I dag har det märkts att jag var uppe för länge igår och vaknade för tidigt idag, för oj vad trött och seg jag har varit idag. Vi åkte en sväng på marknaden men den var sämre än vanligt så det gick fort att gå genom sta'n. Jag köpte mjukkakor, varsin munk till tjejerna och varsin godisrem till barnen sen var vi nöjda.
Nu har vi precis avslutat dagens middag som vi åt senare än vanligt eftersom Isak hade hockeyträning vid middagstid. Han tyckte det var kul att få träna igen efter en veckas träningsuppehåll pga öroninflammationen. Middagen blev ett gott hop-plock av gårdagens rester, dessutom åt vi i vardagsrummet som barnen älskar för det känns som fest.
Nu ska jag ta en kopp te och kanske unnar jag mig en tårtbit också. Hoppas ni har en mysig lördag!
lördag 24 mars 2012
Gott snacks i snygga skålar
Fick börja morgonen med att tömma diskmaskinen och sen fylla och slå på den igen. Men nu börjar jag snart få ordning i köket efter gårdagens middag. Har precis ätit en god frukost på rester från igår, bl.a. baguetter med lufttorkad karré, rensalami och brieost, sen avslutade jag med lite chokladmousse. Lördagfrukost är festfrukost och man kan unna sig att sitta länge och äta riktigt gott.
Ida är jätteallergisk mot nötter, i alla fall cashew- och pistagenötter, så det kan vi aldrig ha här hemma. Tyvärr, eftersom just cashewnötter är min favorit framför allt som snacks till fördrinken. Istället för nötter har jag numera ofta frön, t.ex. solros- och pumpafrön/kärnor. De som är torrostade och lättsaltade är hur goda som helst och nyttigare än annat snacks.
Jag älskar stjärnor som mönster så när jag såg de här fina skålarna kunde jag inte motstå att köpa dem. De är kanske lite opraktiska men fina. Nu ska jag väcka Olivia så att hon stiger upp innan det blir eftermiddag. Det är strålande sol och vindstilla ute och marknad på stan så jag tror vi ska ta en promenad dit innan Isak äntligen ska få gå på hockeyträning igen efter sin öroninflammation.
Ida är jätteallergisk mot nötter, i alla fall cashew- och pistagenötter, så det kan vi aldrig ha här hemma. Tyvärr, eftersom just cashewnötter är min favorit framför allt som snacks till fördrinken. Istället för nötter har jag numera ofta frön, t.ex. solros- och pumpafrön/kärnor. De som är torrostade och lättsaltade är hur goda som helst och nyttigare än annat snacks.
Jag älskar stjärnor som mönster så när jag såg de här fina skålarna kunde jag inte motstå att köpa dem. De är kanske lite opraktiska men fina. Nu ska jag väcka Olivia så att hon stiger upp innan det blir eftermiddag. Det är strålande sol och vindstilla ute och marknad på stan så jag tror vi ska ta en promenad dit innan Isak äntligen ska få gå på hockeyträning igen efter sin öroninflammation.
fredag 23 mars 2012
Nina-kalas
Åh vilken trevlig kväll vi haft! Hoppas syrran är lika nöjd för det var för hennes skull vi träffades i kväll. Det här är tredje året jag och mamma ordnar en festkväll för henne i födelsedagspresent istället för att köpa presenter. Perfekt för mig som älskar hålla på i köket.
Vi började med fördrink - mousserande vin och lite snacks. Jag hade bl.a. gjort pestorullar som blev väldigt populära.
Till efterrätt åt vi mammas goda mandelmassatårta med grädde och hallon, umekaka med äpplen, lchf chokladmousse och/eller glass. Till det drack vi kaffe och te förstås.
Jag tyckte Isak behövde muntras upp efter sin sjukdomsvecka så jag köpte honom en Onepiece-kopia idag som han stolt visar upp tillsammans med Olivia och hennes ziperall.
Ida somnade i soffan för länge se'n utan tandborstning och utan välling. Man blir trött av att vara på fest och busa med kusiner hela kvällen. Nu ska även jag göra Ida sällskap.
