tisdag 6 maj 2014

Webbdagarna i Luleå

Tänk att man blir så trött av att bara sitta och lyssna en hel dag. Det har varit en jätteintressant och inpirerande dag på Clarion hotel Sense där Webbdagarna höll till. Det började med att jag delade ut påsar med hembakade biscotti i olika smaker, till de 20 första gästerna.


Sen var mitt jobb färdigt och jag kunde njuta resten av da'n. Det finns så många härliga människor som verkligen brinner för det de gör och såna är så kul att lyssna på och man blir full av energi. De hade ett sånt fint dagis - mobildagis - längst fram i lokalen, med laddare till alla de mest kända märkena. Så gulligt :) Det gäller att tänka på allt numera.


Lunch och fika får högsta betyg av mig, Clarions restaurang har haft en del inkörningsproblem men det märkte inte i dag. 


Snygga och roliga klistermärken fick följa med hem. Vilken är er favorit?

Biscotti på Webbdagarna

God morgon! Jag har några minuter över innan det är dags att väcka Ida och sätta igång morgon-ruschen. I dag ska jag hålla till på Webbdagarna på nybyggda Clarion Sense hela dagen. Jag ska inte bara lyssna på intressanta föreläsare och äta o fika gott, utan jag ska även dela utan en Biscottipåse till de 20 första som registrerar sig.


Jag älskar alla roliga samarbeten som jag får genom bloggen min lilla baby. Och jag har faktiskt fler samarbeten på gång! Förhoppningsvis hinner vi med det redan i maj, innan alla sommarbufféfester drar igång.

Ska ni på webbdagarna, så se till att vara i tid så blir en sån här påse din.

måndag 5 maj 2014

Stekta grönsaker

Då är veckan i gång! Som vanligt är jag otroligt trött när det är måndag och bara längtar tills det är sängdags (och lagom till dess brukar jag piggna till). Leif kliver upp vid tre-tiden på natten för att åka iväg på jobb och då vaknar ju jag så klart och eftersom solen är på väg upp då, är det så ljust så att det är svårt att somna om.

I helgen har jag ätit stekta grönsaker till nästan varje middag. Vi hade både zucchini och vitkål som behövde ätas upp.


Stekta grönsaker
1 bit vitkål
1 zucchini
1 morot
olivolja
örtsalt

Strimla vitkålen.
Skär zucchiniskivor i kvartar.
Skala och riv moroten grovt.
Stek zucchini och vitkål i olivolja tills de blir lite mjukare men fortfarande har tuggmotstånd.
Krydda med örtsalt och andra favoritkryddor.
Tillsätt moroten och låt allt bli varmt.
Servera!


Nya favoriten! Det här kan man variera i det oändliga genom att byta ut grönsakerna, men som sagt var så behövde både zucchini och vitkål ätas upp i helgen. Moroten tillsatte jag för att få lite färg.

Men alltså vad är det för väder i dag? Nu skiner solen fast det är skitkallt, nyss snöade och haglade det. Aprilväder i maj!

söndag 4 maj 2014

Matsedel v.19 maj 2014

Är ni redo för första arbetsveckan i maj månad? Vi är redo efter en bra helg, men inte känns det som maj när det har snöat lite varje dag den här helgen.

Jag har en intensiv men spännande vecka framför mig. På tisdag är det dags för webbdagarna i Luleå där jag ska dela ut påsar med mina biscottis till de första gästerna. Resten av dagen ska jag lyssna på intressanta föreläsningar och äta god mat och gott fika. Sen på fredag ska jag på ett roligt/spännande/intressant/viktigt möte som jag hoppas mycket på.

Nu var det väldigt länge sedan jag hade nån planerad veckomatsedel, men det har ju varit så många "konstiga" veckor. Men nu när det är dags för en vanlig vecka igen så kör vi igång med lite planering.


Matsedel v.19 maj 2014
Må: Grillkorv med bröd till barnen och sallad till mig
Ti: Jag äter ev på restaurang
On: Tacos
To: Gröt eller fil
Fr: Kycklinggryta
Lö: Grillad älgstek med wokade grönsaker
Sö: Grillad röding, potatis och sås

Chokladtårta med hallonmousse och kolagrädde


Jag läser på många fb-grupper och forum där det diskuteras tårtor och tårtfyllningar så jag blev så sugen att göra en tårta. Vilken tur då att pappa fyllde år! 

Det jag visste från början var att jag ville garnera med choklad-fingrar men sen satt jag och googlade tårtfyllningar och till slut bestämde jag mig för hallonmousse (för att få lite syrlighet) och kolagrädde (för pappa älskar kola). Jag ville ha en chokladkräm överst som inte var för söt, därför valde jag ganache (mörk choklad o grädde).


