onsdag 8 januari 2014

Nytt år - Nya mål

Är det fler än jag som har tänkt börja äta nyttigare och motionera mer nu när vardagen är här igen? 
Hur går det för er?

Efter att ha haft lite semester med Viktväktarna under jul drar jag igång på allvar nu igen. Jag har inte räknat propoints och fyllt i min checklista men jag har ändå haft ett litet "Viktväktar-tänk" hela ledigheten. Och det är jag så stolt över! Men i ärlighetens namn så har det blivit ett o annat glas vin, många chokladbitar, lussekatter, pepparkakor och mycket god mat.

Frukt och bär är perfekt till mellanmål!

Men nu är vardagen här igen och då är det enklare att återgå till mina rutiner kring mat som fungerade så bra hela hösten. Lunchpromenaderna däremot får jag vänta ett tag på. För här är det glashalt och blött och så har det varit i en månad nu....minst. Kommer knappt ihåg när jag senast var på en härlig promenad utan halkigt underlag.

Ät mycket sallad till varje måltid!

En bekant, som var imponerad över min viktnedgång, ville ha några enkla kom-igång-tips
Detta var vad jag tipsade henne om.

Ät knäckebröd istället för mjukt bröd
Jag är en "mack-människa" och njuter av att äta mackor så jag kommer aldrig kunna utesluta mackor, men knäckebröd är inte speciellt "onyttigt". I dessa tider då det snackas Gi och Lchf är det lätt att dras med i rädslan för kolhydrater. 

Ät minimalt med eller ingen sås till maten
Jag har aldrig varit en "sås-människa" så det är inga större problem för mig att utesluta sås, men jag försöker ändå planera maten så att jag inte lagar typisk "sås-mat".

Mer frukt och grönt
Jag har fyllt upp frysen, kylen och fruktskålen med alla möjliga frukter, grönsaker och bär för att underlätta att äta nå snabbt, gott och nyttigt när man är hungrig mellan måltiderna.

Skippa all köpt snabbmat
Nu blir det ingen pizza, hamburgare eller pommes frites på ett bra tag. Ett beslut som är bra både för plånboken och vikten. Pizzan jag åt på nyårsdagen var ovanligt god och det beror nog på att jag inte hade ätit det på länge.

Sen pratade vi om självklarheter som att utesluta allt sött, ta mindre portioner, planera sitt matintag så att man aldrig blir vrålhungrig för då är risken större att man äter nå dumt. 

Mitt älskade Viktväktar-hjälpmedel!

tisdag 7 januari 2014

Janssons frestelse med skinka

Första arbetsdagen på det nya året är avklarad och det gick ju riktigt bra. Vi tog oss upp i tid t.o.m. Få se hur det går imorgon när även de stora barnens jullov är slut. Känns rätt skönt att vara igång med vardagen igen, trots att jag känner mig ovanligt trött just nu. Slumra till på soffan skulle inte vara helt fel, känner jag. Är det fler än jag som har börjat jobba idag efter en lång ledighet?

Nu har jag hunnit skriva ner det enkla och goda receptet på gårdagens "skink-janssons" som är perfekt att göra av rester från julskinkan.


Janssons frestelse med skinka 
400 g julskinka eller annan skinka 
1,2 kg rå potatis
2,5 dl matlagningsgrädde 
2 dl lättmjölk
salt
malen vitpeppar 
2 dl riven ost 

Skala och strimla potatisen. 
Strimla skinkan.
Smörj en stor form med flytande margarin. 
Varva potatis och skinka. Salta och peppra lite försiktigt mellan varven. 
Börja och sluta med potatis. 
Häll på gräddmjölken och strö till sist över lite riven ost. 
Tillaga i 200 grader i 60-70 minuter eller tills potatisen känns mjuk.


Jag använde mitt vanliga janssons-recept men bytte ut ansjovis mot skinka, dessutom struntade jag i löken så att barnen skulle bli glada. Det var inget speciellt men ändå så gott. Ibland är det enkla det bästa. Barnen (och vi vuxna) åt flera portioner var - men det kan ju även ha berott på att vi alla var så hungriga eftersom det blev riktigt sen middag.

måndag 6 januari 2014

Sista natten...

Jag förmodar att det är många som börjar jobba i morgon efter en lång ledighet. Det känns lite jobbigt att jag måste lägga mig i tid ikväll för att orka upp tidigt imorgon men det ska bli skönt med lite rutiner igen, t.ex att äta på ganska fasta tider. Idag blev det inte middag förrän efter klockan sju. Alla åt jättemycket av min skinkjanssons, vet inte om det berodde på att det var jättegott eller att alla hade hunnit bli jättehungriga. "Hunger är bästa kryddan" heter det ju.


Få se hur trött Ida är i morgon för jag tror det dröjer innan hon somnar. Hon är en riktig nattsuddare och är snabb på att vända dygnet "vår lilla tonåring". Vilken tur att vi har skaffat en tv till köket så att jag kan locka med Barnkanalen när hon ska äta frukost.

Matsedel v.2 januari 2014

Nu är lunchen precis bortplockad, rester från gårdagens pulled chicken, och storbarnen passar på att slöa innan skolan drar igång och Ida är på väg till en kompis. Kylskåpet börjar bli tomt igen efter att ha varit överfullt över alla helgerna. Ska dock åka till Kvantum snart för att fylla upp det igen inför veckan.

Dags för årets första veckomatsedel och då tar vi hand om lite rester från julen. Nu ska både julskinkan och glöggen ta slut, vi börjar redan i dag med att göra en janssons frestelse men byter ut ansjovis mot julskinka.


