Nu är långfredagen här med strålande sol, klarblå himmel och nästan vindstilla. Perfekt väder för att städa förråden....eller inte. Vi gjorde i alla fall ett litet städryck nu på morgonen så får vi gå ut i det fina vädret efter lunch. Vår slalomtjej var lite sugen att prova sina nya stavar och glasögon så det blir nog en tur till skidbacken för några i familjen i alla fall. Vi övriga tar en promenad på isvägen.
Här är det utlovade receptet på den goda laxen vi åt i går. Blir lika god med som utan mjölkprodukter.
Gooood ugnslax
1 kg lax med skinn, färsk och rensad
(mjölkfritt) margarin till långpannan
1 tsk salt
3 tsk citronpeppar
1,5 dl klippt dill
4 dl (havrebaserad) grädde
Smörj en långpanna eller stor ugnssäker form med lite margarin.
Lägg i laxen med skinnsidan uppåt. Krydda skinnet med salt och citronpeppar.
Sätt in laxen i ugnen i 200° C, långt ner, i ca 25 minuter.
Ta ut laxen, dra av skinnet och krydda ytterligare med salt och citronpeppar och strö över dillen.
Häll grädden runt om. Sätt in laxen i ugnen ytterligare 15 minuter.
Servera med (pressad) potatis, sallad och citronklyftor.
Den här laxen blir så otroligt saftig och inte det minsta torr, förmodligen beror det på att skinnet skyddar fisken från början. Leif undrade vad jag hade i såsen för den blev så god så det var svårt att förstå att det bara var salt, citronpeppar, dill och grädde i den. T.o.m Isak åt en stor portion utan att klaga, men att erkänna att det var gott det ville han inte :) Köp en hel lax så fixar du enkelt en festmåltid för många.
fredag 29 mars 2013
torsdag 28 mars 2013
Påsken är här
Skärtorsdagskväll och jag njuter av att jag inte behöver ställa väckarklockan imorgonbitti. Världens bästa känsla! Det tog sin tid, men till slut fick vi lite påskpyntat i ett städat hem och en liten söt påskkärring har vi haft på besök också. Nu ska jag njuta av vårt städade hem (och lediga helg) så länge det varar.
Dagens middag blev en saftig god lax med dillsås. En ugnslax som mamma ofta gör och laxen blir sååå god o inte det minsta torr. Så snart jag hinner ska jag skriva ner receptet till er och då måste ni lova att prova göra den. Ni lär inte bli besvikna.
Jag hade tänkt gå och lägga mig tidigt för att hinna läsa lite innan jag somnar, men nu var visst Isak på väg hit med nån kompis för de skulle se film så då är det väl bäst att jag håller mig vaken ett tag till :)
Dagens middag blev en saftig god lax med dillsås. En ugnslax som mamma ofta gör och laxen blir sååå god o inte det minsta torr. Så snart jag hinner ska jag skriva ner receptet till er och då måste ni lova att prova göra den. Ni lär inte bli besvikna.
Jag hade tänkt gå och lägga mig tidigt för att hinna läsa lite innan jag somnar, men nu var visst Isak på väg hit med nån kompis för de skulle se film så då är det väl bäst att jag håller mig vaken ett tag till :)
onsdag 27 mars 2013
Chips för allergiker
Till Astma- och Allergiföreningens skidresa var det viktigt att få "rena" chips, dvs inget som riskerar att ha varit i kontakt med mjölk, ägg eller nötter och inte nå kryddblandningar heller. Dvs vi ville ha salta chips från en "ren" produktion. Chipsen som klarar våra hårda krav är OLWs lättsaltade chips liksom Änglamarks salltade, Änglamarks chips är även miljövänliga. Perfekt, eller hur?
Mina barn är riktiga chipsmonster! Det är inte mig de släktar på då. Isaks favorit har alltid varit OLWs grillchips som har varit mjölkfria hela tiden och helt ok för honom att äta. Dill & gräslök som nog är den chipssort jag tycker är godast har tidigare innehållit mjölk men nu är även den mjölkfri. Jippie! Guldstjärna att de plockar bort mjölk från sin produktion och öppnar upp för fler att äta av dem.
Vilka chips tycker ni är godast? Ni allergiker kan väl tipsa om andra chips-märken och smaker som är ok för er.
tisdag 26 mars 2013
Fredag i Kåbdalis
Efter mycket planerande och fixande med sponsorer så var det äntligen dags att packa in oss i bilen för en familjehelg i Kåbdalis anordnad av Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Bilen var överfull med skidor, packning, korvbröd, chips, festis, goodiebags och barn, för Olivia och Isak hade med sig varsin kompis. Jag är imponerad att vi rymde allt och kom i väg i hyfsad tid.
