söndag 27 december 2015

Ris à la malta

Jag tycker inte om risgrynsgröt så därför tycker jag inte heller om risifrutti eller ris à la malta, julens traditionella efterrätt. Men Olivia däremot älskar ris à la malta och hade önskat det till efterrätt i år. Och självklart var jag ju tvungen att fixa det till min stora älskling. Men jag gjorde det enkelt för mig och använde färdigköpt risgrynsgröt och fick, trots det, godkänt av alla barnen.


Ris à la malta
500 gr kall risgrynsgröt,  färdigköpt 
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden, inte för hårt, med vaniljsocker. 
Rör ner grädden i den kalla gröten. 
Servera till t.ex. saftsås, apelsiner eller fikon.

Det här var ju hur enkelt som helst så Olivia kan nog se fram emot fler julbord med ris à la malta till efterrätt. Även Ida och Isak tyckte om det här, extra kul eftersom Isak brukar vara ganska svårflirtad när det gäller efterrätter. Eftersom den färdigköpta gröten innehåller socker så tillsätter jag inget extra socker, utan nöjer mig med vaniljsocker.

Jag kokade dessutom ihop en saftsås av blandsaft, potatismjöl och en massa hallon och jordgubbar. Nästan lika enkelt det!

****

I dag ringde väckarklockan alldeles för tidigt, jag hade gett nästan vad som helst för att få sova lite längre. Men nu är vi uppstigna och frukosten bortplockad och vi ska i väg på Tomtebocup, en basketcup som Ida och hennes lag ska vara med i. Heja Vråken!

I morgon ska jag jobba och stiga upp ännu tidigare så det var väl bra med lite träning på att stiga upp tidigt  redan i dag. Men det är bara två dagars jobb sen är det semester, och sovmorgnar, igen.

lördag 26 december 2015

Bondomelett av julrester

Har ni kvar mycket julmat? Vi har snart ätit upp det mesta så nu hittar man återigen saker i kylskåpet, som har varit proppfullt i några dagar. Dagens sena lunch var ett perfekt sätt att bli av med ytterligare lite rester - kokt potatis och prinskorv användes i en bondomelett och som tillbehör åt vi kokta rödbetor och sallad. Tack vare den lunchen blev vi av med fyra burkar från kylskåpet.


Bondomelett av julrester
prinskorv
kokt potatis
9 ägg
1,5 dl mjölk
salt och peppar

Dela korv och potatis i bitar. Lägg i smord ugnsform,
jag använde en liten teflon-långpanna.
Stek i 225 grader medan du blandar ihop omeletten.
Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor till en omelettsmet. Häll i formen.
Tillaga i 225 grader i ytterligare ca 10-15 minuter.

Bondomelett är ett perfekt sätt att bli av med rester och det blir ju en helt annan rätt. Det var inte det minsta julkänsla över det här trots att det var julmat. På Facebook tipsade jag i morse om skink-janssons som hela familjen tycker om och som är ett bra sätt att bli av med lite julskinka. Har ni fler tips på hur man kan använda julmaten till att bli nya maträtter?

Julbord 2015

Oj vad vi sover! Jag älskar dessa sovmorgnar då jag vaknar av mig själv och inte av väckarklockan, telefonen eller av att nån i huset är vaken. Men nu måste det blir skärpning för i morgon ska Ida upp tidigt på basketcup och på måndag o tisdag då ska jag upp till jobbet.


På julafton hade vi sån tur att tomten kom på besök och lämnade några julklappar till oss. Men Isak missade tomten för han var i väg en sväng precis när vi hade tomtebesök, men tomten lämnade några julklappar till honom som tur var.

Efter att vi hade öppnat några julklappar var det dags att äta och julbordet var traditionellt med några få nyheter.


Julbord 2015
ägghalvor med skagen
räktårta/cheesecake
löjrom

kokt potatis
salami
rökt karré
bakad leverpastej
prinskorv

rödbetssallad med äpple
ketchup
senap

hårdbröd
smörgåsrån
farmors kaka
Norrgott
ostar

fredag 25 december 2015

Uppesittarkväll och skidåkning

Vilken slöardag vi har haft, precis som juldagen ska vara. Jag o Leif har legat i soffan och haft Homeland-race då vi sett de fyra sista avsnitten av senaste säsongen. Så nu är den serien slut och vi måste hitta en ny o se eftersom julledigheten knappt börjat.

Jag har inte hunnit titta igenom alla korten från julbordet så jag börjar med att visa er bilder från vår uppesittarkväll då vi väntade in julafton med en lugn hemmakväll, lite godsaker och bingolotto. Som alltid är det en av årets mysigaste kvällar då man myser, småäter, njuter och har den stora dagen framför sig.


