fredag 10 juni 2016

Svartvinbärssmoothie

F.R.E.D.A.G!

Trots att det bara har varit en fyradagarsvecka är denna fredag så otroligt välkommen. Men det är kanske på grund av fyradagarsveckan jag är så trött, man vill hinna lika mycket som en vanlig arbetsvecka men på en dag mindre. Men nu har vi några dagar ledigt igen och jag ska vila och ha roligt med familjen och inte tänka på jobbet och allt annat jag måste göra. Vila deluxe är det som hägrar!

Igår kväll skulle Idas klass ha spelat brännboll och grillat men på grund av regnet och stormen var ingen speciellt sugen på att vara utomhus, så vi styrde snabbt om det till en inne-aktivitet. Alla fick ta med eget fika istället för att några få skulle baka till alla, och Ida valde att ta med en smoothie. Och trots all läsk, festis, kakor och bullar som flödade i klassrummet så ångrade hon inte sitt val. Duktig tjej!


Svartvinbärssmoothie

1 apelsin
1 dl frysta svarta vinbär
1 dl halvtinade jordgubbar
1 dl turkisk yoghurt

Skala apelsinnen och dela den i bitar.
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn smoothie.
Servera genast.

Svarta vinbär kan uppfattas som lite sura och då kan det vara bra att söta smoothien lite. Apelsin är ett perfekt och naturligt sötningsmedel :) Dessutom blir smoothien något fräschare och friskare med lite citrussmak. Har ni provat?

Ida älskar smoothies av alla slag och äter det flera gånger i veckan. Jag tänkte skriva vilken som är hennes favorit, men när jag tänker efter så har hon nog ingen favorit utan älskar alla smaker. Vi använder aldrig banan utan mixar turkisk yoghurt och bär, ibland tillsätter vi även mjölk lite beroende på vilken konsistens vi vill ha.

torsdag 9 juni 2016

Drinken från Jara Kitchen & Bar i Kalix

Åh vad jag älskar mina drinktorsdagar på bloggen. Så'n bra uppladdning inför helgen och fredagskänslan börjar infinna sig lite tidigare än vanligt. Nu är det dags för det tredje bidraget från drinklistan, drinktävlingen som DuoNöje anordnade, och veckans drink kommer från Jara Kitchen & Bar i Kalix.


Alkoholhaltig drink som kallades 
Sinnesberusning
4 cl Limoncello
2 cl Giffard Elderflower
4 cl Pressad Lime
2 tsk finmalt pulver från “poppande” godisklubba
1 äggvita

Börja med att förbereda glaset som drinken ska serveras i. 
Använd en liten mängd rökessens (typ Liquid smoke) på utsidan av glaset. 
Tanken är att bara glaset ska lukta rök medans drinken smakar någonting annat.
Tillsätt alla ingredienser i shaker. 
Skaka utan is (för att få till ett skum av äggvitan).
Skaka sedan med is för att kyla. 
Om inte drinken ”poppar” ordentligt från pulvret, tillsätt mer!
Servera i cocktailglas utan is och garnera med ett lakritspulver.

Kommentar från Anton som gjorde drinken: Här har vi då en drink som doftar rök, smakar fruktigt, sött och syrligt som samtidigt poppar i munnen. Lakritspulvret på ytan bidrar med en liten sälta, skummet av äggvitan på toppen av drinken bidrar med fyllighet. Min förhoppning var att den kalla och poppande drinken skulle förvirra och leka med så många sinnen som möjligt.

Saras kommentar: Lakritspulvret var gott och effektfullt med frågetecknet. Även drinken var god men själva röken på utsidan av glaset drog ner betyget, speciellt från mig som inte tycker om rökiga saker. Inte så kul att lukta rök om fingrarna sen när man druckit klart.


Alkoholfri drink som kallades 
Lingongren
4 cl Pressad lime
2 cl Skogsbärsfröjds Lingonsirap
2 cl Giffard Grenadine
1 äggvita
Toppa med
Fentimans Rose Lemonade 
hallonpulver

Tillsätt alla ingredienser i en shaker.
Skaka utan is (för att få till ett skum av äggvitan).
Skaka sedan med is för att kyla.
Servera i större drinkglas fyllt med krossad is. 
Toppa med ett par centiliter 
Fentimans Rose Lemonade 
och garnera med ett hallonpulver


Den här alkoholfria drinken fick nästan full pott av oss i juryn. Det blev allas stora favorit så har ni vägarna förbi Kalix tycker jag absolut ni ska prova den här. Perfekt med goda alkoholfria drinkar, för de som av någon anledning inte vill ha alkohol. Jag som inte är så förjust i läsk tar mycket hellre en alkoholfri drink istället för läsk de gånger jag är på krogen och vill vara nykter.

