fredag 2 november 2012

Förberedelser med paket

God morgon! I dag har jag tagit ledigt från jobbet för att vara hemma med barnen deras sista höstlovsdag och då hade jag sett fram emot att få sovmorgon som är det bästa jag vet. Men i går ringde DHL att de hade ett paket att leverera till mig någon gång mellan 7 o 9 så det var bara att stiga upp före sju för att vara redo. Men när tror ni att de kom? Klockan åtta, så jag kunde ha sovit en timme till! Ja, ja det kommer fler chanser till sovmorgon.


Det var min Tassimo kapselmaskin som kom så nu ska jag läsa bruksanvisningen så jag kan göra en kopp choklad till barnen när de vaknar. Som de har längtat!

Sen är det bara att sätta igång med förberedelserna inför kvällen kalkonmiddag. Det ska dukas, knytas kalkon, skalas potatis, fixas drinktilltugg och pysslas med lite allt möjligt. Lika bra att börja nu! Jag återkommer senare med kvällens meny i sin helhet.

onsdag 31 oktober 2012

Lax med dillmajonnäs

Även i morse vaknade vi upp till ett vitt landskap, men även i dag regnade det bort ganska snabbt. Så nu är det mörkt och trist igen. På fredag ska vi ha kalas för Isak (bättre sent än aldrig...han fyllde år 13 oktober) och jag planerar en kalkonmiddag. Så nu sitter jag och letar bästa kalkonreceptet. Det finns ju några att välja på. Egentligen är det ju inte så mycket som skiljer de olika recepten åt, men det kanske är just därför det är så svårt att välja. 

Dagens fiskmiddag blev lax med få ingredienser som jag blev tipsad om i går på Facebook när jag efterlyste bra lax-recept. Ni vet väl att ni kan följa Få lite matro på Facebook. Klicka här och gilla sidan.
Lax med dillmajonnäs 
500 g laxfilé
1 dl majonnäs
0,5 dl finhackad dill
salt och peppar

Lägg laxen i en ugnsfast form.
Blanda majonnäs med dill, salt och peppar i en skål.
Bred ut dillmajonäsen ovanpå laxen.
Ugnsbaka laxen i 20-30 minuter på 200° tills den är färdig.


Jag är inte så jätteförtjust i majonnäs men provade ändå denna enkla laxrätt med väldigt få ingredienser som vi alltid har hemma. Den var väldigt enkel att göra och det uppskattas när man kommer hem trött och hungrig med ännu tröttare och hungrigare barn. Men nästa gång blandar jag nog både majonnäs och crème fraiche med dill.

Nu ska jag åka och handla inför helgens festligheter, när jag kommer hem är det städning som står på programmet. Sen ska jag sätta mig och söka lite inspiration på något roligt drinktilltugg. Har ni något läskigt/roligt/bra drink-tilltugg som passar i Halloween-tider? (Borde ju ha kommit på detta innan jag åkte och handla, men i värsta fall får jag kompletteringshandla imorgon eller på fredag)

tisdag 30 oktober 2012

Smakrika revbensspjäll i Crock-Pot

Börjar det här inlägget som så många andra: Vilket väder! I morse när vi vaknade var det alldeles vitt på marken, det måste alltså ha snöat i natt. Men när jag klev upp hade det övergått till regn, så när vi åkte i väg var det bara en slaskig sörja på vägarna som senare blev värsta ishalkan med kraftig blåst dessutom. Inget promenadväder alltså. Åh nu vill vi antingen ha härlig snö eller torra gator. Varannan-dags-väder vill vi inte ha.

På söndagkväll kokade jag ihop en marinad som jag la ner revbensspjäll i. På måndagmorgon satte jag igång min crock-pot och när jag kom hem från jobbet var maten klar och det luktade gott i köket. Kan det blir bättre?
Smakrika revbensspjäll i Crock-Pot
1,5-2 kg revbensspjäll
Marinad
2 msk strösocker
1 dl chilisås
2 msk balsamvinäger
4 msk ketjap manis
2 tsk torkad ingefära
Till grytan
1 dl vatten
2 gula lökar
salt och svartpeppar

Koka ihop marinaden till en simmig sås. Ställ åt sidan att svalna.
Dela revbensspjällen och lägg i den kalla marinaden. Låt marinera över natten.
Lägg lök i klyftor och vatten i crock-pot-grytan.
Placera revbenssjällen överst tillsammans med marinaden. Salta och peppra.
Tillaga på låg värme i 8-10 timmar eller hög värme i 5-6 timmar.

Maten blir så god när man tillagar den i en slowcooker! Jag blir lika förvånad och glad varje gång för det är verkligen skillnad. De här revbensspjällen var så smakrika o goda och såå möra att de nästan föll isär av sig själv.

måndag 29 oktober 2012

Halloween-tips

Snart är det Halloween! När tycker ni att det är "Bus eller Godis-dag"? Eftersom vi inte har någon Halloween-tradition är det lika förvirrat varje år. Jag älskar alla möjliga högtider som ger möjlighet till fest och att prova nya roliga recept. På fredag ska vi fira Isak i efterskott med en släktmiddag så det börjar bli hög tid att söka inspiration.


Till Halloween är det mycket pumpor, spöken, orange, spindlar, fladdermöss och häxor som gäller, både som pynt och garnering. Jag har några recept sen tidigare år på bl.a spindeltårta och halloween-muffins.

