fredag 24 april 2015

Krispiga dajmhavrekakor

F-R-E-D-A-G
Vaknar till en solig fredag och vetskapen om att det kommer bli en bra arbetsdag då vi ska ha planeringsmöte hemma hos en kollega med god mat i trevlig miljö. Vi har länge tänkt att vi måste ha ett planeringsmöte men det har varit så mycket löpande jobb så det har inte funnits tid, men nu äntligen är det dags. Och då flyr vi jobbet, telefoner och mejl för att få sitta ostört.

Självklart måste vi ju fika nå gott i dag också så jag bakade krispiga, kolasmakande havrekakor igår som jag tar med mig. (Ska till tandläkaren nu på morgonen så få se om jag vill/får äta sötsaker efter det besöket)


Krispiga dajmhavrekakor
125 g smör
1,5 dl socker
3 dl havregryn
1 dl kokos
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjöl
2 dubbeldaim

Smält smöret. 
Blanda socker, havregryn, kokos, vaniljsocker och mjöl i en skål. 
Tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en jämn deg. 
Hacka daim och blanda dem i smeten. 
Klicka ut smeten i ca 25 folieformar. 
Grädda i 175 grader i ca 12 min tills de får färg. 
Låt svalna helt innan de lossas ifrån formen.

Jag älskar havrekakor och när de dessutom får smak av kokos och dajm blir det perfekt. Jag lämnade ganska stora bitar av daimen för att den inte skulle smälta ner för mycket.

De här kakorna måste ju vara perfekta när man ska baka glutenfritt - använd glutenfria havregryn och använd något glutenfritt mjöl (specialmix? mandelmjöl? kokosmjöl? potatismjöl?) istället för den lilla mjölmängden som ingår. Kolla sen innehållsdeklarationen på daim också så klart. Men inte innehåller den väl gluten, eller?

Receptet som jag hittade hos Bakverk&Fikastunder innehöll ägg men det vill jag ju inte använda för Isaks skull så jag tog helt enkelt bort ägget och fick ändå en god kaka. Undra om hennes kakor med ägg blev något mjukare/segare för mina blev väldigt krispiga.

Härlig havresmet på väg in i ugnen...
…för att bli krispiga dajmhavrekakor
Daimen grovhackar jag bara.
En plåt full med aluminiumformar

torsdag 23 april 2015

Bästa lunchstället

I dag lyxade jag till det med lunch hemma. Det är bland det bästa jag vet och när jag jobbade i stan åkte jag hem lite då o då på mina luncher. Ett bra brejk och ett perfekt sätt att samla energi. Men nu, med 4 mil till jobbet, är det inte att tänka på. Förutom dagar som i dag då jag hade ett möte i Luleå klockan 14.

Avokadomacka, chai-te och en mattidning = kanonlunch

Eftersom jag kom hem tidigt från jobbet i dag passade jag på att baka inför morgondagens projekt-planeringsmöte. Det var så länge sen jag bakade så jag hade lite beslutsångest vad jag skulle baka nu när det väl var dags igen. Till slut föll valet på krispiga dajmhavrekakor, som blev såå goda. Recept kommer!

Havregryn, kokos och dajm = kanonkaka
Känns som det har varit en riktigt bra dag då jag har hunnit med lite mer än bara jobb, jobb och jobb. Välbehövligt och nu hoppas jag på fler såna dagar. Dessutom fick jag en "guldstjärna i himlen" av en chef som jag hjälpte i det nya systemet idag. Så kul med uppskattning! Smart av henne också för nu kommer hon alltid få förstklassig hjälp av mig :)

Men för att det ska bli en riktigt bra dag gäller det att Northland basket vinner och behåller guldet i Luleå. Har ni sett deras roliga musik- och dansvideo som jag har publicerat på Matros facebooksida? Det är en jämn match och bara några minuter kvar så nu ska jag fokusera på den.
Uppdaterat: Oj så spännande det blev och det viktigaste av allt - Northland basket från Luleå vann SM-guld för andra året i rad #Luleåvinner

Hörs i morgon med en härlig fredagskänsla!

onsdag 22 april 2015

Kycklinggratäng med örter

Det går inte alltid som man vill!
Jag hade hoppats på att fira ett SM-guld just nu. Men så blev det tyvärr inte eftersom Northland basket inte lyckades vinna tredje raka finalen. Men det var nära. Ny chans för Luleå-tjejerna i morgon och då hoppas vi på ett bättre slutresultat.