Populära pestorullar till fördrinken.
Ninas kalas-middag 2012
Kycklingvingar och chicken nuggets
Ägghalvor med crème fraiche och löjrom eller bacon- och ädeloströra
Grönsakspaj
Västerbottensostpaj med löjrom och crème fraiche
Mozzarellabröd och baguetter
Ost och kex, bl.a. lchf-kex
Sallad, majs och oliver
Melon och vindruvor
Risoni
Rostbiff, kotlettpastrami, lufttorkad karré och rensalami
Tacochips och salsa
Balsamico-kräm, crème fraiche och thaichilisås, tapenade
Stekt halloumi
Till efterrätt åt vi mammas goda mandelmassatårta med grädde och hallon, umekaka med äpplen, lchf chokladmousse och/eller glass. Till det drack vi kaffe och te förstås.
Jag tyckte Isak behövde muntras upp efter sin sjukdomsvecka så jag köpte honom en Onepiece-kopia idag som han stolt visar upp tillsammans med Olivia och hennes ziperall.
Ida somnade i soffan för länge se'n utan tandborstning och utan välling. Man blir trött av att vara på fest och busa med kusiner hela kvällen. Nu ska även jag göra Ida sällskap.
torsdag 22 mars 2012
Kycklinggryta med avokado
Den här veckan har känts jättelång, men nu är det äntligen torsdag kväll och imorgon är det fredag och då ska vi ha kalas. Ska bli så skönt och mysigt att äta och dricka gott med trevligt sällskap. Längtar! Imorgon är det dags att jobba igen och nu är det en vanlig kort fredag igen. Efter att ha jobbat längre två fredagar i rad kommer jag att kunna sluta vanlig tid imorgon (hoppas jag).
Dagens middag blev en kycklinggryta som jag har sett några gånger lite här och var och nu blev det äntligen att jag tillagade den.
Kycklinggryta med avokado
3 kycklingfiléer
0,5 purjolök
1-2 tsk curry
salt o peppar
smör att steka i
1,5 msk kycklingfond
3 dl vatten
4-5 msk mango chutney
2 d crème fraiche
1 dl grädde
2 avokado
Skär kycklingen i mindre bitar och bryn dem i smöret. Salta och peppra. Sätt över i en gryta.
Strimla purjo, stek så att den mjuknar något. Pudra över curry och låt den fräsa med ett tag. Sätt över i grytan.
Tillsätt vatten, fond och chutney.
Låt puttra en stund och tillsätt sedan crème fraiche och grädde.
Ta grytan av plattan och rör ner avokadobitar.
Det var en god currysmakande gryta och avokadon höll sig överraskande god. Jag trodde den skulle bli mjuk, kladdig och konstig, men det var onödigt att sätta den i grytan. Det hade varit bättre att servera den på sidan om så att de som inte tycker om avokado slipper den enklare.
Nu måste jag rusa för Olivia ska hämtas på dansen.
Dagens middag blev en kycklinggryta som jag har sett några gånger lite här och var och nu blev det äntligen att jag tillagade den.
Kycklinggryta med avokado
3 kycklingfiléer
0,5 purjolök
1-2 tsk curry
salt o peppar
smör att steka i
1,5 msk kycklingfond
3 dl vatten
4-5 msk mango chutney
2 d crème fraiche
1 dl grädde
2 avokado
Skär kycklingen i mindre bitar och bryn dem i smöret. Salta och peppra. Sätt över i en gryta.
Strimla purjo, stek så att den mjuknar något. Pudra över curry och låt den fräsa med ett tag. Sätt över i grytan.
Tillsätt vatten, fond och chutney.
Låt puttra en stund och tillsätt sedan crème fraiche och grädde.
Ta grytan av plattan och rör ner avokadobitar.
Det var en god currysmakande gryta och avokadon höll sig överraskande god. Jag trodde den skulle bli mjuk, kladdig och konstig, men det var onödigt att sätta den i grytan. Det hade varit bättre att servera den på sidan om så att de som inte tycker om avokado slipper den enklare.
