Förut åt vi ofta småplock på fredagar. Lite smått o gott av våra favoriter, som knappt behöver nån tillagning. Räkor, chicken nuggets, salami, baguetter, frukt, grönsaker, tacochips o salsa är sånt vi ofta har till vår plockmiddagar. I fredags då vi återtog den gamla traditionen och hade en middag med småplock gjorde jag även de goda västerbottensstubbarna.
Hela familjen tycker om våra plockmiddagar då vi sitter länge och äter av alla godsaker och det finns alltid saker för alla smaker. Alla är nöjda o glada över en god middag med minimal ansträngning.
Nu är det fredag igen och jag har inte planerat nån middag så chansen/risken är stor att jag svänger förbi Kvantum på vägen hem och köper med mig lite godsaker för ännu en småplocksmiddag. Om jag inte kommer på något annat gott o smarrigt som inte kräver så lång tillagning. För på fredag vill jag inte stå nå länge vid spisen. En perfekt fredagsmiddag ska gå fort att fixa men länge att äta!
fredag 26 februari 2016
torsdag 25 februari 2016
Hallonbellini
Har ni fredagsdrinken klar till i morgon? Här kommer ett supergott tips annars! Hallon och mousserande vin - ett vinnande koncept.
Både hallon och mousserande vin är gott var för sig. Gissa då hur gott det är tillsammans! Det här är en favoritdrink för mig - så fräsch och så god. Dessutom går den att förbereda om man ska bjuda många för hallonsåsen/saften kan man fixa några dagar i förväg och ha i kylskåp. Strax innan gästerna kommer häller man hallonsåsen/saften i glasen och sen när gästerna är på plats fyller man på med det mousserande vinet.
Hallonbellini
5 dl hallon (blir ca 2,5 dl hallonsaft)
5 tsk florsocker
Prosecco eller annat vitt mousserande vin
Pressa ur hallonen i en sil för att bara få saften.
Rör ner florsocker och rör tills det löst sig.
Ställ kallt tills det är dags att servera.
Häll hallonsås i ett glas fyll på med vin.
Proportionerna ska vara ca 1/3 hallonsås och 2/3 mousserande vin.
Garnera ev. med några frysta hallon.
Både hallon och mousserande vin är gott var för sig. Gissa då hur gott det är tillsammans! Det här är en favoritdrink för mig - så fräsch och så god. Dessutom går den att förbereda om man ska bjuda många för hallonsåsen/saften kan man fixa några dagar i förväg och ha i kylskåp. Strax innan gästerna kommer häller man hallonsåsen/saften i glasen och sen när gästerna är på plats fyller man på med det mousserande vinet.
Åh vilken dag! Först en arbetsdag full med möten och sen blev det full fart från det jag stämplade ut tills nu när jag sjönk ner i soffan med datorn. Skrapa bilrutor, hämta Oliva, hämta Ida, dammsuga, skura golv (snickare har varit här), laga middag, diska, shoppa kläder med tjejerna, släppte av dem på sporthallsinvigning, hem o diska, hämta tjejerna, tvätta, förbereda inför morgondagen. Puuuh. Nu ska jag njuta av en kopp te och varva ner lite.
onsdag 24 februari 2016
Spenatsoppa
Spenatsoppa måste vara bland det snabbaste att tillaga utan förberedelser, bara man har ingredienserna hemma. Ta spenaten direkt från frysen och koka upp med buljong, i med kryddor och grädde, koka några minuter och sen har du en underbart god middag. Längtar redan till morgondagens lunchlåda :)
Spenatsoppa
400 g hackad fryst spenat
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
cayennepeppar
salt
svartpeppar
Koka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.
Tillsätt grädde och kryddor.
Låt koka i 5-10 minuter.
Smaka av och servera tillsammans med ägghalvor.
