söndag 6 maj 2012

Lax- och zucchinigratäng Lchf

Efter drygt ett dygns oväder som resulterade i väldigt slaskiga vägar i morse lyser nu solen och vi kan hoppas på vår igen. Jag och Olivia har precis kommit hem från en promenad och det var jättehärligt ute.

Trots att Ida snart fyller 5 år har hon fortsatt att komma till oss på natten. Vi har inte brytt oss så mycket om det men nu har vi tänkt få henne att sova hela nätter i sin egen säng, framför allt kanske att hon ska sova hela nätter och inte ens vakna till. Nu har hon sovit själv i två nätter, i morse vid fem var hon upp en sväng men gick sen och la sig i sin egen säng och somnade om - utan att väcka oss. Vilken stor och duktig tjej! Spännande att se hur det går i natt.
Lax- och zucchinigratäng Lchf
2 zucchini
1 tsk salt
400 g lax
3 dl creme fraiche (feta varianten)
3 msk dill
Svartpeppar
Salt

Riv zucchinin och salta den. Låt stå ett par timmar i ett durkslag.
Skär laxen i sockerbitsstora bitar.
Vispa ihop crème fraiche, dill, lite salt och svartpeppar.
Blanda ner lax och zucchini.
Häll i en ugnsform.
Tillaga i 225 graders ugn i 30-40 minuter

Allt är ihopblandat och gratängen är nu redo att tillagas i ugnen.

Det här blev jättegott och vi åt gratängen med bara en sallad. Vill man så är det nog gott med antingen pasta eller potatis till den. Vill man variera sig så kan man krydda med något annat än dill, kanske ingefära eller curry.

Nu måste jag rusa för Mästarnas mästare, veckans bästa program, börjar nu.

lördag 5 maj 2012

Är det höst, eller?

Usch vilket ruggigt väder det är och har varit hela da'n. Inte så konstigt att jag har frusit sen jag steg upp i morse. Tur att jag har fått varma hemstickade yllestrumpor av svärmor. Det regnar och snöar om vart annat och det blåser så mycket att det snöar/regnar vågrätt. Känns som höststormar.

Varm och skönt en snöig och blåsig dag!

Medan Ida var på kalas på Leos lekland passade jag och Leif på att titta på ugn, spishäll och diskmaskin. Det finns en hel del att välja på så det gäller att komma på vilka funktioner som är viktigast för oss. Kom gärna med tips!

God lördagsmiddag med kycklingtacopaj och sallad.

Jag har varit sugen på kycklingtacopaj och mexikansk kycklingpaj ett tag så till middag gjorde jag den första varianten med bl.a. tacokrydda och vitkål. Jag hade svårt för att bestämma mig för vilken av pajerna jag ville ha så nu lär det inte dröja länge innan jag gör den mexikanska pajen som innehåller bl.a. salsa och philadelphiaost.

fredag 4 maj 2012

Min önskans stad

Ni som har följt mig ett tag vet att jag brinner för att allergiker ska kunna äta lika gott som icke-allergiker. Och det är inte bara mat och fika som kan förbättras för allergiker, det är så mycket annat man också kan och bör tänka på för att underlätta för allergiker, t.ex. gällande parfymer, djur, nötter, parker och så mycket mer. Nu har vi även möjlighet att på ett enkelt sätt skänka pengar till allergiforskningen. Stiftelsen Astma- & Allergiförbundets Forskningsfond lanserar nu kampanjen Min önskans stad.


Sverige är fullt av de som vi kallar allergidoldisar. De utgör en tredjedel av befolkningen och lider många gånger i det tysta. Behovet av medel till allergiforskningen är i dag större än någonsin och därför behövs allmänhetens hjälp. Minönskansstad.se är en digital stad där vem som helst kan ge ett bidrag till forskningen för ett tillgängligare och friskare Sverige. Staden är fylld av önskningar över sådant som allergidoldisar önskar att de kunde göra, som till exempel gå på bio, kunna äta gräddtårta eller ligga i parken en varm sommardag. I staden kan besökaren välja att ge ett bidrag till en önskan de skulle vilja hjälpa till att uppfylla.

torsdag 3 maj 2012

Ikväll firar vi att det är fredag imorgon

Idag har vi varit och gjort pass till alla tre barnen. Eftersom de är under 18 år var både jag och Leif tvungna att vara med (om vi inte ville skriva under en massa papper som dessutom skulle bevittnas). Polisstationen stänger så tidigt att jag var tvungen att gå iväg från jobbet för att hinna och jag var lite orolig hur lång tid det skulle ta. Tre förväntansfulla spralliga barn som skulle ta kort och en massa information som skulle skrivas gjorde att jag trodde det skulle dra ut på tiden. Men de var väldigt effektiva och det gick väldigt snabbt. Tack för det!


