onsdag 31 augusti 2016

Ädelostsås

Till fredagens grillade entrecôte gjorde jag en ädelost-sås som hela familjen tyckte om, förmodligen för att jag gjorde den ganska mild i smaken. Ädelost kan variera rätt mycket i smak och barnen tycker inte om stark ädelost, så jag valde den milda gräddädeln och använde dessutom ganska mycket grädde.


Ädelostsås

1 pkt gräddädelost (trekant)
2,5 dl grädde
salt o peppar

Smula ner osten i en kastrull tillsammans med grädden.
Koka upp på svag värme så att osten smälter.
Smaka av med salt o peppar.
Servera till kött.

Det finns olika styrka på ädelosten, vi valde den milda. Men om du älskar ädelost så väljer du så klart en starkare variant. Detsamma gäller med mängden grädde. Det är så himla olika hur mycket man ville använda beroende på tycke o smak. Börja med lite mindre grädde och smaka dig fram till en perfekt ädelostsmak.

Jag använder ju ofta dessertost med smak t.ex. vitlök eller chili när jag brukar göra ostsås och sån ost-smak måste man inte anpassa lika mycket. Ädelost-smak kan ju vara väldigt speciell och framför allt barn kan ha svårt för den.

Nu när jag drar ner på kolhydrater så mycket som möjligt, så såg jag att ädelost i bit är mycket bättre att använda än de smaksatta dessertostarna som Cantadou, Crème bonjour och vad de nu heter. Tips!

tisdag 30 augusti 2016

Broccolimos

I dag har Luleå kommun haft "En dag i hälsans tecken" för alla sina medarbetare, så jag har varit på tre föreläsningar. Vissa var bättre än andra :) Men det är alltid inspirerande att lyssna på bra talare och trots att det kanske inte var så mycket nyheter jag fick till mig så är det aldrig fel att fräscha upp minnet och påminnas t.ex. om hur viktigt det är att se, le och ge beröm.

Det blev lite övertid i dag så det kändes skönt att jag hade förberett middagen genom att steka fläskfilé så den bara behövde gratineras i ugnen. Kött i dag och Fisk i går! Gårdagens middag var nämligen grillad sik, sallad och supergott broccolimos.


Broccolimos

broccoli
grädde
salt o peppar

Koka broccolibuketter mjuka i saltat vatten.
Häll sedan bort vattnet.
Mixa broccolin med stavmixer.
Blanda i grädde till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Broccoli- och blomkålmos är verkligen supergott till fisk. Visst har ni provat? Det är så himla gott så varken potatis eller sås behövs.

Broccolimos kan göras både på färsk och på fryst broccoli, nu när det är höst tycker jag att man ska passa på att äta av all god broccoli som finns i affärerna (eller kanske i era trädgårdsland).

måndag 29 augusti 2016

Hel vitlökskyckling i ugn

Kyckling är alltid populärt hemma hos oss, oftast äter vi nog kycklingfilé men hel kyckling blir det också då och då. Så enkelt att först krydda den riktigt ordentligt, annars blir den smaklös, och sen låta den bli klar i ugnen utan mer arbetsinsats. Det tar lite tid i ugnen så det kanske inte är så lyckat på vardagar när man kommer hem trött o hungrig och snabbt vill ha middagen på bordet. Men på lediga dagar är det perfekt.

Den här gången kryddade vi med örter och vitlök, förutom smör, soja, salt och peppar.


Hel vitlökskyckling i ugn

1 hel kyckling
färska eller frysta örter efter smak, tex timjan och basilika
vitlöksklyftor
smält smör
soja
salt och peppar

Stoppa in hackade örter under skinnet lite här och där på kycklingen. 
Skala vitlöksklyftor och stick in i kycklingen. 
Blanda soja och smält smör och pensla kycklingen med detta. 
Salta och peppra ordentligt.
Tillaga i 175 C, ca 70-90 minuter. Köttsaften ska vara klar och ofärgad när kycklingen är färdig.

Det blev en god krispig yta med smöret och sojan. Vi hade inga färska kryddor hemma så jag valde frysta istället för jag orkade inte åka på affären. Vi använde oss av 3 medelstora vitlöksklyftor som vi delade i totalt 8 bitar och stack in lite här o var i kycklingen och det blev väldigt mycket vitlökssmak av det. Så nu hoppas vi att vi håller oss friska :)

Till kycklingen serverade jag en blandsallad och den goda lättgjorda kalla sambalkrämen.