Jag blev så otroligt sugen på spenatsoppa i dag, vilken tur att jag hade alla ingredienser hemma. Den blev precis så god som jag hade hoppats på, så jag kunde knappt sluta äta. Jag tycker att lite cayennepeppar blir en perfekt krydda till den ganska milda spenatsmaken.
Ägghalvor är en självklarhet till spenatsoppa men jag tyckte soppan blev så himla god i sig så jag hade kunnat strunta i äggen.
BelliniFloat
God morgon! 
Jag har redan varit vaken i två timmar - alldeles för länge. Men Ida kom ner till mig i natt och istället för att ligga på Leifs lediga sida av sängen skulle hon ligga nära mig. Det blev alldeles för trångt och varmt för mig, så till slut steg jag upp och tog en morgon i lugn o ro istället. Det gäller att göra det bästa av situationen i alla lägen, så jag duschade länge, drack te o åt Finn Crisp, surfade på datorn och såg på Nyhetsmorgon och fick en ganska bra morgon trots allt. Men nu är det dags att väcka barnen och morgonruschen sätter igång.Vill ni ha en fräsch efterrätt efter en mastig middag eller kanske vill ni, som jag, orka två efterrätter. Då är denna Bellini Float perfekt. Välj själv om du vill ha den med eller utan alkohol.
BelliniFloat ca 8 portioner
1 stor burk persikor med lag
4 msk pressad citron
hallonsorbet
mousserande vin eller Fruktsoda/Sprite/7up
Mixa persikorna med sin sockerlag och pressad citron.
Lägg ca 1 dl persikomos i botten på ett glas.
Lägg 1-2 kulor hallonsorbet i glaset.
Häll på lite mousserande vin eller läsk.
Servera genast.
Det här var både festligt o gott och passar perfekt till fest. Sorbet används ofta som en mellanrätt vid fler-rättersmiddag eftersom det är så fräscht och efter lite sorbet orkar man äta ytterligare lite till.
Persikorna mixade jag med citronen da'n före festen och förvarade i en tillbringare i kylskåpet fram till servering.
tisdag 23 februari 2016
Jordärtskockssoppa
Efter en rivstart på veckan känns det skönt att vi har en lugn hemmakväll i dag. En kväll där jag drömmer mig tillbaka till lördagens mysiga schlagerparty med några av mina närmaste vänner. Älskar att ordna fest och längtar redan till nästa gång.
I lördags efter hallonbellini och snittar var det dags att sätta sig till bords för att äta en förrättssoppa och jag bjöd på en Jordärtskockssoppa med lite mousserande vin i - så klart :)
Jordärtskockssoppa
1 liten gul lök
350 g jordärtskockor
3 potatisar
lite pressad citron
1,5 grönsaksbuljongtärning
8 dl  vatten
1,5 dl dl  grädde
2 dl mousserande torrt vin
salt och svartpeppar
Skala jordärtskockorna och potatisarna och skär i bitar. Lägg bitarna i kallt vatten med några droppar citron så de inte blir bruna.
Hacka lök och fräs den mjuk i smör i en kastrull. 
Tillsätt jordärtskockor och potatis.
Häll i vatten och buljongtärning och koka tills potatis och skockor är mjuka, cirka 10–15 minuter beroende på storlek.
Mixa med stavmixer, tillsätt grädde. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. 
Låt småkoka under lock i cirka 5 minuter. 
Tillsätt ca 2 dl mousserande vin och servera genast.
Det kan vara svårt att mäta upp 2 dl mousserande vin för det bubblar ju rätt mycket, men det är inte så noga. Det går bra att hälla i en skvätt också, måtten är inte så noga. Jordärtskockor har en ganska speciell smak och jag tycker att soppan blir något godare och mildare om man även tillsätter lite potatis till den.
