fredag 11 mars 2016

Caprese på pinne

Vi börjar morgonen med ett enkelt, fräscht och supergott drinktilltugg. Perfekt att fixa i ordning innan maten i kväll.


Caprese på pinne

mini-mozzarella
körsbärstomater
färsk basilika

Halvera tomaterna och mozarellan.
Plocka bladen från basilikan.
Varva på en pinne.

Caprese där man varvar tomater, mozarella och basilika är en av mina favoritsallader, så det är ju inte så konstigt att jag älskar detta drinktilltugg. Så mycket gott i en o samma tugga.

************************

På mindre än 2 veckor har jag 3 evenemang att ordna (födelsedagsfest, skidläger och klassfika). Det ska planeras, fixas och bakas inför alla, så det har varit rätt hektiska dagar att få allt att gå ihop. Men nu är nog alla 3 färdigplanerade nu ska de "bara" genomföras. Hur roligt det än är att fixa o planera så är det några stressiga dagar innan man känner att man har koll på läget. Det hör ju inte till vanligheten att det är så många grejer på så kort tid, men nu lyckades allt hända samtidigt.


onsdag 9 mars 2016

French 75

Redan onsdag och alltför få dagar kvar till helgen. Inte ofta jag säger så :) Men jag har en massa jag vill hinna innan lördag och de lediga timmarna jag har kvar tills dess är alldeles för få. En omöjlig ekvation så jag får nog planera om en aning. Men planera och omplanera är min paradgren, så det ska nog gå bra.

Onsdag - lill-lördag - då passar det med ett drinktips tycker jag. En klassisk champagnedrink. Kanske inte dags för en drink just nu, men nu hinner ni handla hem ingredienserna till helgen. Kanske blir det helgens fredagsdrink?!


French 75

2 cl gin
2 cl färskpressad citronjuice
2 cl sockerlag (50/50 socker och vatten)
Champagne eller mousserande vin

Börja med sockerlagen. 
Ta hälften socker och hälften vatten. 
Värm upp och låt svalna. 
Blanda sockerlag med citronjuice och gin, skaka med is. 
Häll upp i glas och toppa med champagne, prosecco eller annat mousserande vin.

tisdag 8 mars 2016

Kebabtallrik

En middag som hela familjen älskar det är kebabtallrik. Enkelt och gott! Extra enkelt om man använder sig av färdigt kebabkött som bara behöver stekas och även färdig dressing i flaska. Då är det inte mycket matlagning som behöver fixas innan det är dags att äta. En perfekt middag för barnen att fixa. Och en perfekt middag då orken inte är på topp.


Kebabtallrik

lövbiff i strimlor eller färdigt kebabkött 
pommes strips
skuren isbergssallad
gurkstrimlor
tomatskivor
lökringar
orientdressing

Servera var för sig så får alla plocka ihop sen egna favorit-kebabtallrik.

Ida fixade i ordning sin tallrik innan jag var tvungen att fotografera den.

Guldläge med seo

Jag fick en sån fin present för någon dag sedan. En bok med spännande innehåll!

Nej det var ingen deckare utan en bok om sökmotoroptimering. Hur får jag fler att hitta till min blogg? Förutom att ni mina kära läsare kan tipsa andra om min blogg (Visst gör ni det?) så finns det några saker jag själv kan göra för att få en större blogg.


Jag är jätteglad och stolt över de tusentals läsare som redan hittar till min blogg varje vecka men "mycket vill ha mer". Så självklart vill jag att fler hittar hit och inspireras. Jag lägger ju faktiskt ner en hel del tid på bloggen och belöningen är många läsare och helst många läsare som kommenterar, mejlar och ger mig (positiv) feed-back på mina tips, recept och inlägg.

Tusen tack pineberry.com för intressant läsning och alla tips.
Jag är lite nördig, men jag tycker faktiskt att sånt här är jätteintressant och roligt att läsa om.

måndag 7 mars 2016

Tomat- och currykyckling i ugn

Då är vardagen igång igen efter en veckas sportlov för barnen. Jag förberedde dagens middag genom att ta upp en påse kycklingfilé från frysen igår och förvarade i kylskåp fram till middagsdags i dag. När jag kom hem från jobbet vispade jag ihop såsen, skar kycklingen i bitar och tillagade den i ugnen utan att först steka den.

