söndag 29 maj 2016

Kardemummakryddad rabarberpaj med kokos

Ännu en solig ledig dag. I love it!

Äntligen har jag även fått vakna av mig själv, känns som det var evigheter sedan det hände, och jag njuter för fullt att inte ha blivit väckt av något annat än solljuset i dag. Kommer nog bli en bra dag :) Har jag tur kanske jag även blir lite morsdags-firad. Mors dag är ingen stor dag hos oss, men jag ska villigt erkänna att det är kul att bli lite firad och uppassad.

Jag tror att jag ska fira mig själv med en liten bit av rabarberpajen jag gjorde i går. Jag kryddade den med kardemumma, en favoritkrydda, så den blev så himla god. Dessutom tillsatte jag lite kokos och det ger en sån härlig och god smak som passar perfekt till rabarbern. Har ni inte provat det så måste ni gör det nu!


Kardemummakryddad rabarberpaj med kokos

500 g rabarber
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
0,5-1 msk malen kardemumma
Pajsmet/deg
150 gram smör
1 dl socker
1,5 dl kokos
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Skär rabarbern och blanda med socker, potatismjöl och kardemumma.
Smörj en ugnsform med lite smör. Täck botten med ett lager rabarber.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.

Jag använde 1 msk färdigmalen kardemumma, maler man själv behöver man nog inte en hel matsked eftersom det ger mer/starkare smak. Smulpaj är så himla gott och man kan variera ingredienserna hur mycket som helt. Den här varianten med både havregryn och kokos är en storfavorit hos mig och det blir även gott att krydda med kanel istället för kardemumma.

Rabarberpaj i solen - Det är sommar!

lördag 28 maj 2016

Solig morsdagsmiddag

Vi tjuvstartade morsdagsfirandet redan i dag med att bjuda min mamma (och pappa) på grillmiddag ute på altanen i den varma härliga solen. Vilken dag vi har haft! Så lycklig man blir av sol och värme. Och ännu lyckligare blir jag då jag tänker på vilken härlig tid vi har framför oss nu.


Solig morsdagsmiddag 

Fördrink med tilltugg

ostkex
tunnbröd 
brödsticks med smak av soltorkade tomater och oregano
löjromsröra med crème fraîche och philadelphiaost
purjolök


Grillmiddag

Från grillen
bbq-kryddade kamben

Från ugnen
broccoligratäng
pommes strips

Från köket
blandsallad med gurka, tomat och mozzarella
bearnaisesås, grill och vanlig


Efterrätt

grädde
vaniljsås

fredag 27 maj 2016

Sol, vin och Tapas

Vilken underbar eftermiddag och kväll vi hade i går!

Jag ville absolut inte gå in och laga mat när jag kom hem från jobbet. Så istället plockade jag fram lite godsaker från kylskåpet. Sallad, gurkstavar, romanticatomater, paprika, brieost, vitlöks- och ört-Philadelphia, serranoskinka, salami och en annan god spansk skinka som jag inte kommer ihåg namnet på. Dessutom öppnade jag en liten flaska mousserande vin för att fira det vackra vädret :)


Se'n satt jag länge i vår loungemöbel och njöt av solen, lugnet och den kommande helgen. Den här veckan har det varit fullt fokus på jobbet och att komma ikapp efter min semestervecka och det är svårt att komma ihåg att vi för en vecka sedan faktiskt hade semester med sol och bad.

Men nu känns det som jag är i kapp på jobbet så nu ska jag bara komma i kapp hemma också. Tvättberget, som jag struntade i när jag bakade istället, är av något konstig anledning kvar. Tvätta är nog det enda jag måste göra i helgen, så det lär bli mycket tid över till avkoppling, umgås med nära o kära och samla energi. Det är så mina favorithelger är!

torsdag 26 maj 2016

Drinken från SPiS i Kiruna

Den första drinken vi fick smaka på när jag satt i drinkjuryn kom från SPiS i Kiruna och det var Hanna som tävlade. Det var så vackert när glasen kom ner till oss med guldbeströdd sockervadd och en blomma i ett fint glas, bredvid stod en liten tillbringare med det flytande till drinken. Sen fick vi själva hälla det över sockervadden som då smälte och bidrog till smakupplevelsen. En riktig wow-känsla.

Jag har sett dessa sockervaddsdrinkar i bloggar i ca ett år men jag har aldrig provat själv. Men i sommar kommer det nog bli av. Väldigt läckert och gör nog succé på vilken fest som helst.