Uppesittarkväll
hårdbröd
smörgåsrån
julskinka
ost
senap
lakritsfudge


På julaftonsmorgon tänkte Olivia o Ida åka skridskor men det pågick en hockeymatch på rinken så de kom hem och Ida plockade fram skidorna istället. För vi hade faktiskt en vit jul men nu håller all snö på att regna bort, suck. Jag som hade sett fram emot en långpromenad efter alla julmat men regn, slask och halka lockade inte, tyvärr, så jag stannade kvar i den varma, torra och sköna soffan istället.

Härligt väder med snö på julafton
En perfekt dag för lite skidåkning
Sen passade det perfekt att gå in för att fika, äta och få tomtebesök.

Nu har vi precis plockat bort all julmat ännu en gång och några rätter tog slut medan andra är det mycket kvar av än. Så lunchen imorgon är redan spikad :) Snart ska ni få veta vad som fanns på vårt julbord men först ska jag vila lite till.

onsdag 23 december 2015

Spagettigratäng med curry

I dag har jag haft semester och varit hemma och fixat med julmaten inför imorgon. Vi har haft en sån mysig dag som nu avslutas med en traditionsenlig uppesittarkväll med Bingolotto, julgodis, skinka, gravad lax och annat gott. I fjol vann Ida 200 kr och hon hoppas på samma tur i år.

För att bryta av all julmat och alla julsmaker blev det currykryddad mat till middagen. Vi hade en stor burk med färdigkokt spagetti i kylskåpet som tog plats för all julmat i kylskåpet. Så det var ganska självklart att använda upp den till middag.


Spagettigratäng med curry
4-5 portioner spagetti
smör
1 msk curry
0,75 msk kycklingfond
2 dl vatten
2,5 dl grädde
3-4 dl riven ost

Koka pastan enligt anvisningarna (eller använd spagettirester som jag gjorde)
Hetta upp smör i en kastrull och bryn curry i några minuter.
Häll i fond, vatten och grädde, låt koka några minuter. 
Häll spagettin i en ugnsform, blanda i rikligt med ost. 
Häll på såsen, rör om och toppa ev. med riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 15 min.

Oj så gott det här var. All ost gjorde den så krämig och god, smakar som en currykryddad spagetti Carbonara. Det här var ett perfekt sätt att ta hand om pastarester som kan bli ganska torra och tråkiga. Men här har ni alltså lösningen på det!

Till spagettigratängen serverade vi färska kycklingfiléer som vi brynte i stekpanna och sen fick de bli klara i ugnen. De sista 10 minutrarna strödde vi på Västerbottensost på kycklingen som fick gratinera och bli en extra krydda.

tisdag 22 december 2015

Julröda kräftor

Mitt i all skinka, all gravad lax, alla köttbullar och allt julgodis är det så gott att bryta av med något som inte är jul. Så i fredags blev det skaldjur till middag - så gott!

Kräftor, räkor (som Leif alltid skalar så att vi andra slipper :) ) och löjrom åt vi tillsammans med bröd, grönsaker och hemmagjord aioli. Och självklart blev det ett glas bubbel till.


Ida älskar kräftor - hon bryter lös klor, sörplar, skalar och äter hur mycket som helst. Måste nog köpa ett helt eget paket till henne nästa gång. Jag blir lika imponerad varje gång hur duktig hon är och inte ledsnar hon på pysslet kring ätandet heller. Jag tycker också det är gott men till slut blir jag lite småless allt skalande.


Kräftorna med sin röda färg passar ju perfekt till jul. Det kanske får bli vår nya tradition att vi äter kräftor nån dag före jul.

måndag 21 december 2015

Presentkorg till jul

Efter dagens planeringsdag med jobbet var det dags för Ida att bli fin i håret och självklart gick vi till Catrin på Icon. Eftersom det inte var så länge sedan hon gjorde mig fin i håret hade jag med mig en presentkorg full med godsaker till henne, som ett extra tack.

Jag valde, så klart, några av mina favoriter och hoppas att Catrin också tycker om det som jag packade ner. Eftersom förra veckan tillbringades i sjuksängen istället för i affärer så hann jag inte få tag i nån fin presentkorg, men "man tager vad man haver" och jag satte silvrigt och fint folie runt en skokartong. Lite cellofan och snöre på det så blev det ett helt acceptabelt paket, där innehållet var viktigare än utseendet.

En låda full med burkar med godsaker

Presentkorg till jul

Lite cellofan gör allt lite festligare

Nej, nu är det åter till slutplaneringen inför jul. Är julbordet klart? Vad ska mer tillagas? Vad ska köpas? Är alla julklappar inhandlade och inslagna? Strumpinnehåll ska fixas och juldukar ska strykas. Men jag känner mig ovanligt lugn faktiskt. Det mesta är fixat och jag har koll på läget, det är nästan så att jag blir stressad av att jag är så lugn. Har jag glömt nå?