söndag 6 oktober 2013

Ricossa Gavi - gott vitt vin

Söndagkvällen är här och som vanligt har helgen gått alldeles för fort. 
Ida har varit på kalas i dag och haft såå roligt men vilken ljudnivå det var! Direkt därifrån åkte vi hem och började med maten och jag lyxade till det med ett glas vin. På kalaset i fredags bjöd jag på ett gott vitt vin som jag aldrig smakade då eftersom jag valde rött istället. Men ikväll smakade jag ett glas och det var riktigt gott som apéritif så det här kommer jag köpa fler gånger.


Ricossa Gavi är ett torrt, vitt vin från det kända vindistriktet Gavi, tillverkat uteslutande av druvan Cortese. Vinet har en ungdomlig och frisk doft med inslag av citrus, grönt äpple, vanilj och viss mineralitet. Smaken är torr och frisk och har en aromatisk karaktär som påminner om vita blommor, citroner, gröna äpplen och honungsmelon. Det här är ett vin som lämpar sig utmärkt för en viss tids lagring.

Servera vinet som apéritif eller till fisk och skaldjur. Det är även ett fint komplement till ost och grönsaksrätter.
Pris: 76kr
Artikelnummer: 2872
Ursprungsland: Piemonte, Italien.
Producent: Mondo del Vino


Dagens middag blev en enkel och god chilikycklinggratäng som jag åt med färsk spenat och de övriga åt pasta till. Ni som har följt mig ett tag vet att jag inte tycker om stek-os, speciellt nu när vi inte har något köksfläkt installerad. Därför var den här kycklinggratängen perfekt eftersom jag la kycklingen rå i gratängformen och sen hällde jag på två olika såser som fick tillagas tillsammans i ugnen.

lördag 5 oktober 2013

Chili-kalas

Härliga lördag är här!
Det är så härligt att vakna upp efter en trevlig fest, när man känner sig nöjd med den mat man valt och glad över alla man har hunnit prata med (o lite ledsen att man inte hinner prata så mycket som man vill med alla). Barnen är så nöjda med sina presenter dessutom och när barnen är nöjda då är jag nöjd.

Här kommer gårdagens meny, dvs chili con och sin carne med tillbehör. Chili con carne är alltså inte köttfärs och bönor, utan kött som jag lät koka i många timmar så att köttet kokade sönder och blev helt ljuvligt gott och smakrikt.

Chili-kalas
Älg-chili con Carne (utan köttfärs och bönor)
Chili sin Carne (smakrik vegetarisk gryta)

tortillas
tacochips
smör
brieost

sallad (sallad, gurka, tomat, riven morot)
majs
limemarinerade bönor
limeklyftor

yoghurt
vitlöksdressing
salsa

Dryck
bubbelvatten med och utan smak
vatten
öl
vin (rött o vitt)
läsk
festis

Efterrätt
hjortron
grädde
vaniljsås
kaffe
te
festis
läsk

fredag 4 oktober 2013

Släktmiddagskalas

Oj vad den här da'n gick fort! Jag har tänkt höra av mig till er flera gånger men det blev visst aldrig av. Jag och Ida har haft en mysig hemmadag då jag i lugn och ro har förberett kvällens släktmiddag och en o annan kanelbulle hann vi med också. Det är ju trots allt bara en gång per år det är kanelbullens dag.

Ikväll har vi firat Olivias och Isaks födelsedagar, den ena 2 veckor i efterskott och den andra en vecka i förskott. Perfekt att slå ihop de två eftersom vi alltid har fullt upp på hösten och har svårt att hitta två lediga helger för kalas. Olivia är inte lika positiv som jag över ett dubbelkalas. Men jag tror vi gör detta till en tradition. Jag älskar traditioner!

Till varmrätt bjöd vi på en älgchili och en vegetarisk chili med tillbehör och till efterrätt bjöd vi på hjortronpaj och kladdkaka. Och Ida hann med en show också då hon sjöng (och dansade) till The Fooo.

En tallrik full med godsaker

Ett dukat bord.

...och från andra hållet.

