måndag 11 februari 2013

Gurk- och avokadosalsa

Måndagkväll och jag är snart på väg att gå och lägga mig, har varit så trött i dag, förmodligen pga att Ida är sjuk och då sover jag alltid dåligt. Måste ju kolla hennes andning, stup i kvarten. Även i natt får hon sova i vårt rum så jag har bättre koll på henne och kan slappna av lite mer.

Till lördagens falafel serverade jag en mumsig gurk- och avokadosalsa med granatäppelkärnor.
Gurk- och avokadosalsa
2 tärnade avokado
1 granatäpple, kärnorna
0,5 skalad och tärnad gurka
0,5 dl mango chutney
0,5 dl hackad mynta
0,5 lime, pressad saft
0,5 tsk flingsalt


Blanda alla ingredienser till salsan och smaka av med limesaft och salt.


En god och fräsch salsa som jag definitivt kommer göra fler gånger men då utesluter jag myntan som tar över lite väl mycket och jag börjar nu inse att jag inte är så förtjust i det i mat. Men annars är det bara favoriter i den här salsan. Det är mycket "pill" med granatäppelkärnor men det är helt klart värt jobbet och lime, det älskar jag i allt (i det mesta åtminstone).

Ni glömmer väl inte att det är semmeldagen imorgon?

Tortillasnibbar

Tyvärr blev det som vi var lite oroliga för - Ida blev sjuk. Så i dag tar hon en lugn hemmadag med Leif och så hoppas vi att hon snabbt blir frisk. Hon har fortfarande ingen feber men hostar och har nu även blivit lite täppt i näsan. Jag åkte hem med bilen på lunchen och hann mysa en stund med sjuklingen (som inte såg alltför krasslig ut, tack o lov) men nu ska jag promenera tillbaka till jobbet.

Ytterligare ett recept från vår Melloplockmiddag med inspiration från Coop, är dessa tortillasnibbar som jag modifierade en aning. Det är ju det som är det mesta med recept - att få inspiration och sen ändra efter sin egna smak.
Tortillasnibbar
200 g philadelphiaost
100 g strimlad rökt skinka
1 msk chilisås
salt o peppar
3-4 tortillas
16 skivade cocktailtomater
2 dl riven ost

Blanda ihop philadelphiaost, skinka och chilisås. Smaka av med salt o peppar.
Bred ut blandningen över tortillas, toppa med tomater och riven ost. 
Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter i 225 grader. 
Skär upp i trekanter och servera direkt.

I originalreceptet var det dijonsenap istället för chilisås, men då vi inte är några senapsfantaster använde jag chilisås istället. Det här var riktigt gott och lär återkomma på vårt middagsbord fler gånger. Den var även god kall dagen efter :)

söndag 10 februari 2013

Matsedel v.7 feb 2013

Kommande vecka innehåller två festdagar - förutom helgen. Ni har väl inte glömt att det är fettisdag till veckan då man ska äta så många semlor man kan, eller åtminstone en. Jag lär äta två - en köpt på jobbet och en hemgjord efter middagen hemma.


På torsdag är det sen dags för Alla hjärtans dag. Brukar ni fira det? Vi brukar se till att äta lite godare i alla fall. Kommer ni ihåg överraskningen jag fick i fjol? Jag kommer ihåg den och blir fortfarande lite varm i hjärtat när jag tänker på den.
Matsedel v.7 feb 2013
Må: Lax o risoni
Ti: Palsternackssoppa. Semlor till efterrätt
On: Korv
To: 3-rättersmiddag med bl.a fläskfilé
Fr: Stek
Lö: Småplock till Melodifestivalen
Sö: Fläskkotletter

Har vi tur händer det roliga saker på bloggen imorgon. Håll tummarna att allt går bra så berättar jag mer när det är dags.

Friterad falafel

Äntligen får jag låna datorn av Ida. Simskolan i morse gick riktigt bra, hon är så duktig och tycker det är så kul. Ida har fullt upp på söndagar för nu ska vi snart i väg på dansen, som hon tycker är minst lika roligt. Tyvärr låter det som att hon håller på att blir förkyld för hon hostar lite grann och verkar lite "tungandad" men ingen feber och verkar inte nå trött, så vi håller tummarna att det snabbt går över.

Här får ni första receptet från gårdagens melloplockmiddag - friterad falafel.
Friterad falafel ca 30 st
1 dl sesamfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl sesamolja
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 msk spiskummin
1 tsk salt
0,5 tsk kajennpeppar
1,2 kg kikärtor, 3 burkar
1 dl finhackad persilja
2 ägg
Till fritering:
3 dl neutral olja eller frityrolja

Mixa sesamfrön, solrosfrön och sesamolja någon minut i en matberedare. 
Tillsätt lök, vitlök och kryddor och mixa tills det är en slät massa. Lägg över massan i en bunke.
Mixa sköljda och avrunna kikärtor grovt, en burk åt gången, lägg över i bunken. 
Blanda ner persilja och ägg och rör till en slät massa.
Hetta upp en traktörpanna med oljan. Klicka ner smeten i oljan och fritera på båda sidorna, totalt 7 minuter. 
Ta upp och lägg på hushållspapper.


