tisdag 8 december 2015

Pestolaxpasta

Tack o lov känner jag mig piggare i dag och nu väntar vi bara in kvällens CHL-match mot Frölunda. Luleå vann den första och nu hoppas vi att de vinner även i kväll så att de tar sig vidare i slutspelet. Men det är nästan två timmar kvar till nedsläpp. Lång väntan, undra om jag ska passa på att julbaka lite medan jag väntar.

Dagens middag är precis bortplockad och jag hade sån tur så att det blev kvar lite mat så jag får matlåda imorgon. En riktig kanonmiddag som nu även blir till en kanonlunch i morgon!


Pestolaxpasta
4 laxfiléer
500 g pasta
ruccola, röd mangold, bladspenat eller liknande
körbärstomater
sås
1 rödlök
1 röd paprika
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
4 msk röd pesto
Salt o Peppar

Salta och peppra laxen, ugnsstek den sedan i ca 20 min i 200 grader.
Koka pastan enligt anvisningarna så att den blir klar ungefär samtidigt som laxen.
Finhacka rödlöken och stek den på låg värme så att den blir mjuk men inte tar färg.
Skär paprikan i mindre bitar och låt steka med några minuter.
Blanda i pesto, crème fraiche och grädde. 
Koka ihop några minuter.
Smaka av med salt o peppar och ev. med mer pesto.
Skär den färdiga laxen i stora bitar och blanda ihop med nykokt pasta, ruccola(eller annan sallad) och körsbärstomater.
Häll såsen över och blanda om.
Strö lite flingsalt över.
Servera genast.

Som ni kanske vet så är pesto en av mina favoritsmaker. Icas röda pesto är den jag använder för den är nötfri - Stort plus till Ica - och den har även en sån otroligt god smak som alla i familjen tycker om. Här blandas den med nykokt pasta, ugnsstekt lax och grönsaker. Leifs sa efter middagen "Det här kan vi bjuda på", det tolkar jag som att den fick högsta betyg, för man vill ju inte bjuda på nå halvbra :)

Sponsrad video: Postkodlotteriet

Har ni sett Postkodlotteriets film som visas flitigt på tv nu? Jag tycker den är så mysig. Det är en varm och känslosam liten historia med rolig twist, som ni även kan se här nedan.

Det kan inte vara kul att inse att man glömde köpa en lott, en lott som skulle ha gett en miljonvinst. Tur att det finns snälla människor när minnet sviker.


Värme och omtanke i decembermörkret är nånting vi alla kan behöva.

Vad skulle ni göra om ni vann flera miljoner? Jag skulle använda mina pengar till att renovera klart hela huset, bygga pool, resa, skänka till allergi-forskning, gå ner i arbetstid, en shopping-weekend till någon rolig storstad... Lätt att drömma, eller hur? Snart kanske det blir verklighet för det sista som överger en är hoppet, heter det ju :)


Detta är ett sponsrat inlägg

måndag 7 december 2015

Saffranspotatissallad

Då har en ny vecka startat och julafton närmar sig med stormsteg. Som vanligt, nu när barnen börjar bli så stora, så har jag tomten stora problem med julklappsinköpen. Det är ju så roligt med en massa paket, men vad gör man när de bara önskar sig pengar?

lördagens buffébord serverade jag en julig saffranspotatissallad, som var så vacker med alla härliga färger.


Saffranspotatissallad
1 kg potatis 
1 paket fetaost (à 150 g)
1 ask körsbärstomater (à 250 g)
1 rödlök 
1 påse sockerärter
Vinägrett
4 msk olja 
2 msk vinäger 
1 tsk dijonsenap 
1 paket saffran (à 0,5 g)
1 tsk salt 
2 krm peppar 

Skala och ev. halvera potatisen. Koka den mjuk och häll bort vattnet.
Skiva rödlöken tunt, lägg ner den med den varma potatisen.
Vispa ihop olja, vinäger, dijonsenap, saffran, salt och peppar. Vänd ner i den varma potatisen.
Tillsätt lite smått och gott, t.ex fetaost, körsbärstomater och sockerärter
Servera gärna ljummen men den är även god kall.

Vilken vacker potatissallad med den saffransgula potatisen, gröna sockerärterna, röda tomaterna och vita fetaosten. Den var inte bara vacker, den var även god och passar perfekt i jultider då jag gärna öser på med julsmaker. Jag kan tänka mig att den solgula potatissalladen även passar på sommarens grillfester.

****

Oj, så trött jag känner mig. Vilken tur att alla barn håller sig hemma i kväll för då kan jag gå o lägga mig riktigt tidigt och ta igen lite av alla sömn jag missade i helgen. Blåsten ute gör att man blir ännu mer sugen på att krypa ner i sängen med en bra bok. Vilken tur att jag just nu håller på med en spännande och bra bok. Nej nu är det dags att stänga ner datorn och krypa ner med boken istället.