Jag tycker om att ha soppa till förrätt och i lördags serverade jag dessutom min goda vitlöksbrödspizza till soppan. Ett perfekt sopp-tillbehör!
måndag 22 februari 2016
Picklade morötter
I lördags ville jag ha lättfixade och fräscha drinktilltugg till välkomstdrinken. Eftersom vi skulle äta i stort sett hela kvällen ville jag inte ha för mastiga tilltugg och då föll valet på dessa picklade morötter som gjorde stor succé. Tips till helgen!
Jag lät morötterna ligga i lagen i 7 minuter. Provsmaka så har du koll när morötterna är klara. Låt de inte ligga för länge så att de blir för mjuka och inte för kort tid så att de inte har tagit smak av lagen.
Jag som tycker om syrliga/sura grejer tyckte så klart om detta också och jag var inte ensam i lördags om att gilla detta. Jag fick riktigt mycket beröm för dessa picklade morötter. Tänk om de hade vetat hur enkla de var att fixa :)
Jag köpte en vanlig "chips-dipp" som man blandar med gräddfil, som jag blandade ihop till morötterna strax innan gästerna kom. Enkelt och bekvämt, men nästa gång gör jag nog en egen dipp som blir snäppet godare. Egentligen var morötterna så goda så det behövdes igen dipp, fast det blir ju lite roligare/festligare med dipp.
Picklade morötter
1 kg morötter
Lag
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten
Skala och skär morötterna i stavar. 
Koka upp ättika, vatten och socker i en stor kastrull. 
Ta kastrullen från värmen och lägg i morötterna. 
Låt stå och dra i ca 5-10 minuter beroende på stavarnas tjocklek.
Häll av lagen och förvara morötterna kallt. 
Serveras med dipp.
Jag lät morötterna ligga i lagen i 7 minuter. Provsmaka så har du koll när morötterna är klara. Låt de inte ligga för länge så att de blir för mjuka och inte för kort tid så att de inte har tagit smak av lagen.
Jag som tycker om syrliga/sura grejer tyckte så klart om detta också och jag var inte ensam i lördags om att gilla detta. Jag fick riktigt mycket beröm för dessa picklade morötter. Tänk om de hade vetat hur enkla de var att fixa :)
Jag köpte en vanlig "chips-dipp" som man blandar med gräddfil, som jag blandade ihop till morötterna strax innan gästerna kom. Enkelt och bekvämt, men nästa gång gör jag nog en egen dipp som blir snäppet godare. Egentligen var morötterna så goda så det behövdes igen dipp, fast det blir ju lite roligare/festligare med dipp.
söndag 21 februari 2016
Västerbottensstubbar
Nu börjar denna härliga helg lida mot sitt slut och en ny arbetsvecka ska ta sin början. Efter gårdagens schlagerparty och alla förberedelser inför den har jag i dag mest bara tagit det lugnt, plockat undan lite, diskat lite och druckit enormt många koppar te. Så himla gott! Ibland är det så enormt skönt med riktiga slappardagar och nu känner jag mig ovanligt redo för att börja jobba igen. En härlig känsla!
Till fredagens småplocksmiddag gjorde jag dessa ostsmaksstarka Västerbottensstubbar som försvann i ett nafs.
Västerbottensstubbar
mjukt tunnbröd
1-2 dl crème fraiche
1,5 dl Västerbottensost, riven 
1 tsk sambal olek 
100 g rökt skinka, strimlad 
Blanda ihop crème fraiche, ost, sambal och skinka.
Bred röran på mjukt tunnbrödsbitar, för mig räckte röran till 2 bitar bröd.
Rulla ihop och skär i 1-2 cm bitar.
Ställ med snittytan uppåt på en plåt.  
Gratinera i 200 grader ca 6-8 minuter. 
Ett gott drinktilltugg eller tillbehör på ett buffébord. Tycker man inte om den starka Västerbottensosten kan man använda sig av en mildare ost. Röran kan man förbereda i god tid för att sen bre ut röran på brödet, rulla ihop, skära och gratinera precis innan det är dags att äta dem.
Prenumerera på:
Kommentarer (Atom)










