tisdag 23 februari 2016

Jordärtskockssoppa

Efter en rivstart på veckan känns det skönt att vi har en lugn hemmakväll i dag. En kväll där jag drömmer mig tillbaka till lördagens mysiga schlagerparty med några av mina närmaste vänner. Älskar att ordna fest och längtar redan till nästa gång.

I lördags efter hallonbellini och snittar var det dags att sätta sig till bords för att äta en förrättssoppa och jag bjöd på en Jordärtskockssoppa med lite mousserande vin i - så klart :)


Jordärtskockssoppa

1 liten gul lök
350 g jordärtskockor
3 potatisar
lite pressad citron
1,5 grönsaksbuljongtärning
8 dl vatten
1,5 dl dl grädde
2 dl mousserande torrt vin
salt och svartpeppar

Skala jordärtskockorna och potatisarna och skär i bitar. Lägg bitarna i kallt vatten med några droppar citron så de inte blir bruna.
Hacka lök och fräs den mjuk i smör i en kastrull. 
Tillsätt jordärtskockor och potatis.
Häll i vatten och buljongtärning och koka tills potatis och skockor är mjuka, cirka 10–15 minuter beroende på storlek.
Mixa med stavmixer, tillsätt grädde. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. 
Låt småkoka under lock i cirka 5 minuter. 
Tillsätt ca 2 dl mousserande vin och servera genast.

Det kan vara svårt att mäta upp 2 dl mousserande vin för det bubblar ju rätt mycket, men det är inte så noga. Det går bra att hälla i en skvätt också, måtten är inte så noga. Jordärtskockor har en ganska speciell smak och jag tycker att soppan blir något godare och mildare om man även tillsätter lite potatis till den.

Jag tycker om att ha soppa till förrätt och i lördags serverade jag dessutom min goda vitlöksbrödspizza till soppan. Ett perfekt sopp-tillbehör!

måndag 22 februari 2016

Picklade morötter

I lördags ville jag ha lättfixade och fräscha drinktilltugg till välkomstdrinken. Eftersom vi skulle äta i stort sett hela kvällen ville jag inte ha för mastiga tilltugg och då föll valet på dessa picklade morötter som gjorde stor succé. Tips till helgen!


Picklade morötter

1 kg morötter

Lag

2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten

Skala och skär morötterna i stavar. 
Koka upp ättika, vatten och socker i en stor kastrull. 
Ta kastrullen från värmen och lägg i morötterna. 
Låt stå och dra i ca 5-10 minuter beroende på stavarnas tjocklek.
Häll av lagen och förvara morötterna kallt. 
Serveras med dipp.

Jag lät morötterna ligga i lagen i 7 minuter. Provsmaka så har du koll när morötterna är klara. Låt de inte ligga för länge så att de blir för mjuka och inte för kort tid så att de inte har tagit smak av lagen.

Jag som tycker om syrliga/sura grejer tyckte så klart om detta också och jag var inte ensam i lördags om att gilla detta. Jag fick riktigt mycket beröm för dessa picklade morötter. Tänk om de hade vetat hur enkla de var att fixa :)

Jag köpte en vanlig "chips-dipp" som man blandar med gräddfil, som jag blandade ihop till morötterna strax innan gästerna kom. Enkelt och bekvämt, men nästa gång gör jag nog en egen dipp som blir snäppet godare. Egentligen var morötterna så goda så det behövdes igen dipp, fast det blir ju lite roligare/festligare med dipp.

söndag 21 februari 2016

Västerbottensstubbar

Nu börjar denna härliga helg lida mot sitt slut och en ny arbetsvecka ska ta sin början. Efter gårdagens schlagerparty och alla förberedelser inför den har jag i dag mest bara tagit det lugnt, plockat undan lite, diskat lite och druckit enormt många koppar te. Så himla gott! Ibland är det så enormt skönt med riktiga slappardagar och nu känner jag mig ovanligt redo för att börja jobba igen. En härlig känsla!

Till fredagens småplocksmiddag gjorde jag dessa ostsmaksstarka Västerbottensstubbar som försvann i ett nafs.


Västerbottensstubbar

mjukt tunnbröd
1-2 dl crème fraiche
1,5 dl Västerbottensost, riven 
1 tsk sambal olek 
100 g rökt skinka, strimlad 

Blanda ihop crème fraiche, ost, sambal och skinka.
Bred röran på mjukt tunnbrödsbitar, för mig räckte röran till 2 bitar bröd.
Rulla ihop och skär i 1-2 cm bitar.
Ställ med snittytan uppåt på en plåt.  
Gratinera i 200 grader ca 6-8 minuter. 

Ett gott drinktilltugg eller tillbehör på ett buffébord. Tycker man inte om den starka Västerbottensosten kan man använda sig av en mildare ost. Röran kan man förbereda i god tid för att sen bre ut röran på brödet, rulla ihop, skära och gratinera precis innan det är dags att äta dem.

Schlagerparty

På gårdagens schlagerparty gick dukning i rosa och glitter - så klart! Jag hade så himla kul när jag planerade, shoppade, dukade och pyntade. Vi hade t.o.m varsin glitter-boa för maximal mello-känsla :)

Bordsplaceringen gick ut på att passa ihop rätt artist med rätt låt. Jag testade det på mina barn innan festen och de klarade det klockrent, gästerna däremot hade lite problem. Klarar ni det?

