Redan söndaglunch, dagarna går alldeles för fort så här i slutet av semestern. Isak har precis gett sig i väg på fotbollsmatch i Arvidsjaur, 16 mil enkel resa för att spela några minuter. Vansinne tycker jag. Kul tycker Isak. Vad har ni för söndagsplaner? Vi tar det mest lugnt och plockar o donar lite här hemma.
I måndags gjorde jag en kycklinglasagne, perfekt med lasagne, gratäng eller grytor när man är många som ska äta. Eftersom vi inte hade nån köttfärs blev det en lasagne av kyckling istället...och det är minst lika gott.
Kycklinglasagne med tacosmak
700 g kycklingfilé
1 broccoli
1 röd paprika
0,5 zucchini
2 påsar taco kryddmix (à 40 g)
1 dl vatten
3 dl crème fraiche
200 g färskost (av philadelphiatyp)
2 dl mjölk
lasagneplattor
2 dl riven gratängost
Skär kycklingen i strimlor. Stek kycklingen. Lägg över i en gryta, tillsätt taco kryddmix och vatten.
Skär broccolin och zucchinin i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
Fräs grönsakerna lite lätt, tillsätt dem till grytan.
Rör i crème fraiche, färskost och mjölk. Koka upp kycklingröran.
Täck bottnen på en smord ugnssäker form med ett tunt lager kycklingröra.
Lägg på ett lager lasagneplattor. Varva kycklingröra och plattor. Avsluta med ett lager kycklingröra. Strö över osten.
Ställ in i ugnen i 175°C ca 30 minuter. Servera med en grönsallad.
Som ni vet så älskar jag mat som klarar sig själv i ugnen och går att förbereda. Den här lasagnen blev riktigt god, men se till att kycklingröran är riktigt blöt (fyll på med mjölk om det ser för torrt ut) för lasagneplattorna suger åt sig mycket vätska och en torr lasagne vill ingen ha. Förut har jag gjort en kycklinglasagne med spenat, som ni också borde prova.
söndag 11 augusti 2013
lördag 10 augusti 2013
Grillad röding
Sista semester-lördagen börjar lida mot sitt slut och vi ligger utslagna i varsin soffa. Så fort Ida har lagt sig ska vi fortsätta vårt Homeland-maraton, vi hann precis se klart säsong 1 innan våra gäster dök upp i måndags så nu ska vi börja med säsong 2. Längtar! Hoppas den fortsätter vara lika bra som säsong 1 och jag vet att säsong 3 snart börjar visas så vi har måååånga avsnitt kvar.
Från Jämtland fick vi några fjällrödingar, så dagens grillmiddag var självklar.
Grillad röding
röding
gräslök
citron
citronpeppar
salt
Salta och peppra i och runt fisken.
Fyll med gräslök och skivad citron.
Grilla några minuter på varje sida.
Fisken åt vi med mandelpotatis, sommarsallad och romsås. Mums! Ida kunde knappt sluta äta, röding är hennes nya favoritfisk. Röding och fisk överhuvudtaget blir oftast gott på grillen och man kan använda sig av det man har hemma. Idag tog jag lite gräslök från trädgårdslandet o några citronskivor och la in i fisken, som vi valde att behålla hel med skinnet kvar. Men bara lite salt och peppar blir också gott om man har bra fisk.
Monster High
Ida har precis kommit hem från sin kompis Nova som har haft sitt 6-årskalas idag. Det var Monster High-tema så Ida ville bli sminkad till en av monster-tjejerna. Vilken tur att hon har en storasyster som mer än gärna tar fram sina sminkgrejer och hjälper till.
Det var mycket svart och rosa hemma hos Nova i bästa Monster High-stil. Tårtan, som jag tjuvkikade på, var så fin - rosa och svart med en bild/oblat på Monster high-dockorna. Så kul med tema-kalas! Jag har aldrig provat ha en oblat på tårtan men jag blev väldigt sugen på att prova det snart. Men nu är det ju ett tag kvar till nästa födelsedag. Risken är stor att jag har hunnit glömma det till dess :)
När sminket var framme ville Ida, så klart, sminka Olivia lite också :) och snälla storasystern lät henne göra det (trots resultatet).
fredag 9 augusti 2013
Full dag och mage
Det är en trött Ida som just nu kämpar med att inte somna :) Hon har haft fullt upp i dag på kusin Emelies sista dag här hos oss. De började med att åka till Teknikens hus där de hade kul i nästan fyra timmar. När de kom hem bytte de om till badkläder och vi åkte till Aronsbadet, ett utomhusbad på andra sidan stan där de roade sig med att bl.a. åka vattenrutchkana i över en timme.
Till dagens avskedsmiddag bjöd vi på grillade kycklingfiléer som jag fyllt med röd pesto, salami och mozzarella. Ni som har missat det receptet får det här igen, det är så gott så det tål att upprepas.
Grillade fyllda kycklingfiléer
4 kycklingfiléer
4 salamiskivor
pesto
1 boll mozzarella
salt o peppar
Skär ett snitt i kycklingfiléerna och vik upp dem.