Ha en bra måndagkväll!

söndag 6 december 2015

Baconlindade dadlar

Nu börjar en mysig helg lida mot sitt slut. Så mycket roligt jag har hunnit med - en hemmakväll i soffan, en festkväll med goda vänner, Idas första basketmatcher, soffhäng, lunchgäster, sovmorgon, kökspyssel och en massa annat. Så jag borde ju vara nöjd och redo för en ny arbetsvecka, men ska jag vara helt ärlig så skulle det ha varit skönt med ytterligare en dag ledigt. Som barnen, de har nämligen lov i morgon. Jag är en aning avis på dem.

Jag avslutar den här söndagkvällen med att ge er ett sötsalt drink- eller glögg-tilltugg som är så populärt i jultider. Ni har kanske redan provat det?


Baconlindade dadlar
1 pkt bacon (innehåller oftast 8 skivor)
16 dadlar utan kärnor

Rulla in varje dadel i en halv baconskiva. 
Stick i en tandpetare så det sitter.
Grädda i 225 grader tills baconet får färg, cirka 15 minuter.
Servera dadlarna varma eller ljumma.

Det här är en perfekt blandning mellan söt dadel och salt bacon. Förbered genom att rulla bacon runt dadlarna och förvara i kylskåp till gästerna kommer. När gästerna har kommit sätter du in bacondadlarna i ugnen, eftersom de är godast varma ska man inte förbereda tillagningen.

Glöggmingel 2015

Det tog längre tid än jag trodde att skriva det här inlägget, men när jag insåg att vi hade kvar en hel del mat från i går bjöd jag hit mina föräldrar på en sen lunch i dag så fick de också smaka av all mat. Det vi har kvar nu blir perfekt till ett par lunchlådor i veckan. Perfekt!

I går var det alltså dags för årets glöggmingel, här kan ni läsa vad jag bjöd på i fjol. Men jag måste byta namn på denna adventsfest för glögg är nog det som det går minst av.


Glöggmingel 2015
glögg
mandel o russin
pepparkakor
ädelost
baconlindade dadlar
dadlar med ädelost

ägghalvor med skagenröra o löjrom
skagenröra i skål
smördegsstjärnor med laxröra 
laxröra i skål

små julpajer med skinka och västerbottensost med lingonmousse
glutenfri paj med skinka och västerbottensost
saffranspotatissallad 

ostar
kex
glutenfritt hårdbröd
baguette även glutenfria

saffranrulltårta med hallongrädde



Barnmeny
kycklingspett
pommes frites
gurkstavar
morotsstavar

Barnens mat glömde jag ta kort på men ni får se dukningen och mina fina flasktomtar som jag pysslade ihop i fredags. Jag dukade även med pennor, eftersom det var en pappersduk fick barnen rita på duken i väntan på maten. Vilken succé - när de väl förstod att jag menade allvar :)

Adventsmorgon

God morgon! Ute är det grått, is och halka, inte det minsta julstämning där inte. Nä jag stannar nog inne o myser i vårt julpyntade hus och njuter av all god julinspirerad mat o fika som blev över från i går.

Efter en lång adventsfrukost ska jag kolla bilderna i kameran och skriva ett inlägg med gårdagens meny som bl.a. innehöll glöggmarinerad kyckling, saffranspotatissallad, varm brietårta och mycket mycket annat. Men i väntan på det får ni se de två bilderna jag la ut på instagram i går, där ni hittar mig som @matro_sara.

Dukade med roliga flasktomtar till barnen
Till efterrätt bjöd jag bl.a på glutenfri saffransrulltårta med fryst hallongrädde/glass

fredag 4 december 2015

Glöggmarinerad kyckling

I morgon är det dags för årets första julmiddag med gäster och en av rätterna jag tänkte bjuda på visar jag er redan nu. Annars brukar jag inte vilja avslöja vad jag ska bjuda på innan gästerna har ätit men den här gången gör jag ett undantag. Jag var lite osäker på om det verkligen var gott o smakade jul (som jag ville) och jag var dessutom rädd för att jag hade använt fel soja för en glutenintolerant gäst så första omgången jag gjorde åt vi upp.


Glöggmarinerad kyckling
1 kg kycklingfilé
salt, svartpeppar
Marinad
2 dl glögg
0,5 dl kineskisk soja
0,5 dl rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 citron, rivet skal och saften
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk malen kanel
1 lagerblad
svartpeppar

Bryn kycklingfiléerna i stekpanna, krydda med salt o peppar.
Stek dem färdiga i ugn 175 grader ca 15 min. 
Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg de nystekta kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar. 
Häll över marinaden och låt de marinera någon timme gärna över natten. 
Vänd plastpåsen några gånger så att marinaden fördelas jämt över kycklingfiléerna. 
Lägg dem i kylskåp när de svalnat.
Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. 

Den här julinspirerad kycklingrätten föll alla, förutom Ida, i smaken. Den blev faktiskt godare och juligare än jag trodde, så jag är nöjd. Vi åt den till ugnsrostade rotsaker och det var jättegott, i morgon ska vi äta den till en jul-potatissallad och jag håller tummarna att det blir lika gott.


Nu är reklampausen slut så nu ska jag återgå till Idol-finalen, som verkar kunna bli spännande. Blir det Martin eller Amanda som vinner? Tyvärr åkte ju vår favorit ut alldeles för tidigt.