När vi kom fram till Blåfjells fina stugor vid lunch så satte jag igång att steka hamburgare till sju hungriga personer som var laddade för en helg på skidor. Efter lunchen åkte de övriga slalom och jag, Ann och Anita började förbereda kvällens fredagsmys. Från de trevliga ägarna till Kåbdalis fick vi låna en festlokal för kvällens aktiviteter. Perfekt så att vi hade möjlighet att träffas alla 60 personer som var med på familjelägret.
Hygien är extra viktigt vid allergier så vi paketerade Änglamarks (mjölkfria) chips och salta pinnar i en-liters-påsar så alla gästerna kunde ta varsin påse istället för att alla skulle vara och gräva i skålar. Detta för att minmera risken att det som från början var ägg-, mjölk- och nötfritt skulle få något av detta på sig. Bra tips att tänka på om man ska bjuda allergiker. Lite mjölk på ett finger kan vara förödande för en mjölkallergiker.
Goodiebags med lite blandat innehåll, bl.a. böcker och nyckelband från Luleå kommun, leksaker från Barnens hus, bilpåsar från Coop Forum Örnäset och varucheck från Oatly, delades ut till alla familjer. En uppskattad grej och det såg så roligt ut när alla satt och tittade i sina påsar.
Vi hade fått spel från Ica Maxi och block, pennor och linjaler från WSP som barn och vuxna sysselsatte sig med under kvällen. Fast vissa gjorde som vanligt...lekte med mobilen :)
När klockan hade passerat sju var det många som blev ivriga ut i backen igen eftersom sittliften då öppnade igen för lite kvällsåkning.
Fin stuga med fin utsikt i Blåfjell/Kåbdalis |
Hygien är extra viktigt vid allergier så vi paketerade Änglamarks (mjölkfria) chips och salta pinnar i en-liters-påsar så alla gästerna kunde ta varsin påse istället för att alla skulle vara och gräva i skålar. Detta för att minmera risken att det som från början var ägg-, mjölk- och nötfritt skulle få något av detta på sig. Bra tips att tänka på om man ska bjuda allergiker. Lite mjölk på ett finger kan vara förödande för en mjölkallergiker.
Goodiebags med lite blandat innehåll, bl.a. böcker och nyckelband från Luleå kommun, leksaker från Barnens hus, bilpåsar från Coop Forum Örnäset och varucheck från Oatly, delades ut till alla familjer. En uppskattad grej och det såg så roligt ut när alla satt och tittade i sina påsar.
Välbesökt fredagsmys |
Vissa spelade spel, vissa ritade och vissa höll på med sina mobiler |
Mysigt med kvällsåkning |
Krämig majssoppa med Västerbottensost
Snart är det påsk! Har ni påskbuffén klar? Det har inte jag så nu är det hög tid att börja planera men innan dess tänkte jag hinna städa och påskpynta. Jag är en bra bit på väg, men ikväll blev jag så otroligt trött efter maten så jag orkade inte ta tag i alla pappershögar som stod på dagens agenda. Istället satte jag mig vid datorn....ett tag. Nu ska jag bara se "Halv åtta hos mig" sen ska jag fortsätta med städandet.
Här kommer receptet på den goda krämiga soppan vi åt igår före våfflorna.
Krämig majssoppa med Västerbottensost
0,5 gul lök, finhackad
smör
1 msk vetemjöl
280 g majs
1 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl grädde
50 g Västerbottensost, grovriven
salt o nymald svartpeppar
Till servering:
1 dl rostad majs
Hetta upp matolja ordentligt och tillsätt den väl avrunna majsen, rosta lätt så att majsen får lite färg
Stek lök i smör i ett par minuter utan att den tar färg.
Häll i majsen och blanda runt, låt värmas i ett par minuter.
Rör ner mjöl, tillsätt fond, vatten och vin.
Låt koka i 10 minuter.
Mixa blandningen.
Häll i grädden och låt koka upp.
Tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.
Servera!
Det blev en väldigt krämig och god soppa mycket tack vare osten. Både osten och vinet gjorde att det var en ganska "vuxen" smak på soppan och passar nog perfekt till förrätt. Barnen åt av soppan men det blev ingen ny favorit. Den rostade majsen blev jättegod och kan nog passa att servera till andra soppor också eller som snacks till drinken.
