måndag 11 november 2013

Laxfylld cannelloni i vitvinssås

Nu sitter vi mätta och nöjda i soffan, har precis kommit hem från mina föräldrar där vi blev bjudna på palt. Så gott...och det känns som evigheter sen jag åt det senast. Många propoints men så värt det, får gå en extra promenad i morgon.

I går önskade sig Leif laxfyllda cannelloni till middag. Eftersom jag istället åt spenatfyllda canelloni verkade jag ha fullt upp med mitt för jag glömde ta kort på de färdiga laxrullarna.


Laxfylld cannelloni i vitvinssås
Vitvinssås:
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl parmesanost, riven
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull.
Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen. Låt koka ca 2 min.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.

Cannelloni
:
1 st purjolök, liten
1 msk olivolja

400 g laxfilé, skinn- och benfri
100 g lax, kallrökt
250 g kesella, 10%
2 st äggulor
0,5 dl dill, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st cannellonirör, i paket
parmesanost


Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2-3 min. Låt svalna.
Finhacka laxen. Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
Spritsa fyllningen i cannellonirören.
Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i de laxfyllda rören.
Häll resten av såsen över och strö på parmesan.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 35 min.


Det går att förbereda rätten fram till gratinering. Perfekt att göra den på förmiddan och sen får den vila i kylskåpet tills det är dags att äta. En festlig laxrätt som alla (som tycker om rökt lax) tycker om. Tyvärr kan jag inte äta rökt lax och avstår därför denna festrätt som Leif tycker att han får äta alldeles för sällan.

4 kommentarer:

  1. Underbart gott, hälsar jag o Le. Såg direkt på receptet att det skulle passa oss - och det gjorde det! Leif har bra smak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att ni tyckte om det trots att jag inte förstår storheten i den här maträtten :)

      Radera
  2. Hej,

    jag undrar vad man ska ha för lax? bara rökt lax eller vanlig som man steker, isf ska man steka den innan eller inte? Tack på förhand :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man har en bit rökt lax och en bit färsk lax som man inte behöver steka innan för den tillagas klart i ugnen.

      Radera