Oj, vilken tråkig bloggvän jag känner mig som nu. Flera tråkiga inlägg efter varann, enligt mig. Och i samma stund som jag skrev det så började jag fundera på att jag egentligen inte vet vilka inlägg ni tycker är roligast.
Kommentera gärna vad ni tycker är roligast att läsa om! Är det recepten, tipsen, veckomatsedlarna eller när jag skriver om vad jag har gjort? Eller är det något helt annat ni vill att jag skriver mer om. Nu har ni chansen att önska!
Till middag åt vi grillad kycklinglårfilé som jag bara hade saltat och pepprat, sen fick de som ville bre på chimichurri på den färdiggrillade kycklingen för mer smak. Till det serverade jag en fänkålstabbouleh, som även Leif vågade smaka. Kors i taket :)
Nu ropar storbarnen att de har slagit på nån film som de vill att jag kommer o ser med dem. Dags för familjemys i soffan. Ha en bra fredag så hörs vi imorgon!
fredag 27 juni 2014
torsdag 26 juni 2014
Middagstid
Ännu en dag med sen middag! Fast numera känns det som vår vanliga middagstid är klockan sju på kvällen, så jag får nog sluta kalla det för sen middag. Isaks fotbollsträning slutar ofta 18.30 och jag vill vänta in en hungrig Isak innan vi äter. Vilken tid äter ni middag?
I dag åt vi en god grillad chilibugare med avokadokräm och inlagd rödlök och det var såå gott, tyckte hela familjen. Vissa skippade avokadokrämen och rödlöken men alla älskade burgarna.
I morgon ska vi stiga upp tidigt för Isak har fotbollsmatch med samling halv åtta på morgonen. Spännande att se hur det går mig och Isak som är vana att sova till minst nio. Ida ska sova vidare och vara hemma med Olivia för en lugn och skön morgon hemma istället för att kämpa sig upp för att vara fotbollspublik. Viktigt att Isak somnar i tid i kväll så han kan göra sitt bästa på fotbollsplanen i morgon.
I dag åt vi en god grillad chilibugare med avokadokräm och inlagd rödlök och det var såå gott, tyckte hela familjen. Vissa skippade avokadokrämen och rödlöken men alla älskade burgarna.
I morgon ska vi stiga upp tidigt för Isak har fotbollsmatch med samling halv åtta på morgonen. Spännande att se hur det går mig och Isak som är vana att sova till minst nio. Ida ska sova vidare och vara hemma med Olivia för en lugn och skön morgon hemma istället för att kämpa sig upp för att vara fotbollspublik. Viktigt att Isak somnar i tid i kväll så han kan göra sitt bästa på fotbollsplanen i morgon.
Knäckiga müslikakor
I dag har vi tagit en riktig slöardag, eller i alla fall en slapp förmiddag. Först blev det en lång sovmorgon och sen har vi gått i pyjamas fram till lunch. Men nu ska jag hoppa in i duschen och försöka få lite gjort även i dag. Jag måste förbi en bak-affär och försöka hitta en bakform jag är ute efter (håll tummarna att den finns där) och sen ska jag förbi Kvantum och köpa billiga jordgubbar innan de tar slut.
När jag i går skrev om nötfria Frebaco Kvarn och deras müsli blev jag sugen på att baka med den också. Sagt och gjort så blev det müslikakor med sirap för att få dem extra knäckiga.
Så enkelt och så krispigt och gott. Perfekt när det blir lite disk också eftersom man blandar ner alla ingredienser i kastrullen som du smälter smöret i. Vill du göra dem mjölkfria så använder du mjölkfritt margarin och dubbelkollar müslin så att inte den innehåller mjölk.
Vad har ni för torsdagsplaner?
När jag i går skrev om nötfria Frebaco Kvarn och deras müsli blev jag sugen på att baka med den också. Sagt och gjort så blev det müslikakor med sirap för att få dem extra knäckiga.
Knäckiga müslikakor ca 30 st
100 g smör
2 dl müsli
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
2 msk sirap
1 tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull.
Blanda i socker, sirap, müsli, vetemjöl och bakpulver.
Klicka ut smeten i ca 30 små högar på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C ca 10 minuter, eller tills kakorna är gyllene.
Så enkelt och så krispigt och gott. Perfekt när det blir lite disk också eftersom man blandar ner alla ingredienser i kastrullen som du smälter smöret i. Vill du göra dem mjölkfria så använder du mjölkfritt margarin och dubbelkollar müslin så att inte den innehåller mjölk.
Jag använde den här müslin som Ida stolt visade upp i detta inlägg. |
onsdag 25 juni 2014
Äntligen en dag med lite altanhäng
Äntligen fick vi en dag med sol och lite värme!
Mer bilder kommer när den är klar och vi eventuellt har fått tag i de möbler vi vill ha. Men i väntan på nya möbler har Olivia slipat och oljat vår gamla trämöbel så nu är den som ny igen. Till helgen hoppas jag att vi kan lyfta upp den på altanen och ha ett ordentligt mat-bord till alla måltider vi nu tänker äta utomhus…om/när solen fortsätter lysa här.