Jag använde GoGreens ekologiska majs som är förpackade i återförslutningsbara pappersförpackningar. Känns skönt att slippa konservburkar som innehåller många ohälsosamma ämnen. Min nya majsfavorit!
Här kommer receptet på den goda krämiga soppan vi åt igår före våfflorna.
Krämig majssoppa med Västerbottensost
0,5 gul lök, finhackad
smör
1 msk vetemjöl
280 g majs
1 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl grädde
50 g Västerbottensost, grovriven
salt o nymald svartpeppar
Till servering:
1 dl rostad majs
Hetta upp matolja ordentligt och tillsätt den väl avrunna majsen, rosta lätt så att majsen får lite färg
Stek lök i smör i ett par minuter utan att den tar färg.
Häll i majsen och blanda runt, låt värmas i ett par minuter.
Rör ner mjöl, tillsätt fond, vatten och vin.
Låt koka i 10 minuter.
Mixa blandningen.
Häll i grädden och låt koka upp.
Tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.
Servera!
Det blev en väldigt krämig och god soppa mycket tack vare osten. Både osten och vinet gjorde att det var en ganska "vuxen" smak på soppan och passar nog perfekt till förrätt. Barnen åt av soppan men det blev ingen ny favorit. Den rostade majsen blev jättegod och kan nog passa att servera till andra soppor också eller som snacks till drinken.
Jag använde GoGreens ekologiska majs som är förpackade i återförslutningsbara pappersförpackningar. Känns skönt att slippa konservburkar som innehåller många ohälsosamma ämnen. Min nya majsfavorit!
Soppa o våffor
Blev det några våfflor för er igår på våffeldagen? Vi åt först lite krämig majssoppa innan vi gick lös på våfflorna. Men jag gjorde bara 1,5 sats så det blev inte så många våfflor och med väldigt våffelsugna barn blev det bara en våffla kvar till mig. Tror jag måste göra lite våfflor till helgen också för mitt våffelsug blev inte stillat och Isaks kommentar vid middagen var "Kan det inte vara våffelda'n varje dag?".
Jag använde så klart mitt våffelrecept som varken innehåller mjölk eller ägg (fast igår använde jag faktiskt vanlig mjölk och inte havremjölk).
Den krämiga majssoppan ska ni får recept på så småningom för den var verklig god....och krämig. Till den serverade jag rostad majs som blev en succé för barnen tyckte det smakade popcorn. Soppan i sig hade nog en för vuxen smak för mina barn då den innehöll både västerbottensost och vin.
Oj, nu måste jag sätta fart för att hinna i tid till jobbet för nu ska barnen väckas, frukost ätas, tänder borstas osv innan vi är på väg. Hur ser era morgnar ut? Är de lugna och fridfulla eller är det ett mindre kaos?
Jag använde så klart mitt våffelrecept som varken innehåller mjölk eller ägg (fast igår använde jag faktiskt vanlig mjölk och inte havremjölk).
Den krämiga majssoppan ska ni får recept på så småningom för den var verklig god....och krämig. Till den serverade jag rostad majs som blev en succé för barnen tyckte det smakade popcorn. Soppan i sig hade nog en för vuxen smak för mina barn då den innehöll både västerbottensost och vin.
Oj, nu måste jag sätta fart för att hinna i tid till jobbet för nu ska barnen väckas, frukost ätas, tänder borstas osv innan vi är på väg. Hur ser era morgnar ut? Är de lugna och fridfulla eller är det ett mindre kaos?
måndag 25 mars 2013
Matsedel v.13 mars 2013
Ni glömmer väl inte att det är Våffeldagen idag? Det gör inte vi! Så dagens middag blir först en majssoppa och sen våfflor till efterrätt. Påsken närmar sig med stormsteg och eftersom vi var borta i helgen har jag varken städat eller påskpyntat. Men det ska jag försöka hinna med i kväll. Mamma kom förbi med lite påskris igår så vi har pyntat utanför dörren i alla fall.
Matsedel v.13 mars 2013 Påskveckan
Må: Majssoppa och våfflor
Ti: Torskgratäng och potatis
On: Köttfärsbiffar, pasta och sås
Skärtorsdag: Chicken nuggets och ris
Långfredag: Fläskfilégryta
Påskafton: Påskbuffé
Påskdagen: Lax och risoni
Tummen upp för den matsedeln :) |
Må: Majssoppa och våfflor
Ti: Torskgratäng och potatis
On: Köttfärsbiffar, pasta och sås
Skärtorsdag: Chicken nuggets och ris
Långfredag: Fläskfilégryta
Påskafton: Påskbuffé
Påskdagen: Lax och risoni
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)