söndag 26 april 2015

Angusburgare

Här lyser solen även i dag och visst blir man lite gladare och piggare med strålande sol från klarblå himmel. Det är inte så varmt i luften och det blåser en del, men solen värmer skönt när man är i lä.

Grillsäsongen har inte kommit i gång på allvar för oss, vi har grillat några gånger men på sommaren då grillar vi mest varje dag. Har tagit upp en fläskfilé och jag är lite sugen att grilla den. Men hos oss, som i så många andra familjer, är det mannen som grillar och jag vet ju inte när han kommer hem från skidresan. Det kanske blir en gryta eller gratäng i stället. Ni lär bli uppdaterade i kväll ;)


Hamburgare brukar inte vara något jag längtar efter, men när man grillar dem blir det nå helt annat. Om man dessutom struntar i vanliga hamburgerbrödet och grillar något lantbröd istället blir det riktigt gott och något jag kan längta efter. Till vardags har man kanske inte alltid tid att göra egna hamburgare då får man försöka hitta goda köpesvarianter.

I veckan provade vi Lindströms Angusburgare, en tjockare och saftigare hamburgare. Många andra köpesvarianter har en tendens att bli tunna och torra, men inte den här. Den var lite okryddad men det var lätt fixat med lite extra salt och peppar.

lördag 25 april 2015

Vitlöksfyllt lantbröd

Nu har familjens stora slalomåkare, dvs Leif, Isak och Ida, åkt till Dundret för två dagars slalomåkning så här i slutet av säsongen. De klev upp tidigt för att åka de cirka 20 milen, hoppas de har samma kanonväder som vi har. Mina egna planer för dagen har ändrats något men kvällens roligheter står kvar på agendan - sånt planerar man inte bort :) Nej, nu är det hög tid för mig att dricka upp teet, fixa till mig och sen promenera in till stan för kvällens planeringsmöte och kick-off. Kom ihåg att följa mig på Instagram där jag heter matro_sara

Till gårdagens fredagsmys gjorde jag ett vitlöksfyllt lantbröd till min vitlöksbröds-tokiga familj.


Vitlöksfyllt lantbröd
grekisk lantbröd
75-100 g smör, rumstempererat
2-3 vitlöksklyftor
2 dl riven ost

Skär brödet i rutor, nästan helt igenom.
Mosa ihop smör och pressade vitlöksklyftor. 
Smöra sedan i skårorna, försök att täcka alla sidor av bitarna så gott det går.
Tryck sedan ner ost i skårorna så gott det går.
Gratinera i ugnen i 200 grader ca 10-13 minuter. 
Servera!

Jag använde ett grovt grekiskt lantbröd därför är det så brunt, jag har alltså inte haft inne det i ugnen så länge så att det har bränts :) Det här var ett roligt sätt att servera vitlöksbröd på, så det kommer jag göra fler gånger. Men nästa gång ska jag göra lite större rutor för det var så himla krångligt att komma åt överallt och jag rev nästan sönder bröd-rutorna innan jag var klar.

fredag 24 april 2015

Guldfirande

Efter en kanonarbetsdag där vi äntligen hade tid att planera och fokusera på våra arbetsuppgifter åkte jag till stan med familjen där vi firade de svenska mästarna Northland basket. Klockan hann bli så mycket innan vi kom hem så vi fixade snabbt ihop lite plockmat. En gammal fredagsfavorit, men nu känns det som det var länge sen vi hade en plockmatsfredag.


Vi dukade fram sallad, grönsaker, vindruvor, pepparsalami, heta räkor i aioli, brieost, Tuc-kex och ett nygjort vitlökslantbröd. Snabbfixat och gott! Sen satt vi ganska länge vid köksbordet och plockade, åt o pratade innan det var dags att se Let's Dance-finalen.


Nu ska jag luta mig tillbaka i soffan, invänta att barnen kommer hem och njuta av helgen vi har framför oss. En helg med utbildning, kick-off, matlagning, bakning och vila.

Krispiga dajmhavrekakor

F-R-E-D-A-G
Vaknar till en solig fredag och vetskapen om att det kommer bli en bra arbetsdag då vi ska ha planeringsmöte hemma hos en kollega med god mat i trevlig miljö. Vi har länge tänkt att vi måste ha ett planeringsmöte men det har varit så mycket löpande jobb så det har inte funnits tid, men nu äntligen är det dags. Och då flyr vi jobbet, telefoner och mejl för att få sitta ostört.

Självklart måste vi ju fika nå gott i dag också så jag bakade krispiga, kolasmakande havrekakor igår som jag tar med mig. (Ska till tandläkaren nu på morgonen så få se om jag vill/får äta sötsaker efter det besöket)


Krispiga dajmhavrekakor
125 g smör
1,5 dl socker
3 dl havregryn
1 dl kokos
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjöl
2 dubbeldaim

Smält smöret. 
Blanda socker, havregryn, kokos, vaniljsocker och mjöl i en skål. 
Tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en jämn deg. 
Hacka daim och blanda dem i smeten. 
Klicka ut smeten i ca 25 folieformar. 
Grädda i 175 grader i ca 12 min tills de får färg. 
Låt svalna helt innan de lossas ifrån formen.

Jag älskar havrekakor och när de dessutom får smak av kokos och dajm blir det perfekt. Jag lämnade ganska stora bitar av daimen för att den inte skulle smälta ner för mycket.