I fjol köpte jag halloween-bakformar som jag skulle vilja använda i år till kakor. Måste bara hitta nå bra recept först, ska vara nå liknande pepparkaksdeg men vit och inte julkryddad. Och det viktigaste - lättkavlad. Har ni något sånt recept på lager så tas det tacksamt emot.


En av sidorna jag ofta besöker för inspiration eller när jag söker ett specifikt recept, t.ex. som nu (en lättkavlad god deg) är matklubben.se. Har ni varit in där nångång? Där finns alla möjliga recept både för matlagning och bakning. Vem som helst får skicka in recept så det är egentligen en jättestor receptbank. De har även ett forum där man kan ställa frågor och få en massa bra svar. Där hittar jag ofta svar på frågor jag kan ha, t.ex. hur man gör de saftigaste bullarna.

Jag såg att de nu på första sidan länkar till en sida full med recept inför Halloween. Perfekt! Den här halloweentårtan med små spöken på blev jag lite sugen att prova. Visst är den läcker?

I samarbete med Matklubben.se

söndag 28 oktober 2012

Skavgryta med tomatpuré och senap

I natt fick vi då äntligen en timmes längre natt. Men eftersom Leif ställde klockan på ringning i morse för att han skulle ute o jaga, så vaknade jag onödigt tidigt och inte kunde jag somna om heller. Men jag får trösta mig med att jag fick en lugn morgon, för sen har det varit fullt upp som vanligt. Kommande vecka har skolbarnen höstlov men det är bara Olivia som får sovmorgon och lugna dagar. Isak ska gå hockeyskola hela lovet så det blir till att stiga upp tidigt för honom och det blir mycket taxiverksamhet för mig och Leif.

Dagens middag blev en god skavgryta som går fort att koka ihop, det som kan ta lite tid är att steka alla köttbitar.
Skavgryta med tomatpuré och senap
ca 600 gr skav (eller lövbiff) av valfritt kött
1 st gul lök
3-4 msk tomatpure 
1-3 tsk senap
3 dl grädde
1 dl vatten
Salt o svartpeppar

Stek kött och hackad eller skivad lök, salta o peppra.
Tillsätt tomatpuré, senap, grädde och vatten.
Låt puttra under lock några minuter.
Smaka av med mer kryddor.
Servera med ris eller potatismos.

Om man inte köper färdig skav så är det enklast att skära i passande bitar när köttet är lite halvfryst. Jag använder skivad lök så att det är enklare för barnen att peta bort lökbitarna, dessutom är det enklare för mig att skiva än finhacka löken.

lördag 27 oktober 2012

Kyckling och gott i ugn

Äntligen har "Så mycket bättre" börjat igen. Ett favorit-mys-program. Det missar ni väl inte? Undra vilken artist som blir årets stora överraskning. Isak förlorade sin hockeymatch i dag men a-laget vann sin elitseriematch mot Brynäs i förlängning. Det går bra nu... Åh jag har redan börjat njuta av att natten blir en timme längre än normalt, så underbart. Ida somnade i soffan på eftermidda'n så hon lär inte somna i första taget i kväll, förhoppningsvis innebär det att hon sover lite längre i morgon.

I dag åt vi en gammal favorit som det faktiskt var riktigt länge sen vi åt nu trots att den är så enkel och god.
Kyckling och gott i ugn
kycklingfilé
potatis
morötter
zucchini
gul lök

Skär kycklingen i 3-4 delar. Stek den nästen klar, salta o peppra
Skala potatis, morötter och lök. 
Dela allt i mindre bitar, lägg i en långpanna.
Häll på lite olja och salt. Rör om.
Sätt in i 200 grader i ca 20 minuter. Tiden beror så klart på hur stora bitar allt är i.
Lägg in kycklingen på allt det andra i ugnen och låt den bli genomstekt i ca 10 minuter.

Antingen gör man grönsaker, lök och rotsaker i olika stora bitar eller så sätter man in sakerna allt eftersom. T.ex. lök och zucchini blir klara långt före potatis och morötter. Den här maträtten kan man variera mycket för man använder de grönsaker och rotsaker man har hemma eller är sugen på just då, t.ex. rödbetor och paprika är också perfekta att använda. Vi äter den här maten oftast med vår favorit när det gäller enkla kalla såser - turkisk yoghurt och thaichilisås.

Nä nu kallar soffan, teet och Så mycket bättre. Ha en bra kväll så hörs vi imorgon!

Rimbobullar - check

Då var rimbobullarna bakade, provsmakade, paketerade och nerfrysta inför måndagens leverans. Skönt att jag hann det i dag!


Det var precis att jag hann grädda sista plåten innan det var dags att skjutsa Isak till ishallen för dagens match. Medan laget värmde upp och hade taktiksnack åkte jag hem för att ta det lite lugnt med en kopp te -  hade jag tänkt. Precis när teet var färdigt ringer Isak "Hej, jag har glömt skridskorna". Hur kan man glömma skridskorna när det är hockey man ska spela?! Ja, ja det var ju bara att sätta sig i bilen igen och åka tillbaka till ishallen. Tur att vi bor nära.

Ha, ha nu kom Leif hem för Isak hade glömt vattenflaskan. Nog kan Isak vara tankspridd men lite bättre koll på sina grejer brukar han ha.