Drinken heter Cumulus Violas och tanken var att göra en blommig drink 
men blommiga smaker på många olika sätt så som honung, vanilj och saffran. 
Innehåll
tequila reposado
galliano
litchejuice
citron
en lag på 
honung
saffran
apelsinblomsvatten 
rosenvatten. 
Servering
violsockervadd

Här har sockervadden börjat smälta. Läckert!

Den alkoholfria drinken tog jag visst inget kort på, men den föll mig inte riktigt i smaken. Den såg ut och smakade mer som en smoothie än en drink och det är inte riktigt det jag vill ha på krogen.


Den alkoholfria drinken Klorofyll är en drink med örtiga pigga smaker. 
Baserad på äpple 
och smaksatt med 
lime, yoghurt, och en juice på nässlor, basilika, persilja och mynta.

Drinktorsdag

Det är många som har efterfrågat vilka drinkar jag fick provsmaka när jag satt i drinkjuryn förra fredagen. Och jag gör ju allt för er läsare :) så självklart har jag efterfrågat recept, tillvägagångssätt och ingredienser till drinkarna, både de med alkohol och de utan. 

Från och med i kväll kommer jag varje torsdag i fem veckor berätta om de goda drinkarna jag hade den stora turen att få testa. Det kommer bli en tävlandes båda bidrag per inlägg. Så i kväll kommer ni få de första två drinkarna. Missa inte det! 

Det blir en perfekt uppladdning inför helgen, eller hur? 


Varje tävlande skulle förutom tävlingsdrinken med alkohol även göra en alkoholfri variant. Jag tycker det är viktigt att krogar kan erbjuda goda och bra drinkar även till de som inte vill dricka alkohol. 
För en god alkoholfri drink är såå mycket roligare och godare att dricka än en läsk.

Ha en bra torsdag så ses vi i kväll!

onsdag 25 maj 2016

Lchf-gratäng

Go'kväll, det är en trött bloggare här som fortfarande inte har sovit i kapp sömnbristen trots att jag sov nio timmar i natt. I dag fick jag även en migränattack på jobbet så jag trodde att jag skulle vara tvungen att fara hem. Men lite medicin och vila gjorde att jag lyckades vara kvar hela da'n, men det blir en tidig kväll även i dag. Vill ju vara utvilad till helgen!

I går var vi duktiga o förberedde lite inför dagens middag. Måste bli bättre på det! Det är så himla skönt att bara fixa det sista och sen ha en god middag. Det godaste i dagens middag var en aubergine- och mozzarellagratäng. En gammal storfavorit som vi gör lite då och då. Ni måste prova!


I går gjorde vi de två tidskrävande sakerna - koka tomatsås och ugnssteka aubergine. Så i dag behövde vi bara varva ingredienserna innan vi gratinerade gratängen i ugnen. Lagom ansträngande när man kommer hem trött och hungrig.

Perfekt lchf-mat och man saknar inte kolhydrater det minsta. Hela familjen tycker om det här så jag gjorde inte något övrigt tillbehör, som potatis, ris eller pasta och ingen klagade.

tisdag 24 maj 2016

Genväg till kycklinggryta

Jag tycker om att laga mat från grunden, men när tid är en bristvara är jag glad att det finns genvägar.

Jag har fått prova Keldas nya grytbaser och först ut var den med Balsamico och rostad vitlök - en favorit-smakkombination för mig. Men grytbasen var lite skarp i smaken, så för att mjuka upp smakerna tillsatte jag en skvätt grädde och då blev det en mycket godare gryta. Tips!

Jag åt vitkålspasta till kycklinggrytan. Mums!
Fast egentligen vet jag inte hur mycket tid man sparar för det mest tidskrävande är ju att skära och steka kycklingen och det slipper man inte undan. Men om man är dålig på att prova nya kryddor och smakkombinationer så är det kanske en hjälp på vägen att använda färdigkryddade grytbaser.

Burken med grytbasen.

På burken står det att man ska använda 5 hg kyckling men jag använde mycket mer och det blev inte för lite sås i förhållande till kycklingen. Så jag tror att man kan använda ett helt kilo kycklingfilé om man dessutom tillsätter lite grädde.

Jag tillsatte dessutom en burk hela champinjoner och hade jag haft mer grönsaker hemma hade jag tillsatt lite zucchini, broccoli eller minimorötter också.