Stryk på ett lager pesto på båda insidorna.
Lägg dit en skiva salami och skivad mozzarella.
Vik ihop kycklingen.
Salta och peppra.
Grilla några minuter på varje sida. Skär i kycklingen så att du är säker på att den är genomstekt som är så viktigt när det gäller kyckling.
Till det bjöd vi på krämig pestopasta som vi har ätit minst en gång i veckan den här sommaren för den är så enkel och så god. Precis som man vill ha det, eller hur? Det som blir över (om man lyckas att inte äta upp allt) är perfekt att göra en pastasallad av.
Krämig pestopasta
pasta
pesto
grädde
turkisk yoghurt
svartpeppar
Koka pastan. Häll bort vattnet.Blanda i några matskedar pesto.
Häll i lite grädde och turkisk yoghurt.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med nymalen svartpeppar och ev. mer pesto.
Dessutom gjorde jag en somrig sallad med bl.a. nektariner. Det gäller att passa på att använda nektariner nu när de är som godast...och billigast. Det blir supergott i en sallad.
Sallad med nektariner
sallad
2 tomater
2 nektariner
gräslök
Täck ett fint fat med sallad.
Tärna tomater och nektariner. Lägg ovanpå ruccolan.
Klipp gräslök över.
En avskedsmiddag måste innehålla en efterrätt. Eller det kanske den inte måste men vi låtsas det :) Jag gjorde i alla fall en krispig och knäckig hjortonpaj eftersom vi hade kvar så mycket grädde från veckans tidigare efterrätter.
Hjortronpaj
200 gr smör, smält
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6-8 dl hjortron
Täck en pajformsbotten med hjortron.
Blanda pajdegen och tryck den över hjortronen.
Grädda i 200 grader i 35 minuter.
Servera med grädde eller glass.
Vi har ätit alldeles för mycket dessa dagar men det blir lätt så när man har gäster och det är semestertider. Nu får vi skärpa till oss när vardagen drar igång med skola och jobb.
Till dagens avskedsmiddag bjöd vi på grillade kycklingfiléer som jag fyllt med röd pesto, salami och mozzarella. Ni som har missat det receptet får det här igen, det är så gott så det tål att upprepas.
Grillade fyllda kycklingfiléer
4 kycklingfiléer
4 salamiskivor
pesto
1 boll mozzarella
salt o peppar
Skär ett snitt i kycklingfiléerna och vik upp dem.
Stryk på ett lager pesto på båda insidorna.
Lägg dit en skiva salami och skivad mozzarella.
Vik ihop kycklingen.
Salta och peppra.
Grilla några minuter på varje sida. Skär i kycklingen så att du är säker på att den är genomstekt som är så viktigt när det gäller kyckling.
Till det bjöd vi på krämig pestopasta som vi har ätit minst en gång i veckan den här sommaren för den är så enkel och så god. Precis som man vill ha det, eller hur? Det som blir över (om man lyckas att inte äta upp allt) är perfekt att göra en pastasallad av.
Krämig pestopasta
pasta
pesto
grädde
turkisk yoghurt
svartpeppar
Koka pastan. Häll bort vattnet.Blanda i några matskedar pesto.
Häll i lite grädde och turkisk yoghurt.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med nymalen svartpeppar och ev. mer pesto.
Dessutom gjorde jag en somrig sallad med bl.a. nektariner. Det gäller att passa på att använda nektariner nu när de är som godast...och billigast. Det blir supergott i en sallad.
Sallad med nektariner
sallad
2 tomater
2 nektariner
gräslök
Täck ett fint fat med sallad.
Tärna tomater och nektariner. Lägg ovanpå ruccolan.
Klipp gräslök över.
En avskedsmiddag måste innehålla en efterrätt. Eller det kanske den inte måste men vi låtsas det :) Jag gjorde i alla fall en krispig och knäckig hjortonpaj eftersom vi hade kvar så mycket grädde från veckans tidigare efterrätter.
Hjortronpaj
200 gr smör, smält
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6-8 dl hjortron
Täck en pajformsbotten med hjortron.
Blanda pajdegen och tryck den över hjortronen.
Grädda i 200 grader i 35 minuter.
Servera med grädde eller glass.
Vi har ätit alldeles för mycket dessa dagar men det blir lätt så när man har gäster och det är semestertider. Nu får vi skärpa till oss när vardagen drar igång med skola och jobb.
torsdag 8 augusti 2013
Födelsedagsbufféer hos mamma
Ännu en solig dag. Lovely! Den här sommaren då solen inte har visat sig alltför mycket i Luleå njuter jag mer än vanligt såna här dagar då man kan sitta ute ganska sent i alla fall. På eftermiddagen åkte vi till mamma som bjöd på en födelsedagsfikabuffé deluxe, det godaste var, så klart, en kladdkaka med kraftig chokladsmak.
