Här kommer receptet på den goda cheesecake som mamma kom hit med till oss sjuklingar. Tyvärr tog den slut för snabbt så jag tror jag måste göra en egen snart :)
Blåbärscheesecake med citron
Topping
350 g tinade blåbär
1 dl färskpressad citronjuice
1,25 dl socker
Botten
200 g digestivekex
100 g smält smör
Fyllning
500 g mascarpone
5 dl crème fraiche
3 msk florsocker
finrivet skal av 2 citroner
Topping
Blanda blåbär, citronjuice och socker i en kastrull.
Låt småkoka ca 10 minuter.
Ta från värmen och låt svalna.
Ställ i kylen så att det kallnar något.
Botten
Mixa kexen till fina smulor i en matberedare.
Eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel.
Lägg smulorna i en bunke och rör ned det smälta smöret.
Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Fyllning
Vispa mascarpone och crème fraiche till en slät blandning.
Rör ned florsocker, citronskal och vispa igen. Smaka av och tillsätt ev mer florsocker.
Bred fyllningen över smulbottnen och jämna till den med en kniv eller slickepott.
Täck sedan fyllningen med ett lager av blåbärsblandningen.
Låt kakan stå i kylen minst 3 timmar tills den har stelnat.
Åh så god den var. Så syrlig och fräsch utan att vara sur. Perfekt att den var äggfri också, annars tycker jag att cheesecake-recept ofta innehåller ägg eller gelatin. Eftersom jag trodde att den innehöll ägg fick inte Isak smaka och jag fick en större bit :) Men Isak är inte så mycket för sötsaker och med över 39 graders feber var han inte speciellt sugen att provsmaka så det gjorde inte så mycket att jag "ljög".
Solen sägs ska lysa imorgon också i så fall ska jag ta med mig en tekopp ut i solen och njuta. Tänk att det bara är februari men det känns som april. Man skulle nästan kunna tro att det är påsklov och inte sportlov nästa vecka.