Till dagens middag gjorde jag kycklinggratäng och ris, en kycklinggratäng med mycket smak av örter (i mitt fall mest basilika)


Kycklinggratäng med örter
7 hg kycklinginnerfilé
salt, svartpeppar
2 tomater
1 dl grädde 
2 dl crème fraiche
2 msk Dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 dl frysta blandade örter
3 dl riven ost

Bryn kycklinginnerfiléerna, salta och peppra.
Lägg filéerna i en ugnsfast form.
Skölj och skiva tomaterna och lägg på kycklingen i formen.
Blanda grädde, crème fraiche, senap, vitlök, frysta örtkryddor och tillsätt en nypa salt och peppar. 
Häll blandningen över kycklingen och tomaten och strö över ost. 
Gratinera i 20-25 minuter i 200 grader.
Servera till ris.

God och enkel gratäng där jag, för ovanlighetens skull, använde mig av kycklinginnerfilé. De går ju fortare att steka och bli färdiga så till vardags är det väldigt fiffigt. Använder man vanliga filéer skulle jag nog dela varje filé i 2-3 delar innan jag steker dem. Jag använde mig av både basilika och persilja idag eftersom det var de örtkryddorna jag hade i frysen.

Nu har jag fått ena byrån, som jag köpte i går, på plats och fyllt den med extra-täcken och kuddar. Det blev så himla bra. Älskar ordning och reda! Nu gäller det bara att hitta ett ställe för den andra också för den rymdes inte där jag trodde. Men det får bli morgondagens problem för nu ska jag jobba lite, läsa dokument tills i morgon.

Tekungen

Ni som följer mig här har inte kunnat missa att jag dricker mycket te och helst chai-te med skummad mjölk. Jag har även beklagat mig över Luleås utbud på gott chai-te och att jag alltid får be kompisar som ska till Stockholm att de köper med sig några hekto från NK.


Nu har jag hittat en sida på nätet där man kan beställa te - Tekungen.se så nu har jag lagt in en beställning på Chai-te. Tänk om jag lyckas hitta gott te som jag kan beställa själv. Så himla smidigt det skulle vara. Längtar tills leveransen kommer...


Nu är morgonens första tekopp intagen och jag ska väcka Ida så vi tar oss iväg till jobb och skola i hyfsad tid. Vilken morgon vi har! Strålande sol från klarblå himmel. Skulle vilja sitta hemma på altanen och jobba. Vår älskade altan som nu äntligen är snöfri, men skitig. Snart ska den skuras och möbleras….och lagas. Årets snömängd gjorde att några bräder inte riktigt höll, men det är lätt fixat (säger jag som bara tänker titta på).

Ha en härlig, solig och bra onsdag så hörs vi senare!

tisdag 21 april 2015

Olivias vegetariska pasta

Nu är jag i städ- och röjartagen igen och längtar till helgen då jag är ledig och har lite tid att städa, slänga och organisera i våra förråd. Leif bara suckar :) Jag har köpt två Malm-byråer i dag, lite skamfilade men billiga och de blir perfekta i förrådet för att kunna lägga undan saker, bort från damm. Att de är lite skamfilade gör inget i detta förråd längst ner och längst bort i huset. Dit ingen utom vi ska.

När jag kom hem från Stockholm hade Olivia fixat god middag till mig och henne. Hon hade inget recept med exakta mått att ge mig men det här duger bra…hoppas jag.


Olivias vegetariska pasta
pasta
zucchini
paprika
burkchampinjoner
curry
grädde

Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Skär grönsakerna i mindre bitar.
Stek grönsakerna några minuter i olja så att det blir lite mjukare, men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.
Blanda ner champinjonerna så att det blir varma.
Krydda med curry.
Blanda ner pasta och grädde, låt allt bli varmt.