Showartisten

torsdag 3 oktober 2013

Provsmakning

Hastigt och (o)lustigt fick jag helg redan idag. Pga hotet mot förskolan bredvid Idas skola tar jag en hemma-fredag imorgon för att vara hemma med Ida. Känns konstigt att ha lite fredagskänsla redan på en torsdag. Annars har kvällen mest gått åt till att förbereda morgondagens släktmiddag, jag har plockat och städat lite (med betoning på lite) men framför allt har jag förberett mat, dryck och efterrätt. Dvs jag har gjort det roliga.

Ida och Isak provsmakade maten och jag fick väl godkänt. Hoppas morgondagens gäster håller med barnen.

Busungen Ida kunde inte sluta spexa när jag tog fram kameran

onsdag 2 oktober 2013

Tillbaka i morgon

I dag blir det bara ett snabb-inlägg. I morgon är jag förhoppningsvis på bättre humör. Just nu är huvudvärken på väg och den beror nog på all stress och oro jag känt och känner i dag. Förskolan som ligger granne med Idas skola utrymdes kring lunch och alla föräldrar var tvungen att hämta hem barnen. När jag hörde det stressade jag iväg för att hämta hem Ida till mormor och morfar, sen tillbaka till jobbet men mina tankar var på annat håll.
Skärmdump från nsd.se
Pga sekretess kan polisen inte säga så mycket mer än att det handlar om ett relationsdrama. Tragiskt!

tisdag 1 oktober 2013

Köttfärsbiffar i lingon- och timjansås

Puuh, äntligen har jag stekt klart nästan 4 kg grytbitar. Det tog sin lilla tid. Gissa om jag var nå less de sista omgångarna, att vi inte har fått fläkten installerad än gjorde ju inte saken bättre. Men nu är det gjort och det känns riktigt skönt. Funderade ett tag på en kvällspromenad för att bli av med lite stekos, men det är så himla mörkt ute numera så det kändes inte så himla kul att gå ut. Å andra sidan är jag i slutet av min spännande ljudbok så jag kanske går ut en sväng i alla fall för att få höra upplösningen.

I söndags provade vi sista smaken av Keldas middagspannor och det var en sås med smak av lingon och timjan som ska passa till köttfärsrätter. Så vi stekte köttfärsbiffar, kokade upp såsen och åt till potatis och sallad. Mums!

Köttfärsbiffar
500 g färs
1 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
0,75 msk potatismjöl
1 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 st liten gul lök, riven
1 tsk salt
0,75 tsk svartpeppar

Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
Smaka av och krydda med mer salt och peppar om du vill.
Blanda i köttfärsen och rör med en trägaffel. Forma smeten till biffar.
Stek i stekpanna i omgångar. Lägg över i en ugnsform

Sås
Koka upp såsen enligt förpackningens anvisningar.
Häll såsen över biffarna.
Vi höll sedan allt varmt i ugnen i 150 grader, men om alla är redo att äta på en gång behöver man inte ställa in formen i ugnen.


Alltså jag är så nöjd med alla tre smaker av Keldas middagspannor. Fort och enkelt har man en festmåltid utan större anstängning och man behöver inte ens fundera på kryddningen. Känns konstigt att tipsa om halvfabrikat, jag som vill göra allt från grunden. Men man måste väl acceptera att dygnet bara har 24 timmar och det finns ju bättre och sämre halvfabrikat.

måndag 30 september 2013

Experiment pågår

Måndagkväll och lugnet börjar lägga sig. 
Jag har precis tagit ut två kladdkakor ur ugnen så det luktar såå gott, men det är "Se men inte röra" som gäller. Jag hoppas jag lyckades bättre med dessa två än den jag bakade till Olivias födelsedag som inte var det minsta kladdig.


Isak blev också sugen på att göra nå gott när jag höll på i köket så han gjorde sin efterrätts-favorit - Pannacotta! Men han gjorde den på ett nytt sätt. Så nu måste vi vänta tills imorgon innan vi vet om han lyckades. Spännande!


Ni missar väl inte att säsong 3 av Homeland börjar ikväll? Jag har längtat hela dan och nu är det snart bara en timme kvar :) Men efter vårt Homeland-maraton i somras känns det konstigt att bara se ett avsnitt i veckan.