Ibland oftast glömmer jag vilken receptsamling jag har här på bloggen. Jag hade bestämt att vi skulle äta fläskytterfilé och zucchini till middag, så jag satte igång att googla. Ett av de recepten som såg godast ut var från...Mat-ro och då kom jag på att jag "gick över ån efter vatten". Varför inte bara söka på bloggen istället för på hela internet? Så till middag idag blev det Fläskfilé, kantareller och zucchini tillagad i ugn, serverad med pressad potatis. En perfekt rätt för mig som inte tycker om stekos och älskar mat som klarar sig själv i ugnen.

Känns nästan som fredag idag, vi åt lite godare, dukade lite finare och snart är det Let's Dance (eftersom det är hockey-vm imorgon).

tisdag 1 maj 2012

Grillmarinad

Sköna maj välkommen.... Tänk att vi redan har maj, snart är det sommar på riktigt. Södra Sverige verkar ha haft sommarväder i dag, vi har haft lite sol men det har blåst riktigt kalla vindar så än väntar vi på första sommarvärme-da'n.

Igår grillade vi en hel älg-fransyska som jag hade marinerat i bl.a. vin.
Grillmarinad
2 dl portvin
0,5 dl olivolja
1 msk soya
1 klyftad lök
1 lagerblad
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk timjan
nymalen svartpeppar
0,5 tsk salt

Blanda ihop alla ingredienserna.
Lägg i köttet och låt marinera.

Vi lät köttet marinera i två dygn för att det ska bli riktigt mört och gott....och det blev det. Ska du marinera köttskivor räcker det att marinera några timmar. Men när vi ska grilla en hel bit älgkött så marinerar vi det ofta i två dygn för att det ska bli riktigt mört. För segt kött vill ju ingen ha.

Idag har vi firat pappa nästan hela dan, vi började med fika och god tårta (marängtårtan från senaste Buffé) och fortsatte efter några timmar med god middag - Astrids ugnskyckling Ketjap manis. Han fyller år imorgon men som oftast firar vi honom redan den 1 maj eftersom alla är lediga då.

måndag 30 april 2012

Drömtårta

Valborgsmässoafton! Har ni varit ledig den här klämda'n eller har ni jobbat? Jag har varit ledig och städat och röjt i våra förråd. Det är sån skön känsla när man gör sig av med saker och kläder som man inte använder nå mer och på köpet får man bättre ordning i extrautrymmena. Jag har även varit på Kvantum och handlat och det var jag ju inte ensam om. Såna gånger är det extra skönt att använda självscanning.

Igår var det premiär för mig att baka en "vanlig" drömtårta, tidigare har jag bara bakat mjölk- och äggfri drömtårta.
Drömtårta
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm:
150 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispa ägg och socker tills det blev nästan vitt.
Vänd ner mjöl, kakao och bakpulver i smeten.
Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt och grädda mitt i ugnen, i 250 grader, i ungefär 5 minuter.
När kakan är färdig sockra den rejält innan du stjälper upp den och drar bort bakplåtspapper.
Penslade pappret med lite vatten innan du drar bort det, så att det lossnar lättare.
Låt kakan kallna.

Smörkräm:
Vispa smör och florsocker poröst.
Tillsätt vaniljsocker och äggula.
När kakan har kallnat bred på fyllningen och rulla ihop rulltårtan från långsidan.
Ta hjälp av pappret när du rullar ihop den så spricker inte kakan.
Om du skär den när kakan är lite lätt tinad blir skivorna extra fina. Vill du ha större skivor så rullar du ihop kakan från kortsidan istället, men jag tycker om att ha mindre kakor så att man kan ta fler. Rulltårtor brukar alltid spricka för mig men nu var jag noga med att använda pappret när jag rullade och vilken skillnad det blev, inte en enda spricka.

Vad tror ni att vi äter till middag? Nån som inte gissade på grillat? Vi har grillat en hel bit älg-fransyska som legat i marinad i två dygn. Till det äter vi grillad sparris o lök, potatisgratäng, bearnaisesås och sallad. Efter middagen ska vi gå ner till älven och titta när de tänder majbrasan och barnen leker med sina kompisar ett tag innan vi går hem. Rätt lagom valborgsmässofirande.

söndag 29 april 2012

Helgen i bilder

Igår blev det ett inlägg med många ord och inga bilder. I dag blir det ett inlägg med många bilder och få ord.

Huvudanledningen till att vi har byggt ut huset är att vi ville flytta entrén och på så sätt få en större hall.
I helgen har Leif rivit taket över gamla ingången
eftersom vi har beställt en markis som snart ska monteras och då skulle taket vara i vägen.

Igår höll Ida på i flera timmar att laga sand-lunch
som hon sen dukade upp i långa rader.

Rabarbern har börjat komma upp ur jorden
trots att snön precis har försvunnit från dem.

Vi har en hel del snö kvar på tomten
så än behöver vi inte börja fundera på att kratta.

Även gungställningen står i snö.
Julgranen med belysning ska vi försöka få bort imorgon,
förhoppningsvis har sladden till belysningen tinat fram tillräckligt.

Igår grillade vi karrékotletter och idag var det röding som vi la på grillen.

Jag har även hunnit med att baka chokladkolasnitt.