söndag 28 augusti 2016

Västerbottensskagen

Räkor och löjrom är ett säkert kort när man vill ha en lite lyxigare känsla. Så i fredags när vi firade vår åttonde bröllopsdag lite i efterskott åt vi just räkor och löjrom till förrätt. Och dessa underbara goda ingredienserna kräver ju dessutom minimal ansträngning för att det ska bli nå gott att äta. Vad brukar ni äta när ni vill lyxa till det? 


Västerbottensskagen

500 g räkor med skal
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 kruka dill
0,25 citron, pressad
0,5 röd lök, finhackad
75 g Västerbottensost, riven
cayennepeppar

Skala räkorna, grovhacka dem eventuellt.
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med cayennepeppar.
Servera på smörstekt bröd, crostini, krustader eller som jag gjorde i glas och toppad med löjrom.

Det här är vår favorit-skagenröra just nu, den får en sån otroligt god smak tack vare Västerbottensosten. Vi har gjort den här skagen-varianten väldigt många gånger nu i sommar så snart är det nog dags att göra en ny variant. Undra vad vi då ska använda oss av för ingredienser.

Tungt huvud

God morgon på er. Mår ni bra denna söndagmorgon? Jag tror att jag har några nära vänner som nog inte mår så bra i dag. Kan tänka mig att det finns något tungt huvud här o var. Vi hade en supertrevlig kväll i går med god mat o dryck och vissa smakade nog lite mer på drycken än andra :) Vi satt o surrade och tiden bara rusade i väg, jag som brukar vara så himla kvällstrött och gå hem tidigt var inte hemma förrän efter ett. Olivia o Isak var helt chockade att jag klarade hålla mig vaken så länge. Men det lär nog bli en tidig kväll i kväll eftersom jag vaknade redan vid sju i morse.


Vi började med en supergod rabarber-mojito, den måste jag ta receptet på så att jag kan använda lite av all rabarber vi har i landet.

Se'n dukades det upp buffé med en massa gott - ostar, gurksnittar med lax, pulled pork, såser, salami, sallad och en hel del andra godsaker.

Efter maten provade vi ett roligt och vackert mousserande sött vin. När flaskan togs ut ur kylskåpet såg det ut som vilket vitt vin som helst. Men när man se'n skakade flaskan ändrade drycken färg till en vacker roséguld-färg med pärlemor-effekt. Så himla läckert!

lördag 27 augusti 2016

Hur dum får man va'

När jag var i Stockholm i veckan så blev vi rekommenderade att äta på Grill, en restaurang med bra kött. Så på måndagen efter kursen gick vi dit och fick ett bord. Jag ville prova Flankstek men tyvärr serverades den till pommes eller potatis. Eftersom jag vill undvika kolhydrater bad jag om stekta grönsaker eller nå liknande. Det gör jag ofta och restauranger brukar aldrig ha problem att fixa det.

Men här fick jag till svar att de inte har stekta grönsaker men jag kunde få dubbel portion sallad (bara salladsblad, inte ens gurka eller tomat). Jag sa ok till det men se'n när min kompis fick in sin tallrik med lamm var det en stor hög haricots verts på hennes tallrik och även två grillade tomathalvor.

Lite besviken och förvånad frågade jag då varför inte jag kunde ha fått samma grönsaker. Då fick jag världens dummaste svar "Du bad om stekta grönsaker, det där är kokade. Och det är Stor skillnad på det". Ja jag vet men jag bad om stekta grönsaker eller nå liknande. Är man det minsta kunnig om mat och vill erbjuda bra service då kan man ju fråga kunden om det går bra med kokta grönsaker istället för stekta. Men han frågade inte ens det.

Tack o lov så gick han till slut och hämtade en skål kokta haricots verts åt mig så att jag kunde äta dem till slut. Men alltså - Hur dum får man va'? Fast vi har skrattat mycket åt denne servitör och ett gott skratt förlänger livet, så det var kanske inte så dumt i alla fall :)

Jag fick verkligen kämpa för att få lite grönsaker till maten.

Jag ska till Stockholm om ungefär en månad igen och jag är ganska säker på att vi INTE går på Grill då. Har ni andra bra restaurang-tips i Stockholm med BRA service och god mat?

