fredag 29 maj 2015

Stress-dröm

Åh vad jag har varit duktig! 
Får man säga så? Jag slog på Let's Dance på TVn i källaren och gick ner o städade, bäddade rent och rensade bland gamla barnkläder. Så skönt att äntligen har gjort allt det. Ytterligare en sak att pricka av på min långa att-göra-lista. Bästa känslan!

I går när jag slumrade på soffan några minuter drömde jag att vi landade på Mallorca och att jag då kom på att jag hade glömt att ta med all packning. Tror ni drömmen kan bero på att jag har alldeles för mycket som måste göras hemma o på jobbet och att jag ständigt känner mig stressad? En riktig "stress-dröm". Men snart blir det bättre, mycket bättre. Längtar!
Hittade en sån bra bild på internet som jag lånade.

Räkröra med hetta

I tisdags kom Olivia hem efter att ha varit borta i en hel vecka. I dag är det dags att vinka av Isak som ska till Stockholm över helgen med fritidsgården, de ska bl.a. göra ett besök på Fryshuset men framför allt ska de tillbringa en dag på Gröna Lund. Herre gu' så stora barn jag börjar få som far o ränner utan mig.

När Olivia i tisdagskväll kom hem från Polen och jag hade gjort i ordning gott kvällsfika så fanns det självklart en räkröra på bordet. Olivia, och vi andra, älskar skaldjur i alla dess former. Den här varianten  med sambal och chilisås var riktigt god….och stark. Ett fredagsmystips!


Räkröra med hetta
500 g räkor, oskalade
0,5 dl majonäs
1 dl crème fraiche
1-2 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1krm svartpepper
ev. chilipeppar

Skala räkorna.
Rör ihop alla övriga ingredienser.
Rör ner räkorna.
Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.
Servera t.ex. till smörstekt bröd, krustader, baguetter, kokta ägg eller sallad.

God räkröra med extra sting tack vare sambal och som passade perfekt att servera till baguetter. Det var även gott med tomatsmaken man kunde ana, tack vare chilisåsen.


Nu ska jag se till att Isak gör sig i ordning, sen ska jag skjutsa honom innan jag styr bilen mot jobbet. Jobb några timmar sen är det H-E-L-G. Vad har ni för helgplaner? Här ska det städas, röjas och planeras inför kommande fester och sovgäster. Tänk, bara två veckor kvar till sommarlovet - både mitt och barnens.

onsdag 27 maj 2015

Vit sangria

Onsdag och vi är drygt halvvägs igenom arbetsveckan, tack o lov. Igår hade jag en stressig dag med lunch först efter klockan tre och det är alldeles för sent för mig. Mitt humör klarar inte det! Men jag hoppas att det är slut på denna arbetssituation snart.

Många kallar onsdag för lill-lördag, men jag är inte en av dem. Men för er som ser det som lill-lördag och är sugen på en drink har jag ett tips till er här. Det här kommer nog bli sommarens drink! Visst kommer ni ihåg fjolårets sommardrink? Här hittar ni den.


Vit sangria 1 glas
1 dl vitt vin
1,5 dl Loka Crush citron
1-2 skivor apelsin
1 skiva citron
isbitar

Se till att allt är riktigt kallt.
Lägg citron, apelsin och en massa isbitar i ett glas.
Häll på vin och Loka.

Så här gjorde jag ett glas till mig själv. Har du gäster så blandar du allt i en fin tillbringare eller karaff istället. Se till att allt är riktigt kallt så blir det perfekt en varm sommardag.

Det här vinet använde jag.

Pasqua Sanzeno Chardonnay är ungdomlig och fruktig men på samma gång en ganska frisk karaktär med toner av tropiska frukter, päron, vanilj samt fat. Passar väldigt bra till medelkraftiga fiskrätter, grillade skaldjur och grönsaker. Vinet har även en imponerande låg sockerhalt på endast 5g/liter. Boxen har en puderrosa, sommrig design.

Välkomst-kvällsfika

Igår kom Olivia äntligen hem från sin studieresa till Polen med besök i bl.a. Auschwitz. En hel vecka har hon varit borta och varit med om så mycket, men nu känns det skönt att ha henne hemma. Det var en trött tjej som landade i Luleå i gårkväll men lite fika orkade vi med. Hon hade så mycket att berätta om alla hemska historier från andra världskriget men även om roliga saker dessa 25 ungdomar från fem skolor har varit med om.

