Kokosbolltårta
5 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Till formen:
1 dl kokos
Till garnering och servering:
vispgrädde
riven choklad
bär
Vispa äggvitorna, tillsätt försiktigt socker, vaniljsocker och bakpulver efter ca 1 minut.
Vispas i ca 6 minuter till, gärna längre.
Smörj en form med löstagbar botten ca 24 cm diameter. Strö med kokos.
Häll äggsmeten i formen.
Sätt in i 250 graders varm ugn. Slå av ugnen.
Låt stå minst 5 timmar, det går bra att låta den stå över natten.
Garnera med vispgrädde och riven choklad, servera till bär och ev. mer grädde.
Receptet har jag haft länge men det har fått ligga kvar oanvänt i lådan, men nu var det dags att prova det och det lär återkomma på fler kalas framöver. Enkelt att göra botten på kvällen och sen ta ut den ur ugnen på morgonen och garnera när den ska ätas. Jag tycker den blev så vacker med den småbruna kokosen runt om hela tårtan, såg nästan ut som krokant eller nötter.
Eftersom jag inte är så jätteförtjust i grädde brukar jag inte ha så mycket grädde på tårta utan servera vispad grädde på sidan om till de som vill ha mycket grädde. Extra bär blir gott till det mesta så det brukar jag också servera på sidan om. Dessutom är det perfekt för lchf:are att kunna äta grädde och bär.
Kokosströad form |
Äggsmeten |