Till middag blev det sen goda rester från helgens grill - möra revbensspjäll och kycklingfiléer till det lyxade jag till det med pommes frites och nygjord rabarberchutney. Efter midda'n satt jag och en granne på altanen med ett glas rödvin och surrade men inte var det den vanliga härliga sommarkvällen som jag längtar så efter. Men med en filt runt sig var det riktigt mysigt ändå.
Nötfria Frebaco
Jag har redan skrivit om Frebaco och deras nötfria produktion av müsli och gryner. Tänk om fler företag skulle tänka som Frebaco då skulle det kännas enklare med mitt Mission impossible - att få en nötfri och trygg värld. Sedan tidigare har jag ätit deras müsli och det känns så skönt och tryggt att veta att den inte innehåller nötter, inte ens en lite nötsmula.
Nu har jag även provat Frebacos svenska matgryner. Bulgur har länge varit en favorit för mig, men nu kändes det kul att prova svenska varianter. Har ni provat nån av dessa?
Det finns matkorn, mathavre, kvarngryn, matvete och kamutvete. Alla var riktigt goda men jag har smakat dem för lite än för att ha fått nån riktig favorit. Men nu i sommar kommer jag göra en massa sallader och använda dessa godsaker.
Jag läste att Frebacos nötfria müsli och gröter nu även finns att köpa i utvlda Tesco-butiker över hela Storbritannien. Det är en del av Tescos nya satsning 'Lifestyle Food Fair' där man presenterar nya produkter som passar konsumenter med olika matallergier. Frebacos produkter finns i avdelningen märkt som 'Nut Free Zone', samt i Tescos onlinebutik. Grattis Frebaco, så kul!
Här kommer lite fakta som är intressant för allergi-nördar som jag. Ni som inte är så intresserade av allergier kan hoppa över det….eller läsa det och lära er lite mer.
Enligt brittiska NHS (National Health Service) är det mellan en och två procent i Storbritannien som har allergi mot födoämnen, varav de vanligaste är mot fisk, skaldjur och nötter. Den så kallade ”Free From-marknanden”, som även innefattar livsmedel fria från bland annat gluten, mjölk, laktos, ägg och soja, ökade med 50% under det senaste året och omsätter idag 360 miljoner pund enligt en undersökning gjord av Kantar som publicerades i april i år.
Tescos talesperson inom segmentet Free From, Lauren Tredgett, kommenterar:
- Vi ser en ökning inom Free From därför att konsumenterna har fått ökad förståelse för allergier samtidigt som de söker efter hälsosamma livsmedel.
Lynne Regent, CEO på The Anaphylaxis Campaign som är en välgörenhetsorganisation som stöder människor och anhöriga som lever med födoämnesallergier, säger:
- Vi som arbetar med The Anaphylaxis Campaign är glada att se nya produkter på marknaden som kan ätas av de som lever med allergier och vi välkomnar företag som introducerar produkter som passar konsumenter med allergier.
Nu har jag även provat Frebacos svenska matgryner. Bulgur har länge varit en favorit för mig, men nu kändes det kul att prova svenska varianter. Har ni provat nån av dessa?
Det finns matkorn, mathavre, kvarngryn, matvete och kamutvete. Alla var riktigt goda men jag har smakat dem för lite än för att ha fått nån riktig favorit. Men nu i sommar kommer jag göra en massa sallader och använda dessa godsaker.
Jag läste att Frebacos nötfria müsli och gröter nu även finns att köpa i utvlda Tesco-butiker över hela Storbritannien. Det är en del av Tescos nya satsning 'Lifestyle Food Fair' där man presenterar nya produkter som passar konsumenter med olika matallergier. Frebacos produkter finns i avdelningen märkt som 'Nut Free Zone', samt i Tescos onlinebutik. Grattis Frebaco, så kul!
Engelska påsar till svenska produkter |
Här kommer lite fakta som är intressant för allergi-nördar som jag. Ni som inte är så intresserade av allergier kan hoppa över det….eller läsa det och lära er lite mer.
Enligt brittiska NHS (National Health Service) är det mellan en och två procent i Storbritannien som har allergi mot födoämnen, varav de vanligaste är mot fisk, skaldjur och nötter. Den så kallade ”Free From-marknanden”, som även innefattar livsmedel fria från bland annat gluten, mjölk, laktos, ägg och soja, ökade med 50% under det senaste året och omsätter idag 360 miljoner pund enligt en undersökning gjord av Kantar som publicerades i april i år.
Tescos talesperson inom segmentet Free From, Lauren Tredgett, kommenterar:
- Vi ser en ökning inom Free From därför att konsumenterna har fått ökad förståelse för allergier samtidigt som de söker efter hälsosamma livsmedel.
Lynne Regent, CEO på The Anaphylaxis Campaign som är en välgörenhetsorganisation som stöder människor och anhöriga som lever med födoämnesallergier, säger:
- Vi som arbetar med The Anaphylaxis Campaign är glada att se nya produkter på marknaden som kan ätas av de som lever med allergier och vi välkomnar företag som introducerar produkter som passar konsumenter med allergier.
