onsdag 27 januari 2016

Grönsaksfyllda champinjoner

Jag tycker det är så himla kul att utgå från en eller flera speciella råvaror och sen komponera ihop en maträtt eller en hel meny av det. Det är så himla kul att låta inspirationen flöda och ofta blir det bra, men ibland misslyckas man men med lite justeringar brukar det blir bra till slut ändå. När vi lagade mat i Brändön i höstas med jobbet, som ni kan läsa mer om här, var det precis så - vi fick korgar fulla med råvaror och sen skulle vi göra en förrätt, en varmrätt och en efterrätt. Åh så kul vi hade!

Att utgå från ett vin och sen laga en maträtt som passar till vinet älskar jag också, allför ofta lagar man middag och sen tar man fram ett vin som man hoppas passar till maten :)

I söndags när jag såg dessa stora champinjoner på Kvantum bestämde jag mig på en gång för att köpa några stycken som jag skulle fylla med någon smarrig röra och äta som tillbehör. Oftast handlar jag strikt efter handlingslistan, så att det ska gå snabbt. Mina handlingsturer brukar inte innefatta så mycket inspiration och improvisation, det är avklarat hemma innan handlingslistan skrivs. Men i söndags när jag såg champinjonerna började inspirationen flöda och jag var tvungen att gå en extra sväng för att plocka ner lite mer som behövdes.


Grönsaksfyllda champinjoner
6-8 stora champinjoner, eller ännu fler små
0,5-1 zucchini
1 stor morot
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
2 dl crème fraiche
0,5 tsk chilipeppar
salt, svartpeppar
riven ost

Rengör svampen och ta bort foten som du skär i småbitar och använder till fyllningen.
Skär zucchinin i småbitar.
Skala och grovriv moroten.
Stek svampfotsbitarna, zucchinibitarna och de rivna morötterna.
Rör ner tomatpuré och chilisås.
Tillsätt crème fraîche och koka upp.
Krydda med salt, svartpeppar och chilipeppar.
Fyll röran i champinjonhattarna.
Ställ på en plåt och strö riven ost överst.
Tillaga i 200 grader i ca 15 minuter, beroende på storlek.

Det här var ett supergott och mättande tillbehör som blev så bra som jag hoppades på. De var så stora så egentligen kan man äta dem som huvudrätt tillsammans med en sallad och inte som tillbehör som jag först tänkte.

I somras grillade vi ofta champinjoner men då hade jag bara fyllt dem med smaksatt färskost, den här varianten med grönsaker är mycket mer mättande.

Smarrigt!
På väg in i ugn!
Färdiga att äta!

tisdag 26 januari 2016

Från kallt till blött

Alltså vad håller vädret på med?

Efter att ha varit iskallt, med nästa 30 minusgrader i över en vecka så var det nollgradigt snöslask idag. Varför kan det inte var normalt vinterväder? 
Idas kläder var dyngsura efter en dag på skola o fritids. Tack o lov för torkskåp! 
Själv blev jag också blöt av all blötsnö efter min kort-korta lunchpromenad in till affärerna, där jag roade mig med lite rea-shopping. Åh vad jag älskar att fynda på rea.

Dagens middag planerade jag i söndags på Kvantum när jag såg att de hade riktigt stora champinjoner, redan där och då bestämde jag mig för att köpa dem och sen fylla med nå gott innan tillagning i ugnen. Det är så kul när man ser råvaror som man inte alls hade planerat att köpa men man kan inte motstå dem och hjärnan sätter igång att komponera ihop recept redan på affären.

De grönsaksfyllda champinjonerna åt vi tillsammans med kyckling och en sallad med fetaost. 
Gott, enkelt och nyttigt!

Dagens goda middagstallrik
Morötter, zucchini o svamp i en härligt blandning.

måndag 25 januari 2016

Chiliostfyllda rullader i sås

Gårdagens goda middag lagades även denna söndag av Leif...med lite assistans av mig. Skönt att slippa göra allt för en gångs skull. Eftersom han är borta på veckorna är det ju jag som har huvudansvaret för planering, inköp och tillagning av alla vardagsmiddagar. Så det känns extra skönt att vi hjälps åt på helgerna. Och mysigt, för bland det bästa jag vet är när vi utan stress lagar mat tillsammans, dricker lite gott, pratar lite om veckan som gått och bara tar det lugnt i vårt mysiga kök.

På söndagar äter vi ofta kött och det är Leif bättre på att tillaga än vad jag är, så det är kanske huvudanledningen till att han har lagat de senaste söndagsmiddagarna :)


Chiliostfyllda rullader i sås
1 kg lövbiff
200 g dessertost (t.ex. crème bonjour) med chilismak
1 pkt bacon
soltorkade tomater
salt, peppar
sås
2 dl crème fraiche (jag använde 1 dl vitlök och 1 dl naturell)
2,5 dl grädde
2 msk kalvfond
0,5 tsk chilipeppar
salt, peppar

Knaperstek bacon, klipp i bitar.
Skär tomaterna i mindre bitar.
Blanda ihop ost, bacon och tomater.
Bred blandningen på köttskivorna.
Rulla ihop, fäst med tandpetare.
Salta o peppra, stek rulladerna i smör.
Flytta över i en ugnsfast form och ta bort tandpetarna.
Koka ihop alla ingredienser till såsen.
Häll såsen över rulladerna.
Tillaga i 200 grader ca 15 minuter.

Vi använde en älgytterlår-bit som vi skar i ganska tunna skivor till lövbiff, blev perfekt till dessa rullader. Rulladerna förberedde vi genom att steka klart och lägga i ugnsformen redan på eftermiddan. Sen fick de stå och vänta i kylskåpet tills det var dags att börja med middagen på allvar.