Nu måste jag rusa för Olivia ska hämtas på dansen.
Isak är smart
Känns skönt att vara hemma i dag och pyssla om Isak ordentligt. Men han önskar kanske att jag hade jobbat så att han hade sluppit mitt tjat om att han måste göra läxan som han har fått hemskickad. Ida fick också vara hemma med oss och ta det lite lugnt och mysa. Hon har varit lite smågnällig och det är ovanligt för att vara Ida så jag hoppas hon bara är trött och det inte är nån förkylning på gång.
När jag ändå har varit hemma har jag passat på att göra efterrätt till imorgon då vi ska fira syrran här hos oss. Jag har gjort chokladmousse utan socker och den är så god så det är inte säkert att alla glas är kvar imorgon då det är tänkt att de ska ätas.
Isak ville se smart ut
så han satte en penna bakom örat och kliar sig i huvudet.
Läser lite instruktioner...
Sen skriver han...
Chokladmousse till imorgon eller var det till idag
onsdag 21 mars 2012
Stressigt hattande
Både idag och igår har jag stressat mellan jobbet och en sjuk Isak hemma. Det är ingen bra lösning för då har jag dåligt samvete för båda eftersom inget blir ordentligt gjort. Därför har jag bestämt att imorgon är jag hemma hela da'n och på fredag är jag på jobbet hela da'n.
Isak börjar bli friskare, det märks på många sätt! Han blir rastlös och mer lättirriterad men tyvärr är han inte helt redo för skolan ännu. Får försöka aktivera honom lite imorgon när jag är hemma, bl a ska jag få honom att göra en massa läxa han har fått hemskickat. Som jag befarade skulle hända har pencillinet gjort honom dålig i magen, så nu blir det att dricka Proviva i alla de former för honom och försöka återfå bakteriebalansen.
Onsdag innebär dans för Ida och därmed blir middagen sen. Jag hade en burk köttfärssås i frysen så middagen gick, tack o lov, snabbt att få på bordet idag. Barnen åt spagetti och jag åt broccoli och veckosallad till köttfärssåsen.
Åh vilket tråkigt inlägg. Men imorgon hoppas jag vara på bättre humör och skriva om nå roligare än stress och sjukdomar.
Isak börjar bli friskare, det märks på många sätt! Han blir rastlös och mer lättirriterad men tyvärr är han inte helt redo för skolan ännu. Får försöka aktivera honom lite imorgon när jag är hemma, bl a ska jag få honom att göra en massa läxa han har fått hemskickat. Som jag befarade skulle hända har pencillinet gjort honom dålig i magen, så nu blir det att dricka Proviva i alla de former för honom och försöka återfå bakteriebalansen.
Onsdag innebär dans för Ida och därmed blir middagen sen. Jag hade en burk köttfärssås i frysen så middagen gick, tack o lov, snabbt att få på bordet idag. Barnen åt spagetti och jag åt broccoli och veckosallad till köttfärssåsen.
Åh vilket tråkigt inlägg. Men imorgon hoppas jag vara på bättre humör och skriva om nå roligare än stress och sjukdomar.
Nordic Cooker
Nr 35 Ida Edman är redo för start.
Heja, heja. Nu är det bara några meter kvar till mål.
Det känns lite konstigt att lämna en slow cooker igång hela dan när jag är på jobbet. Jag skulle ju aldrig lämna spisen på. Så jag frågade om det verkligen är säkert och fick det här svaret:
"Nordic Cooker är endast på 300 watt när du ställer in den på hög temperatur(tre ”flammor”) och ännu lägre watt på låg temperatur (två ”flammor”. Jämför man med en normalugn är den på ca 3500 watt och är inte så säkert att lämna utan uppsikt men med en Nordic Cooker är det som att lämna hemmet med en lampa lysande.
Nordic Cooker arbetar med temperaturer mellan 70 och 90 grader vilket är mycket lägre än en ugn eller spis. Webbsidan hos United States Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service beskriver den här typen av produkt med en matlagningsprocess på låg temperatur som ”säker”."
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)