torsdag 15 september 2016

Snabbmat

God morgon! Hoppas ni vaknar upp till en bra dag. Jag vaknade innan klockan ringde och det är så skönt att få vakna av sig själv, istället för det hemska alarmet. Jag hoppas att en bra början leder till en bra fortsättning på dagen.

I går var det kanonväder, så typiskt när mina ögon ville ha mörker. Fast framåt middagstid kunde jag njuta av solen och ville då inte stå i köket, utan istället fixade vi en snabbgrillning. Hamburgare blir så mycket godare när de är grillade istället för stekta, eller hur?


Vi skippar brödet och använder stora salladsblad som bröd istället. Mycket godare och färre kolhydrater. Svårare än så behöver det inte vara att lchf-anpassa maten.

Nu är morgon-teet uppdrucket och jag ska åka i väg till jobbet.
Ha en bra torsdag så hörs vi senare!

onsdag 14 september 2016

Glutenfria kanongoda tekakor

Idas kompis är glutenintolerant och hennes mamma är kanonduktig på att baka glutenfritt. Dessa tekakor har vi fått prova och det var riktigt, riktigt goda. Kändes lyxigt att få bjuda på dessa när vi andra (som tål gluten) åt smörgåstårta.


Glutenfria kanongoda tekakor

100 g smör
5 hg Maxwells ljusa basmjöl
1 msk socker
1 nypa salt
50 gr jäst
1+3,5 dl ljummet vatten
2 msk fiberhusk
ev. lite brödkryddor

Smula/tärna ner smöret i basmjölet.
Tillsätt socker och salt.
Lös upp jästen i ca 1 dl vatten.
Blanda ner fiberhusk i 3,5 dl vatten. Rör om och låt svälla (påminner om tapetklister).
Häll ner jästvattnet och fiberhuskvattnet och ev. brödkryddor i mjölblandningen.
Arbeta degen väl med degkrokar.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Forma degen till tekakor, lägg på plåt och nagga med gaffel.
Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.
Grädda i 250 grader ca 6-10 minuter, tills de fått lite färg men hårdgrädda ej för det påverkar smaken.

Kom ihåg att inte ge upp om du misslyckas nån gång. Det ÄR annorlunda att baka glutenfritt. Olika mjölmixer reagerar olika. Så det är viktigt att ni använder just Maxwells ljusa basmjöl till detta recept. Det är inte säkert att det blir lika bra med någon annan mjölmix.

Ljuskänslig

Nu ligger jag hemma i soffan och väntar på att återfå synen så att jag kan åka till jobbet. Ingen idé att vara på jobbet om jag inte kan läsa på skärm eller papper. Jag har varit hos ögonläkaren på morgonen och fick droppar i ögonen som vidgade pupillerna, så nu ser jag knappt nå och är jätte-ljuskänslig. Lite obehagligt, men jag tror o hoppas att jag snart har tillbaka mina ögon.

Pupillen nån timme senare, fortfarande väldigt stor.

tisdag 13 september 2016

Fröbröd - lättbakat av god mix

Eftersom jag älskar att baka brukar jag vara rätt skeptisk till brödmixer. Men nu har jag hittat ett nytt favoritbröd som är bakat av just en mix. Ibland är det ju så himla smidigt alltså. Den här fröbrödsmixen fick jag med min senaste Smakbox. Vilken tur annars hade jag nog gått miste om denna goding.

Supergott med ost och gurka!
Jag var inte ensam i familjen att älska detta bröd. Olivia tyckte det var så gott så hon önskar sig nybakat fröbröd i present på tisdag nästa vecka när hon fyller år. 

Blanda de två mixpåsarna ordentligt med vatten, honung och salt.
Tryck ner degen i den medföljande bakformen.
Efter drygt en timme i ugnen har man ett helt ljuvligt bröd som är fullt med olika frön.
Skiva upp och njut!

måndag 12 september 2016

Pulled-pork-sallad

Vilken lycka! 
Jag känner mig mycket bättre nu i kväll än för några timmar sedan. Hoppas det fortsätter så. 


I dag fick min Crock Pot göra middagen, perfekt att använda när man inte hinner eller orkar laga mat. I morse blandade jag ihop en chilisås-blandning som jag hällde runt en karrébit, sen har den tillagats hela dagen i crock-poten. Lagom till middagstid var det färdig pulled pork som vi åt med sallad och dressing. Så smaskigt! Här hittar ni mitt goda chili-pulled-pork-recept fast jag struntade i farinsockret den här gången.

Pulled pork har ofta en rökig smak, men eftersom jag inte tycker om röksmaken tycker jag att det här är det absolut bästa receptet då jag använder chilisås istället för rökig barbecuesås.


För ett par år sedan åt vi pulled pork rätt ofta så vi blev ganska less det. Men nu när vi inte har ätit det på jättelänge tyckte alla att det var gott så vi tömde nästan skålarna. Nu lär det stå på bordet rätt snart igen eftersom det dessutom är så himla enkelt att tillaga.

Vardagskyckling med mild chili

Den här dagen blev inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Kroppen feber-värker (fast jag har knappt feber) så jag håller mig hemma och inomhus hela dagen och hoppas vakna pigg o kry i morgon. Som tur var hade jag med mig jobb-datorn hem så jag kan göra några måste-grejer trots att jag inte är på jobbet. Så skönt för annars hade jag blivit stressad över allt jag måste få gjort på jobbet. Perfekt lösning!

Igår gjorde vi en snabbfixad enkel kycklinggryta med få ingredienser, som blev supergod.


Vardagskyckling med mild chili

1 kg kycklingfilé
5 skivor serranoskinka
0,75 dl chilisås
1 msk kycklingfond
2 dl grädde
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl vatten
chili

Skär kycklingen i mindre bitar och stek den, salta o peppra. Lägg i en gryta.
Dela skinkan i mindre bitar och fräs på den något. Lägg i grytan.
Tillsätt chilisås, fond, grädde, crème fraîche och vatten.
Krydda med chili, färsk eller torkad.

Helt spontant sa Ida "Så himla gott det här var" och det var verkligen det. Vanlig chilisås (av ketchup-typ) är en barnvänlig smak som vi hettade till med lite extra chili. Men grundsmaken (tomat-chilisås) såg vi till att behålla.

Vi hade rester av gårdagens vitkåls-tagliatelle som vi åt till grytan tillsammans med sallad.

Happy monday

Är bara in en snabb sväng för jag vill önska er en bra start på veckan!


Hoppas ni tittar in lite senare också för då ska jag tipsa er om en god vardagskyckling som vi njöt av i går. Men nu är det dags för oss att fixa frukost, packa väskan och cykla i väg till skola o jobb.