Vi hade en mysig stund på deras altan med underbar utsikt. Den skulle jag inte tacka nej till! Ida och Emelie badade i älven, men Ida badade nog mer i sanden än i vattnet kändes det som när vi försökte få bort all sand från henne efter badstunden.
Vad säger man om den här utsikten från altanen? |
På kvällen var den sen dags för champagne och mamma dukade fram ännu en buffé den här gången bestod den av mat (som jag inte fotograferade, för jag vill ju inte vara i vägen hela tiden :) ). Vi bjöds på Astrids ugnskyckling Ketjap Manis, Västerbottensostpaj med löjrom, morotspaj, sallad och stenugnsbakat surdegsbröd.
En dag på Ikea
I går tog vi med oss våra gäster och åkte 12-13 mil norrut till Ikea i Haparanda där vi tog en heldag därav bloggtystnaden. Vissa tyckte det var roligare än andra :) Gissa vilket kön som tyckte det var roligast? Vi köpte bänkskivor och diskho så nu är det inte mycket som är kvar innan köket kan kallas klart. Dessutom kompletterade jag med lite lådinredning och annat smått och gott. Alltid kul att vara på Ikea!
När vi kom hem drog vi igång grillen på en gång och grillade kött och potatispaket, som vi åt till en sallad. Karlarna stod ute vid grillen och kvinnorna var inne köket och gjorde resten. Inte så ovanligt att det är så. Eller hur är det hos er?
Nu har två av gästerna åkt hem till Jämtland och de övriga är med Ida och Isak på Leos lekland så nu är det väldigt tyst (och tråkigt) här hemma. Jag har plockat undan lite, satt igång en tvättmaskin, dammsugit och nu tar jag mig en avokadomacka med tomat och ett glas chai-te till lunch. Snart ska jag cykla ner till mina föräldrar där det blir kalas i dag för mamma fyller år. Hipp hipp hurra!
När vi kom hem drog vi igång grillen på en gång och grillade kött och potatispaket, som vi åt till en sallad. Karlarna stod ute vid grillen och kvinnorna var inne köket och gjorde resten. Inte så ovanligt att det är så. Eller hur är det hos er?
Nu har två av gästerna åkt hem till Jämtland och de övriga är med Ida och Isak på Leos lekland så nu är det väldigt tyst (och tråkigt) här hemma. Jag har plockat undan lite, satt igång en tvättmaskin, dammsugit och nu tar jag mig en avokadomacka med tomat och ett glas chai-te till lunch. Snart ska jag cykla ner till mina föräldrar där det blir kalas i dag för mamma fyller år. Hipp hipp hurra!
tisdag 6 augusti 2013
En dag i matens tecken
Det blev ganska sent igår innan alla hade hittat sig en sovplats, täcke och kudde (vi fem och fem gäster), men vi rymdes...och några till skulle vi nog kunna klämma in också. Ännu bättre blir det när gamla tvättstugan är färdigrenoverad med fler sängplatser.
Finns det nå bättre än att äta frukost ute på altanen? Det kunde vi göra i morse! Jag dukade upp allt inne på köksbordet i skydd från solens värmande strålar. Vi hade bl.a. fil, yoghurt, müsli, kaffe, te, o'boy, 3 sorters hårdbröd, 3 sorters mjukbröd, smör, brieost, ost, skinka, ägg, kaviar och egenplockad sallad. Undra hur frukostbuffén ska se ut imorgon?
Efter att tjejerna hade badat ett tag på två olika stränder (kusin Emelie var ju tvungen att prova båda våra stränder) gick vi hem och åt lunch. Jag slängde ihop en ugns-bondomelett med bacon, två sorters korvar och potatis som vi åt tillsammans med sallad och bröd. Perfekt lunchmat när man ska bjuda många...och det ska gå snabbt. Sen blev det kaffe på maten med en havre-russin-kaka.
Och snart är det dags för surströmming innan vi ska iväg på fotbollsmatch...igen. Inte nog med att Isak spelade n-i-o matcher under helgen, nu är det dags igen.
Finns det nå bättre än att äta frukost ute på altanen? Det kunde vi göra i morse! Jag dukade upp allt inne på köksbordet i skydd från solens värmande strålar. Vi hade bl.a. fil, yoghurt, müsli, kaffe, te, o'boy, 3 sorters hårdbröd, 3 sorters mjukbröd, smör, brieost, ost, skinka, ägg, kaviar och egenplockad sallad. Undra hur frukostbuffén ska se ut imorgon?
Efter att tjejerna hade badat ett tag på två olika stränder (kusin Emelie var ju tvungen att prova båda våra stränder) gick vi hem och åt lunch. Jag slängde ihop en ugns-bondomelett med bacon, två sorters korvar och potatis som vi åt tillsammans med sallad och bröd. Perfekt lunchmat när man ska bjuda många...och det ska gå snabbt. Sen blev det kaffe på maten med en havre-russin-kaka.
Och snart är det dags för surströmming innan vi ska iväg på fotbollsmatch...igen. Inte nog med att Isak spelade n-i-o matcher under helgen, nu är det dags igen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)