Jag hade tänkt överraska Olivia med baguetter och andra godsaker. Men på eftermidda'n får jag ett sms med ett önskemål "Kan du inte köpa hem baguetter och annat gott som vi kan fika när jag kommer hem". Så gick det med den överraskningen :)


Välkomst-kvällsfika
baguetter
finn crisp
skagenröra med hetta
pepparsalami
chilisalami
rökt karré
rökt skinka
ost
brieost
cheddar babybel
marmelad
gurka
paprika
vattenmelon

tisdag 26 maj 2015

Morots- och vitkålspasta

Middagen igår var spagetti och köttfärssås, men jag bytte ut spagettin mot vitkåls- och morotspasta som blir minst lika gott. Helt otroligt att jag som är en pasta-tok just skrev att vitkål och morötter är lika gott som pasta. Men det är det…i alla fall till köttfärssås. Vitkål har jag använt tidigare istället för pasta men idag blandade jag även i lite morötter som gjorde det både godare och snyggare.


Morots- och vitkålspasta
1 bit vitkål
2 morötter
olivolja
örtsalt

Skär vitkålen tunt (som till pizzasallad).
Skala och grovriv morötterna.
Stek vitkålen i olivolja på medelvärme tills den mjuknar något men inte får färg.
Tillsätt morötterna och stek ytterligare några minuter.
Krydda med örtsalt.

Tänk på att man vill ha kvar lite tuggmotstånd i vitkålen och morötterna så stek dem inte för länge. Det här är ett supergott…och nyttigt…tillbehör till mycket. Tack vare färgen och formen är det lätt att tänka på pasta och den ersätter pasta alldeles utmärkt. Grilla en smakrik korv och servera till eller kanske en bit lax. Eller som jag - till köttfärssås.


För viktväktare är vitkål och morötter 0 propoints, perfekt tillbehör alltså som man kan äta mycket av. För LCHF är vitkål också bra, men då ska man strunta i morötterna som innehåller lite kolhydrater.

Nu ska jag snart börja åka till jobbet och sen hoppas jag att den här dagen går riktigt fort för ikväll kommer Olivia hem. Jippie! Efter en veckas studieresa i Polen med bl.a. ett besök i Auschwitz har min stora älskade dotter nu påbörjat hemresan, men det blir många timmar på resande fot innan hon landar i Luleå ikväll. Det lär vara en trött dotter som kommer hem som har jobbat nio dagar på raken med tidiga morgnar och sena kvällar. Dessutom har hon blivit förkyld….eller är det pollenallergi? Alltid samma dilemma på våren.

måndag 25 maj 2015

Baktankar

Go'kväll, jag har precis kommit hem från en kvällspromenad längs vattnet i strålande sol…men ingen värme. Usch så kallt det var. När man är inne ser det så varmt och skönt ut ute, men skenet bedrar. Men jag är glad över det lilla så jag är glad över solen i alla fall. Fast nog börjar jag fundera lite när värmen ska komma, 10-dygnsprognosen utlovar tyvärr inte heller någon värme. Men den som väntar på nå gott...

Vad ska jag baka?

På tal om gott - på torsdag ska jag stå i Fotbolls-kiosken och till dess ska jag baka något. Men som vanligt har jag lite beslutsångest. Det lutar åt att jag bakar en långpannekaka för det är ju så himla smidigt. Men vilken är den godaste långpannekakan? Här hittar ni alla varianter jag har bakat - än så länge.

Risonisallad - barnfavorit

Nämen vi vaknade till sol även idag. Underbart! 
Det känns som det kommer bli en bra måndag det här.

I går åt vi enkel god sommarmat som vi kommer äta ofta i sommar om jag känner mig själv rätt. Grillad thaichilimarinerad kyckling och risonisallad med smak av pesto. Mums!


Risonisallad - barnfavorit
risoni
ca 2 msk röd pesto (Icas är nötfri)
1 bit gurka
2 tomater
1-2 morötter

Koka risonin enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet från risonin och tillsätt peston. Rör om.
Skala och riv morötterna. Skär gurka och tomat i ganska små bitar.
Tillsätt alla grönsaker till risonin.

Mina barn älskar risoni, denna lilla pasta som ser ut som ris. Den passar alldeles utmärkt att göra sallad av. Jag la ruccola i botten på min tallrik och sen lite risonisallad därpå. Eftersom jag är ganska ensam i familjen om att tycka om ruccola ville jag inte tillsätta den i risonisalladen. Nu när det var barnvänliga grönsaker åt barnen riktigt mycket av den.

Jag älskar pesto så jag använder mycket så att det blir en rejäl smak av den goda peston. Börja med lite, smaka av och tillsätt sen ev. mer. Icas röda pesto är min favorit-pesto eftersom den är helt nötfri, men den är även riktigt god. Ni måste smaka den!


Det är så gott med risonisallad till grillad kyckling och som vanlig marinerar vi kycklingen i thaichilisås och lite olja o soja. Godaste och enklaste marinaden till kyckling.