onsdag 8 juni 2016

Smakbox Sommarfest

Nu har äntligen min nya Smakbox kommit, Smakbox nr 2 och jag är lika nöjd den här gången som förra gången. Det är så spännande när man kommer hem och öppnar smakboxen. Vad är det i den? Kommer jag tycka om det? Har jag provat det förut? Båda gångerna har det varit wow-känsla när jag väl har sett produkterna som både är nyheter och en del gamla bekantingar. Den här boxen innehöll 17 produkter till ett värde av 470 kr, men det varierar en aning (men inte så mycket) mellan boxarna.

Den nya smakboxen har passande nog Sommarfest-tema på produkterna. För trots att det är storm i dag hoppas och tror jag att sommaren snart är här på allvar och då ska jag ha en massa sommarfester på altanen.

Visst kommer ni ihåg att jag har en rabattkod till er? Alla nya prenumeranter får 15% rabatt om ni använder koden MATROwww.smakbox.se
Koden gäller t.o.m 30 juni, så missa inte den chansen.

Ser ni så mycket roligt? Riesen-chokladen har jag redan gömt för de andra i familjen :)

www.smakbox.se tecknar man sig enkelt för prenumeration med betalkort. Varje Smakbox innehåller ca 15 nya smaker och produkter och kommer till PostNords utlämningsställe.
Smakbox innehåller en bra mix av produkter som har smaker som överraskar, starka nyheter från stora varumärken, noga utvalda ingredienser och även ekologiska och lokala alternativ.
Smakbox kommer varannan månad. Ca-pris i butik är 350-450 kr (Smakbox Sommarfest har ett värde på rekordhöga 470 kr!) Priset för prenumeration är endast 189 kr / box (kom ihåg att använda koden MATRO så får ni 15% rabatt på första boxen och betalar då istället ca 160 kr). 

Det finns några sommarfest-smakboxar kvar för er som börjar prenumera snart. Om de hinner ta slut så kommer nästa box med nya överraskningar i mitten av augusti.

Grillmarinad med balsamvinäger

Nationaldagsmiddagen blev inte helt oväntat ytterligare en grillmiddag. Det är inte ofta vi inte grillar när det är sommar. I måndags blev det kyckling som vi la på grillen, alltid en storfavorit hos hela familjen. Istället för den vanliga marinaden med thaichilisås som jag nästan alltid har till kyckling, blandade jag ihop en marinad med balsamvinäger. En riktig höjdarmarinad med goda smaker.


Grillmarinad med balsamvinäger

0, 75 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger
1-2 vitlöksklyftor finrivna
1 msk soja
1 msk sambal oelek
2 krm nymald svartpeppar
1 kg kycklingfilé

Blanda alla ingredienser till marinaden i en liten skål eller kanna.
Lägg kycklingen i bitar i plastpåsar och häll över marinaden.
Knyt ihop påsen och låt marinera i kylskåpet i minst 1 timma (gärna längre).
Grilla.

Jag älskar balsamvinäger och självklart är det gott även i marinader. Alla verkade tycka om detta för det var rensade fat när vi hade ätit färdigt, Så jag gick tyvärr miste om en god lunchlåda. Jag gjorde en blandsallad med en massa godsaker och en rödbets- och fetaostsallad som vi åt till kycklingen. Mums!

Den här marinaden passar även till fläskfilé om ni hellre grillar det än kyckling. Eller varför välja? Nästa grillmiddag kanske ni grillar både kyckling och fläsk?!


I dag visar prognosen på blåst och regn, blåsten är redan här, så det blir ingen grillmiddag idag. Däremot blir det kyckling igen, men i dag tillagar jag den i ugnen istället. Typiskt att det ska bli värsta ovädret nu i några dagar för vi hade planerat grillning och brännboll med Idas klass imorgon. Men det måste bli ändrade planer för ingen lär vilja vara utomhus.

tisdag 7 juni 2016

Köksenergi

Vilken energi och inspiration jag och Olivia fick i köket i går. Jag började morgonen med att baka lchf-tekakor. Se'n fortsatte jag kring lunch med att göra ett helt gäng omelettmackor som jag har fryst ner till senare. Perfekt att ha fyllt frysen med nyttiga snabbfixade mellanmål och luncher för att ha till dagar då tiden och/eller inspirationen inte finns. Efter middagen gjorde jag en omgång av min favoritmüsli, den kaneldoftande lchf-vänliga müslin full av frön.