Tv-frukost
Efter en lång god natts sömn vaknade jag upp till solsken (men kyla). Efter att ha sovit dåligt i några nätter kändes det skönt att äntligen få sova ut. Alla barnen sover fortfarande trots att klockan är nio så de har nog också sovit lite för lite de senaste nätterna. Eller rättare sagt så är det nog på kvällarna vi sover för lite. Tänk att det är så svårt att komma i säng i tid på sommar-kvällar.
I dag tror jag att jag ska ta en lugn hemmadag utan tider att passa med lite kalasplanering och bakning. Jag har en del gamla och nya recept jag är lite sugen att prova.
Alltid när jag är ensam till frukost sitter jag vid barbordet med en kopp te och en hårdbrödmacka (i dag med banan) samtidigt som jag jobbar på datorn och tittar på fyrans morgon-tv på tv:n. I dag får man bl.a. bra grilltips och tidigare fick man städtips. Det måste jag googla mer på för det var många intressanta tips bl.a. att man ska gnida rostiga knivar med lök och socker för att få bort all rost.
I dag tror jag att jag ska ta en lugn hemmadag utan tider att passa med lite kalasplanering och bakning. Jag har en del gamla och nya recept jag är lite sugen att prova.
Så här ser det alltid ut när jag äter frukost ensam.
Alltid när jag är ensam till frukost sitter jag vid barbordet med en kopp te och en hårdbrödmacka (i dag med banan) samtidigt som jag jobbar på datorn och tittar på fyrans morgon-tv på tv:n. I dag får man bl.a. bra grilltips och tidigare fick man städtips. Det måste jag googla mer på för det var många intressanta tips bl.a. att man ska gnida rostiga knivar med lök och socker för att få bort all rost.
tisdag 24 juni 2014
Det stora matslaget
I dag har jag gjort något jag aldrig har gjort förut och förmodligen aldrig kommer göra igen!
Till hösten är det dags för en ny säsong av Svts Det stora matslaget och i år är Luleå med o tävlar. I torsdag ringde de (produktionsbolaget?) till mig och sa att de hade hittat min blogg och gärna ville att jag skulle delta som en matentusiastisk Lule-älskare. Efter viss
Men det var verkligen kort om tid att komma på en maträtt som speglar Luleå och visar Luleås fina råvaror. Eftersom löjrommen i frysen var slut bestämde jag mig snabbt för att jag skulle bjuda på älg. Efter lite funderingar och diskussioner kom jag och Leif fram till att jag skulle skära upp en älgbit fylla den med kantareller, lingon, gräslök och lite annat innan den rullas ihop och steks på riktigt låg värme i flera timmar i ugnen.
Lite rester kvar av min mat efter provsmakningen |
Till det serverade jag dopp-i-kopp, dvs färskpotatis som doppas i smält smör och gräslök. Och självklart gjorde jag en liten sommarsallad också. Hjortron ville jag gärna få med i maten men eftersom det inte passade in med älg-rätten gjorde jag en hjortronpannacotta med hjortronsylt till efterrätt i stället. Alla recepten kommer!
I dag var det dags för tv-inspelningen av uttagningen av de två som ska tävla för Luleå. Vi var 9 stycken som "tävlade" om 2 platser och det var hård konkurrens. Det var många godsaker som dukades upp på borden och jag hade velat smaka det mesta, jag hann dock med några små smakprov.
Jag spelar in (svamlar på i) en synk. |
Inspelningsplatsen var fina Hägnan i Gammelstad utanför Luleå, där vi även alltid firar midsommar. Olivia följde med som moraliskt stöd och hon verkar också ha haft en rolig dag och fått se hur en tv-inspelningen går till. Mycket väntan - så skulle jag vilja beskriva en inspelningsdag. Det ska filmas nära, det ska filmas på håll, det ska tas synkar, det måste tas om osv.
Lagledare för Lule-laget är Maud Adams, bondbrud som numera bor i Usa men även har bostad i Luleå och ofta pratar så gott om Luleå och Mjölkudden (precis som jag). Hon och köksmästare Håkan (osäkert på namnet ) som redan var utvald till laget gick runt och provsmakade allt gott och hade sen ett svårt beslut att ta när de skulle välja ut resten av laget som ska tävla mot Sveg i en första duell.
Jag och juryn |
Ni som tycker att jag ska vara med i Halv åtta hos mig kan sluta tjata för jag blev inte mer sugen på det nu när jag har provat ha en kamera i ansiktet och samtidigt sälja in min mat. Det är inte riktigt jag :) Jag är varken fotogenisk eller säljare.
När solen gick i moln och det blåste var det skönt att ha en filt att linda in sig i |
Maud Adams och Olivia |
Olivia hittade en telefonkiosk - som hon inte har en aning om vad det är :) |
De spelar in en av många synkar med Maud Adams |
Nångång efter valet i höst börjar svt sända Det stora matslaget och då får ni se hur det gick för mig. Till dess hoppas jag att ni fortsätter följa mig här och jag kommer hinna ge er en massa matinspiration.
Tack hela gänget som var med i dag för en annorlunda och rolig upplevelse!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)