Förra gången jag gjorde falafel använde jag ett enklare recept med färre ingredienser som dessutom var äggfria. Friteringen gick inte så bra den här gången, så jag föredrar nog att steka dem. Vi åt falafeln till bl.a. limeyoghurt, matkorn- o fetasallad och gurk- o avokadosalsa.

Nästa veckas middagar är nästan färdigplanerade så jag återkommer med veckomatsedeln efter Idas dans. Nästa vecka då det både är fettisdag och Alla hjärtans dag = mycket firande. 

lördag 9 februari 2013

Melloplockmiddag

Då var deltävling två i årets Melodifestival avslutad med blandat resultat. Vi, i alla fall barnen, är glada att Sean Banan gick direkt till final med sin Copacabanana, men vi är besvikna att schlager-pop-låten On the top of the world med SHW blev utslagna.

Till dagens middag dukade jag fram en massa plockmat - i sann melodifestivalanda.

Melloplockmiddag
Friterad falafel
Kycklingspett
Smördegsinbakad korv

Tortillasnibbar

Gurk- och avokadosalsa
Matkornsallad med fetaost
Gurk- och morotsstavar
Risoni
Tacochips
Snackpaprika
Limeyoghurt
Yoghurt&thaichilisås
Crème fraiche&tacosås
Rhode Island-sås
Hummus
Tacosås

Och efterrätten var förstås semlor...i alla möjliga varianter - vanliga med mandelmassa o grädde, med vaniljsås eller med vaniljsås och grädde. Alla fick sin favorit! Gissa vem som åt vilken?

Nu tittar jag på QX-galan men funderar på att gå och lägga mig så att jag får sova riktigt många timmar i natt för sen är det ju en vecka till nästa gång jag har chansen till det. Men jag har lite svårt att slita mig. 

En dag i köket

Eftersom det är minus 20 grader ute bestämde jag mig tidigt för att ta en innedag i dag trots att solen skiner och det ser underbart ut ute. Men semlor var tvungen att bakas för snart är det fettisdag och redan ikväll vill vi ha semlor. Och jag tackar ju inte nej till att baka.

Ser ni vad härligt med solen som skiner in på semmelbullarna, som snart ska fyllas.

Vi hade även gamla svarta bananer som är perfekta att använda till en god banankaka, så självklart svängde jag ihop en sån också.

Även på bananakakan lyser solen

Dagens middag blir en massa småplock så det har jag också börjat förbereda. Och eftersom solen skiner in så vackert så ser man allt damm så då var jag tvungen att dra fram skurhinken också. En effektiv dag men då steg vi upp redan klockan sju också för att skicka iväg Isak till Malmberget för hockeymatch. Men nu ska jag ta det lugnt ett tag innan det är dags att sätta fart med allt inför middagen.

Visst är ni redo för deltävling 2 i melodifestivalen? Det är vi! Återkommer senare med mellomiddagstips.

fredag 8 februari 2013

Skinkröra med pesto och oliver

Fredag igen! Har precis avslutat lunchen och ska snart hämta Ida så att fredagsmyset kan börja. Jag har ingen speciell fredagskänsla än, men den kommer nog om ett tag. Idag blir barnen glada för vi ska göra som så många andra svenska barnfamiljer - vi ska äta tacos till middag. Måste bara röja i köket så jag tar mig fram till spisen :)

Jag har börjat sortera mina mat- och baktidningar så nu är det tidningshögar i hela köket. Jag försöker sortera lite efter innehåll så att det blir lättare att hitta bra recept när jag vill, dvs ska vi äta fisk så tar jag fram tidningarna med mycket fiskrecept, när det är dags för kyckling tar jag fram kyckling-tidningarna osv. Men det var lättare sagt än gjort för alla tidningar innehåller ju mer än ett ämne och när jag bläddrar igenom för att se i vilken hög tidningen passar bäst då blir jag ju fast bland alla recept.

I början av veckan när de övriga åt pizza blandade jag snabbt ihop en röra som jag åt istället - allt för att undvika kolhydrater på vardagarna. Krångligare än så här behöver det inte bli!
Skinkröra med pesto och oliver
2 dl crème fraiche
2 msk pesto
5 soltorkade tomater
1 hg skinka
10 svarta oliver
salt o svartpeppar

Skär skinka och tomater i mindre bitar. Halvera ev. oliverna.
Blanda ihop alla ingredienser till en god blandning. 


En smakrik röra som man kan variera efter eget tycke och smak. Tycker du om pesto - ta mer av det, tycker du inte om oliver - strunta i  dem. Jag serverade röran till kokta ägg och grönsaker - en snabbfixad god måltid minimalt med kolhydrater. Men röran fungerar även till bakad potatis t.ex.