Tårtan skulle ätas på fredag och så här såg min planering ut inför kalaset

Onsdag 
Kokade burken med kondenserad mjölk
Torsdag förmiddag
Bakade tårtbotten
Gjorde hallonmousse och kolagrädde
Torsdag eftermiddag
La ihop tårtbotten med hallonmousse och kolagrädde
Kokade grädde och choklad till ganache
Fredag
Vispade ganache
Täckte och garnerade tårtan


Choklad-tårtbotten
4 ägg
4 dl socker
3,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver, kakao och vaniljsocker växelvis med vattnet.
Häll i smord och bröad form ca 24 cm i diameter.
Grädda längst ner i 175°. (Det har tagit allt från 30 min upp till 1 timme)


Hallonmousse
250 gram hallon
4 msk gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp.
Är det köpta hallon bör de koka minst 5 minuter.
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut).
Låt svalna. 
Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.
Vispa grädden hårt.
Rör ner hallonblandningen i grädden.
Låt stå i kylen ett tag innan användning.


Kolagrädde
2,5 dl vispad grädde
1 burk kondenserad mjölk 
(sen använder du ca 2,5 dl av kolasåsen du får när burken är kokad)

Lägg en oöppnad burk kondenserad mjölk i en kastrull.
Fyll med vatten så att hela burken täcks.
Låt koka med lock i ca 3 timmar. 
Fyll på med vatten under tiden så att burken alltid är täckt.
Låt svalna. Det är bra att koka burken nån dag i förväg.
Vispa grädden hårt. 
Blanda ner ca 2,5 dl kolasås (den kokade kondenserade mjölken) till grädde och rör till en jämn kolagrädde.


Ganache
100 g mörk choklad
2 dl grädde

Värm grädden tills det precis ska börja koka (ska inte koka).
Lägg i chokladbitar i den varma grädden.
Rör tills all choklad smält.
Ställ i kylskåp under natten.
Vispa till bra konsistens.
Jag tyckte att den blev för tjock så jag blandade i mer grädde när jag vispade den.


Garnering
3 paket fingers
ganache eller kolagrädde

Täck översidan av tårtan med chokladganache
Min ganche var så hård och svår att breda ut så jag använde kolagrädden på sidorna.
Välj vad du vill men det behövs "klister".
Tryck fast fingrar runt om.
Under transport hade jag ett snöre runt tårtan så att det inte skulle vara plocke-pinn när jag kom fram.
Men jag blev överraskad att de satt så bra och de var krispiga och goda två dagar efter också. 

Det hade varit fint med något färgglatt att garnera med också, t.ex. nonstop eller hallon. Men nu blev det inte så den här gången. Men ett tips till er!

Kolagrädden var riktigt god men söt så det var bra med den lite syrliga hallonmoussen. Men kolagrädden kommer jag använda mig av fler gånger till efterrätt. Och hallonmoussen har jag ju redan använt till efterrätt med lite hackad mörk choklad överst. Det kan ni se här. Det var också hur gott som helst.

lördag 3 maj 2014

Grillade burgare

I morse när vi bestämde dagens middag var det soligt och fint så vi bestämde att vi skulle grilla våra goda smaksatta hamburgare. Men när grillen väl var tänd då började det snöa….och när vi hade grillat färdigt då sken solen igen. Är det inte typiskt?


Grillade burgare
400 gram köttfärs
1 dl chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk basilika
100 gram riven Västerbottensost
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser.
Forma färsen till burgare.
Grilla åtta till tio minuter. 
Burgarna kan även (i nödfall) grillas i ugnen på 200 grader.

Alltid när det är dags att grilla köttfärsbiffar använder vi oss av detta recept. De blir så otroligt smakrika och goda så vi vågar aldrig testa nå annat. Tidigare gjorde vi hamburgare med endast salt o peppar till barnen men nu verkar de också föredra dessa godbitar.

Hur smaksätter ni köttfärsen när ni grillar biffar? Dessa måste ni prova nästa gång!


Nu är det inte länge kvar tills det är beach-14 sommar på riktigt så nu blir det mycket sallad och lite kolhydrater ett tag framöver. Dagens burgare serverade jag till stekta grönsaker och en grönsallad och alla tyckte det var gott och saknade inte bröd, potatis eller liknande.

Machésallad, gurka och babyplommontomater

Salladen serverade jag i min nya fina skål med vågad kant som jag köpte nu senast jag var i Stockholm. Är riktigt nöjd både med utseendet och storleken.

fredag 2 maj 2014

Majkalas

Nu har vi firat pappa i flera timmar med en massa mat och fika. Det känns som att jag inte behöver äta på flera dagar. Fast så lär det inte kännas i morgon när jag vaknar. Vi började med bullar, kakor och tårtan jag hade bakat. Och fyllningarna då? Jo, underst är det hallonmousse, sen är det kolagrädde och på översidan är det chokladganache och runt om hela tårtan är det chokladfingrar.


Ser ni vad pappa är försiktig och koncentrerad när han tar tårta. Jag gav han stränga order om att jag ville ha en foto-fin bit. Och det fick jag!

Innan middagen provade vi min påskpresent Platino Pink Moscato, ett halvtorrt lättdrucket vin - perfekt sommarvin. Till det serverades det lite ost o kex.


Sen var det dags för den gooda ugnslaxen som blir så saftig och god, till den hade mamma gjort en gul sherrysås och en grön basilikasås som båda var så goda. Och det blev så snyggt på tallriken. I salladen var det bl.a. kokta rödbetor - jättegott!