I söndags förberedde jag en pajdeg så att det skulle gå hyfsat fort att fixa dagens middag. Jag använde mager pajdeg, men det går bra med vilket pajrecept som helst och här hittar du många varianter.
Vegetarisk chilipaj
Mager pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella
Fyllning
2 nävar bladspenat
2 morötter
200 g broccolibuketter
2 dl riven ost
2 dl riven ost
3 ägg
1 burk crème fraiche mexican chili
1 dl mjölk
Pajdeg
Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie.
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Platta ut degen i pajformen. Nagga.
Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter
Fyllning
Riv morötterna.
Fräs grönsakerna några minuter, krydda med örtsalt.
Häll grönsakerna i pajskalet.
Strö över riven ost.
Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk.
Häll det över grönsakerna och osten i pajskalet.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter.
Den blev riktigt god den här pajen, många favoritgrönsaker i fina färger och god smaksatt crème fraiche som fixade kryddningen. Se till att inte ha inne den i ugn för länge så att den blir torr. Min paj blev perfekt krämig så jag är riktigt nöjd med dagens middag.
Förgräddat pajskal…. |
…som fylls med färgglada grönsaker... |
…och riven ost….. |
…innan äggstanningen hälls på. |
Efter en stund i ugnen har du en god, krämig och fin paj att smaska på. |