Vilken artist har sjungit vilken låt?
Låtarna
Om igen, Mitt i ett äventyr, Jag vill om du vågar, The girl, Genom eld o vatten, För att du finns
Artisterna
Sarek, Lena Ph, Carola, Sonja Aldén, Pernilla Wahlgren, Charlotte Perrelli


Det var Schlager Prosecco som stod i centrum i går och jag ville visa mina gäster (och er) att Prosecco kan användas till mer än bara att dricka som den är. Så i min schlagermeny hittar man Prosecco i fördrinken blandad med hallon, i förrättssoppan som en extra krydda, i den fräscha efterrätten och självklart i glasen att dricka som den är.

Schlagerparty


Välkomstdrink o snittar

Hallonbellini (hallon o Prosecco)
crostini, brie o pesto
tomat-, mozzarella- o basilika-spett

Förrätt

Jordärtskockssoppa med Prosecco
I glasen: Prosecco

Huvudrätt

Ugnsrostade rotsaker (sötpotatis, kålrot, morötter och gulbetor)
I glasen: Rödvin eller Prosecco

Efterrätt

BelliniFloat (persika, hallonsorbet och Prosecco)

Efterrätt nr 2

Minichokladcupcakes med hallonmousse
Kaffe o te

Det enda som avslöjar att det var ett schlagerparty här igår är de tomma flaskorna och disken. Precis som det ska vara efter en bra fest. Tack brudar för en trevlig kväll. Det gör vi snart om!


Tillägg: Jag har skrivit det tidigare men gör det igen eftersom jag har fått frågor om hur man får tag i detta goda vin. Det är en beställningsvara på Systembolaget, men det tar bara ca 4 dagar att få vinet till ditt Systembolag. Bra service! Här hittar du vinet: http://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/schlager-prosecco-7711101

lördag 20 februari 2016

Prosecco - inte bara att dricka

Ikväll är det dags för tredje deltävlingen i årets Melodifestival och nu är det dags för schlagerparty hemma hos oss. Så snart är det dags att börja pynta, duka och förbereda inför kvällen.

Jag älskar schlager och jag älskar fest!

Självklart är det bubblor som står i fokus en kväll som denna och vad passar bättre än Schlager Prosecco på ett schlagerparty. Och någonting så gott som prosecco behöver man inte bara använda till fördrinken.

Har ni tänkt på vilken användbar dryck det är? Den är god att dricka som den är men den passar även perfekt att blanda drinkar av. Dessutom kan man använda den som krydda i maten och även till festligare efterrätter. Så ikväll ska vi inte bara dricka Prosecco utan jag ska använda den i både förrätten och efterrätten - förutom i glasen.

Beställningsvara artnr 77111

SchlagerProsecco-Menyn, som jag inte vill avslöja än eftersom några gäster kanske är in och tjuvläser, kommer imorgon så fort jag har vaknat och orkat gå igenom korten från ikväll.

Kom ihåg att följa mig och mitt schlagerparty under dagen och kvällen på Instagram, 
där hittar ni mig som @matro_sara.

torsdag 18 februari 2016

Korvstroganoff

Korvstroganoff är en god och enkel vardagsrätt och ett perfekt alternativ till korv o makaroner (som jag börjar bli en aning less efter tre barn). Dessutom kan man variera den på så många sätt t.ex. med ajvar relish, röd currypasta eller krossade tomater. Men godast är nog den "vanliga" som jag gör på den här sättet. Hur gör du din?


Korvstroganoff

falukorv
lök
tomatpuré
grädde
ev. vatten
salt
peppar

Skär korv och lök i mindre bitar och stek.
Blanda i tomatpuré och grädde. Späd ev såsen med lite vatten.
Krydda med salt och peppar. Smaka av.
Servera till ris.

På såna här vardagsrätter som jag bara gör på känn är det svårt att ange några mått, tyvärr. Jag vill ha ganska mycket sås, så jag brukar tillsätta lite vatten på slutet för att få mer och lite tunnare sås.

onsdag 17 februari 2016

Lemon lady

Jag har hört så mycket om White lady och många verkar ha den som en favoritdrink. Eftersom den inte innehöll några konstiga ingredienser och jag hade allt hemma var jag ju tvungen att prova (men jag skippade äggvitan).

Men White lady var ingenting för mig, den var alldeles för spritstark trots att jag minskade ner på både cointreau och gin. Det kanske jag hade kunnat räkna ut men jag ville i alla fall prova. Istället för att hälla bort det jag hade blandat ihop så fyllde jag på med mer citron och fyllde även på med lite russian, men bara lite för jag ville inte ha för mycket kolsyra.

Så istället för en White lady blev det en Lemon lady!


Lemon lady
2 cl Gin
2 cl Cointreu
6 cl pressad citron
2 isbitar
ca 4 cl russian

Blanda allt utom russian i en shaker.
Häll upp i ett glas, fyll upp med russian.

En riktigt syrlig drink som nog passar perfekt att svalka sig med en varm sommardag. Jag som tycker om syrliga/sura drinkar tyckte verkligen om det här, men jag kan tänka mig att många tycker att den är för sur.

Det är mitt påhitt att kalla den för Lemon lady eftersom det är så mycket citron i den. Jag hoppas det inte finns nån annan drink som redan har det namnet så att ni som googlar "lemon lady" blir besvikna på min drink.