Tillägg: Nu har de hört av sig från restaurangen och bett om ursäkt för det inträffade och självklart ska man kunna få kolhydratfattiga alternativ även hos dem Stor eloge till dem att de hörde av sig, sånt uppskattas.

fredag 26 augusti 2016

Bröllopsmiddag 8 år

Förra torsdagen, 18 augusti, var det min och Leifs bröllopsdag men då var han i Jämtland och jag hemma i Luleå så det blev inget firande för oss då. Men i dag såg vi till att ta igen det då hela familjen firade med en god 3-rättersmiddag med många av våra favoriter.

Det var 8 år sedan vi till slut gifte oss, hemligt på Stadshuset, efter 11 år tillsammans och 3 barn. Lite roligt att det var ett år innan jag började jobba på Stadshuset. Är inte så säker på att jag skulle vilja gifta mig där nu, inte så jättekul att gifta sig på sin arbetsplats :)

Bröllopsmiddag 8 år


Skagenröra med Västerbottensost toppad med löjrom




Grillad älg-entrecôte, stekta grönsaker och ädelostsås




Lchf-kladdkaka, hallon och grädde


torsdag 25 augusti 2016

Räkwok

Vilka dagar jag har haft i Stockholm! Så underbara på olika sätt och jag har hunnit med så många olika saker så det känns som jag har varit där i flera veckor. Jag har shoppat o strosat på sta'n, firat OS-medaljörer, ätit goda middagar och druckit vin, druckit enorma mängder chai-te, gått en intressant och lärorik utbildning, promenerat en massa och slutligen varit på Formex-mässan som förhoppningvis leder till en del framtida samarbeten.

Och tänk nu är det snart fredag dessutom och här kommer  receptet på en riktigt god fredagsmiddag - räkwok! Vi wokade ute på muurikkan men självklart kan man woka inne på spisen också. Alltså detta var en av sommarens höjdarmiddagar som vi längtar tillbaka till!


Räkwok

1 kg räkor med skal
1 röd chili
1 vitlök
0,5 citron, skal och saft
0,5 dl olivolja
salt o peppar

1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
champinjoner

Skala räkorna.
Skiva chilin tunt, finhacka vitlöken, riv skalet från citronen och pressa saften. Blanda med olivolja och lite salt o peppar.
Låt marinera någon timme.
Strimla grönsaker och svamp.
Woka alla grönsaker i omgångar i olja, gärna ute på en muurikka.
Lägg sedan tillbaka alla grönsaker i woken och häll över räkor och marinad.
Vänd runt för lite värme, men kom ihåg att inte ha räkorna för länge i woken på värmen för då blir de sega och tråkiga.

Så gott! Nästa gång måste jag nog dubbla receptet för att det ska räcka så att vi alla kan äta så mycket som vi vill av det. Det tog slut alldeles för fort. Jag serverade aioli till woken, det var gott men inte alls nödvändigt eftersom woken var så himla god i sig själv.

Nästa gång steker jag nog chili och vitlök i oljan innan jag wokar grönsakerna för att oljan ska får riktgt god smak. Och då marinerar jag räkorna endast i olja, citron, salt och lite peppar.


Jag vet att det är torsdag och det brukar innebära drinktorsdag på bloggen, men det får utgå den här veckan på grund av tidsbrist. Men återkommer förhoppningsvis nästa vecka för jag tycker det är en perfekt uppladdning inför helgen.

onsdag 24 augusti 2016

Lchf betyder.....

God morgon!

Jag har semester från mitt "vanliga" jobb och tillbringar dagen i Stockholm men det är inte semester och sovmorgon som gäller. Klockan ringde tidigt för att jag ska hinna i tid till dagens första aktivitet. Det blir en spännande dag för mig då jag ska göra en del jobb för bloggen och eftersom choklad dessutom är inblandad känns det perfekt. Det här måste ju bli en bra dag!

Bild lånad av smolk.se

Jag hoppas att jag hinner uppdatera lite på Instagram under dagen innan jag flyger hem i kväll. Och ni kommer väl ihåg att jag på Instagram heter matro_sara.

tisdag 23 augusti 2016

Tänka nytt

När man gör snittar eller drinktilltugg använder man sig ofta av någon brödbit eller kex som man lägger nån god röra på, t.ex. Skagenröra. Eller hur?

Men äter man lågkolhydratkost så vill man inte ha kex eller bröd och då får man vara lite fiffig och tänka nytt, för goda röror kan man ju sätta på allt möjligt. Fredagens plockmiddag innehöll två smarriga varianter. Samma fyllning och garnering men olika underdel gjorde att jag på ett enkelt sätt dessutom fick två olika snittar :)

Jag gjorde både paprika- och gurkbitar där jag satte en god pepparrotsostkräm och gravad lax. Hur gott som helst!