Eftersom vi gör mycket smoothies och våra svenskplockade hallon är slut i frysen var vi tvungna att köpa en påse utländska hallon i går. Så för att kunna ta upp och använda dem på en gång kokade vi dem och frös sen när dem på nytt. Visst vet ni att Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar alla utländska hallon? Och livsmedelsverket brukar inte gå ut med såna rekommendationer i onödan.

Olivia hade sett ett recept på ostplättar som hon var sugen att prova, så medan jag höll på med lite annat i köket satte hon igång med det. De blev jättegoda! Hon ville äta go'frukost i dag när hon hade sovmorgon men för att spara in lite tid så stekte hon några kesoplättar redan i går för att bara behöva värma i micron idag. Smart, va?

Dessutom marinerade jag kyckling som Leif sedan grillade medan jag gjorde två sallader. Ännu en dag med en god grillmiddag.

måndag 6 juni 2016

Mandelfria Lchf-Tekakor

Jag har utvecklat mina mandelfria lågkolhydrat-tekakor en aning för att de inte skulle smaka lika mycket kokos. Jag har tillsatt både sesamfrön och krossade linfrön i smeten och det var verkligen det som saknades.

Den här varianten blev jag riktigt nöjd med och det är nog det här receptet jag kommer använda i fortsättningen. Det flesta lchf-bröden innehåller mandelmjöl och det vill ju inte jag använda pga allergi, så jag är faktiskt lite extra nöjd med detta mandelfria goda bröd.


Mandelfria Lchf-Tekakor

1,5 dl keso
3 ägg
2 msk kokosmjöl
2 msk sesamfrön
2 msk krossade linfrön
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 msk olja
lite salt
sesamfrön till garnering

Mixa keso o ägg med en stavmixer till en slät smet.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner i äggsmeten tillsammans med oljan.
Rör tills du har en slät smet.
Låt den stå och svälla i 2-4 minuter.
Platta ut ca 6-8 tekakor på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över lite sesamfrön.
Grädda i 200 grader i ca 13 minuter.

Riktigt goda som de är och de passar även att rosta. Ibland kan jag bli sååå sugen på rostat bröd och då kan jag rosta en sån här tekaka för att suget ska försvinna. Perfekt! Det är så himla mättande också, inte som vanligt bröd man är van att äta. En tekaka med ost, skinka och paprika räcker för att hålla mig mätt i flera timmar.

Nej, nu har jag hållit på med det här inlägget så länge så jag blev sugen på att ta en liten smakbit av morgonens tekake-bak och en kopp te. Det får nog bli denna långhelgs avslutning - soffhäng och lite kvällsfika :)

söndag 5 juni 2016

Kesoplättar LC-kost

Tänk att det redan är söndagkväll men inte en vanlig söndagkväll utan en söndagkväll som känns som lördagkväll. Ha ha, hängde ni med? Hela familjen njuter lite extra i kväll och nu är även familjen komplett och alla sover hemma. Me like! Det var en seg familj efter middagen då vi alla småslumrade såg film, fyra av oss var på fest i går och en har varit på festligheter i Halmstad hela helgen. Tur att vi är lediga i morgon!

Tänkte ge er ett kolhydratfattigt och supergott frukosttips nu på kvällskanten så är ni redo imorgon när ni är hungriga och slipper fundera vad ni ska äta. Det här receptet kommer från 56kilo.se.


Kesoplättar 1 portion – 2-4 plättar

1 ägg
100 gram keso (en halv liten burk)
0,75 msk fiberhusk
En nypa salt

Mixa alla ingredienser med stavmixer.
Klicka ut 2-4 stycken i stekpanna med fett, gärna kokosfett. 
Stek på ganska svag värme en relativt lång stund tills botten är fint gyllengul och plättarna stabila nog att vända.
Vänd och stek klart på andra sidan. 
Servera med grädde och bär.

Det här blev riktigt goda och mättande plättar så de här kommer jag definitivt göra fler gånger. Riktig lyxmat kändes det som. De såg lite omelett-liknande ut så jag trodde verkligen inte att det skulle smaka plättar. Så fel jag hade!

Jag gjorde dubbel sats och stekte dem två o två i en liten stekpanna och då hann smeten bli riktigt kompakt mot slutet och svår att platta till på grund av fiberhusken som sväller.

Utplattade i stekpannan.
I väntan på att ätas upp.
Mums - plättar, hallon, grädde och te. Vilken kanonfrukost!