Tack vare osten med chilismak och chilikryddade såsen blev det en ganska stark maträtt men det gillar vi allihop. Om ni inte är lika förtjusta som vi i stark mat kan ni strunta i att krydda såsen med chilipeppar dessutom kan man ta hälften naturell ost så minskas chilismaken ordentligt.

Jag åt gul- och polkabetor till rulladerna, medan övriga familjen åt ugnsrostad delikatesspotatis.
Den goda chilioströran innan den rullas in med köttet.

söndag 24 januari 2016

En till söndag

Söndagen försvann lika snabbt som lördagen så jag känner mig inte alls redo för en ny vecka.


Vi hann i alla fall fixa en riktigt god söndagsmiddag mitt i allt fixande och före Idas basketträning. Vi gjorde en god lite småstark oströra som vi rullade in i lövbiff, sen stekte vi rulladerna, la dem i en ugnsform, kokade ihop en sås som hälldes över rulladerna och sen fick allt bli klart i ugnen. Till det åt vi ugnsrostade delikatesspotatisar, morötter, rödlök, gulbetor och polkabetor.

Ett glas gott rött vin hade inte suttit helt fel, men vi drack vatten eftersom söndagskvällar innebär skjutning till basketträning.


Nu ska jag stänga av datorn för att gå ner o lägga mig och läsa några sidor ur min spännande bok. Ett bra avslut på en bra, men kort, helg.

God natt!

Matsedel v.4 januari 2016

Lördagen försvann i ett nafs och nu är det redan söndag och dags att planera kommande veckas middagar. Hur ser era söndagsmorgnar ut? Jag börjar med lite frukost sen tar jag datorn och letar matinspiration samtidigt som Nyhetsmorgon står på i bakgrunden, sen skriver jag handlingslista innan vi åker till Kvantum och handlar så vi, förhoppningsvis, klarar oss till helgen. Jag vill inte slösa tid med att åka på affären var o varannan dag så jag försöker storhandla 1-2 gånger i veckan.

För er som också söker matinspiration kommer min hjälp till er här!


Matsedel v.4 januari 2016
Köttfri måndag
God men riktigt annorlunda pajdeg

Tisdag
Potatis och köttfärs passar otroligt bra ihop. Visst vet ni det?

Onsdag
Thailändska goda smaker till veckans fisk.

Torsdag
Kycklingen sköter sig själv i ugnen och man slipper stekos.

Mysfredag
Typisk fredagsmat enligt mig.

Veckans godsak
En av mina favoritkakor och ett perfekt sätt att använda upp bruna bananer.

lördag 23 januari 2016

Quesadilla

I går hade vi tacofredag, förmodligen var det fler barnfamiljer som hade det, eller hur? Om ni, liksom vi, fick över mjuka tortillas så är quesadillas en perfekt lördagslunch som både vuxna och barn brukar tycka om.


Quesadilla
mjuka tortillas 2 st/quesadilla
skinka
riven ost
olivolja

Lägg ut hälften av tortillabröden. 
Fördela skinkan på dem. Strö över rikligt med ost. 
Lägg på tortillabröd som lock. 
Stek/rosta i stekpanna med lite olja i någon minut på varje sida.
Skär upp i halvor eller i tårtbitar. Servera genast.

Det här är Olivias favorit och tidigare gjorde vi det rätt ofta, men nu var det ett bra tag sedan vi gjorde quesadillas. En snabb och enkel lunch serverad med en sallad. Innehållet kan man ju så klart variera men vi gör oftast den här varianten med skinka och ost. Sätter man in för mycket fyllning eller för stora bitar så är det svårare att vända dem utan att fyllningen ramlar ut.


Jag har precis tagit en paus från mitt städande och packande. Medmänniskor i Luleå som förmedlar kläder och andra saker till behövande i Luleå har efterlyst saker som jag vet att vi kan avvara t.ex. pojkkläder, husgeråd, varma jackor, lampor och porslin. Så nu håller jag på att packa och sortera så att de enkelt kan hitta bland sakerna.

Jag ska bland annat göra en "baklåda" med visp, bunke, slickepott, bakform, måttsats och lite annat som man kan behöva när man bakar. Hoppas det finns någon bakintresserad som får nytta av den lådan.

Känns bra att kunna hjälpa till men lite sorgligt att det är såna skillnader bland människor, vissa lever i överflöd medan andra inte ens har det viktigaste.

fredag 22 januari 2016

Crostini med brie och pesto

Huset är städat, middagen uppäten, disken bortplockad och nu myser vi i soffan med te och en film.  Eller rättare sagt jag dricker te och Ida ser film. Istället för filmen väljer jag datorn och surfar matinspiration tills i morgon, är sugen på nån god kötträtt med gott vin. Har ni några tips?! Sen tror jag att jag ska göra sötpotatis-pommes också, har varit sugen på det sen jag var på Tapas de Papá före jul.

Har ni smakat Matros Pink Heaven än? Till den passar dessa godbitar perfekt, som jag också hade fixat i ordning till lördagens drinkkväll.


Crostini med brie och pesto
Crostini
Brieost
Röd pesto

Lägg crostinis på ett fint fat.
Skär brieosten i mindre bitar.
Stryk lite pesto på vare ostbit och lägg på crostinin.

Det här var riktigt gott. Först var jag rädd att det skulle vara för enkelt och tråkigt. Men även det enkla kan vara perfekt! Det är det här tilltugget bevis för. Dessutom var det lättfixat så jag fixade snabbt i ordning några stycken precis när gästerna kom.

Jag använder alltid Icas röda pesto som är nötfri (I love it!) och underbart god.