tisdag 22 juli 2014

Godaste glassen?

Hur har ni det i Supervärmen (som denna värme visst kallas)?

Vad har ni för knep för att kyla ner er när det är 30 grader? Ida badar mest hela dagarna. Ett annat bra sätt är att äta glass, eller hur? Glass är egentligen ingen storfavorit hos mig. Det finns många sötsaker som är så mycket godare och som jag oftast väljer före glass. Men i denna värme så kan även jag äta glass lite då och då.

Och nu har jag dessutom hittat en ny favorit. GBs Gräddglass Sandwich - Vaniljglass med sega kakbitar. Smakar nästan som Häagen Dazs Cookies & Cream, men betydligt billigare. Den passar perfekt till jordgubbar också.

måndag 21 juli 2014

Trädgårdskalas

Som ni redan vet så var vi till min kusin igår och firade hennes 50årsdag några veckor för tidigt. Mysigare att ha ett sommarkalas än ett höstkalas. Och vilket sommarkalas det blev! Medelhavsvärme hela dagen och kvällen, trevliga människor, mysig trädgård, gott fika, god mat o dryck. Vad mer kan man begära!?

Jo, en till sak kan man begära som allergimamma. Och det är att man tar hänsyn till allergier. I går hade de gjort mer än så. Vid allt ätbart de dukade fram så la de också fram en meny med innehållsförteckning. Så underbart! Jag blev rörd då när jag såg det och jag blir rörd nu när jag tänker på det. Jag slapp för en gångs skull stå där som en tråkig person och fråga vad allt innehåller. Så lite som betyder så mycket. Jag tror det bara är andra allergiföräldrar som kan förstå glädjen i det. Dessutom hade de "sanerat" huset så det har varit nötfritt i flera veckor.

Vi började med gott fika!
Sen dukades det fram en matig buffé med mycket gott
Och kvällen avslutades med ost och kex. (Oj fel lapp, det där är ju efterrättslappen :) )

Partytjejen Ida hade så kul så det var svårt att få hem henne. Det spelades mycket badminton, vissa var bättre än andra. Det gällde även tipsrundan :) där Ida hade tur att bilda lag med jubilarens syster så de vann och priset var en stor Pommac-flaska. 

På tal om flaskor så stod det en hel del sådana på presentbordet, bl.a tre flaskor champagne (skulle inte vara helt fel :) ). Av oss fick hon Caravan Durif ett gott rödvin som vi har druckit många gånger. Det passar extra bra till en älgstek med gräddsås, gärna med lite sötma t.ex. gelé. Tips, tips! Första gången vi blev tipsade om vinet var det med orden "Sjukt mycket vin för pengarna" och det håller jag med om.

Balsamvinägermarinerad fläskfilé

Måndagmorgon och jag är tillbaka på jobbet efter en festhelg. Igår hade vi ytterligare ett trevligt trädgårdskalas då vi firade min kusin som fyller 50 år i höst. Två heldagars kalas på samma helg, ute i solen och värmen, hör inte till vanligheten. Som jag trodde bjöds vi på mycket gott och hade många trevliga timmar. Våra partytjejer, Olivia och Ida, ville aldrig åka hem för de hade så roligt. Men till slut fick vi hem dem och jag fick några timmars sömn innan det var dags att stiga upp till en ny arbetsdag.

Kallskuret kött är perfekt att använda när man har många gäster, vid buffé och/eller när man vill förbereda maten så mycket som möjligt. Jag har många olika recept som jag använder mig av, det här är en ny variant som jag använde på min födelsedag i lördags.


Balsamvinägermarinerad fläskfilé
1 kg fläskfilé
1,5 msk smör till stekning
0,5 tsk salt
1 tsk peppar
Marinad
0,5 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger
2 msk flytande honung
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad)

Putsa bort skinn och senor från fläskfilén, salta och peppra och bryn den runt om i smör.
Stek köttet i ugnen i 175º till en innertemperatur på 65 grader.
Ta ut köttet och låt vila ca 10 minuter i folie. Blanda under tiden ingredienserna till marinaden.
Skär fläskfilén i halvcentimetertjocka skivor och lägg dem i en trång form eller i en plastpåse. 
Skeda över marinaden och se till att fläskfilén täcks ordentligt. 
Låt marinera minst 4 timmar, gärna över natten.
Lägg upp på ett serveringsfat och garnera.
Skeda över lite av marinaden.


Härlig smak av balsamvinäger och då förstår ni ju att jag tyckte att det här var jättegott. Vi brynte aldrig köttet först utan satte det direkt in i ugnen och ugnsstekte det. Propoints-jakt :) vi tjänande in lite på smöret som vi inte behövde använda, dessutom sparade vi in tid eftersom jag använde tre filéer.

Jag täcker ofta serveringsfatet med salladsblad när jag serverar kallskuret kött. Dels blir det fint med olika färger och sen tycker jag om att få in grönsaker lite överallt. Jag serverade en pastasallad med smak av pesto till köttet och det var riktigt gott. Detta blir även dagens jobb-lunch.

söndag 20 juli 2014

Tårtfrukost

Så mycket gott vi hade till frukost i morse - ännu en fördel med att fylla år och ha kalas.

