags att kicka igång helgens sista dag! Jag sitter fortfarande vid frukostbordet med min andra kopp te, Nyhetsmorgon på tv och datorn på bordet framför mig. En perfekt start på dagen som jag hoppas fortsätter med en promenad längs vattnet. Det känns som det var en evighet sen jag var på en promenad och den senaste gången var en kvällspromenad i mörker. Nu vill jag ut och njuta av ljuset och de fina färgerna.

lördag 15 oktober 2016

Balsamicostek i Crock Pot

I måndags fick min "slökokare" Crock Pot tillaga maten. Så enkelt och fiffigt! På söndagkväll förberedde vi löken o mätte upp vätskan samt tog upp en köttbit från frysen. På måndagsmorgon kryddade vi köttbiten och la ner allt i vår Crock Pot, sen fick köttet tillagas i den på låg temperatur hela dagen. Lagom tills vi kom hem från jobbet så var köttet klart och vi behövde bara skiva upp det och göra sallad. Crock Pot - en räddare för att få vardagspusslet att fungera!


Balsamicostek i Crock Pot

1,5 kg stek, t.ex. fransyska
salt, peppar
1 gul lök
2 lagerblad
1-2 vitlöksklyftor
2,5 dl rött vin
0,75 dl balsamvinäger
4,5 dl köttbuljong

Putsa steken, salta och peppra.
Placera köttet i botten på crock pot- grytan.
Skala och klyfta gullöken och finhacka vitlöken. Lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad.
Häll över rött vin, balsamvinäger och köttbuljong. 
Koka på låg temperatur i ca 8 timmar, lite beroende på köttbit. 
Ta upp och skiva köttet.
Sila av lite av skyn och koka upp med grädde och crème fraîche till en sås.

Köttet blir så himla mört när det får koka länge på låg temperatur. Om man vill kunna skiva köttbiten får man absolut inte använda en för fin köttbit för då faller köttet sönder som i pulled pork. Har man en bättre köttbit så får man dra ner på tillagningstiden om man inte vill att köttet ska falla isär.

fredag 14 oktober 2016

Isak 15 år

I går fyllde fina Isak 15 år och vi firade honom hela da'n. 
Eller rättare sagt så började vi med att fira honom på morgon och sen fortsatte vi på kvällen. Där emellan hann vi med lite jobb och skola. 


Isak väcktes med Ja-må-han-leva-sång och paket på sängen och sen fick han gå upp till ett frukost-dukat bord med de obligatoriska flaggorna, ett paket och en special-chokladkaka med texten Happy Birthday. 

Middagen åt vi på O'Learys där vi även hann med att se första hockey-perioden mellan Luleå och Djurgården. Vi åt alla olika saker - kyckling, grönsaker o Coleslaw, Ceasarsallad med kyckling, chicken nuggets med pommes och två olika sorters hamburgare. Ida och Isak avslutade sedan middagen med varsin efterrätt - en stor o smarrig milkshake och en glass extra allt.


15-åringen vill inte vara med på bloggen, inte ens på sin födelsedag :)

Falsk potatissallad med zucchini

F.R.E.D.A.G
Älskar fredagar och vetskapen att vi har en hel härlig helg framför oss. 

Den här helgen kommer vi ha fullt upp med att rensa och tömma Isaks och Idas rum för de planerar att byta rum och innan Ida flyttar in i sitt nya rum ska det målas och tapetseras. Och när jag skriver det kom jag på att vi måste ju välja tapet i helgen också, för målarn kommer till veckan. Spännande att se om jag och Ida kan enas om en tapet.

Men vi börjar helgen med en god fredagsmiddag och jag planerar att göra den här falska potatissalladen med zucchini istället för potatis. Jag gjorde den till förra helgens grillmiddag och är sugen på den igen för den var så himla god.


Falsk potatissallad med zucchini

1 stor zucchini
1 gul lök eller purjolök
2-3 msk majonnäs
1,5-2 dl crème fraiche 
0,5-1 msk fransk senap
1 tsk kapris
salt och peppar

Skär zucchinin i tärningar. Är skalet hårt eller fult kan du skala zucchinin först.
Finhacka löken eller strimla purjolöken.
Fräs zucchini i smör, salta och peppra lite, låt de mjukna lite men behåll lite tuggmotstånd och ta upp och låt de kallna.
Fräs löken på låg värme tills den mjuknat, ta upp och låt kallna.
Blanda crème fraiche med majonnäs, senap och kapris.
Blanda sedan ner zucchini och purjo.
Smaka av med salt och peppar.

Ett gott lågkolhydrat-tillbehör som passar perfekt till kötträtter. Stek inte zucchinin alltför mjuk för det blir (som vanligt) godast med lite tuggmotstånd. Löken däremot kan man steka helt mjuk så man får den goda löksmaken.

Zucchini, kapris, lök och crème fraiche-röra blir ett supergott tillbehör.
Grillade sambalbiffar med mozzarella, sparris, sallad och falsk potatissallad. En riktig kanonmiddag!