Åh som jag älskar såna här recept där man slipper steka maten först. Medan kycklingen stod i ugnen och blev klar så kokade jag ris, gjorde vitkålssallad och dukade. Och sen blev allt klart samtidigt. Perfekt!


Tomat- och currykyckling i ugn

1 kg kycklingfilé
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl chilisås
1,5 msk kycklingfond
1,5 msk curry

Dela kycklingfiléerna i ganska stora bitar och lägg i en ugnsfast form och salta lite lätt.
Vispa ihop alla övriga ingredienser. 
Häll det över kycklingen i formen.
Tillaga i 200 grader i ca 30 minuter, beroende på hur stora kycklingbitar du gjorde. 
Kontroll-skär en kycklingbit för att se att den är genomstekt.

Oj så mycket beröm jag fick! Olivia och Isak öste beröm över kycklingen och tyckte att den var jätte-god. Länge sedan jag fick så mycket beröm av tonåringarna, så jag passade på att njuta i fulla drag. Jag åt vitkålssallad till kycklingen medan de övriga åt ris. Båda passade jättebra!

söndag 6 mars 2016

Tjejsnackskväll

Det är en lite trött bloggerska här i dag, var på en sån mysig tjejkväll i går med enormt god mat och enormt mycket surr. Kvällen började på bästa sätt - med löjrom och prosecco. Det är aldrig fel!

Vi började med att sitta i soffan, surra, dricka prosecco och äta tunnbröd med philadelphiaost o löjrom. Så himla mysigt och gott.


När löjrom och prosecco var slut flyttade vi till bordet och blev bjudna på en otroligt god fisk-och skaldjurssoppa. Så himla lyckat eftersom jag har varit sugen på det en längre tid men så fort jag har nämnt det här hemma har jag blivit nerröstad. Men nu äntligen fick jag njuta av en saffransdoftande soppa full med en massa godsaker. Ibland blir det så himla lyckat!


Efter tre portioner soppa (ja, jag sa ju att det var gott) och ännu mer surr var det dags för efterrätt. En smaskig glass med glasslikör och Lindts chokladkulor, lyckades jag också få ner. Fick även prova en ny te-sort. Var lite skeptisk först till smaken Earl Grey med honung eftersom jag inte tycker om honung i te. Men det var faktiskt riktigt gott och påminde om något annat, men jag kom aldrig på vad.

lördag 5 mars 2016

Festplanering

Planering är allt!
Med en bra planering så fixar man en fest utan stress (och gästerna blir imponerade). Det viktigaste för mig är att planera och förbereda så mycket som möjligt så att jag under festen kan slappna av och ha roligt med gästerna och endast behöver göra en del småfix. För vem vill stå i köket och jobba när väl gästerna är på plats? Jag laddar t.o.m kaffebryggaren i förväg.

Efter mitt schlagerparty fick jag en del frågor om hur jag lyckades få till allt och hur jag hann med att göra en 5-rätters-meny. Jag älskar skriva listor och pricka av eftersom sakerna är gjorda. Både på jobbet och hemma använder jag mig av mina älskade listor. Ordning o reda!

Så här såg min planering ut till schlagerpartyt och den fungerade perfekt. 
Om ni inte kommer ihåg menyn så hittar ni den här.


Festplanering

tisdag

baka mini-chokladmuffins och frys ner

onsdag

handla

torsdag

blanda ihop vitlökssmör
koka jordärtskocksoppan, men tillsätt inte grädde o vin
göra is

fredag

stek rostbiffen på låg temperatur
smält choklad i grädde till mintchokladganachen
mixa persikorna och blanda med pressad citron
gör hallonsås till bellinin
sätt vinet på kylning

lördag

ta upp muffins från frysen
skala rotfrukter
vispa ganachen
skiva köttet
bubbla 2 flaskor vatten
duka
blanda dipp
spritsa hallonmousse och mintchokladganache på minimuffins

strax innan gästerna kommer

skär rotsaker i bitar
fyll hallonsås i glasen
gör klart tomat-, mozzarella- och basilikaspetten, förvara tallriken i kylen
Koka upp soppan, tillsätt grädde och smaka av

när gästerna kommit

Ta fram faten med snittar o tilltugg
Häll i Prosecco i glasen med hallonsås

under välkomstdrinken

gör vitlöksbrödspizzan, skär i bitar och servera
koka upp soppan igen och tillsätt vinet, servera

under tiden förrätten äts

tillaga rotsakerna i ugn