Matsedel v.2 januari 2014
Må: Janssons frestelse med julskinka
Ti: Köttgryta med glöggrester
On: Vegetarisk lasagne
To: Korv och makaroner
Fr: Taco
Lö: Fläskfilégryta
Sö: Torskgratäng

söndag 5 januari 2014

Pulled chicken

Nu är det söndagkväll men inte en vanlig söndagkväll för vi är ju lediga imorgon också. Underbart för mig som i vanliga fall inte tycker om söndagar. Jag har börjat planera den kommande veckan så smått ändå. Jag har även börjat fylla i saker i den nya almanackan för 2014, som har varit oanvänd än så länge. Där skriver jag in allt som ska göras, planeras och handlas, så att inget glöms bort.

Pulled pork var ett av de mest sökta recepten i Sverige i fjol och "alla" åt det (mitt recept är över två år gammalt och jag föredrar nog pulled beef framför pulled pork). Idag provade vi att långkoka kyckling i en (jul)kryddig sås.


Pulled chicken
1 kg kycklingfilé
3 msk rapsolja 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk chilipeppar
0,5 tsk rökt paprikapulver 
(tycker man om den rökiga smaken kan man ta mer)
1 tsk kanel
1 msk riven ingefära
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 dl tomatpuré
2 tsk soja
2 msk balsamvinäger
2 dl vatten

Finhacka lök och vitlök. Stek dem i oljan.
Tillsätt chilipeppar, paprikapulver, kanel, ingefära, salt, peppar och tomatpuré.
Lägg i kycklingen, ev. delad i två bitar. Rör runt så att kryddorna blandas ordentligt.
Tillsätt soja, balsamvinäger och vatten. Koka upp. 
Sänk värmen så att det bara småputtrar. 
Koka under lock i två timmar.
Ta upp kycklingen och dra sönder köttet med två gafflar.
Tillsätt i en ny kastrull.
Häll över lite av såsen i omgångar, blanda om och värm på.

Du kan inte använda all sås som kycklingen har kokat i om du äter i t.ex. pitabröd för då blir brödet för blött.  Å andra sidan - ju mer sås desto smakrikare kyckling. 

Ida tyckte det var riktigt smarrigt och åt flera portioner.
Idag åt vi pulled chicken till libabröd, grönsaker och sambalkräm. Men man kan även äta det i tacoskal, hamburgerbröd eller baguette eller till pommes frites, bulgur eller ris. Variera efter eget tycke och smak. Kryddningen på kycklingen är också enkel att variera, jag har redan börjat fundera på hur jag ska krydda nästa gång.

Mums!
Koka kycklingfiléhalvor i två timmar och sen har du pulled chicken.

Hal jul

Jullovet börjar lida mot sitt slut, en dag kvar för mig, Leif och Ida medan storbarnen har lov även på tisdag och börjar först på onsdag. Jag har börjat packa ihop julsakerna lite smått men låter en del ljusstakar och stjärnor vara kvar en vecka till.

Tomten och Tomtetass
Har ni sett Tomtetass, bästa julfilmen! Den är så mysig och handlar om tomten och hans hund Tomtestass, en storfavorit här hemma. När vi ställde fram tomten, som varje år står och vaktar julklapparna under granen, så gick Ida och hämtade sin hund som nästan ser ut som Tomtetass. Visst blev det gulligt?

Ihopsamlade julsaker som ska packas ner i jullådan och ställas undan i 11 månader.
Det är samma sak varje år - när folk runt omkring mig börjar prata om att de är less julsakerna och börjar plocka bort dem redan vi nyår så kan jag inte förstå dem för det är ju så mysigt med allt rött, alla tomtar och alla ljuspunkter. Men sen går det en vecka till och då är även jag less och det känns så bra att få plocka bort allt med julen.

Inget vinterväder! Gräsmattan syns, vägarna är täckta av is och vatten, den här tiden brukar knappt vårt staket synas under alla snö och nu är det bara en liten liten snöhög som plogen har lyckats samla ihop.
Vi har haft ett långt, slappt, skönt och halkigt jullov. Det enda tråkiga med detta jullov är vädret. Jag hade sett fram emot långa promenader, skidåkning (för barnen) och mycket utevistelse. Istället har vi mest hållit oss inomhus för att inte slå ihjäl oss. Det är rena blankisen på gatorna med översvämningar på vissa ställen och en omöjlighet att gå på promenader (om man inte har broddar, stavar, flytväst och diverse hjälpmedel med sig).

lördag 4 januari 2014

Lördagsgodis

Trots att det är fest och helg mest varje dag så missade inte Ida att det var lördag idag. Lördag betyder lördagsgodis! Egentligen är hon inte så mycket för godis, hon tar nån klubba och sen är hon nöjd, men ändå vill hon alltid köpa lördagsgodis. Det vill säga de gånger hon kommer ihåg att det är lördag. Det innebär att det är oftare vi INTE köper lördagsgodis än vi köper...och det känns bra.


Vid tre-tiden hoppade vi ur pyjamasarna (för ovanlighetens skull), klädde på oss och åkte på lite rea-shopping som avslutades med godisköp. Men innan godiset hann vi fynda lite kläder, ljus och leksaker.

Det har inte blivit mycket matlagning de senaste dagarna, vi äter fortfarande rester mest varje dag - "Den som spar han har...." Men imorgon planerar jag för lite ny matlagning.