måndag 24 februari 2014

Blåbärscheesecake med citron

Jag orkade bara med en liten promenad till Hälsocentralen (för att hämta läkarintyg för Ida) sen var jag alldeles varm och trött. Men det kan ju ha berott på att det var en massa plusgrader ute och att jag hade en aning för mycket kläder på mig.

Här kommer receptet på den goda cheesecake som mamma kom hit med till oss sjuklingar. Tyvärr tog den slut för snabbt så jag tror jag måste göra en egen snart :)


Blåbärscheesecake med citron
Topping
350 g tinade blåbär
1 dl färskpressad citronjuice
1,25 dl socker
Botten
200 g digestivekex
100 g smält smör
Fyllning
500 g mascarpone
5 dl crème fraiche
3 msk florsocker
finrivet skal av 2 citroner

Topping
Blanda blåbär, citronjuice och socker i en kastrull. 
Låt småkoka ca 10 minuter. 
Ta från värmen och låt svalna. 
Ställ i kylen så att det kallnar något.
Botten
Mixa kexen till fina smulor i en matberedare. 
Eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel. 
Lägg smulorna i en bunke och rör ned det smälta smöret.
Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Fyllning
Vispa mascarpone och crème fraiche till en slät blandning. 
Rör ned florsocker, citronskal och vispa igen. Smaka av och tillsätt ev mer florsocker.
Bred fyllningen över smulbottnen och jämna till den med en kniv eller slickepott. 
Täck sedan fyllningen med ett lager av blåbärsblandningen. 
Låt kakan stå i kylen minst 3 timmar tills den har stelnat.


Åh så god den var. Så syrlig och fräsch utan att vara sur. Perfekt att den var äggfri också, annars tycker jag att cheesecake-recept ofta innehåller ägg eller gelatin. Eftersom jag trodde att den innehöll ägg fick inte Isak smaka och jag fick en större bit :) Men Isak är inte så mycket för sötsaker och med över 39 graders feber var han inte speciellt sugen att provsmaka så det gjorde inte så mycket att jag "ljög".


Solen sägs ska lysa imorgon också i så fall ska jag ta med mig en tekopp ut i solen och njuta. Tänk att det bara är februari men det känns som april. Man skulle nästan kunna tro att det är påsklov och inte sportlov nästa vecka.

Soffläge

Vilket härligt väder! Solen skiner och snön glittrar. 

I dag måste jag ta mig ut en sväng för jag börjar bli en aningen less att vara inne. I dag har vi kickat igång vab-vecka nummer två för barnen är inte redo för skola än eftersom febern vägrar ge med sig. Förutom en kort promenad till hälsocentralen kommer jag nog tillbringa mycket tid på min favoritplats i soffan framför tv:n med datorn i famnen.

söndag 23 februari 2014

Kött i ugn med godaste såsen

Dagens enkla men otroligt goda middag blev en gammal klassiker som vi gör lite då och då (men nu var det länge sedan) med lite olika smaksättningar, i dag valde vi den "vanliga" enkla varianten. En perfekt bjudrätt då den är så enkel att göra till många. Man skär köttet i skivor innan tillagning, blandar ihop såsen och häller över köttet sen är det klart efter en timme i ugnen. Kan det bli enklare?


Kött i ugn
ca 1 kg kött, t ex fransyska
2 dl crème fraiche
2-3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
2 msk soja

Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg/ställ det i en ugnsform.
Blanda ihop övriga ingredienserna och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i 1 timme.
Servera med kokt potatis eller ris.

Det finns nog inget enklare sätt att tillaga en stek på dessutom blir det otroligt mört och gott. Såsen blir i en klass för sig, såå god trots få och enkla ingredienser. Vi äter oftast potatis till köttet för att kunna mosa ihop med såsen. Mums!


Jag har inte hört av mig på hela da'n för jag tänkte att ni skulle slippa höra om vår sjukstuga, för det händer inte så mycket här hos oss. Vi hostar, vi kollar feber, vi slumrar och vi oroar oss. I morgon blir det i alla fall läkarbesök för barnen för nu har de haft hög feber i en vecka och jag har vabbat lika länge så det är även dags för läkarintyg.

lördag 22 februari 2014

Mello-disco

Glitter och glamour, schlager och disco!

