söndag 5 oktober 2014

Matsedel v.41 oktober 2014

Dagens glädjebesked är att Ida vaknade feberfri, nu hoppas vi det fortsätter så hela da'n och att det halsonda försvinner helt o hållet från henne. Jag hade planerat för en mysdag i soffan med en liten sjukling men nu får jag ändra de planerna när jag tack o lov inte har nån sjukling här hemma. Nu håller vi tummarna att febern håller sig borta.

Dags för en ny veckomatsedel och jag publicerar den ganska tidigt så hinner ni få lite inspiration innan ni planerar er egna vecka. Jag ska nu sätta mig och skriva en handlingslista, men först lite frukost.


Matsedel v.41 oktober 2014

lördag 4 oktober 2014

Sjuk höstfest

Våra middagsgäster har gått hem, disken är i maskin och lugnet har lagt sig över huset.
Själv har jag krupit upp i mitt favorithörn i soffan med datorn i famnen. 

Vi har haft en trevlig kväll och maten verkade uppskattad. Alltid kul när det man har planerat och fixat med blir lyckat. Jag tycker om vår relativt nya tradition med en höstfest då vi firar både Olivia och Isak som fyller år med tre veckors mellanrum.


Stackars Ida, vår lill-tjej som älskar kalas och fest, strax efter att gästerna kom steg febern så hon gick och la sig i sin säng där hon somnade. När hon vaknade till efter nån timme eller två fick hon Alvedon och när den väl kickade in var hon pigg o glad igen och åt en massa kött och lite potatisgratäng. Sån tur att vi inte hade hunnit äta efterrätt än så fick hon äta den tillsammans med oss andra.

Här ligger stackars Ida o sover medan vi andra åt god mat o hade det trevligt.

Kanelbullar så klart

Har ni ätit några kanelbullar idag? Ni har väl inte missat att det är kanelbullens dag? 4 oktober är min favoritdag eftersom jag älskar kanelbullar. Olivia önskade sig kanelbullar i dag och självklart fick hon det då. Jag gjorde en liten sats så det gick fort att baka, eftersom vi ska ha middagsgäster idag har jag inte tid att stå vid bakbordet halva da'n.

S som i Sara

Kanelbullar
Deg:
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
0,5-1 dl socker
1 krm salt
2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
120 g smör
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering:
ev. ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Blanda ihop fyllningen.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Bred fyllningen på degen, rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. 
Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
Pensla ev. med ägg. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. 
Låt kallna på galler under bakduk.

Ett enkelt vanligt bullrecept som man enkelt gör mjölkfritt genom att använda mjölkfritt margarin och havremjölk eller vatten. Vi penslar aldrig bullarna med något utan strör bara på pärlsockret. Jag älskar kardemumma så det är ganska mycket kardemumma i degen och självklart använder jag hel kardemumma som jag mortlar själv. Malen kardemumma ger inte alls lika tydlig och god kardemummasmak.

Nu ska jag fortsätta med middagsförberedelserna, golvet ska dammsugas, bordet ska dukas, grönsakerna ska skäras och maten ska fixas. Dessutom ska jag mysa lite med Ida som tyvärr vaknade med 38 graders feber i dag.

fredag 3 oktober 2014

Tjejmiddagsmys

Saknade ni mig igår?
Jag hann inte göra mitt dagliga inlägg för jag var bjuden på tjejmiddag. Vardagslyx!

Jag hann bara vara hemma i några minuter innan det var dags att ge sig i väg på tjejträff där vi bjöds på god mat - fläskfilégryta, ugnsrostade rotsaker, sallad, och gott vin. Sen dukades det fram, inte bara en utan två smarriga efterrätter helt i min smak. Mint och choklad är ju mina favoriter och vi bjöds på en polka cheesecake och en chokladig kladdkaka. Vi åt så mycket gott men framför allt vi hade så mysigt. 


