torsdag 24 september 2015

Tacotorsdag

I dag blev det en snabb-fixad tacomiddag. 
Jag gör nästan alltid stor sats av både köttfärssås och tacoköttfärs för de blir lika bra uppvärmda efter att ha varit frysta som när de är nygjorda. I dag var en sån dag då det passade perfekt med färdigmat så då tog jag upp en låda med tacoköttfärs från frysen.

Sen hade jag världens bästa assistent som skar alla grönsaker till middagen. Och jag kunde hänga tvätten istället. Underbart med en hjälpsam tjej. En halvtimme efter vi kom hem från jobbet var bordet dukat, maten klar och tvätten hängd. Effektivitet!

En hjälpsam Ida som häller upp tacochips
Ida blev nöjd över sin tacotallrik som jag var tvungen att fotografera.

Och jag fortsatte vara lika effektiv efter middagen då jag efter att ha städat och diskat undan även vek lite tvätt och packade både min och Idas helgväska. Sen städade jag källaren och fixade i ordning täcken, kuddar och sängkläder till helgens sovgäster hemma hos oss. Puuh nu är jag värd en stor kopp te och soffhäng resten av kvällen.

Min tacotallrik
Idas tacotallrik

onsdag 23 september 2015

Vitlöksbrödspizza

Känner ni att helgen börjar närma sig? Det gör jag! Underbar känsla trots att jag numera älskar mitt jobb, men helg är ändå snäppet bättre. Har ni samma höstväder som oss? Det är kolsvart ute, regnet smattrar mot rutorna och vinden viner så det låter som att något fönster är öppet. Ruggigt ute men mysigt inne.

Till middag i dag åt jag en av rödbetorna jag kokade igår - så himla gott. Till kvällsfika blev jag sugen på lite gott tilltugg och dessutom vill jag hålla förkylningarna borta. Vad passar då bättre än vitlöksbröd?


Vitlöksbrödspizza
1 färdig pizzadeg
4 msk rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor pressade
1 msk torkad basilika
1 msk oregano
salt och peppar
2 dl riven ost

Rulla ut pizzadegen med pappret på en plåt.
Blanda ihop smör med pressad vitlök, basilika, oregano, salt och svartpeppar. 
Bred ut över pizzadegen.
Strö över osten.
Gratinera i 220 grader ca 10 minuter tills osten är gyllenbrun.
Skär upp brödet/pizzan i bitar.

Det här tyckte jag var riktigt gott och kommer servera det lite då o då framöver. Till soppa blir det nog riktigt gott och perfekt på ett buffébord. Jag älskar basilika och tyckte att det blev så otroligt gott med alla örtkryddor, vill man så kan man ju så klart dra ner på det. Men det vill inte jag! Dessutom blev det extra gott med lite färsk basilika också.

tisdag 22 september 2015

Äta, sova, shoppa

Snart är det helg! 
Kanske inte riktigt än men eftersom jag är ledig på fredag så är det ju faktiskt bara två arbetsdagar kvar. Hinner ju knappt med. Jag åker till Stockholm på fredag och vill tvätta en hel del kläder både till mig och barnen innan dess. Men det börjar bli bråttom om de ska hinna torka innan de ska packas ner. Vad har ni för helgplaner? Jag ska äta, sova och shoppa :)

bild från www.zazzle.se

Äter ni nå mycket rotsaker nu när de är så billiga? Jag har precis kokat upp ett gäng rödbetor så att de är klara till middagen i morgon. Kokta rödbetor är ju så himla gott till mycket, men absolut godast är de nog nykokta, varma och med en smörklick. 

I kylen finns även en massa morötter och vitkål, billigt och gott. Jag älskar den här tiden med billiga rotsaker. Det finns så mycket gott man kan göra med morötter, vitkål och rödbetor. Tips kommer!

I morgon ska Ida ha med sig morötter istället för frukt till skolan och hon valde så klart de två roligaste.

måndag 21 september 2015

Chokladtårta med mandelgrädde

I dag har jag inte missat att det är måndag, men nu börjar det vända. Efter en natt med dålig sömn, jag hade både svårt att somna och har varit vaken i natt, så känns det skönt att vi inte har något planerat för i kväll. Utan det kommer bli en lugn kväll utan aktiviteter. Precis vad jag behöver! Middagen är bortdukad och jag har satt mig med en kopp te och en bit chokladtårta från igår. En hyfsad bra måndag trots allt :)


Chokladtårta med mandelgrädde
Tårta
150 g mörk choklad
150 g smör
2 dl socker
4 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Mandelgrädde
2 dl vispgrädde
200 g mandelmassa

Garnering
Chokladspån

Smält chokladen i vattenbad.
Rör socker och smör poröst.
Tillsätt ett ägg i sänder.
Tillsätt mjölet med bakpulver. Rör om.
Rör ner chokladen.
Häll smeten i en smord och bröad bakform ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 25 minuter.
Låt den svalna.
Vispa grädden knappt färdig.
Blanda försiktigt ner mandelmassan och rör om.
Bred grädden över tårtan.
Strö över chokladspån.
Ät o njut!