Vi satt länge ute på altanen och njöt av morgonvärmen som då var överkomlig. Det kommer bli riktigt varmt i dag, kanske varmare än i går. Under tiden vi satt där hann jag med mycket go'fika. Jag började med goda sega baguetter och en kopp te, sen fortsatte jag med ytterligare en kopp te och till den tog jag en liten tårtbit och rabarberpaj.

Vi äter aldrig tårta till frukost när vi fyller år, men da'n efter tycker jag att det är såå gott med en tårtbit till morgon-teet.


Snart ska vi cykla i väg till min kusin som firar sin 50-årsdag i dag. Ännu en varm dag ute i solen med mycket gott att äta o dricka. Det lär gå åt mycket vatten… Ni börjar kanske förstå varför jag kallar juli för kalasmånaden? På fredag är det sen dags för nästa kalas då barnens kusin Sanna fyller år.

lördag 19 juli 2014

Min födelsedag

Vilken dag!
Såna här dagar är det lätt att vara lycklig. Jag älskar att fylla år och jag älskar att tillbringa dagarna ute på altan i finväder. Och i dag fick jag göra båda grejerna, dessutom tillsammans med många nära o kära. Det är nog sommarens varmaste dag, jag kom precis hem från en kvällspromenad och det var fortfarande alldeles varmt och ljuvligt ute.

Det var nästan i varmaste laget på eftermidda'n då jag ställde fram fikat. De två yngsta småtjejerna fick lite svalka tack vare en liten badbalja. Många var nog lite avundsjuka på deras vattenlek.


Födelsedagsfika
Kryddig rabarberpaj
Jordgubbstårta
Kokosbolltårta med blåbär
Kanelbullar
Dubbelkakor
Minikokosmuffins
Brysselkex
7-kakor
Fingrar

Saft
Bål
Kaffe
Te

När det blev lite svalare på altan dukade jag fram lite mat och vin, men först började vi med en svalkande hallonbellini (hallon och mousserande vin).


Födelsedagsmiddag
Balsamvinägermarinerad fläskfilé 
Italiensk lax med potatis
Ost- och pestofyllda gratinerade champinjoner
Pestopastasallad
Tomat- och nektarinsallad
Melon- och gurksallad
Gurk- och paprikasallad
Vitlöksås
Fetaostsås
Baguetter
Smörgårsrån
Brieost

Rött, vitt och mousserande vin
öl
läsk
vatten

Det är så gott på sommaren när man kan göra så många goda sallader och salsor med en massa härlig frukt och grönsaker. Jag älskar alla frukt- och grönsaksblandningar. Vilka är era bästa kombinationer?

fredag 18 juli 2014

Fredag o förberedelser

Perfekt att jag har varit in o jobbat två dagar för nu fick jag njuta av att ha fredagskänsla igen.

Här har det vispats, mosats, blandats och en massa annat inför morgondagens kalas. Medan jag höll på med det fixat Leif dagens middag - grillade marinerade kycklingfiléer, grillad majs, grönsaker och pitabröd (för de som ville, jag skippade brödet). Till det drack vi ett gott rosévin. Det har blivit väldigt lite rosé i sommar, men än är inte sommaren slut….


Nu är jag rätt trött både i kropp och huvud så jag ska ta mig ut på en kvällspromenad innan sängdags...och en kopp te måste jag så klart också fixa mig. Jag har bara druckit en enda kopp efter jobbet och det var direkt efter jag kom hem så nu är jag tesuuuuugen.

Hörs i morgon då ni kommer få se hela födelsedagsmenyn (vill inte avslöja den redan).

torsdag 17 juli 2014

Rabarberchutney med ingefära och chili

Då var första arbetsdagen efter drygt fyra veckors semester avklarad. Det gick hyfsat bra, men motivationen och arbetstempot var väl kanske inte på topp. Sex dagar kvar att jobba innan det är semester igen :)

Ett roligare arbete som jag har påbörjat är det inför lördagens kalas, tårtbotten är i ugn och köttet ligger i marinad. I morgon blir det storhandling, tillsammans med en massa andra förmodligen (puuh). Tur att man självscannar så att det går snabbt och smidigt. Bästa uppfinningen!

Jag har ju glömt ge er receptet på rabarberchutneyn som jag gjorde för länge se'n. Men här kommer det, bättre sent än aldrig.


Rabarberchutney med ingefära och chili
300 g rabarber
1 rödlök
0,5 röd chilifrukt (t.ex. spansk peppar)
0,5-1 msk riven ingefära
2 dl socker
1 tsk salt
1 krm peppar

Skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar.
Skala och halvera löken, skär den i tunna skivor. 
Dela ev. lökskivorna på mitten för att få något mindre bitar.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Skala och riv ingefäran.
Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka upp. 
Låt koka i ca 20 minuter utan lock, 
tills rabarbern har kokat sönder och det är en simmig konsistens.
Rör då och då.
Förvaras svalt.

En god chutney med mycket ingefärasmak, i alla fall den här eftersom jag tog den större mängden ingefära. Är ni inte lika galna i ingefära som jag är så är det bara att minska på mängden en aning. Men finns det nån som inte tycker om ingefära? Chutneyn passar perfekt till fläskkött och kyckling