De här kakorna måste ju vara perfekta när man ska baka glutenfritt - använd glutenfria havregryn och använd något glutenfritt mjöl (specialmix? mandelmjöl? kokosmjöl? potatismjöl?) istället för den lilla mjölmängden som ingår. Kolla sen innehållsdeklarationen på daim också så klart. Men inte innehåller den väl gluten, eller?

Receptet som jag hittade hos Bakverk&Fikastunder innehöll ägg men det vill jag ju inte använda för Isaks skull så jag tog helt enkelt bort ägget och fick ändå en god kaka. Undra om hennes kakor med ägg blev något mjukare/segare för mina blev väldigt krispiga.

Härlig havresmet på väg in i ugnen...
…för att bli krispiga dajmhavrekakor
Daimen grovhackar jag bara.
En plåt full med aluminiumformar

torsdag 23 april 2015

Bästa lunchstället

I dag lyxade jag till det med lunch hemma. Det är bland det bästa jag vet och när jag jobbade i stan åkte jag hem lite då o då på mina luncher. Ett bra brejk och ett perfekt sätt att samla energi. Men nu, med 4 mil till jobbet, är det inte att tänka på. Förutom dagar som i dag då jag hade ett möte i Luleå klockan 14.

Avokadomacka, chai-te och en mattidning = kanonlunch

Eftersom jag kom hem tidigt från jobbet i dag passade jag på att baka inför morgondagens projekt-planeringsmöte. Det var så länge sen jag bakade så jag hade lite beslutsångest vad jag skulle baka nu när det väl var dags igen. Till slut föll valet på krispiga dajmhavrekakor, som blev såå goda. Recept kommer!

Havregryn, kokos och dajm = kanonkaka
Känns som det har varit en riktigt bra dag då jag har hunnit med lite mer än bara jobb, jobb och jobb. Välbehövligt och nu hoppas jag på fler såna dagar. Dessutom fick jag en "guldstjärna i himlen" av en chef som jag hjälpte i det nya systemet idag. Så kul med uppskattning! Smart av henne också för nu kommer hon alltid få förstklassig hjälp av mig :)

Men för att det ska bli en riktigt bra dag gäller det att Northland basket vinner och behåller guldet i Luleå. Har ni sett deras roliga musik- och dansvideo som jag har publicerat på Matros facebooksida? Det är en jämn match och bara några minuter kvar så nu ska jag fokusera på den.
Uppdaterat: Oj så spännande det blev och det viktigaste av allt - Northland basket från Luleå vann SM-guld för andra året i rad #Luleåvinner

Hörs i morgon med en härlig fredagskänsla!

onsdag 22 april 2015

Kycklinggratäng med örter

Det går inte alltid som man vill!
Jag hade hoppats på att fira ett SM-guld just nu. Men så blev det tyvärr inte eftersom Northland basket inte lyckades vinna tredje raka finalen. Men det var nära. Ny chans för Luleå-tjejerna i morgon och då hoppas vi på ett bättre slutresultat.

Till dagens middag gjorde jag kycklinggratäng och ris, en kycklinggratäng med mycket smak av örter (i mitt fall mest basilika)


Kycklinggratäng med örter
7 hg kycklinginnerfilé
salt, svartpeppar
2 tomater
1 dl grädde 
2 dl crème fraiche
2 msk Dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 dl frysta blandade örter
3 dl riven ost

Bryn kycklinginnerfiléerna, salta och peppra.
Lägg filéerna i en ugnsfast form.
Skölj och skiva tomaterna och lägg på kycklingen i formen.
Blanda grädde, crème fraiche, senap, vitlök, frysta örtkryddor och tillsätt en nypa salt och peppar. 
Häll blandningen över kycklingen och tomaten och strö över ost. 
Gratinera i 20-25 minuter i 200 grader.
Servera till ris.

God och enkel gratäng där jag, för ovanlighetens skull, använde mig av kycklinginnerfilé. De går ju fortare att steka och bli färdiga så till vardags är det väldigt fiffigt. Använder man vanliga filéer skulle jag nog dela varje filé i 2-3 delar innan jag steker dem. Jag använde mig av både basilika och persilja idag eftersom det var de örtkryddorna jag hade i frysen.

Nu har jag fått ena byrån, som jag köpte i går, på plats och fyllt den med extra-täcken och kuddar. Det blev så himla bra. Älskar ordning och reda! Nu gäller det bara att hitta ett ställe för den andra också för den rymdes inte där jag trodde. Men det får bli morgondagens problem för nu ska jag jobba lite, läsa dokument tills i morgon.

Tekungen

Ni som följer mig här har inte kunnat missa att jag dricker mycket te och helst chai-te med skummad mjölk. Jag har även beklagat mig över Luleås utbud på gott chai-te och att jag alltid får be kompisar som ska till Stockholm att de köper med sig några hekto från NK.


Nu har jag hittat en sida på nätet där man kan beställa te - Tekungen.se så nu har jag lagt in en beställning på Chai-te. Tänk om jag lyckas hitta gott te som jag kan beställa själv. Så himla smidigt det skulle vara. Längtar tills leveransen kommer...


Nu är morgonens första tekopp intagen och jag ska väcka Ida så vi tar oss iväg till jobb och skola i hyfsad tid. Vilken morgon vi har! Strålande sol från klarblå himmel. Skulle vilja sitta hemma på altanen och jobba. Vår älskade altan som nu äntligen är snöfri, men skitig. Snart ska den skuras och möbleras….och lagas. Årets snömängd gjorde att några bräder inte riktigt höll, men det är lätt fixat (säger jag som bara tänker titta på).

Ha en härlig, solig och bra onsdag så hörs vi senare!