När de stora barnen var små och vi var mammalediga samtidigt träffades vi jätteofta för fika och barnlek. Men sen kom livet emellan och i några (ganska många) år har vi bara setts på nån småstressig lunch-dejt då o då. Men nu ser vi till att träffas flera gånger per år och vi bokar alltid in nästa dejt innan vi skiljs åt. 

onsdag 1 oktober 2014

Kladdkaka med marshmallows

Nu går veckorna alldeles för snabbt. Jag hinner inte med. Snart är det helg igen och då kommer släkten hit på middag för att fira Olivia och Isak. Jag har mycket jag skulle hinna vilja fixa inför det men tiden börjar bli knapp. I morgon ska jag på tjejmiddag med god mat, dryck och mycket surr direkt efter jobbet. Torsdag är annars min handlingsdag men självklart väljer jag bort det när jag blir bjuden på roligheter, handlingen får jag försöka fixa på fredag efter jobbet och innan jag somnar i soffan :)

Visst är det dags för ett sött recept? Nu hinner du handla hem ingredienserna om du vill baka nå gott och enkelt i helgen. Den här kladdkakan bjöd Olivia på i helgen.


Kladdkaka med marshmallows
150 gr smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl minimarshmallows

Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl, vaniljsocker, kakao och salt.
Rör försiktigt ner smör och de torra ingredienserna i äggsmeten.
Slå smeten i en smord och bröad form. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i 20 minuter.
Ta ut kakan och tryck försiktigt ner marshmallows i kakan, de smälter och blir kletiga snabbt.
Grädda i ytterligare ca 5-8 minuter.

Vilken godsak. Kladdkaka är aldrig fel och den här med marshmallows var inget undantag. En rolig twist med ett segt täcke överst, men nästa gång tar vi nog lite mer marshmallows så att det täcker hela kakan.

tisdag 30 september 2014

Paltkoma

Go'kväll på er! Hoppas veckan har börjat bra för er.

Lite för mycket jobb, lite för lite sömn och sen lite palt på det är ingen bra kombination. Vi hade turen och lyxen att bli bjudna på palt hos mina föräldrar i dag. Det värsta med palt är att det är så gott så man jag äter alltid för mycket och blir då så trött och mätt att jag inte orkar göra nå. Har ni hört talas om paltkoma?

Igår åt vi en lite enklare middag som inte resulterade i soffläge resten av kvällen. Ugnsstekta kycklingben som vi åt tillsammans med stekt vitkål, broccoli och körsbärstomater. Perfekt måndagsmiddag efter alla helgens godsaker.


Nej nu är det dags för ett stort glas vatten (palt gör en törstig också) sen ska jag gå o sova i tid….igen. Det är ju bra att jag tänker tanken ofta i alla fall.

måndag 29 september 2014

Italiensk fläskfilé

Då har veckan rivstartat! Men nu har jag satt mig vid datorn med en extra god och lyxig macka. Det är inte varje kväll man äter en löjromsmacka till teet. Alldeles färsk och god löjrom. Kan det bli bättre?! Precis när jag kom hem fick jag en leverans av årets skörd av havets guld. Dyrt, men väl värt det.

Nu är det dags att ge er ett av recepten från vår italienska helg. Vi börjar med lördagens fläskfilé-rätt.


Italiensk fläskfilé
7 hg fläskfilé
smör
salt och peppar

Italienska täcket: 
1 boll mozzarella
4-6 soltorkade tomater
färsk basilika

Såsen:
ca 1 dl sky/vatten
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 msk kalvfond

Garnering:
ruccola
körsbärstomater

Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor.
Bryn skivorna i smör och med lite salt och peppar. 
Lägg dem omlott i en ugnsform. 
Skär mozzarella och soltorkade tomater i småbitar 
Strö över köttskivorna tillsammans med basilika. 

Vispa ur stekpannan med vatten och sila ner i en gryta.
Vispa ner crème fraiche, grädde och fond.
Koka upp och häll sedan i ugnsformen.

Ställ in formen i övre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.
Strö ruccola och halverade körsbärstomater över gratängen innan servering.


Många favoritsmaker samlade i en och samma form kan inte bli fel, när det dessutom serveras tillsammans med pasta då blir det succé. Som ni vet så älskar jag dessutom mat som kan förberedas och sen tillagas klart i ugnen.

Vi gjorde dubbel sats så nu har vi många matlådor i frysen som står redo tills vi är sugna på riktig god lunch nån dag.

Fina färger i formen
Fläskfilé, soltorkade tomater, basilika, mozzarella och sås är på väg in i ugnen.
Garnerad med ruccola och körsbärstomater. Redo att servera!