Ja så hade det kunnat vara, om det inte vore för feber, hosta och influensa. Om två veckor när det är dags för finalen får jag ordna en riktig schlagerfest med glitter och glamour i överflöd. Men vi gjorde vårt bästa för att få en härlig mellokväll redan ikväll och som den gamla discobrud jag är så höll jag självklart på Alcazar. Så jag är lite smånöjd just nu. Hoppas de vinner allt, Europa kan behöva lite disco.

En annorlunda men ganska bra mellokväll.
Så här glad blir Ida när termometern visar "bara" 38,2 grader.

God överraskning

Strax efter lunch kom mamma o pappa förbi med en hemmagjord Blåbärscheesecake. Den var fräsch, syrlig och underbart god, precis vad jag var sugen på. Och äntligen börjar te smaka lite godare igen. Livet blir så mycket roligare med gott te :) Det är inte perfekt än, men nu finns det hopp om att mina smaklökar är på väg tillbaka.

Visst ser den smarrig ut?

Jag tog en lugn promenad till affären, precis som jag sa, åh så skönt det var. Nån plusgrad, vindstilla, nysnöat så det var vitt o fint, det enda som saknades var solen men det gjorde inte så mycket för det var ändå helt underbart att vara ute. Men jag orkar inte med nån längre promenad än för jag vill inte ha nå influensa-bakslag.

Chicken red curry

Det verkar vara ett härligt väder ute och jag ska försöka mig på en kort promenad till affären idag. Efter att ha legat i soffan mest hela veckan känner jag att jag måste försöka få tillbaka lite ork. Lite ljus och frisk luft hjälper nog till en aning…hoppas jag. Vi läste om influensa-symptom igårkväll och Isak småskrattade hela tiden för allt stämde in på oss. Det som är mindre roligt att läsa är att man ofta känner sig trött i 2-3 veckor efter febern har försvunnit. Vi som har sportlov om en vecka.

Trots sjukstugan här hemma försökte vi oss på en lite mysigare och godare familjemiddag i går med thailändsk mat.


Chicken red curry
1 kg kycklingfilé 
salt o peppar
fryst broccoli
frysta minimorötter
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk
1-2 dl vatten eller 1 burk kokosmjölk
1 msk röd currypasta 
1,5 msk kycklingfond

Skär kycklingfilén i mindre bitar eller strimla den. 
Stek dem i olja i stekpanna. Salta och peppra.
Krydda med currypasta och pressa i vitlöken. 
Rör om. 
Häll i kokosmjölk och kycklingfond. 
Koka upp.
Lägg i fryst broccoli och frysta minimorötter.
Låt puttra 15-20 min tills grönsakerna är mjuka, rör om då och då. 
Servera med jasminris.

Mmmm så gott, var det inte bara jag som sa runt bordet. Jag hade bara en burk kokosmjölk hemma så jag fick dryga ut såsen med vatten och det gick bra men det hade kanske blivit snäppet godare och krämigare med en till burk kokosmjölk och struntat i vattnet. Smaka av med röd currypasta tills du får den styrka du vill ha. Tänk på att riset tar bort mycket av styrkan.

Jag tycker det är perfekt att ha olika frysta grönsaker i frysen och sen slänga ner en näve i grytor. Just broccoli och minimorötter är mina favoriter.

fredag 21 februari 2014

Sjuk fredag utan smak

Då är det åter igen fredagkväll men vi går miste om den härliga fredagskänslan eftersom vi har varit hemma o sjuka hela veckan och vi är inte helt friska än. Nu börjar vi bli ordentligt less denna förkylning eller influensa, eller vad vi nu har haft. Hur vet man om det är en kraftig förkylning eller influensa? Och vem bryr sig egentligen?

Jag försökte göra lite fredagsmysigt till middagen mitt i all sjukdoms-tråk. Eftersom allt smakar konstigt och inget smakar speciellt mycket tänkte jag att jag gör en riktigt stark maträtt så jag får känna lite smak i alla fall. Smart, va?


Inte ens te smakar gott nu och jag som älskar te och dricker flera koppar om da'n i vanliga fall. Åh vad jag längtar tills det börjar smaka gott igen.

Nu ska jag bädda ner mig i soffan för lite fredagsmys, 
hoppas ni alla har en riktigt bra fredag!