Chokladtårtan i sig är inte nå jättespeciell (fast choklad är ju alltid speciellt), utan det är grädden blandad med mandelmassa som är det riktigt speciella och goda med denna tårta. Oväntat gott faktiskt! Leif, som inte är en man av stora ord, blev också överraskad över hur gott det var och berömde mandelgrädden.

Kakan/tårtan bakade jag på förmidda'n sen fick den stå tills det var dags att äta den, då vispade jag grädde, blandade ner mandelmassan, bredde ut mandelgrädden på tårtan, serverade och njöt.

söndag 20 september 2015

Grattis Olivia

Nu har vi firat klart vår fina stor-tjej (för i dag), tänk att hon nu är 16 år och får börja övningsköra. 


I oktober ska vi, traditionsenligt, ha en höstfest för släkten då vi firar både Olivia och Isak så till dagens middag var "bara" mormor och morfar bjudna. De bjöds på en av Olivias favoriträtter - en het räkgryta serverad med tagliatelle och sallad. Har ni inte provat räkgrytan än måste ni prova snarast, den är så underbart god...och stark. Här hittar ni receptet.


Inte helt oväntat blev det en chokladefterrätt, både jag och Olivia är galna i choklad. Jag bakade en chokladkaka som sen toppades med mandelgrädde och garnerades med chokladspån. Recept kommer...


Jag hoppas Olivia är nöjd med dagen...och presenterna. Dagen började på Clarion hotel Sense och deras Sky bar där en härlig frukost stod uppdukad. Jag tror att det är fler Lule-bor än vi som tycker om hotellfrukost för det var många frukostgäster och många med ytterkläder med sig.

Mitt frukostval
Räkgryta, tagliatelle och sallad - receptet för en perfekt middag.
Choklad, choklad och choklad och sen lite mandelmassa till det blir perfekt!

Matsedel v.39 september 2015

Idag fyller Olivia år, hipp hipp hurra, så kommande veckas matsedel är en hyllning till den nyblivna 16-åringen och innehåller hennes recept och favoriter. Nu ska vi börja denna regniga söndag med hotellfrukost på Clarion Sense. Vi gjorde det i fjol på Olivias födelsedag och det var så gått o mysigt så vi gör om det i år. Ha en bra söndag så hörs vi lite senare när vi har firat klart!
Matsedel v.39 september 2015
Köttfri Måndag
Olivias vegetariska pasta
Pasta, svamp, paprika och zucchini kryddad med curry

Kyckling marinerat i bl.a. ingefära, och annat gott med nudlar

Allt-i-ett med ris, korv och bacon, kryddad med Olivias favoritkrydda - curry
Torsdag
Olivias laxfavorit på spenatbädd med ost och tagliatelle
Så himla god och enkel lax serverad till pasta.

Mysfredag
Club sandwich
Kyckling, bacon, sallad, tomat, dressing och bröd

Och nå gott
Daimkladdkaka med daimgrädde
Choklad i massor är aldrig fel


lördag 19 september 2015

Olivias 16-års-tjejmiddag

God morgon!
Jag tog en lite bloggpaus igår. Direkt efter jobbet skyndade jag mig hem för att fixa i ordning middag till Olivias tjejmiddag. Jag kom hem till ett välstädat och fint hus. Tack Olivia! Det är så mycket roligare att laga mat i ett välstädat kök, eller hur?

Olivia hade städat och dukat fint i svart o vitt tills jag kom hem. Ser ni regnrusket utomhus?

När middagen var klar och tjejerna började trappa in åkte vi övriga till Pastabacken för en god middag. Men det var bara jag som valde pasta, de övriga tog pizza. När vi hade ätit klart åkte vi till mina föräldrar och stannade där några timmar tills vi var välkomna hem :)

Så det blev en lugn och mysig fredagkväll för oss. Bästa början på helgen!

Kalasmiddagen bestod av Baconfylld bergis med pizzasallad och tjejerna verkar ha tyckt om det för det var inte mycket kvar när vi kom hem. Kul att man lyckades :) På söndag är det dags för en ny kalasmiddag. Få se om den också bli omtyckt.

Populär kalasmiddag...
...som passar perfekt till pizzasallad.