onsdag 10 augusti 2016

Curryköttgryta

Höstväder ute och höstmat inne! 
I dag gjorde jag en köttgryta till middag så det kändes som höst, för grytor äter vi inte ofta under sommaren. När det dessutom var grått o tråkigt ute kändes det verkligen som höst, bara de tända ljusen som saknades.


Curryköttgryta

5-8 hg grytbitar
1 gul lök
1 msk curry
1 brk passerade tomater
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 brk champinjoner
salt, peppar, chilipeppar

Smält smöret och fräs curry, tillsätt sen köttet och bryn det till fin färg. 
Salta o peppra, lägg i en gryta.
Fräs sedan skivad lök i lite mer smör. Häll över i en gryta.
Tillsätt tomaterna och koka minst en timme till köttet är mört o gott.
Tillsätt grädde, crème fraîche och burk-champinjoner. 
Koka några minuter och smaka av med salt, peppar, chilipeppar och ev. mer curry.

Jag ugnsrostade broccoli och blomkål som jag serverade till grytan tillsammans med ris. Currysmaken passar riktigt bra till tomater, tycker jag. Det blir en annorlunda och mildare currysmak mot för när man gör en traditionell currysås.

Muurikka till mycket

Jag har ju en man som älskar att grilla så under sommaren använder vi grillen nästan dagligen och ofta både till lunch o middag, medan spis och ugn då får vila. I år har vi även börjat använda vår muurikka igen efter flera års uppehåll. Den är ju så himla smidig att använda till grönsaker, wok eller som för nån dag se'n - till att värma upp köttbullar o spagetti. Gissa om resterna blev så himla mycket godare än om vi hade använt micron.


Hade Leif varit hemma hade nog gårdagens kyckling- och grönsakswok också gjorts på muurikkan, men nu var han inte det så då gjorde jag den inne på spisen.

Om precis en vecka är jag tillbaka på jobbet. Då är det slut på slöa slappa dagar. Ska faktiskt bli ganska skönt med lite ordning o reda här hemma igen. Fast jobb-hösten startar med en rivstart, det hade varit skönt med en lite lugnare start. Men, men man är snabbt inne i det igen och det kommer nog bara säga swish så är det advent och jul.

tisdag 9 augusti 2016

Kyckling- och grönsakswok

Vädret fortsatte som det började i morse - sol, regn och blåst i en salig blandning. Nu är det mest blåsigt och väldigt höst-likt ute, jag är inte färdig med sommaren än så jag hoppas solen och värmen kommer tillbaka snart.

Jag ska alldeles strax i väg på styrelsemöte måste bara vänta hit barnvakten och i väntan på henne kan jag visa er dagens middag som fick full pott från alla trots alla grönsaker.


Kyckling- och grönsakswok

kycklingfilé
broccoli
zucchini
purjolök
paprika
röd chili
färsk ingefära
vitlök
soja
thaichilisås
olja
salt o peppar

Skär kycklingen i mindre bitar och stek den, salta o peppra. Lägg på en tallrik.
Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Värm lite olja i en stekpanna, stek chili- och ingefära-skivor och riven vitlök i nån minut.
Tillsätt broccolin och stek den mjuk (tjocka bitar behöver kanske förkokas).
Lägg på en tallrik.
Stek purjon och zucchinin mjuk, smaksätt eventuellt med mer chili, ingefära och vitlök. 
Lägg på tallrik.
Stek paprikan lite snabbt. Tillsätt allt som du stekt se'n tidigare och värm på det.
Krydda med salt, peppar, soja och thaichilisås.
Servera!

Det blir så gott att steka chili, ingefära och vitlök först och se'n steka broccolin i den smaksatta oljan. Broccoli i sig smakar inte så mycket så det här är verkligen kanongott. Zucchini blir också lite extra god om man gör på samma sätt.

Jag skrev inga mått utan det får man avgöra själv beroende på vad man har för favoriter. Det här blir jättegott och smakrikt även utan kyckling. Tips till din nästa vegetariska middag!

Avokado- och sparrissallad

Till gårdagens kalas hade mamma önskat sig att jag och syrran gjorde varsin sallad till buffébordet. Jag gjorde denna, med inspiration från en räksallad som grannen bjöd på för några veckor sedan.