Sambalkräm

2 dl turkisk yoghurt
2 tsk sambal oelek
örtsalt

Rör ihop yoghurt och sambal oelek.
Smaka av med örtsalt och ev. mer sambal.
Låt stå kallt till servering.

Tjäna pengar på kakor

Nu är skolorna igång och snart har även alla fritidsaktiviteter startat sin hösttermin. Det brukar innebära en del jobb för föräldrar då det ofta ska samlas in pengar till skolresor, idrottscuper och andra roligheter. Det har blivit en hel del försäljning genom åren för oss, det har varit strumpor, rabatthäften, plastpåsar, kryddor, kakor, godis och en massa annat. Det är olika lätt/svårt att få sålt de olika sakerna.

Ätbara saker brukar vara lättsålt. Tips till er som är i säljartankar! Kakservice.se har vi anlitat oss av några gånger och eftersom det är ett välkänt märke och många känner till deras kak-, knäcke- och godissorter brukar det gå väldigt smidigt att sälja ganska många burkar. Dessutom tycker jag om att man tar upp beställningar först och att man inte har krav att man ska sälja x antal saker för det slutar oftast med att hälften blir kvar hemma osålt.

Kakservice har utökat sitt sortiment med knäckebröd (se'n något år tillbaka tror jag, för jag känner inte igen att det fanns senast vi sålde) så att det inte bara är sötsaker man kan köpa. Bra tänkt!

Längst ner på produktsidan finns en allergiinformation där man kan se vilka allergener de olika produkter innehåller. Jag älskar såna matriser så att man enkelt ser vilka produkter som är ok och vilka som inte är det och slipper gå in på produkt för produkt o läsa.

söndag 28 augusti 2016

Det kommer fler dagar

Oj vad lite jag har fått gjort i dag och då känns det bra att tänka på detta!


Jag har mest bara slöat, suttit vid datorn, legat i soffan, druckit te och tagit det jättelugnt. 
Fast egentligen har jag jobbat lite. Men det är så fruktansvärt svårt för mig att förstå att alla mejl och förfrågningar jag svarar på, alla blogginlägg jag förbereder och alla recept jag inspireras av är jobb. Den mesta tiden jag sitter vid datorn är faktiskt blogg-jobb och inte bara surfande.
Jag måste börja se mitt bloggande som jobb! 

Västerbottensskagen

Räkor och löjrom är ett säkert kort när man vill ha en lite lyxigare känsla. Så i fredags när vi firade vår åttonde bröllopsdag lite i efterskott åt vi just räkor och löjrom till förrätt. Och dessa underbara goda ingredienserna kräver ju dessutom minimal ansträngning för att det ska bli nå gott att äta. Vad brukar ni äta när ni vill lyxa till det? 


Västerbottensskagen

500 g räkor med skal
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 kruka dill
0,25 citron, pressad
0,5 röd lök, finhackad
75 g Västerbottensost, riven
cayennepeppar

Skala räkorna, grovhacka dem eventuellt.
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med cayennepeppar.
Servera på smörstekt bröd, crostini, krustader eller som jag gjorde i glas och toppad med löjrom.

Det här är vår favorit-skagenröra just nu, den får en sån otroligt god smak tack vare Västerbottensosten. Vi har gjort den här skagen-varianten väldigt många gånger nu i sommar så snart är det nog dags att göra en ny variant. Undra vad vi då ska använda oss av för ingredienser.

Tungt huvud

God morgon på er. Mår ni bra denna söndagmorgon? Jag tror att jag har några nära vänner som nog inte mår så bra i dag. Kan tänka mig att det finns något tungt huvud här o var. Vi hade en supertrevlig kväll i går med god mat o dryck och vissa smakade nog lite mer på drycken än andra :) Vi satt o surrade och tiden bara rusade i väg, jag som brukar vara så himla kvällstrött och gå hem tidigt var inte hemma förrän efter ett. Olivia o Isak var helt chockade att jag klarade hålla mig vaken så länge. Men det lär nog bli en tidig kväll i kväll eftersom jag vaknade redan vid sju i morse.


Vi började med en supergod rabarber-mojito, den måste jag ta receptet på så att jag kan använda lite av all rabarber vi har i landet.

Se'n dukades det upp buffé med en massa gott - ostar, gurksnittar med lax, pulled pork, såser, salami, sallad och en hel del andra godsaker.

Efter maten provade vi ett roligt och vackert mousserande sött vin. När flaskan togs ut ur kylskåpet såg det ut som vilket vitt vin som helst. Men när man se'n skakade flaskan ändrade drycken färg till en vacker roséguld-färg med pärlemor-effekt. Så himla läckert!