Mmm vad gott det var. Curry är en av Olivias favoritkryddor så det var inte helt överraskande att hon använde det till denna rätt. Det viktiga med grönsakerna är att inte steka dem för länge så att de blir mjuka helt utan tuggmotstånd. Och det hade Olivia lyckats med väldigt bra - de var perfekta!

Självklart kan du använda färska champinjoner men har du inte det hemma då gör du som Olivia och använder en burk istället. Man tager vad man haver….


Nu har jag suttit uppe och drömt om ett fint och välsorterat förråd alldeles för länge och jag måste skynda mig i säng. För i morgon är det dags för ännu en arbetsdag med full fart och tusen olika grejer på att-göra-listan. Men visst är det härligt nu när det är så ljust på morgonen, det blir genast så mycket lättare att stiga upp. Både jag och Ida vaknade hyfsat tidigt så vi fick en lugn och skön morgon utan stress.

måndag 20 april 2015

Hemmagjord juice

Igår drack vi fruktdrinkar, eller fruktjuicer hela kvällen. Så himla gott det var och vad nyttig man känner sig. Ny frukt är nu inköpt för att göra nya juice-varianter.

Blir sugen på Frozen Strawberry Daquiri
när jag ser den här bilden på den alkoholfria premiär-fruktjuicen

Jag har en värstingmixer som heter Oster Versa som klarar mixa det mesta med sina rostfria 6-point knivblad, som även Leif var imponerad av. Oster är ett av Usas största varumärke för blenders och finns nu sen en tid tillbaka även i Sverige.Versa är den största och starkaste modellen (1400watts-motor) som kan mixa hela frukter, grönsaker mm till hälsosamma smoothies och hälsodrinkar.

Igår premiär-använde vi den genom att slänga ner skalade äppelbitar, apelsinklyftor och frysta hallon, sen fick vi en härlig god frukt- och bärpuré. Det blev lite väl tjock konsistens så vi spädde med kolsyrat vatten till lagom konsistens, Olivia tog inget medan jag tog ganska mycket. Nästa gång tar jag nog nån extra apelsin som borde göra att konsistensen inte blir lika tjock.

Kändes konstigt att slänga ner så stora bitar av äpple och apelsin, jag var säker att det skulle bli bitar kvar, men det blev det alltså inte. Imponerande!

Lägger i bitar av olika frukter och bär
På med locket och kör...
Sen har jag en underbart god juice eller puré
Min nya mixer/blender är inte bara stark och har bra knivar som mixar bra, den är dessutom riktigt snygg tycker jag. Nu är bara frågan - Vad ska jag prova göra härnäst? Kanske blir det en drink lik en strawberry daiquiri, eller en hälsodrink med ingefära eller…..

söndag 19 april 2015

Grillad fylld kyckling

Vår soliga söndag avslutade vi med att grilla kyckling på kolgrillen. Vi provade Kronfågels nyhet minutfilé, som är en färsk utbankad filé som gör tillagningen snabbare. Kronfågel har kommit med många intressanta nyheter nu i vår och jag kommer nog prova flera av dem. Stockholms tunnelbana var full av reklam för Kronfågel och #TaFågelvägen och det verkade finnas mycket gott, så det lär dyka upp fler kycklingrecept på bloggen.


Grillad fylld kyckling
Minutfiléer, utbankade kycklingfiléer
röd nötfri pesto
salami

Bred på pesto på varje filé.
Lägg på en skiva salami.
Vik ihop och fäst med tandpetare.
Grilla några minuter på grillen.

Kyckling är nog det vi grillar mest under hela grillsäsongen för det blir ju så otroligt gott. Det var smidigt att använda denna färdigutbankade filé som inte behövde många minuter på grillen. Självklart kan man använda vanliga kycklingfiléer som man bankar ut själv eller gör en skåra i och sen fyller.

För att få lite extra vår- och sommarkänsla åt jag en sallad till kycklingen, en sallad som bestod av ruccola, babyspenat, tomat, avokado och kvarngryn, toppad med balsamicokräm. Kvarngryn är en av Frebacos svenska grynvarianter som kan användas istället för bulgur. Ni kommer väl ihåg att Frebaco har en helt nötfri produktion? Love it!