Avokado- och sparrissallad

sallad
sparris
citroninlagd avokado (se recept nedan)
cocktailtomater
rödlök
svarta oliver

Kvällen före:
Följ receptet nedan för citroninlaga avokado och låt den ligga i kylskåpet under natten.
Samma dag som salladen ska ätas:
Skär av topparna, och ytterligare en bit, på all sparris. 
Koka bitarna snabbt i lättsaltat vatten. Spola i kallvatten.
Skiva övrig sparris tunt med potatisskalare och lägg i kallt vatten.
Skiva rödlöken och lägg i kallvatten för att den ska bli krispigare.
Halvera tomaterna.
Lägg salladen i botten på ett salladsfat.
Lägg alla sparris över salladen, både bitarna och skivorna.
Lägg avokadon på och skeda över lite av lagen med chilin.
Avsluta med tomater, rödlök och oliver.


Citroninlagd avokado

2 mogna avokado
1 dl pressad citronsaft
0,5-1 dl socker
0,5 röd chili

Koka upp citron, socker och chili. 
Kyl ner. 
Dela avokadon i klyftor och låt ligga i lagen, gärna över natten.

Jag använde bara 0,5 dl socker och använde dessutom en stevia-variant på florsocker (det var det som fanns till hands) så min avokado blev väldigt sur. Vilken tur att jag tycker om citron i mat. Vill ni ha lite sötare är det nog bäst att använda hela decilitern med socker. 

Men detta är så himla gott så ni måste prova det! Röd chili är ju inte så starkt så jag använde den i salladen också som en extra krydda.


Sitter och funderar var jag ska göra i dag. Vädret verkar vela lika mycket som jag - sol och regn i en salig blandning. Nu är det sol och blå himmel så jag hoppas det har regnat klart för i dag. Kanske dags att gå ut och torka av möblerna.

måndag 8 augusti 2016

Lunchkalas...som höll på hela da'n

Nu börjar ännu en kalasdag lida mot sitt slut, det är några stycken under sommaren, och jag sitter i soffan med mitt kvälls-te och tittar tillbaka på en fin dag med firande av min mamma. Vi började med lunch, fortsatte med efterrätt/fika och avslutade med prosecco och snacks.

Lunchbuffén!

Lunchbuffén bestod av mycket gott som passade alla smaker
inkokt lax
romsås
dubbelmarinerad fläskfilé
räkpaj
köttbullar
potatisgratäng
brietårta
såser
sallader
bröd o kex

Mitt val!

Efterrättsbuffén innehöll något för alla 
sötsugna, glutenintoleranta, ägg-allergiker eller lchf:are
lchf-kladdkaka
drömtårta
mandelkaka
paj med kesellafyllning och jordgubbar
hallon, blåbär, hjortron, jordgubbar
grädde

Kolla alla vita lappar på bordet vid faten! Där står ingredienserna så att var och en kan ha koll på vad som går att äta. Perfekt med ordning o reda!

Mitt val!
Mums!
Efter fikat åkte jag hem med bilen (och hängde en tvätt) och tog cykeln tillbaka till mina föräldrar för då plockades proseccon fram. Inget kalas utan bubblor! 

Till det mousserande vinet fanns det 
ölkorv
chips
räkpajen
gravlaxbakelser, både med och utan kavring

Gravlaxbakelserna var riktigt goda, så himla bra att det fanns några utan kavring där alla godsaker istället låg i en silikonform. Svårare än så behöver det inte vara att anpassa saker till lchf.

Guld-dag

Var det fler än jag som gick upp i natt för att se Sarah Sjöström simma hem ett OS-guld? 
Så överlägset! Så underbart! 

Grattis Sarah!

I går hade vi en riktig slöar-dag, precis som jag sa, vi slutförde en del städprojekt, veckohandlade, lagade supergod middag och bara myste på i lugnt tempo. Så välbehövligt emellanåt.

Tyvärr är det inget guld-väder i dag men jag tror det blir en guld-dag i alla fall för vi ska alldeles strax åka i väg till min mamma som fyller år och bjuder på lunch-kalas. Nog hade det varit mysigt att sitta ute på deras altan med den magiska utsikten över vattnet, men vi får nog sitta inne i dag och titta ut över älven.

lördag 6 augusti 2016

God natt

Nu är den här hektiska fotbollshelgen över och i morgon har vi en ledig dag med tom agenda. Så underbart! Jag ska sova länge, gå runt i pyjamas ännu längre och sen ska jag lägga mig i soffan, antingen ute eller inne beroende på vädret. 

Nej, jag skojar bara. Inte kommer jag kunna slöa en hel dag. Men just nu låter det som en dröm. Jag var uppe lite för länge i går och klockan ringde lite för tidigt i morse så just nu känner jag mig sååå trött. Men efter en natts sömn och en god frukost är jag nog "fit for fight" igen.


Nu ska jag stänga ner datorn, släcka ner i huset och gå o lägga mig så jag får extra många timmars sömn.

God natt, vi hörs imorgon!